Testről és lélekről

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar romantikus dráma, 116 perc, 2017

Értékelés:

489 szavazatból
Szerinted?

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?
Bemutató dátuma: 2017. március 2. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
TVPorthu45 ápr. 30. 21:06:48 Előzmény NinaNina
Ez a valós kórkép, nem játszhatja másként.
1/10
DUNAWÖLD ápr. 30. 20:35:17 1/10
Beteg film, beteg téma, kiszolgàlandó egy erőszakos szubkultúra igênyeit.
És erre ment el 400 millió közpėnz?!? Bűn!!!
Maskor kalapozzon a rendező ilyen filmre valami privát német forràsból.
9/10
gyereamozibabe ápr. 20. 11:47:23 9/10 Előzmény mrolcsi
A reggelizős jelenet egy rendezői hiba. Túljátsszák a nevetgélést. A sajátverziómból kivágtam, és csak a szolid mosolyt látni a paradicsomlé szétspriccelése után. Éltem ilyen lánnyal, és teljesen idegen tőlük ez az önefledt kacaj. Egyébkén ha már rendezés: korábban is leírtam ide, ismétlem: a filmet a férfi amatőr főszereplő miatt újra kéne szinkronizálni. Nagyon sokszor érezni, hogy felolvas. Főleg amikor megpróbál keménykedni a pszichológussal, a pincérrel, a beosztottjaival, vagy az exével az ágyban. Ezeket a rosszul hangsúlyozott, hiteltelen mondatokat is kivágtam, és így már nagyjából elviselhető a film. (mert én meg így vagyok autista :-) .. még pár durva hiba: a marha fejlávágása is fölösleges brutalitás. A hatást úgy is elérhetjük, hogy ha a nyiszatolás hangját tesszük a bemozduló láb (idegrángás) képe alá. Illetve a anális szexfilmbámulós jelenetnek sem adtam volna ilyen hosszú időt.
NinaNina márc. 28. 19:30:49
Furcsa dolog ez. A főhős lány karaktere tette élvezetessé elsősorban a filmet, aztán megnéztem a Híd című sorozatot, és sajnos fel kellett ismernem (ez elkerülhetetlen volt), hogy Enyedi egyszerűen lenyúlta Saga Norén karakterét. Az introverált személyiségjegyek ábrázolása, az antiszociális viselkedés, a kommunikációs és egyéb interakciós problémák megjelenítése olyan szinten egyezik, hogy az arcpirító. Mintha leültette volna a Máriát megtestesítő színésznőt, megnézette volna Saga Norént, és azt mondta volna: ezt kérem. Elismerem az irodalomban az intertextlualitás létjogosultságát, meg a kulturáis javaink közös felhasználása is oké, de valahogy ez nekem így gáz.
10/10
FilmExpert febr. 03. 20:27:51 10/10
Reménytelen eset vagy, további szép estét!
1/10
mnbvcx febr. 03. 19:59:32 1/10
Hát én őszintén sajnálom azt, aki szerint ettől a tiszta lelki sík, a társ egy szerelmeskedéstől automatikusan elveszik. Szerencsére én már több évtizede az ellentétét élem meg ennek is. De hát azt is sokan állítják, hogy a szerelem egy idő után elmúlik, és szeretet lép a helyébe... Őket is sajnálom, mert sose élték át az igaz lelki társat megtaláló szerelmet, ami nem csökken, hanem nő.
Mellékesen ez a kioktató "nem érted még mindig úgy látom" elég suttyó hozzáállás a részedről. Tökéletesen értem, de nem értek vele egyet, de azt el tudom képzelni, hogy nektek ennyi jutott csak a szerelmi életből, így nektek ez a mondanivaló (akár még az íróé is). De ez egyáltalán nem számít, mert egy alkotás attól igazán jó, hogy mindenkinek mást mond, mást ad, attól függően, hogy ki milyen élettel a háta mögött ér oda, milyen lélekkel fogadja be azt, nem pedig egyetlen konkrét megoldása lehet csak, mint a matematikai egyenleteknek általában. Nekem ez a véleményem, neked meg más, egyik sem igazabb a másiknál.
További jó kötekedést neked
10/10
FilmExpert febr. 03. 18:34:58 10/10
Nem érted még mindig úgy látom.
A végén a befejezés, vagyis hogy már nem álmodnak szarvasokról, miután szeretkeztek egymással, az azért fontos, mert megszűnt a varázs, az a csoda, amelyet a 2 fél inkább csak lelki síkon élhet meg egy kapcsolatban, vagyis nem a testiség a fontos (nyílván a maga módján az is), hanem hogy legyen egy lelki társam, hosszú távon egyébként is ez a fontosabb. Az emberi lélek sokkal több, mint a fizikai test.
Egyedi és nagyon szép film.
1/10
mnbvcx febr. 03. 17:56:53 1/10 Előzmény FilmExpert

És mi a jó út akkor, hogy lehet megőrizni a lélek tisztaságát, ha nem így? Mit tanít a film?
Pont ez a kincs, ez a tiszta lélek megőrzésének az útja szerintem. Az összebújva alvás magától értetődő természetessége, a béna kéz felsegítése az ágyra. Csak így marad az ember "szarvas" egy vágóhíd-világban is. Nem az az érték, ha az álmaiban tiszta lelkű marad, hanem épp az, ha képes megőrizni az ősi, tiszta szarvas énjét a civilizáció borzalmai között is, az erdőn kívüli világban is, ahol élni kényszerül. Szebb befejezés lett volna, ha nem az aspergeres kezd el felszabadultan nevetni (ez annyira életszerűtlen volt), hanem pl szótlanul egymáshoz érintették volna az orruk...


10/10
FilmExpert febr. 03. 16:46:16 10/10 Előzmény mnbvcx
Nem, nem ezt akarta bemutatni.
InteriorLulu kollega néhány bekezdéssel lejjebb leírta miről szól, amely maximálisan megfelel annak, amit én is belelátok ebbe az alkotásba.
1/10
mnbvcx febr. 03. 16:26:55 1/10
Nagyon beteg film. Értem én, hogy ezt a mai beteg világot akarta bemutatni, ahol a testi, vagy szellemi fogyatékos a leginkább ép, nagybetűs Ember, a tökéletes testű, szellemű pedig a legbetegebb... Hogy a homo sapiens, mint "kulturált" lény világa áll szemben az ösztön állatéval, aki sokkal inkább kifinomult, együttérző, érzékeny és értékes... Hogy hogy menekülnek az érzékeny személyek az álom-világba, míg meg nem találják azt a boldog valóságot, ahonnan már nem kell álmokba menekülni, stb. Szóval tényleg sok mélysége és aktualitása van a filmnek, de annyira nem értem, hogy miért kell a magyar művészeknek mindig szívlapáttal osztani a kulturát?! Miért nem lehet ezt leheletfinoman megfogalmazni, azt feltételezve társainkról, hogy képesek lesznek úgy is megérteni? Hisz ez lenne a lényeg, hogy rányíljon a szemünk a részletekre, ne nyomorult szívlapáttal verjék az agyunkba a tanítást.
Biztos, hogy soha többé nem akarom megnézni ezt a filmet, inkább el akarom felejteni.
10/10
frakeca 2021 dec. 06. - 13:38:44 10/10
Szarvasok és szarvasmarhák

Én egy lányt láttam, aki fél mindentől. A Sanyi-féléktől egyenesen retteg. Endrétől is fél, de vele – talán bénán lógó bal karjának köszönhetően – rokonszenvez. Kíméletlenül őszinte, gátlásos, de mindent megtesz, hogy legyőzze a félelmeit. Nagyon szimpatikus volt az eladólány, aki megosztotta vele szerelmes dalát. Felsül az elpróbált párbeszéddel:

– Ma korán jött le. – Fél kettő van. Nem jöttem le korán. – Holnap veszek egy telefont. – Vegyen. – Én nagyon szépnek látom magát. – Ezt nem hiszem el.


Neki még az öngyilkosság sem sikerül. Sajnáltam volna, ha igen.

Miközben szívverésének ütemére bugyog a vér csuklójából, előbb a CD-lejátszó romlik el, aztán telefonon keresik.


Kíváncsi lettem volna rá, hogy Endrének miért béna a karja. Így született, vagy agyvérzést kapott? És miért kellett a búgató szer a HR-vezetőnek? Hogy az asszony ne máshol keresse a kielégülést?
1/10
DUNAWÖLD 2021 okt. 05. - 21:49:26 1/10
Szokott ez éjfél előtt is menni?
9/10
Körtélyesi Imre 2021 ápr. 01. - 13:01:50 9/10
A film nem a női lélekről, nem is egy nő lelkéről szól. Egy erősen autista lány és egy kevésbé autista férfi kapcsolatáról. Ezt a témát már sok film feldolgozta. Javaslom a Temple Grandin c. filmet. Abból megértitek. Sokkal részletesebben leírja, hogy mit miért tesznek ezek az emberek. Az esőember is erről szól könnyedebb formában.
Roberto DiCapribogyó 2021 márc. 30. - 11:49:35 Előzmény mrolcsi
Egy alapvetőbb kérdés foglalkoztat/ott: a női lélek az első szerelem megélését az előtt vagy azután szokta a maga teljességében megélni, hogy a kinézett férfi keményen félrek*r egy másik nővel? Segíts kérlek, a filmben ez hogy történt?
Blindmouse 2021 márc. 29. - 14:51:34 Előzmény mrolcsi
Ettől még nem állja meg a helyét, mert a mai női lélek rejtelmeit a Pretty Woman is életszerűbben fejtegeti, a pasikét meg akármelyik pornó. :D
10/10
mrolcsi 2021 márc. 29. - 14:36:24 10/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Észrevetted, hogy miután fűrészeltek, már teljesen természetesen viselkedtek reggelinél?
Roberto DiCapribogyó 2021 márc. 25. - 09:08:53 Előzmény Hekaté
""női lélekről szól" ???? Atya Isten! Hát NEEEEEEEM! És nagyon nem! Egy bizonyos nő lelkéről esetleg!"

100%-ig egyetértek.
Roberto DiCapribogyó 2021 márc. 25. - 09:07:42 Előzmény mrolcsi
"Minden férfinak ajánlom, aki a nő lélek rejtelmeit kutatja."

Kifelejtetted a legfontosabbat és így "picit" meggörbítetted a valóságot; mégpedig, hogy MILYEN típusú embereknek ajánlott a film. Helyesen így hangozna: Minden érzelmileg visszamaradott férfinak ajánlom, aki az érzelmileg visszamaradott nők lelkének rejtelmeit kutatja.

Ja, mielőtt jönne az instant sértődés: szerintem, szerintem, szerintem:-).
9/10
Körtélyesi Imre 2021 márc. 24. - 17:12:22 9/10
A vágás miatt csak 9-es. Egyébként csodálatos film. Kell hozzá egy kis EQ.
8/10
InteriorLulu 2021 febr. 08. - 23:15:55 8/10 Előzmény Midnight67
Az alkotók célja az erdőbeli tó közelében élő szarvaspárral nem az volt, hogy filmjük remekbe szabottságát bizonyítsák, hanem hogy álomképként a lélek éteri tisztaságát, a két ember legbelső, idealisztikus, talán nem is tudatosult vágyait jelenítse meg, és ezzel jó ellenpontja legyen a problémákkal terhelt és igencsak kiábrándító valóságbeli közegnek, személyiségeknek és testi megnyilvánulásoknak.
És pontosan ez a kulcsa annak, hogy a filmvégi beteljesülésnek valóban semmi köze nincs a lélekhez. Az erre való rávilágítás volt az alkotói cél.

(Egyébként nem véletlenül használtam az első mondatban a két szót, a testet és a lelket, és ott lehet a magyarázat, miért az a film címe, ami).
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu