Tibet, a száműzött ország

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 84 perc, 2006

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Tibet a hó országa. Nyugatról nézve megközelíthetetlen, mesebeli tartomány a világ tetején. 1959-ben a kínai megszállás elől menekülve a Dalai Láma 80.000 sorstársával együtt Indiában keresett menedéket. Az észak-indiai Dharamszálában telepedett le és létrehozta a tibeti száműzetésben lévő kormányt. A film bemutatja a dharamszálai közösség önszerveződését, a tibeti kultúra és önazonosság megőrzésére tett erőfeszítéseit. Szerepel a filmben a tibeti buddhizmus karizmatikus személyisége, a Nobel-békedíjas XIV. Dalai Láma is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
sushi 2009 szept. 06. - 21:40:26 Előzmény and
ezt honnan veszed???a vallásukból???azt halottam, hogy a Dalai Láma azt mondta hogyha nem lesznek szabadok míg õ él nem fog újjászületni...ez azért elég komolyan hangzik...és nélküle már szabadság sincs sehol se a világon...egyébként nem gondolom azt hogy belül szabadok lennének... lehet hogy te inkább nagyobb hangsúlyt fektetsz arra hogy Te nem vagy szabad...és mit értesz az alatt hogy velünk ellentétben???
and 2009 aug. 23. - 00:01:54 Előzmény sushi
...belül szabadok,velünk ellentétben
NA
sushi 2008 ápr. 04. - 00:18:47
nagyon érdekes...érdemes végig nézni...és a végén mindenki ugyan azt fogja érezni...teljes szívembõl kivánom, hogy legyenek szabadok....
efes 2008 ápr. 03. - 20:04:25
Ha jól emlékszem, kajak-kenuban fordult elõ néhány éve, hogy azelõtt a sportágban Kína nem volt tényezõ, ám egyszercsak egy VB-n hirtelen minden döntõben ott voltak és el is csíptek néhány érmet is, majd hopp! újra semmi. :D Na erre alapozom a "sötét humorú" megjegyzésemet..:) (Lehet, hogy nem a kajak volt, de valami ilyen egyéni sportág...)
kisGabi 2008 ápr. 03. - 19:45:09
Szegénynek a férje meg 3,5 évet kapott, ha jól hallottam. Csak mert fel merészelte hívni a figyelmet a szabadságjogok, az AIDS (egyre nagyobb méreteket ölt ott is) stb. problémájára. Teljesen vaktában csapkod ez a nem normális vezetés. Tán csak nem azt gondolják, hogy ezek a világszerte jelen lévõ problémák nincsenek Kínában? Vagy a világ többi része nem tud róla? Tényleg nem normálisak.
Ez az "úgyis csak kínai arany lesz" sötét humor... :) De simán el tudom képzelni :)
kisGabi 2008 ápr. 03. - 19:40:51
Na igen...
efes 2008 ápr. 03. - 19:32:13
Pont az imént nyilatkozott egy kínai nõ, akit azért tartanak háziõrizetben Kínában, mert elmondta a véleményét egy internetes fórumon!!! Ez van ma Kínában. Kommunista kapitalizmus, vagy imerialista maoizmus, lehet játszani a szavakkal.

Hogy miért kapták meg az olimpiát? Pénzért, mi másért. Szerintem Tibet miatt bojkottálni kellene, úgyis csak kínai arany lesz, így megelõzhetõ lenne a majdani botránydömping is.
kisGabi 2008 ápr. 03. - 19:26:20
Még mindig itt tartunk?! Már kommunizmus mint olyan sincs (nem is volt), Kínában meg pláne nincs ma már, minek erõlködnek még mindig? A XXI. században... Túl nagy kockázat lenne a világot szembeállítani magával. Energetikai okokra gondolok én is, energiaéhsége ma már határtalan, a robbanásszerû fejlõdése miatt õrült szüksége van minden erõforrásra, a jövõbe fektet be - ld. olajlelõhely-felvásárlásait Afrikában és egyéb üzleteit mindenféle országgal. Erõfitogtatásnak sem utolsó, nagyon is tisztában vannak a világpiaci pozíciójukkal. Csak azt nem értem, hogy az olimpia elõtt miért nem vesznek vissza egy kicsit? Ez aljas és ostoba hozzáállás. Egyáltalán nem méltó ország arra, hogy ott rendezzék meg ezt az eseményt. Én már akkor furcsállottam és húztam a számat, amikor kiderült, hogy õk lesznek a házigazdák.
efes 2008 ápr. 03. - 17:50:32 Előzmény robitsik
Szerintem ideológiai oka vannak: kommunizmus versus buddhizmus. A vízkérdés komoly, de a világ jelenleg legdinamikusabb gazdaságában ez nem lehet fõ szempont. Az lenne, ha Kína tök sivatag lenne, van a Góbi meg mittuomén, de sokkal több igenis "vizes" terület van, sõt, sok kínai területen éppen a túl sok víz okoz problémát. Tehát ideológiai okai vannak a kínai izmozásnak...
robitsik 2008 ápr. 03. - 17:16:26
Egy közelmúltbéli tévémûsor szerint a víz miatt fontos.
Tibetben óriási tiszta vízkészletek vannak, ami Kínában hiányzik. Kicsit fura, de akár igaz is lehet...
remete bácsi 2008 ápr. 03. - 11:01:13
rossz forrás. 2006-ban már 670 milliárd körül volt. de vmi azt súgja, nem anyai kérdésrõl van szó. fõleg úgy, hogy tibet tudomásom szerint nem akar anyagi elszakadást.
remete bácsi 2008 ápr. 03. - 10:44:57
Remélem, benne lesz a filmben egy fontos kérdéskör, melyet soha senkitõl nem hallottam még: Miért fontos Kínának annyira Tibet? Leszímátva, hogy a világ tetejét birtokolni szimbolikus jelentõségû - különösen egy ilyen rendszerben -, de innen távolról nézve mégis csak hegyek, hó meg pár kecske vagy mi a fene van ott. Tibet GDP-je forintban nézve évi 322 milliárd Forint. Oké, hogy errõl lemondani senki nem akarna, de Kínának az szerintem akkor sem összeg. Talán a gyengeségük jele lenne, ha meghátrálnának. Ekkor viszont senki nem számítson semmi jóra, mert egy kemény vezetésnek meg kell õriznie a látszatát. Akár emberáldozatok árán is. Sajnos ez van. Túl nagy téttel játszanak. A gyenge kezû diktátorok feje könnyen porba hullik. Ezt tudják õk is.
feco1211 2008 ápr. 03. - 07:28:13
SZABADSÁGOT TIBETNEK!!!!!!!!!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu