The Duke of Burgundy

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-angol filmdráma, 104 perc, 2014

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A fiatal Evelyn (Chiara D'Anna) cselédlányként dolgozik egy kastélyban, de rendszeresen elkésik munkából, mire úrnője, Cynthia (Sidse Babett Knudsen) újra és újra szexuálisan megalázza. Ahogy azonban a szadomazochista szerepjáték egyre inkább erotikától túlfűtötté válik, felmerül a kérdés, valójában ki irányít kettejük perverz afférjában: az úrnő vagy a szolgáló?
Bemutató dátuma: 2015. április 30. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2015
    Legjobb filmzene

Hozzászólások

Szerinted?
Sweet-But-Psycho 2019 júl. 15. - 18:52:05
Kraszkó Zita is felvillan, de nem villant. Különös film.
10/10
Gollam24 2019 júl. 14. - 18:28:27 10/10
Vajon eszébe jut majd valakinek ezt a nálunk forgatott, magyar szereplőket is felvonultató, zseniális filmet leszinkronizálnia valakinek?
De jó lenne.
Simon Phoenix 2015 máj. 17. - 00:36:40
Az utóbbi idõk legjobb filmje a szerelemrõl.
eIemes 2015 máj. 13. - 08:19:07 Előzmény delfinoraptor
Végre moziban!

FELTÉTLENÜL meg kell néznem.
microtrauma 2015 máj. 13. - 01:51:17
"Strickland filmjében a szadomazo szex csak körítés, egyfajta metafora, melyen keresztül a romantikus kapcsolatok mélyére ás le a rendezõ: a hatalmi játékok, a megfelelési és megfeleltetési vágy, az egymásra kivetített fantáziák és a fantáziák mögött rejlõ valós személyek folyamatos párharca jelenik meg, mint az univerzális szerelmi konfliktus. Tényleg szeretem a másikat vagy csak a fantáziaképet, amit ráerõltetek? Bár Strickland filmje mélyén egy irdatlan nagy konfliktus húzódik, a felszínre az egész csak apró jelek és fojtogató atmoszféra képében tör. A rendezõ a szex ábrázolásában is rendkívül visszafogott, ám egy pillanatra sem szemérmeskedõ, helyette pimaszul sejtet, akárcsak egy szexi fehérnemû-kombináció.

A The Duke of Burgundy márpedig sikeresen felizgatja nemcsak az ember fantáziáját, de intellektusát is. A lecsupaszított, mindössze esszenciáira lebontott sztorit olyan mûvészi gazdagsággal ábrázolja, hogy teljesen elveszik a nézõ a hipnotikus képek sokaságában. A filmet úgy komponálta meg akárcsak egy zenei szimfóniát – ismétlésekkel, refrénekkel, hangnemváltással, allegróval és fortissimóval. Nemcsak a történet linearitását bontja fel a muzikalitás, hanem az elbeszélés szövetét is szétszaggatja, amely egy óriási audiovizuális orgazmust kiváltó avantgárd betétbe torkollik, Kubrick 2001-ének legendás tripjelenetét idézve.

És ha Kubrick a hatvanas években megmutatta, hogy a sci-fi mûfaja nem csak olcsó szórakoztatás lehet, Strickland ugyanezt csinálja a szexfilm zsánerével. Ha pedig a képi zeneiség – amelyet többek között Fekete Mátyás kiemelkedõ vágói munkájának köszönhetünk – nem lenne elég magában, a Cat’s Eyes indie pop duójának teljesen hipnózisba ejtõ kísérõ melódiáival olyan egységet teremt, amely határozottan feledhetetlen élményt nyújt. A The Duke of Burgundy magas mûvészet a javából, nem csak az elitkultúra számára."
delfinoraptor 2015 máj. 11. - 10:54:20
A képek nagyon szépek, az operatõr megérdemel egy jutalompontot, de sajnos cselekmény nem sok van a filmben, ami 104 perc esetében unalmassá teszi az egészet.
2/10
bab3000 2015 máj. 08. - 00:25:31 2/10
Ilyen vontatott, fos szart régen láttam. Pedig bírom én a lassú filmeket, de ezt muszáj volt többször is leállítanom annyira kurva unalmas volt. Egyszerûen semmi mondanivalója nem volt számomra a filmnek, az életemet eluntam rajta és még csak egy minimális csöcsvillantás sem volt. Egyedül a nyomasztó hangulat volt pozitív, ami néha Lynch bácsit juttatta eszembe, de más értékelhetõt nem nagyon találtam benne. Kivéve talán még Cynthia néni seggét, na meg azért az alakítása sem volt rossz :)
Egyedül azért szenvedtem végig a filmet, mert abban bíztam, hogy


SPOILER!
benne hagyja rohadni abban a buzi ládában a kiscsajt a nemkiscsaj, hogy legalább ennyi örömöm legyen, de sajnos csalódnom kellett ebben is, ahogy az egész filmben. Sokkal többet vártam tõle a pozitív kritikák láttán.
Balu64 2015 ápr. 30. - 13:26:32
Mindig csak a hancúrozás!... Brrrrrr....