Tesó

Bakancslistához adom
magyar vígjáték, 84 perc, 2003

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Adott a lakótelep. Abban Artin, a huszonhárom évesen is egy kiskamasz mentalitásával bíró, telepfüggő zenebuzi, és bátyja, Nate, a lyukból lyukba menekülő, szexőrült pornóíró. Aztán ott van még egynéhány tulajdontárgy: egy használt nagylakás, egy örökölt kislakás, meg egy használtan örökölt nő. De melyik kinek jut? Shakespeare óta tudjuk: sosem lesz jó vége, ha lenyúlod a rokonod csaját. Hát még ha a várára is fáj a fogad. Felbolydul a telep. Testvérviszály, autózúzás, ágyúgolyók és rock and roll rengetik meg az égbehúzó tömbök betonfalait. A kölcsönösen hasznos élősködés szürreális primitivitásában tengődő őslakosok mind kénytelenek csatlakozni a szembenálló hadoszlopok egyikéhez.
Bemutató dátuma: 2003. március 27. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 34. Magyar Filmszemle

    2003
    Legjobb fiatal forgatókönyvírói díj: Dyga Zsombor

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Sadenal 2014 szept. 21. - 23:32:19 6/10
Egynek elment, de bizonyos részek nekem is erõltetettnek hatottak és a végére tényleg majdnem bealudtam rajta.


6/10
10/10
kistejes23 2014 ápr. 18. - 21:35:39 10/10
Tetszet!!! Nagyon tudtam azonosulni a fõszereplõvel ezét kb. a 2. perc után beszippantot a film! A szeelmi szálat meg minta rólam írták volna.(ezért aztam 10 pontot) Köszönet Dyga Zsombornak!!! :)
t_burbank 2013 dec. 06. - 22:54:34
Hát akkor én is leírom, hogy... Tökéletes - erõs, ütõs - kezdés - és a film kétharmadára kifúj a lendület, szétesik a történet, de annyira, hogy azt jobb nem is ragozni. Békásmegyer, a vágás persze összetartja, de erre rámennek a karakterek.
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 13. - 20:48:55
7/10
convar 2012 márc. 19. - 13:15:26 7/10
Jól indul, sõt nagyon jól (az eleje tisztára mint egy Guy Rithie film), de sztem is ahogy a szerelmi vonal erõsödik, úgy laposodik el a film.

A Casablanka spoileréért pedig külön feketepont :P


7/10
7/10
stomachh 2011 márc. 19. - 10:16:39 7/10
Nagyon kellemes, szerethetõ magyar mozi. Tényleg erõsebben indít, aztán szép lassan kezd laposodni (de nem lesz unalmas!), jó a forgatókönyv (bár kicsit vékonynak érzem), tetszik a vágás, tetszik a szinészek játéka, teljesen élvezhetõ film. Erõs 7/10.
8/10
derrick76 2011 febr. 07. - 21:53:31 8/10
Egy kellemes magyar film
Erõs kezdés aztán egy kicsit ellaposodás.
Jó zenék, jó arcok egy kicsit gyengusz sztori
7/10
Matthias 2011 jan. 04. - 09:07:24 7/10
Egyetértek azzal, aki azt írta, hogy jól indul, és folyamatosan ellaposodik. Nekem tetszett a film, és én is csak ajánlani tudom, de nekem személy szerint a vége nem tetszett, hogy a lakótelepen csak úgy összedobnak egy interaktív vetítést, és kapásból szó szerint eljátszák egy filmnek a végét. Ezt én nem hiszem el, ilyet nem fognak négyen egy lakótelepen megcsinálni ennyi idõ alatt. Senki.
A másik meg, hogy a csajt se nagyon lehetett megérteni a filmben. Még egy monológja se volt, alig szerepelt, de már értsük meg az érzelmeit, hogy miért veri szét a kocsiját valakinek, aki csak le akart vele feküdni néhányszor. Talán ezt jobban le lehetett volna vezetni. Arra se jöttem rá elõször, hogy a fõszereplõ pont ezzel a csajjal találkozott össze a parton, és kezdett el ismerkedni, és még utána is voltak kusza jelenetek, de helyreállt minden. És az is kicsit fura volt nekem, hogy miután a fõszereplõ ilyen vehemensen és ennyiszer elutasította, õ miért nem állt odébb, és miért bocsátott meg ilyen egyszerûen, szóval ezek számomra nem jöttek át. De ezket leszámítva egy nagyon jó, aranyos, és élvezhetõ film volt.
10/10
haeva 2010 dec. 10. - 10:54:11 10/10
Kellemes, üdítõ filmecske, jó zenével. Finnyás vagyok a magyar színészek beszédtechnikájára a magyar filmekben, általában a többség (még a "nagyok" is) mórikálnak, affektálnak, de ezek a fiatalok természetesen beszélnek, ez hatalmas erény. Rétegfilm is, a békásmegyeri, lakótelepi, Duna-parti képek abszolút real-ek, aki ismer ilyen helyet vagy élt hasonló környezetben, annak tökéletesen hiteles lesz a film, a helyszínek is, az életérzés is, sõt, a butácska, mégsem poén nyári szerelem, én éppen azt érzem, hogy az ilyenfajta történetekkel kapcsolatban nem hogy nem kell, de nem is lehet "bõbeszédûbben" fogalmazni. Ez ennyi és nem több, és ettõl rengeteg. Mert minden harmadik lakótelepi ajtó mögött egy ilyen történet bújik, csak nem lesz belõle film.
Ügyes munka. És az utolsó viccért végképp megéri.
4/10
Lery 2010 szept. 22. - 11:04:29 4/10
Nagyon gáz, hogy egy rendezõ ilyen erõltetett, direkt módon utal a zenei/filmes érdeklõdésére..oké, Tarantino meg Woody Allen is nyomat ilyen utalásokat, de nekik 5 filmre jut annyi, mint amennyi ebben volt..:( Látványosan az életszerûség rovására megy, hogy a lakótelepi srácok szájába ilyen szavakat adnak... Nagyon erõltetett film :(
dióhéj 2010 máj. 11. - 05:58:04
Az elején elkezdett vágástechnika és poénkodás kár, hogy nem tartott tovább. Persze ha nem, akkor viszont az a kár, hogy annyira nem komorul el a történet, amivel a mélyben rejlõ drámát igazán sikerülne elmesélni. Azt olyan szégyellõsen takarták el, hogy valójában csak a törmelékekbõl, önkéntelen utalásokból lehet arra következtetni, hogy sokkal több feszültség van elhallgatva, mint amennyit sikerült kimondani.
Nekem legalább annyi hiányzott volna a végérõl, hogy a beteljesedés és Schmied Zoli végsõ mondatai közé beékelhettek volna egy kis részt, amiben a (nyilvánvalóan) kérészéletû "szerelem" összeomlik – így a tesó végsõ szavai mélyebb értelmet nyertek volna. Esetleg még azt is jó lett volna megérteni, a bátyust pontosan mi vette rá erre a szinte damaszkuszi jó útra térésre. Egy pici betoldással kerekebb lett volna a sztori.
Esetleg a "mostohaapa" enyhe ugratása sem ártott volna, csak annyi kis szivatás, ami kiváltja a mami tortadobálási ingerét és a költözést is indokolttá teszi. A film folytatása miatt ez szinte kihagyhatatlan poén lett volna, kár, hogy kimaradt.
mulao 2009 ápr. 24. - 00:19:23
Szerintem is jó film. Azért ha akarnék a történetben lévõ dolgokba beletudnék kötni, de itt nem ez a cél, különbenis ezzek csak az én agyszüleményeim.:) A színészek jól játszanak szerintem, egyedûl Bognár Annával volt nekem bajom, szerintem nem illett ebbe a filmbe. Kiemelném: Schmied Zoli, Elek Feri, meg a fõszerplõ csávó.
,, Születésnapodra vetteme egy lovag, de mivel nincs pénzem, részletekbe kapod meg, így hát most egy lófszt kapsz." Valahogy így van.Poénos, szerintem.
kaliko 2007 aug. 13. - 09:03:20
Szerintem is egy nagyon jó kis film. Csak ajánlani tudom én is az ezt tudni értékelõknek!
GrafUr 2007 febr. 07. - 19:54:26
Aki csak teheti, vegye meg a TESCOban 950 forintért ezt a fantasztikus filmet! Nagyon megéri! Azért buzdítok mindenkit ilyen nyugodtan, mert én már megvettem... :) Élõ, mozgó, és ritka poénos menü, a szereplõk asszisztálásával, már megéri, alapozza a hangulatot a filmhez! Nem túl sok extra van a DVDn, de ez a film mindenképpen megérdemli, hogy ott legyen a polcodon, hogy bármikor megmutathasd a haveroknak!
laczko02 2007 febr. 04. - 22:59:00
Fantasztikus természetesség sugárzik a filmbõl. Hogy miért? Érdekes helyszín, vagány, de emberi karakterek, nem falrázó, de szellemes poénok, jópofa forgatókönyv és jó színészi játék... Még a monológok sem tûnnek mesterkéltnek! Tetszik a pozitív szemlélet is, hogy a betondzsungel is lehet "élhetõ", s hogy egy kis romantika a megfelelõ helyzetben, még ma is, bármilyen környezetben helyénvaló. A kritikusok által emlegetett amerikai "Pop, csajok, satöbbi"-re tényleg hasonlít kicsit, ami szintén nagyon jó kis film.
Ati77 2007 febr. 04. - 14:08:01
Érdemes megnézni, csupán a film helyszíne (Békásmegyer) miatt is, totál szürreális.
Noncsa 2007 jan. 30. - 21:44:54
Asszem ezt a filmet unalomûzõnek szántam mikor csak úgy véletlenül bementünk rá egy barátnõmmel, de kiderült h. egy nagyon jó kis film, még a magyaroknak is lehetnek jó ötleteik :) Itt láttam elõször Schmied Zolit :D
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu