The Haunted Palace

Bakancslistához adom
amerikai horror, 87 perc, 1963

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Charles Dexter Ward / Joseph Curwen
Ann Ward
Simon Orne
Dr. Marinus Willet / Priam Willet
Edgar Weeden / Ezra Weeden

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2013 máj. 14. - 21:35:21
Idehaza valószínûleg sosem vetítették ezt a filmet, ami a 60-as években készült Poe-feldolgozások egyik darabja (az elmaradhatatlan Vincent Price-szal, a rendezõ pedig a Magyarországon talán kevésbé ismert Roger Corman, akinek a nevéhez többek között a fent említett produkciók is fûzõdnek). Azt is mondhatnánk, B kategóriás mozit láthat az érdeklõdõ, a színészi játék helyenként olyan, amilyen, a trükkök mai szemmel nézve kevésbé ütõsek - akkoriban nyilván más volt a helyzet -, a kastély körül elterülõ "parkról" látni lehet, hogy nem más, mint stúdióban felállított mûfák és mûdombok tömkelege stb. Ugyanakkor viszont van valami mélységesen nyugtalanító és nyomasztó az egészben, néhány jelenet meglehetõsen hátborzongatóra sikerült.
A téma nem egészen eredeti, bár érdekes, hogy két történetet (illetve "motívumot") gyúrtak össze a készítõk. Az egyik Poe valamelyik mûve, a másik pedig Lovecraft egy sztorija. Sajnos nem olvastam az eredeti írásokat, de állítólag Lovecraft regényét (?) csupán alapul vették, nem ragaszkodtak hozzá körömszakadtáig. Mindenesetre így is érdekes, hogyan ötvözték Poe gótikus világát a másik szerzõ "elvontabb", "félelmetesebb", "elborultabb" ötleteivel. Lovecraftot kevésbé ismerem, de az õ írásai jóval nyomasztóbbak, tudomásom szerint meglehetõsen komplex világot alkotott, amiben az ember a megmagyarázhatatlan iszonyattal és rémülettel szembesülhet. Ez itt is megvan, tkp. e köré épül a film alapmotívuma, a meggyilkolt és gyilkosait megátkozó "gonosz mágus", aki vissza is tér, és elkezdi öldökölni a népeket. Ez önmagában véve nem valami nagy was ist das, a szokványos "bosszútörténet", még az embereket megszálló és elpusztíthatatlan Gonosz is csak klisé lenne, ha nem lenne valami plusz ebben a filmben, amit nehéz megmagyarázni.
Még normális magyar címe sincs a filmnek, én legalábbis nem találkoztam ilyesmivel, nem is valószínû, hogy idehaza valamelyik csatorna levetítse. Mindenesetre mindenkit arra biztatnék, hogy ha tudja, akkor nézze meg ezt az alkotást, a gyengeségei, hibái ellenére is érdemes rászánni azt a másfél órát az életünkbõl, még manapság is képes borzongást okozni. A végét nem árulom el, tessenek csak megnézni a filmet, de annyit mondhatok, hogy a befejezés egy "kötelezõ" csavar. Az eredeti Lovecraft-írást pedig megpróbálom valamikor elolvasni, most már felkeltette az érdeklõdésemet.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu