Tejjel folyó Kánaán

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 54 perc, 2008

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Az ország egyik legkeletibb faluja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhodos. Ez az alig 300 lelkes kis falu közvetlenül az ukrán, román, magyar hármas határ mellé települt, melyen a nagy Szovjetunió és a ceauşescu-i Románia idején legfeljebb a madár repülhetett át. Ezért ez a gyönyörű természeti környezetben fekvő hely akkoriban afféle világvége volt és kicsit ez maradt ma is. Sokan az itt lakók közül komolyan vették a szózatot: "Itt élned, halnod kell".
Így tett az ősidők óta Nagyhodoson gazdálkodó Krakkó család is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
fáklyás menet 2012 aug. 31. - 09:42:57 Előzmény feketevipera
Amikor olvastam az ismertetõt, akkor nekem is az tûnt fel, amit hozzászólásod utolsó mondatában írtál. A biztonság kedvéért utánanéztem, hogy tényleg nem egy új településrõl van -e szó, ami már a határok odahúzása után települt oda, de nem, tényleg a határokat húzták mellé. Meg tényleg csak "ó" val van írva az elsõ o-ja, mindenhol máshol ahol láttam.
feketevipera 2011 aug. 23. - 23:07:40
Egy család élete révén betekintést nyerhetünk egy kis falu mindennapjaiba, bár bizonyos szempontból eléggé lehangoló a film, látszik, hogy a Nagyhodoson (Nagyhódosként láttam az interneten) sem veti fel az embereket a pénz. Valószínûleg tipikus álmos kistelepülés lehet, ahol a jólétnek még a reménye sem nagyon él, a filmbõl is áradt valamiféle melankólia, rezignáltság. A 2010-es adatok alapján (a neten találtam) csak alig százan éltek már a községben, ez is jelez valamit. Egyébként a filmben látott család példát mutat kitartásból, állattenyésztésbõl próbálnak megélni, ezt jelzi a cím is. Viszont az ismertetõvel vitatkoznék, szerintem pontatlan az a megfogalmazás, hogy a falu a "hármas határ mellé települt" (és ez a mûsorban is így hangzott el). Valójában a határt húzták meg a trianoni döntéssel úgy, hogy a település ilyen helyzetbe került.