The White Crow - Rudolf Nurejev élete

Bakancslistához adom
The White Crow
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia életrajzi dráma, 127 perc, 2018

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Egy 22 éves fiatalember a Leningrádból Párizsba tartó repülőgépen utazik. 1961-et írunk. Rudolf Nurejev, a világhírű Kirov balett-társulatból először utazik a Szovjetunión kívülre. Élvezi a párizsi létet, szívesen fogyaszt minden kultúrát, művészetet és zenét. De gyanússá válik a KGB számára a viselkedése a Clara Sainttal való barátsága miatt. Amikor Nurejev szembesül ezzel, olyan döntést kell hoznia, ami az egész életét megváltoztatja, családját és barátait pedig veszélybe sodorja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Anonym 2021 máj. 24. 21:11:03 10/10
Nagyon tetszett a film, szerintem tökéletesen feldolgozta Nurejev korai éveit. Egyáltalán nem volt sok a táncos jelenet, én úgy éreztem, hogy pont annyi van belőle, amennyi kell. Tetszett, hogy nincs túl romantizálva, hanem tényszerű és realisztikus az egész. Nem is tudtam, hogy Ralph Fiennes rendezőnek is ilyen jó, nem csak színésznek. Az orosz kiejtése előtt is le a kalappal, bár én magam nem tudok oroszul, (de feliratosan néztem meg) de nagyon profinak tűnt és jó dolog, hogy nem szinkronnal oldotta meg. Szerintem a főszereplő is ügyes volt, mivel táncos és még hasonlít is Nurejevre, így illett hozzá a szerep.
A repülőtéri jelenet különösen erős lett, jól bemutatta, hogy milyen helyzet volt akkoriban. Még egy politikával egyáltalán nem foglalkozó művészt is ilyen lehetetlen helyzetbe sodortak.
szilagyivera febr. 24. 00:02:58
Szuper! Kiválóan érezhető a fullasztó kommunista világ elől menekülő művész dilemmája. 10/10
10/10
Nótárius jan. 08. 14:13:44 10/10
Szerintem ez a különleges filmélmény nem elsősorban a balettről, hanem egy mélyről indulóan a lehető legmagasabb cél felé szárnyaló zseniális balett-táncos küzdelmes életéről és sorsdöntő választásáról szól.

Rudolf Nureyev, időben is remek szerkesztésűen váltakoztatott életeseményeihez társított változatos helyszínek mindegyikén elképesztően hiteles korhangulatú, lenyűgöző érzelmi hatású ez a film; mindvégig karakter-azonosan remeklő színészekkel (még az egészen "kis" mellékszerepekben is!), rendkívül igényes képi világgal, valamint nagyszerű komoly és könnyedebb zenékkel.
Az utóbbira példaként egy nem annyira közismert  Serge Gainsbourg szerzemény:
https://youtu.be/S1M0K4L1q8I

Külön is megragadó volt Nureyev felfokozott érzékenységű, igényességű és szabadságvágyú; nyers modorúan is szuggesztív személyiségének érzékletes erejű, ugyanakkor együttérző emberségű ábrázolása; melyből végig kiviláglott a korszakos tehetsége tudatának a méltósága.

A filmvégi besűrűsödötten sorsdöntő feszültségű, felkavaró jelenet-sort levezetésként háromszor is visszanéztem.

Aki pedig még árnyaltabb összetettségűen szeretné megismerni Nureyev öntörvényűen zseniális személyiségét, annak ajánlom a Fidelio-ban 2018-ban megjelent alábbi cikket és az ebben hivatkozott dokumentumfilmet:
https://fidelio.hu/tanc/nurejev-arnyoldalara-is-ravilagit-a-rola-keszult-dokumentumfilm-137593.html
5/10
itsme1 2020 júl. 10. - 08:24:36 5/10
Egy balettművész életéről szóló film értelemszerűen rengeteg balett jelenettel terhelt. Annak, aki nem szereti ezt a műfajt, (vagyunk néhányan) annak unalmas lesz.
8/10
bannor72 2020 jan. 03. - 17:29:58 8/10
Kifejezetten jó film. Végig leköti a figyelmet. Abszolút átjön, mit is érezhettek azok, akiknek egyáltalán megadatott az a pillanat, hogy válasszanak.
7/10
warynski 2019 dec. 29. - 23:21:38 7/10
Igencsak jó film, minimális eszközökkel komoly feszültséget tudott teremteni. Aki akkoriban, vagy akár egy-két évtizeddel később volt hosszabb ideig nyugaton, gyakrabban lépett át kelet-nyugati határt jobban át tudja érezni. Gyanítom, hogy a 20-30 éveseknek nem sokat mond, de ettől még hiteles.
10/10
Drizari 2019 dec. 19. - 21:33:55 10/10
Itt nagyon helyénvaló a mondás: csak olyasmiről mondj véleményt, amihez értesz.
Nos, a filmet ilyen szemüvegen keresztül nézve, a főszereplő tökéletes alakítással hozta Nureyevet, hiszen ő maga is balett-táncos. Ami talán pici nehézséget nála okozhatott pont az, hogy balett-táncos és nem színész. De ezzel együtt jól hozta Nureyev egyéniségét, aki a hatvanas-hetvenes évek kimagasló táncművésze volt.

Természetesen a film csúcspontja társai továbbutazása Londonba, míg őt egyedül visszaakarják kényszeríteni Moszkvába azzal a dumával, hogy Hruscsov kéri föllépését egy központi ünnepségen.Értelmiségieknek készült film, egy nagy művész életének egy rövid szakaszát láttatja, hiszen amikor sorsdöntő lépésre kényszerült, még csak 23 éves. Megjegyzem, a főszereplő balett-táncos Oleg Ivenko, a film bemutatásakor 22 éves volt.
10/10
3/10
pihes 2019 dec. 18. - 14:05:46 3/10
Nem tudok róla sok jót mondani, engem nem vitt magával ez a történet, sokat nem bírtam el belőle.
Inkább ennek a sport kedvelőinek lehet ajánlott!

3/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu