Testvérbosszú - A Menendez-gyilkosságok

Bakancslistához adom
Menendez: A Killing in Beverly Hills
amerikai filmdráma, 240 perc, 1994

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A film az 1990-es évek egyik legszörnyűbb bűntényét dolgozza fel. Azt vizsgálja, mi lehetett az oka annak, hogy a Menendez testvérek példátlan kegyetlenséggel lemészárolták saját szüleiket. Vajon a két testvér, Lyle és Eric is áldozatnak tekinthető-e vagy egyszerűen brutális, gonoszlelkű emberek? Lehetséges volna, hogy a bűntény csak logikus betetőzése volt annak a sok éves szenvedésnek, kínzatásnak, megaláztatásnak, amelyben a Menendez fiúk leélték az egész életüket? Ám az is lehet, hogy egyszerűen csak az apai példa lebegett a szemük előtt: őket is tüzelte a mohóság, a pénzvágy, a gyilkos ambíció?

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Gina424 2014 febr. 14. - 15:55:34
Sziasztok!

Ha valakinek megvan ez a film, engem nagyon érdekelne. Légy szíves írjon. oz2@t-online.hu. Csak DVD-n, videót már nem tudok lejátszani.

Köszi
Gina
ondok 2009 júl. 27. - 22:34:31 Előzmény kroll
Na még jó,egyébként kösz az infót.
kroll 2009 júl. 15. - 20:53:03 Előzmény ondok
1996-ban mindkettõt -tényleges- életfogyitglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadságra bocsátás lehetõsége nélkül.
ondok 2009 júl. 12. - 22:41:59
Tök igazad van ,ha minden nevelési hibát elkövetõ szülõbe tölténytárakat lõnének,akkor nem sok szülõ élne ,ráadásul azért a kúszó emberekre még lövöldözni tovább ,ahhoz azért valami nem kis abberált degeneráció szükséges.Kissé utánérzésem volt ,amikor az esküdt csaj azért szimpatizál velük ,mert õt is molesztálta az apja (ami persze a Menendezéknél nem igaz),mint a "12 dühös.." filmben az utolsó esküdt azért nem akarja ,hogy felmentsék a fiút ,mert az õ fia egy tróger volt.
ondok 2009 júl. 12. - 22:36:53
namármost afilm végén azt írják ,hogy a két suttyó perújrafelvételre vár a lökött esküdtek miatt.Dátum:1994.Azóta eltelt 15 év ,talán érdemes lett volna felhomályosítani anézõket ,hogy mi lett a késõbbi fejlemény?
kroll 2009 júl. 12. - 22:07:52 Előzmény nostri
Azért a lelki terorra, nem az a megfelelõ reakció, hogy közvetlen közelrõl fejbelõjük a szüleinket.

Errõl egyébként egy 90-es évekbeli Gálvölgyi Karabaré jut eszemben

Ül a gyerek a pszichológus elõtt:

Hát az apám le akart szúrni, de én voltam a gyorsabb.
7/10
idõjós1010 2009 júl. 07. - 01:18:26 7/10
Hát ma néztem egy nagyot, mert ez a film nem egészen ott tart mint ahol pl az idefenti képeken is látszik.

Június végén én láttam ezt a filmet, de abban magát a gyilkosság elõzményeit taglalták, és nem az utána történeteket. Most pont fordítva volt.

Szóval én most csak pislogok.
Valaki kérem rakja rendbe a fejemet !!!
7/10
idõjós1010 2009 júl. 06. - 19:38:16 7/10
Oké, köszönöm az infót.
Alfonz1 2009 júl. 06. - 19:37:10 Előzmény idõjós1010
ma lesz az rtlklubon nézd meg az elejét is.
nostri 2009 júl. 06. - 18:30:34
Kroll

köszi a tájékoztatást, és a szöveg beszúrást.
Említetted O.J.Simsont, hát most valszeg elkapják,ha minden igaz!! ami késik, nem múlik!


Marcsi, Sylas

Persze, igen, érthetõ külön-külön is a két rész, de az elsõ részben lényeges dolgok vannak, hiszen itt tényleg látható a lelki terror, amivel az apa "neveli" a két srácot.
Én nem nevezném az apát bolondnak, hiszen egy bevándorlónak nehéz élete van mindenhol, és õ "csak jót akart", hogy a két gyereknek ne kelljen azt végigcsinálnia, mint neki, miután Amerikába érkezett.
Pszichológiailag viszont a legrosszabbat tette, amit csak szülõ tehet a gyerekével. Zsarnokoskodott, ellentmondást nem tûrt, a már felnõtt gyerekeit taknyosként kezelte....

én nagyon elítélem az anyát is, mert családon belül legtöbbször az apa szigoru, és az anya védelmezõ, akikhez a gyerekek bújhatnak, ha problémájuk van...akivel beszélgetni lehet és ezáltal a mindennapi feszültségeket fel tudják dolgozni.
Ez az anya nem mert az apa ellen semmit sem tenni...õ az alkoholba menekült, így a gyerekek teljesen magukra maradtak már kiskorukban ez vezetett a tragédiához.

Nyomasztó film, de az életrõl szól!.
7/10
idõjós1010 2009 jún. 30. - 22:53:01 7/10
Nekem bejött a film, csak azt sajnálom hogy némiképp lemaradtam az elejérõl, ami mint utólag kiderült (és ha nem tévedek) a végkifejlet volt. Ily mód pont egy lényeges rész maradt ki. HA VALAKI TUD SEGÍTSEN!!

SPOILER
Nagyon érdekes volt egyébként a nagyobbik testvér viselkedése, jelleme, lelke, annyira hogy nem is igazán értem mi zajlott benne, és hogy juthatott el odáig hogy testvérével együtt végez a szüleivel. Ugyanis, ez a srác egyszer még csodálattal beszélt az apjáról, máskor pedig már cinikusan, egy-egy másik jelenetben pedig szinte rettegett tõle, mégis lelkileg nagyrészt abszolút egyben maradt, nem lett zárkózottabb, és a humorérzéke is megmaradt, még az apján is tudott nevetni a háta mögött.
Õ szigorúnak tartotta ugyan az apját, de közben csodálta is. A testvérében viszont csak félelem, és esetleg gyûlölet volt az apja iránt, nála nem volt váratlan az amit csinált.
Az apjuk szemszöge egyébként tiszta, habár elítélendõ a viselkedése. A srácok anyját viszont nem egészen értettem. Mintha picit félt volna a férjétõl, máskor haragudott rá, megint máskor pedig a neki való megfelelési kényszer uralkodott el rajta. Ez az egész olyan túlságosan függõ, önállótlan, szerencsétlen nõ képét keltette.
ciccus92 2009 jún. 30. - 13:19:59
Felkeltette az érdeklõdésemet..
Mindig izgik ezek az igaz történetek..
Utánaolvastam wikipédián..
Nem láttam a tegnapi részt,de a 2.részt sztem megnézem.
Legna 2009 jún. 30. - 12:13:43 Előzmény dagy63
A wikipédiában is van egy szócikk, bár egy kicsit zavarosan van összerakva, de legalább magyar (ha vki nem bízna az angoltudásában):)
sylas 2009 jún. 30. - 00:24:17
most látom az elsõ részt - 2007végén meg a másodikat(sokra nem emléxek belõle) :)
dagy63 2009 jún. 29. - 21:25:35
Becsület szavamra, te 1 darab 2 lábon járó bûnügyo lexikon vagy!
mahoney 2009 jún. 29. - 20:48:59
Korábbra lehetett volna rakni és mindkét részt leadni szépen egymás után, nem pedig egy héttel késõbb. De ezek szerint ezt csak a hétvégi katasztrófafilmekkel lehet megtenni. Legutóbb is túl késõn volt, hogy végignézzem...
kroll 2009 jún. 29. - 19:37:13 Előzmény sylas
On July 2, 1996, Weisberg sentenced Lyle and Erik Menendez to life in prison without the possibility of parole. Judge Weisberg sentenced the brothers to consecutive sentences for the murders and the charge of conspiracy to commit murder. On September 10, 1996, the California Department of Corrections separated the Menendez brothers, sending them to different prisons. Both were classified as maximum-security inmates and segregated from other prisoners.

On February 27, 1998, the California Court of Appeals upheld the murder convictions, and on May 28, 1998, the California Supreme Court voted to uphold the murder convictions and life-without-parole sentences, with none of the Supreme Court justices voting to review the case.[2]

Of note, during the penalty phase of the murder trial for Erik and Lyle Menendez, defense lawyer Leslie Abramson allegedly ordered a defense witness, Dr. William Vicary, to alter his notes. Leslie Abramson did not face a criminal investigation, as the district attorney's office decided it would not investigate the infraction.[3] Both brothers filed motions for a mistrial, claiming that they suffered irreparable damage in the penalty phase as a result of suggestions of possible misconduct and ineffective representation by Abramson.

Since entering prison, both brothers have married, even though California does not allow conjugal visits for those convicted of murder or for those serving life sentences.

In January 1997, Lyle married longtime pen pal Anna Erikkson, a former model. The marriage reportedly ended after less than a year [2] after it she reportedly discovered that Lyle was "cheating" on her by writing to another woman. Lyle married magazine editor Rebecca Sneed in 2003.[4][5]

In June 1999, Erik, then 28, married Tammi Ruth Saccoman, 37, at Folsom State Prison in a prison waiting room. Tammi later stated that "Our wedding cake was a Twinkie. We improvised. It was a wonderful ceremony until I had to leave. That was a very lonely night."[6][7] In an interview with ABC News in October 2005, Erik's wife Tammi stated that her relationship with Erik, her husband of six years, is "something that I've dreamed about for a long time. And it's just something very special that I never thought that I would ever have."[8] Tammi Menendez also self-published a book in 2005 titled They Said We'd Never Make It - My Life With Erik Menendez, though Erik said on the Larry King Live show that he had heavily edited the book.[9] In an interview with People magazine, Tammi Menendez stated that "Not having sex in my life is difficult, but it's not a problem for me. I have to be emotionally attached, and I'm emotionally attached to Erik... My friends don't understand. When it started to get serious, some of them just threw up their hands." Tammi also noted that she and her 10-year-old daughter drive the 150 miles every weekend to see Erik, whom her daughter refers to as her "Earth Dad."[6]

Regarding his sentence of life without parole, Erik has stated: "Tammi is what gets me through. I can't think about the sentence. When I do, I do it with a great sadness and a primal fear. I break into a cold sweat. It's so frightening I just haven't come to terms with it."[6]

Erik reportedly works as a night janitor and shares a 6-by-9-foot cell with an another prisoner.[8]

As of 2008, Lyle was being held in Mule Creek State Prison in Ione, California. Erik was incarcerated at the Pleasant Valley State Prison in Coalinga, California. Under the terms of the sentences for their multiple crimes, the brothers are expected to spend the remainder of their lives in prison. According to Erik, on the same Larry King show, he and his brother have not spoken to each other for more than ten years.[9]
kroll 2009 jún. 29. - 19:35:30
A gyilkosságok 1989 August 20-án történtek nem a 90-es évek elején és akkora visszhangjuk volt, mint az O.J. Simpson ügynek.
nostri 2009 jún. 29. - 09:10:16
...hogy "nézhetõ-e?", "elmegy"... olvasom itt alul.
Feltétlen meg kell nézni!
arról nem is beszélve, hogy tanulságos mind szülõnek, mind gyereknek egyaránt.
Nekem nagyon tetszett, így megnézem mégegyszer.
Dalilácska 2008 dec. 25. - 15:45:21
Asszem mind a ketten életfogytiglant kaptak.
Összes hozzászólás