Tenet

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai-kanadai akcióthriller, dráma, 150 perc, 2020

Értékelés:

336 szavazatból
Szerinted?

A legsikeresebb Batman-trilógia és az Eredet rendezője, Christopher Nolan ismét különlegesen egyedi, izgalmas és meghökkentő fordulatokban gazdag thrillert rendezett, amelyen egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie.
A főszerepet játszó John David Washington mellett fontos feladatot kapott a filmben Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Debicki, Clémence Poésy és a Christopher Nolan filmjeiből (is) kihagyhatatlan Michael Caine is.
Bemutató dátuma: 2020. augusztus 26. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2021
    Legjobb vizuális effektusok
  • Oscar-díj

    2021
    Legjobb vizuális effektusok

Hozzászólások

Szerinted?
kybuck 2022 szept. 28. - 06:13:06
A filmben is elhangzik az "entrópia" kifejezés, ami valaminek a rendezetlenségi mértékegysége, a termodinamika második főtétele pedig kimondja, hogy természetben lejátszódó folyamatok többsége egy irányban zajlik le, fordított irányban maguktól nem mennek végbe (külső hatás egyes esetekben megfordíthatja a folyamatot). Vagyis egy rántottának feltört tojást, vagy a rántottát sosem tudjuk tojássá visszaalakítani. Ez a film vezérmotívuma: azzal a gondolattal játszadozik el, hogy mi lenne, ha ez mégis lehetséges volna, vagyis visszapörgethető az élet, mint egy videófilm; ehhez fabrikáltak egy nehezen, csak hellyel-közzel követhető, logikát fájóan nélkülöző cselekményt, kevéssé szimpatikus karakterekkel (Michael Caine rövid beugrását nem számítva), úgyhogy senki ne érezze ostobának magát, ha kissé fejvakarva kel fel a film végén, ez így sikerült. Az alapötlet érdekes, a kivitelezés kevésbé.
1/10
WynNyback 2022 szept. 06. - 16:26:21 1/10
Tudomanytalan volt. Ez nem SCFI hanem inkább mese. Annak 10-es lenne. De én SCFI-re számítottam.
10/10
Hegyirabló 2022 aug. 26. - 15:09:23 10/10
Addig is 7+6 vahurkli.
8/10
nefefe 2022 aug. 17. - 20:05:24 8/10 Előzmény Steve777
Köszi. Én igyekszem érdemi hozzászólásokat eszközölni, a filmről saját véleményt alkotni, másoknak is érthető, hasznos információkat közölni. És innentől mindenki eldöntheti, hasznos volt az infó vagy sem. Az, hogy valaki érti vagy sem, miről beszélek, az csak intelligencia kérdése.
Steve777 2022 aug. 17. - 19:37:09 Előzmény kinowelt
"A filmzenének nevezett szeméttől alig lehet érteni a szöveget. Így nézhetetlen."

Mármint a te, letöltött, lúzereknek való, kétcsatornás, torrent verziódban. Az én 7.1 házimozimon hibátlanul jött minden hang.
Steve777 2022 aug. 17. - 19:34:53 Előzmény Mumtaz
"Részben értettem a filmet, de részben elvesztettem a fonalat."

Akkor csak is a film lehet a rossz!
Steve777 2022 aug. 17. - 19:30:09 Előzmény nefefe
Nagyon becsüllek téged amiatt, hogy cizelláltabban tudsz beszólni ennek a sok bunkónak itt, mint ahogy én teszem. Ez a mondat: " De hát mindig így van ez - a megfelelő filmhez, megfelelő néző kell. Ha ez a kettő nem találkozik, akkor áll elő az a helyzet, hogy van akinek szuperjó, van akinek nulla." Brilliáns. De tudod mi a legszebb? A sok bunkó nem is érti ezt a mondatot, fel sem tűnik nekik, hogy beszóltak.
Steve777 2022 aug. 17. - 19:20:22 Előzmény Tonyka82
Nekem teljesen világos volt. Igaz, én egyetemet végeztem, és doktori címem is van (még ha csak foglalkozásdoktori, akkor is).
1/10
Owl 2022 júl. 03. - 12:01:33 1/10
A kilenc darabból összetákolt világpusztító bütyköstengely szomorú története. Többször néztem meg, véleményem nem változott. Érdektelen és unalmas. A karakterek fárasztóak és felőlem felfordulhat az összes. Az akciók egy része tényleg látványos, a vége felé viszont átmegy a pusztában rohangálásba, és itt elnézést kérek azoktól, akiket egy visszafelé pörgetett filmtekercs izgalomba hoz!
A "fordítók"-ból meg minden hülyének van, nem is egy, leszórva a világ legértelmetlenebb pontjain.
A film totális mellélövés, elégetett pénz. Soha többé nem akarom látni, a múltban, a jelenben és a jövőben sem!
bkriszta80 2022 jan. 11. - 16:15:54 Előzmény Belmont
. ánan kénnem sé, aJ .mopan a datbodlef, metgöhör tój nezE.
bkriszta80 2022 jan. 11. - 15:50:18
Az ilyenre mondják hogy agyf@sz. De nekem tetszett. És nagyjából még értettem is. Persze volt rengeteg logikai és időbeli bukfenc benne, de felsorolni se tudnám mert még abba is belezavarodnék. Lenyűgöző alapötlet és elég jó kis megvalósítás. A főhős helyébe én más színészt képzeltem volna, a magyar hangja is csapnivaló volt. Robert Pattinson viszont remekelt.
3/10
huanmigel11 2022 jan. 05. - 20:18:33 3/10
Miközben néztem a filmet számos alkalommal eszembe jutott a “Hogy mi a kurva anyád van?” facebook csoport
6/10
Károly Kiss 2021 dec. 26. - 00:57:57 6/10
Az alapötlet szenzációs, de a szuperhősös filmeket nem szeretem. Nekem ilyen feelingje volt.
7/10
Tonyka82 2021 nov. 09. - 17:58:26 7/10
Érdekes,de korántsem lenyűgöző.Nolan ennél már csinált sokkal jobbat is.Egyébként itt nagyon fontos lenne a közérthetőség.De a sebbesség miatt csak 1 óra mulva kezdjük kapisgálni hogy mi van.Kicsit túl lett tolva...meg rövid is:-)
5/10
sexykex 2021 okt. 15. - 12:53:43 5/10
Nolan ámokfutása folytatódott. Korábban az álmokból űzött tréfát, most az időből. Dagonyázhatunk a megmagyarázhatatlan utópisztikus jelenetekben és törhetjük a fejünket, hogy mennyire vehető komolyan a Tenet. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy semennyire. Semmiképpen sem komolyabb egy képregény filmnél és nem is ér többet azoknál. Sajnos ettől még a Dunkirk is jobb volt, noha az sem tetszett igazán.
8/10
nefefe 2021 okt. 09. - 18:53:08 8/10
Érdekes történet sok idegesítő háttérzenével. Néha kissé zavaros, de legtöbbször követhető cselekmény. Jövő a múltban, múlt a jövőben, inverz és reverz - és ezek kombinációi. Aki ezt a filmet kitalálta, megírta és megrendezte, az nem volt senki. Persze ez mindegyik Nolan, így nem is annyira furcsa. Nem egyszerű film, de a maga kategóriájában kiváló. Nem véletlen, hogy ennyire megosztó, nagyon sok rossz kommentet kapott. De hát mindig így van ez - a megfelelő filmhez, megfelelő néző kell. Ha ez a kettő nem találkozik, akkor áll elő az a helyzet, hogy van akinek szuperjó, van akinek nulla. Már csak e tanulságért is érdemes megnézni - hogy kiderüljön, ki melyik kategóriába tartozik.
1/10
offtopic
Kodaxin 2021 szept. 29. - 15:59:39 1/10
Igazán nem szeretnélek elkeseríteni Bélám, de halvány fogalmam sincs, hogy kikről beszélsz.

Maradj inkább a vámpirkodásnál és ne próbáld most már eljátszani Frankensteint, akit össze próbálnak rakni a részekből - miközben nem látja át az egészet: Azt, hogy én még ezen a néven is ritkán irkálok errefelé.

Persze jól tudom, vannak, akik itt élik az "életüket", benn a láthatatlanságban, a kényelmes ismeretlenségben, éppen ezért általában nem is zavarom meg a köreiket azzal, hogy belemenjek egy teljesen értelmetlen vitába az érvek hiányában, de a falkavezérségre törekvés vágyában ide lökött lejáratási szándékukkal. Elvégre, mindenki tudja akinek egy csöpp esze van, hogy egy ilyen szánalmas próbálkozásra való ugrással egy okos ember már veszít is, hiszen a számára rendelkezésre álló bizonyítékok hiányában úgysem lenne képes egy ilyen maga színvonalú, kőkemény érvelésű és megdönthetetlen bizonyítékkal alátámasztott vélemény cáfolására.

Éppen ezért szokta ilyenkor a művelt ember azt mondani, hogy inkább erre az álláspontra helyezkedik:

"Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience."

Látod, ilyen egyszerű felállítani az entrópia párokat egy ilyen bölcsesség két oldalán :)

Egyszóval L. Bélám, azaz Ötvenedik Béla a sorban, azt locsoghatsz errefelé amit csak akarsz. Ez egy szabad ország, errefelé a hülyeség állampolgári jog, még az a szerencse, hogy akinek ehhez nincs kedve, annak nem kötelező ezzel a lehetőséggel élnie. Éppen ezért - ha megengeded, ha nem - de én nem mennék le arra a szintre, ahol te már jól érzed magad az ismeretlenség jótékony homályába burkolózva.

És hogy a fentiek okán miért is ragadtam mégis billentyűzetet? Netán következetlen lennék?

Nem. Éppen ellenkezőleg.

Pusztán annyit szerettem volna leírni, hogy ez a hozzászólás mégiscsak méltó volt a Tenethez, mert pontosan annyi értelme volt, mint annak a f*stalicskának, amivel a befektetők pénzét kitalicskázták Nolanhez. És sacc/kb annyi volt az igazság és az értelem is benne. Vagyis semmi.
2/10
offtopic
Tiberio 2021 szept. 28. - 20:36:16 2/10 Előzmény Kodaxin
.nam ,thgir era uoY
1/10
Kodaxin 2021 szept. 28. - 13:12:17 1/10
Nu.uN(d)?

Kollégákok. Csatlakoznék azokhoz, akik szerint ez a film egy elcseszett katyvasz. De nem azért, amit eddig leírtak mások. Hanem azért, mert abban valójában nem volt új ötlet.

Aki Sci-fin szocializálódott, az már annyi időutazásos-torzítós, satöbbizős filmet és sorozat epizódot látott, hogy ebben igazából csak az anomáliákat láthatta és semmi mást. Ez a film nem volt bonyolult, ez faék egyszerű és primitív volt, vagyis GYENGE.

Nem az alapötlet volt rossz.

Önmagában az időinverzió érdekes teória lett volna, ámde azzal, hogy ez az egész agyf*sás éppen erről nem szólt, így tegyük a helyére a dolgokat: Amint a "Tökéletes trükk" esetén, itt sem a megszokott idő alakításról volt szó. Kezdjük is rögtön az elején:

Az idő nem abszolút, de egyetlen tér-idő kontinuumban nem változhat eltérően és attól függően, hogy egy elvtárs éppen "pirosnak vagy kéknek" nevezi magát. Ehhez ugyanis egy kvantumbuborékban kellene lennie, ami kiemeli az adott tér-időből. Ennek természetesen nem lenne akadálya, és erre utalnak is a filmben, amikor a "védőöltözetről" beszélnek, vagyis GONDOLTAK erre, csak elcseszték annak az érdekében, hogy látványos legyen a film. Ugyanis a probléma éppen ott kezdődik, hogy nem a levegőt (OMG) kell "inverzen" beszívni, hanem az egész testnek kell az inverz idősíkban léteznie, mert az csak úgy lehet biológiailag működőképes. Viszont akkor nem lett volna "látványos a film", hiszen búvárok harcoltak volna egymással.

És pontosan itt megbukott a film, hiszen még ha egy embert (és a fegyverét? WTF?) meg is fordítja entrópia szempontjából egy gép - ok, fogadjuk el ezt az abszurditást -, az teljesen nyilvánvaló lehet bárki számára, hogy az ő érintésétől(!) nem fognak más gépek és az egész világ fordítva működni, hiszen az lehetetlen. Ergo, csak úgy működött volna elvben is a történet, ha - például - a kvantummezőt ki tudta volna terjeszteni egy bizonyos mértékű térben, azaz mondjuk az adott jármű is a másik tér-időben közlekedett volna.

Csakhogy ha így lett volna, akkor az ELŐRE ment volna és nem hátrafelé. Tehát bár a főhősünk a forgalommal szemben haladt volna, DE ELŐRE menetben. Nem mellesleg már csak azért is, mert AUTÓS ÜLDÖZNI akárhogy nézem, ebben a formában lehetetlen lenne még az inverzió felfogadása mellett is, hiszen ha ő tolatva megy (inverz üzemmódban) akkor az a gépjármű nem képes erre a sebességre. Felmerül tehát a faék egyszerű kérdés: Ha a főhősünk (akit amúgy Tenetnek hívnak, ami böszme nagy betűkkel van kiírva a film elejére - már csak azért sem szokott sohasem bemutatkozni, mert mindenki ismeri a nevét aki tudja a jövőt, hogy róla nevezték el a programot) tudja, hogy inverzben van, de amúgy egy nem inverz autót használ, akkor miért is nem fordul irányba amikor autós üldözősdit játszik?

Hiszen csak gondoljunk bele: Mit látunk még? Felrobban az autója azáltal, hogy a lángok elkezdenek az autó FELÉ haladni. Csakhogy ha arra haladnak, és az az üzemanyag az autóból folyt ki, akkor az nem lehet inverz, tehát az egész felépített baromságnak annyi meg egy bambi. És ez még mind semmi, hiszen ezek után hirtelen nem felrobban az autó (mert hirtelen inverzzé válik ugye?!), hanem megfagy. Most tekintsünk el attól, hogy ebben az esetben minimum MEGFULLADNA(!) a főhősünk, de mondjuk maradjunk abban, hogy a palack és a maszk ezt is kibírja, habár, amilyen neoprimitív szerkezetről van szó, az simán nem bírna ki ennyit sem időben, sem terhelésben. De jó, megfagy, mert meg kell fagynia.

Node ha ez igaz, akkor hogyan lehet az, hogy amikor zajlik a csata, vagy bármilyen más "Nagy jelenet"; akkor soha nem fagy meg semmi sem?! Hiszen akkor nem ártana, ha robbanások helyett néha fagyások jönnének elő, nemde?

Jól látható tehát, hogy "az inverz levegő belélegzése" című BULLSHIT pusztán azért kellett, hogy nehogy már a sok paraszt (un. nézők) észrevegyék, hogy valójában milyen egyszerűen b*szták át a palánkon a süketeléssel. Nehogy már feltűnjön neki, hogy minden értelmetlen a filmben, amit látnak.

Apropó Tenet, érdekes, hogy senki sem írt a Nomen est omen-ről. A Tenet ugyanis valójában két szó "Ten" és "Net" ha oda és vissza olvassuk. Ergo, azért Ten, mert a kilenc elemhez ez a tizedik, az emberi darab (Ötödik elem szánalmas ötletlopása), és a Net, ami a hálózatra utal. Van tehát kilenc elem és a tizedik hálózat, vagyis az emberi tényező. Ebből következik, hogy ennyire neoprimitív a harckocsi főtengely című eszköz és annak a működtetése, arra fikarcnyi időt sem kell szánni. Ahogy arra sem, hogy mi a francért alkotja meg azt valaki, ha amúgy nem szeretné használni, de meg se semmisíti azt, hanem olyan helyre helyezi, ahol BIZTOSAN megtalálják az alkatrészeit abban az idősíkban, amikor végre kétfelé szedik az alkatrészeket ahelyett, hogy elvinnék Mordorba és bedobnák azokat a vulkánba. Vagy legalább csak az egyik darabot. Nem, ne gondolkodj, élvezzed a parasztvakítást!

És a hülyeségnek még mindig nincs vége. Ugyanis ha az inverz időt mégis elfogadjuk, nem törődünk a fentiekkel, akkor egy valami kizárt (és furcsa módon erről sem írt senki):

Hogy klónok keletkezzenek. Márpedig ebben az "izében" sokszor hárman(!) voltak egyszerre jelen, ami azért furcsa, mert Teneten kívül SOHA SENKIN SEM VOLT MASZK. Na és akkor ezt most mégis hogyan is elvtársak? A langaléta nőszemélynek már nem okoz gondot a magaslati levegő beszívása, ő már lehet egyszerre ketten ugyanazon a képernyőn is, beugorva a vízbe és saját magát nézve? Mi van?

Hja, hogy hárman vannak? Na ezt viszont már elsütötte a Tökéletes trükkben Nolan, csak ott volt értelme, itt pedig nincs, mert ez ezek szerint nem "időinvertáló" szerkezet volt, hanem valójában egy olyan szerkezet, ami a semmiből hozott létre KÉT ÚJ KLÓNT, egy pozitív entrópiájút és egy negatív energiájút, miközben az eredeti változatlanul megmaradt.

Ez így egyebekben azért lett volna érdekes koncepció, mert ebben az esetben a fizikai törvények nem sérülnek, hiszen pontosan annyi inverz anyag keletkezik, amennyi nem inverz, azaz az eredőjük nulla lenne. Csakhogy erről az apróságól, a klónozásról nettó elfelejtkeztek, ismételten oltári prolinak minősítve a nézőket. Merthát ugye attól függően, hogy mikor éppen mire volt szükség hol klónozták (megháromszorozták) a személyeket, hol pedig csak egy:egy mentek át valamin, hol pedig csak duplázódtak. Talán apróság, de a történt végére két Kat maradt. Kit-kat. De az sem baj. Apropos, amikor hárman-ketten voltak, akkor hová lett később a második, harmadik szereplő? Ja, azzal ne foglalkozzunk... elvégre, minek is? Sőt mi több, minek is megmenteni azokat? Dögöljenek csak meg nyugodtan, ennyit ér az emberi élet.

Na ez így nem működik elvtársak, még akkor sem, ha kanvíh ken-neloN. Ez ugyanis bullshit^3. Vagyis jól látható, hogy már megint csak toldozták-foldozták az alap ötletet, ami a legkevésbé sem volt kidolgozva, hanem a régi kliséket húzták elő, öntötték egybe és a nézők fejére, hogy két csoportra osszák őket:

- akik szerényen csak annyit írnak, hogy ezt nem értik, vagy egyszerűen azt, hogy szar
- és a felsőbbrendűekre, akik ugyan - mint látható - egy nagy büdös lószerszámot sem értenek belőle, de ezt a hatalmas méretű orczájuk és a felsőbbrendűségük tudatával adják a "hülyék" tudtára.

Aki ezt a filmet megnézi és gondolkodik rajta, az csak egy dologra juthat: K*vára át lett b*szva azzal, hogy egy Nolan fimet fog látni. Ez a film az időinverzió helyett a pénz inverzióról szólt, a részvényesek és a producerek pénzét invertálta át a rendező és a stábtagok zsebébe.

Ennyire primitív és faék egyszerű történetet még nem látott a világ, amit azzal a paraszt vakítással adtak el, hogy ez mennyire bemutatja azt, hogy milyen sz*r a világ. Nem elvtársak, nem sz*r, csak az ilyen f*szparasztok adják elő ezt a luxusvillák, luxushajók, luxusrepülők világából, hogy mi prolik értsük meg, hogy nem ezek miatt megy tönkre a Föld, hanem azok miatt, akik csak élni akarnak. Mi pusztuljunk, ők majd időinvertálnak.

Btw. És most tényleg, csak úgy négyszemközt és hogy látható legyen, mekkora orbitális, hatalmas, gyomorig lehatoló sz*patás volt ez a film:

1. Tegyük fel, hogy van egy tönkrement jövő.
2. Tegyük fel, hogy tudnak időutazni. (habár ezt módszeresen tagadják az elvtársak, de az idő inverzió elmélete azt tenné lehetővé, hogy egy adott időpillanatban visszafelé haladj az időben, de azt nem, hogy egy MÁSIK időpontban jelenj meg. Ezt IDŐUTAZÁSNAK hívják a világ minden fizikai és sci-fi rendszerében de még a mesékben is)
3. Tegyük fel, hogy lehetőséged van arra, hogy időinverzióval és időutazással élj, akár többször is.

Mi a jó büdös retkes répáért kellene a múltat eltörölni? WTF? Az a jelent nem változtathatja meg, hiszen ha az megtörtént volna, akkor arról tudnának. Ergo tudják már akkor, amikor a kísérlet megkezdődne (vö: Nézz a tükörbe, ha nem látod magad kijönni, akkor nem működik a gép), hogy annak nincs értelme, tehát bele se kellene kezdeni, vagyis Tenet létre se jöhetne.

Ezzel szemben mivel ez tudható, ezért lényegesen egyszerűbb lenne az egész AKKORI modern emberiségnek összecsomagolnia, és szépen visszamennie mondjuk a prehisztorikus időkbe, mondjuk úgy 10.000 évvel korábbra, amikor még egy teljesen új civilizációt is építhettek volna a "tiszta" Földön. Vagyis, komplett átköltöztethették volna a civilizációt a múltba anélkül, hogy bárkit is megöltek volna. Hja, hogy akkor megint nem lett volna filmetek parasztok? Kit érdekeltek, ti dögöljetek meg. Mert még a végén ha benyögi ezt a poént, hogy már csak néhány ezren maradtak életben, akkor bejöhetett volna az, hogy Sator és a sleppje Egyiptomba, Közép Amerikába és Ázsiába megy, és azokon a helyeken megalapítja az egyiptomi civilizációt a modern eszközeivel.

Node itt az értelmet keresni a hülyeség kategóriája, ez a pénzlehúzás iskolapéldája - és semmi más.

Mellesleg azt hiszem, ilyen bő sugárban még soha senki sem merte a nézőket pofán vizelni, hogy szofisztikáltan fogalmazzak.
10/10
dave555 2021 szept. 26. - 21:09:09 10/10 Előzmény Wunderlich2021
Milyen alakítást vártál egy sci-fi akciófilmben? Teljesen jó a fickó.
Összes hozzászólás