Tibet: Buddhista Trilógia

Bakancslistához adom
Tibet: A Buddhist Trilogy
angol dokumentumfilm, 134 perc, 1979

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Első Rész: A Dalai Láma, a kolostorok és az emberek
A trilógia nyitó része, melyet a Dalai Láma észak-indiai, dharamszalai rezidenciájában és az újra-épített Szera Kolostorban, ami a második legnagyobb kolostora volt a régi Tibetnek, forgattak, bemutatja a Dalai Láma kettős szerepét politikai vezetőként és szellemi tanítóként egyaránt. Elegáns stílusban a film összeszövi a személyes portrét a tibeti buddhista kultúra belső ismeretével, melynek átadási módjait közelről szemlélteti, ahogyan azokat a kolostorokban élénk vitákkal és magányos meditációkkal kifejlesztik.
Második Rész: Az Igazság Gyümölcsének kisugárzása
A Trilógia Második Része rendkívüli hitelességgel utazik a kolostori élet titokzatos belső világának mélyére. A nepáli ősi faluban, Boudhában és a jógik elszigetelt hegyi barlangjainak helyszínén, a film végigköveti a Phulwary Szakja Kolostor lámáinak szemlélődő elvonulásait, a kifinomult kozmogramm felépítését, és egy ősi, 'A Gyönyörű Ékkő Dísz'-ként ismeretes védelmező szertartás elvégzését. Tarának, a női istenségnek szertartásos megidézése által, azokat a rosszakaratú erőket, melyek ártanának a közösségnek, meghívják a mágikusan átalakítják. A feliratos kommentár által, mely a nagy XX. századi mester, Dudzsom Rinpocse tanításain alapul, a tantrikus buddhizmus lényege erőteljesen feltárul előttünk.
Harmadik Rész: A érzékek földjei
Ladaknak fenséges hegyi tájain, a Harmadik Rész egy meditációt mutat be, ami a mulandóságról, valamint a tudat, a test és a környezet közötti kapcsolatról szól. Végigköveti a szerzetesek és a földművesek egy napját, ami a közösség egyik halottjára adott válasszal végződik, a kolostorbéliek mozgó szertartásának megingathatatlan bemutatásával. Ahogyan a Tibeti Halottaskönyvben áll, az eltávozottat átvezetik a halál és születés közötti álomszerű köztes állapoton.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!