Tengerparti jelenet

Bakancslistához adom
Ano natsu, ichiban shizukana umi
japán romantikus dráma, 101 perc, 1991

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Egy szemetesként dolgozó süketnéma fiatalember megjavít egy törött szörfdeszkát, és megindító kitartással edzeni kezd. A szörföző fiatalok gúnyolják, süketnéma barátnője hűségesen kíséri, és végül egy bolttulajdonos segítségével még versenyre is benevez.

Kitano Takeshi japán rendezőt a termékeny sokszínűség jellemzi, mára Japán egyik vezető médiaszemélyisége lett. Nyugaton Oshima 1983-as "Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence" című filmjében alakított szerepe tette ismertté. Számos japán filmben színészkedett, mielőtt leforgatta első saját filmjét, egy thrillert. A Nyár, csend, tenger című különös atmoszférájú alkotása fordulatot jelentett pályáján. A lírai hangvételű filmet, amely egy süket szemetesről szól, aki felfedezi a szörfözés örömeit, sokan Robert Bresson munkáihoz hasonlították. Ez a játékfilmje maga az egyszerűség, egy japán serdülő lány és egy néma fiú meghitt együttléte, csendje. A természet hangja, a szél, a tenger moraja mesél.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
adamnagysweetmovie 2015 márc. 18. - 23:15:10 8/10
Tudjátok, van az a Kitano nevû valaki.
Meg érdemes lenne osztani, szorozni...
Dr.Genya 2008 aug. 24. - 05:37:22
Az elsõ film amit a mestertõl láttam.A hangulata magávalragadó,szép film.
Még az ismétlést is megnéztem.
Kitano zseniális filmes,és ezt a többi filmje csak tovább erõsítette(A szamuráj a kedvencem).
oldindianboy 2008 júl. 16. - 10:58:26
Ezt a Kitano filmet ezidáig ha jól tudom még csak filmhét keretein belül mutatták be Magyarországon. Több címen is fut, az angol címe: A Scene at the Sea, de az angolból kiindulva Tengerparti Jelenetként is ismerhetik a magyar Kitano szimpatizánsok.
Ez az alkotás "Beat" pályaindító bûntrilógiája: Az Erõszakos Zsaru, a Forráspont, és a Szonatina közé ékelõdik be, és az utóbbi filmen erõsen érezhetõ is a hatása.
A film története végletekig egyszerû, mégis talán emiatt nagyon tiszta és megható.
Egyáltalán nem egy tipikus Kitano film, bár az odeon.hu egyik kritikusa ezt tartja a mester legjellegzetesebb alkotásának. Persze a jellegzetes nem egyenlõ a tipikussal, úgyhogy nem is vonom kétéségbe ezt az állítást.
De aki eddig nem sok Kitano filmet látott, az tutira meg fog lepõdni, mert a Nyár, Csend, Tengerben nincsenek véres leszámolások, lövöldözések, verekedés, yakuza...mégis magán viseli a rendezõ stílusjegyeit.
A maximális filmélményhez nagyban hozzájárul a zene is, ami növeli a mozi örvénylõ hangulatát, meditatív jellegét.
Bár nem ez a kedvencem a japán fenegyerektõl (lassan már apótól::), hanem a Tûzvirágok, ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a szép filmeket!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu