Tini nindzsa teknőcök

Bakancslistához adom
Teenage Mutant Ninja Turtles
amerikai-dél-koreai animációs sorozat, 30 perc, 2003

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
caseyjones 2018 febr. 26. - 17:21:32 10/10
A tartalom nyomokban SPOILERt tartalmazhat!
Egyszer, még fiatalabb koromban végignéztem a sorozatot, de egy kisebb-nagyobb bökkenõbe ütköztem, ugyanis az 5. évadot nem szinkronizálták le, és mivel akkoriban az angoltudásom a béka feneke alatt volt, ezért azt az évadot kihagytam, ahogyan a sorozatot záró egész estét rajzfilmet, a Turtles Forevert is. Azóta azért már behoztam a lemaradásomat a nyelvtudásomat illetõen, és végre végignézhettem a teljes sorozatot, beleértve az 5. évadot és a Turtles Forevert is.

Még mindig fantasztikus sorozat. Az elsõ évad a manhattani eseményekre, a Zúzóra és a Vörös Sárkányokra koncentrál. Ebben az évadban csak New Yorkban vagyunk (leszámítva egy részt, melyben Donatello átmegy egy amolyan másik dimenzióba). A teknõcök több ízben is megküzdenek a Zúzóval, s mindegyik alkalommal azt hiszik, legyõzték õt. Azt azonban nem tudják, hogy a Zúzó egy utrom, tehát egy földönkívüli lény. Az utromok leginkább egy emberi agyra hasonlítanak, már ami a külsejüket illeti. Úgy kerültek a Földre, hogy épp hazafelé tartottak a foglyukkal, Zúzóval, aki egy közveszélyes bûnözõ az univerzumban. Eltérítette a hajót, így az utromoknak kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk bolygónkon. Mivel ez a 11-12. század környékén történt, ezért a planétánkon nem volt meg a megfelelõ technológia egy új ûrhajó vagy egy teleportáló megépítéséhez, ezért az utromok a Földön ragadtak. Úgy álcázták magukat, hogy az általuk kreált, ember alakú robotok hasüregébe másztak be, így rejtve tudtak maradni. Mindez a 2. évad elején derül ki, amikor a négy nindzsa az utromok New York-i rejtekhelyén idõutazáson vesz részt.

A 2. évad elején belecsöppenünk egy igazi sci-fibe, amely remek újításnak bizonyult, és rendkívül színessé tette a rajzfilmet. Megjelennek Star Wars-os motívumok is (errõl késõbb írok bõvebben). Szemtanúi lehetünk a Triceraton Köztársaság és a Szövetség közötti háborúnak. Mindkét fél célja, hogy megszerezze Honeycutt professzort, aki egy robottestbe került tudós. Azért akarják megszerezni õt, hogy egy teleportálót építsen, mely komoly katonai elõnyt jelent, hiszen egy ilyen eszköz segítségével különbözõ robbanóanyagokat lehet teleportálni az ellenséges ûrhajókra. Ebben az évadban megjelenik a teknõcök krokodil barátja, Bõrfej is, aki ugyanattól az idegen, utromoktól származó anyagtól lett mutáns, mint Donatellóék. Visszatér a Zúzó is, akihez egy szuper történetszál párosul. Az évad végén egy nagyon jó, amolyan gladiátorharcokhoz hasonló tornát láthatunk. Ez a Nagy Harcosok Tornája, melyen különbözõ dimenziók legjobb harcosai vesznek részt. A teknõcök meggondolatlanságuk, vakmerõségük, kíváncsiságuk miatt kerültek ide, és végül Mickey lesz a gyõztes. Ez egy négy epizódot felölelõ történetszál, mely mind a mai napig az egyik kedvencem. Szuper karakterekkel találkozhatunk ebben a négy epizódban, és plusz pont, hogy felbukkan a szamuráj nyúl, Miyamoto Usagi, aki véleményem szerint a legjobb mellékszereplõ a TMNT Universe-ben (de csakis Casey Jones mellett ;)).

A harmadik évad elején visszatérünk a triceratonos szálhoz - a dínószerû ûrlények továbbra is a professzort keresik, akirõl tévesen azt gondolják, hogy a Földre menekült. Ezért eljönnek a Földre, ahol egy elképesztõ inváziót csinálnak. Tisztára a Függetlenség napja meg a Világok harca jutott eszembe. Felbukkan Bishop ügynök, aki a Földvédelmi Erõk vezetõje, és elsõdleges feladata, hogy megakadályozza a bolygót a különféle idegen támadásoktól. Õ egy zseniálisan szuper karakter, egy mesteri figura. Usagi után õt tartom a legjobb mellékszereplõnek. Megjelenik a fõgonosz örökbe fogadott lánya, Karai is, akirõl úgy vettem észre, nem igazán tudja eldönteni, hogy segíteni vagy ártani akar-e Raphaellóéknak. Ebben az évadban egy igazán sötét és nyomasztó történetszál is helyet kap, mely szorosan kapcsolódik a 2. évad végéhez. A 3. évad egy sci-fis szállal zárul, melyben a Zúzó el akar menekülni a Földrõl, hogy más világokban pusztíthasson, ám a teknõcök ezt megakadályozzák. A Zúzót végül az utromok egy jégsziklára számûzik a bûnei miatt; ezzel zárul 3. felvonása a sorozatnak.

A 4. évad annak ellenére, hogy nem szerepel benne a mutáns nindzsák ikonikus ellensége, igencsak borús hangulatúra és erõsre sikeredett. Leonardót nagyon megviselte a Zúzó elleni utolsó harc, ezért ki van fordulva önmagából. Emellett nagyon fontos szerepet kap Bishop ügynök is, aki majdhogynem mutáns várossá változtatja New Yorkot egy hiba következtében. Donatello is elkapja a mutáns vírust, és átalakul egy borzalmas, eszét vesztett szörnyeteggé. Igazán nyomasztó volt ez az átalakulás, de szerencsére találtak rá ellenszert, és Don újra önmaga lesz az évad végén.

Az 5. évad az egész sorozat legsötétetebbje. Hihetetlenül kemény, nem is csodálom, hogy gubanc volt vele annak idején - tudniillik, a 4Kids nem engedte megjelentetni, mert hogy túl durva a gyerekek számára. Az évad egyik epizódját még el sem készítették! Amiért nagyon mérges vagyok, mert rengeteg potenciál lehetett volna benne, és egy igencsak érdekes tény derült volna ki benne az egyik legfontosabb mellékszereplõ, a Zúzó hû szolgája, Hun kapcsán. Ez a 12 epizódot felölelõ évad egyébként rendkívül komoly, misztikus és sötét, én kimondottan szeretem. Sajnálom, hogy nem szinkronizálták le magyarra, mert kulcsfontosságú dolog derül ki benne Oroku Sakival kapcsolatban, ráadásul megtudhatjuk azt is, hogy Leonardóék hogyan szerezték meg az álarcaikat. A történet egyébként az, hogy az utrom Zúzó szolgálatában álló öt harcos (akik a földet, a tüzet, a levegõt, a vizet és a követ képviselik) elhatározza, hogy feltámasztja az igazi Zúzót (és ez az a felettébb fontos dolog Oroku Sakival kapcsolatban, amit már említettem korábban), aki a 11-12. századi Japánban élt. Ez sikerül is, és az élõhalott Zúzó az uralma alá akarja hajtani az egész világot Manhattannel kezdve, s minderrõl szól ez az évad. A gonosz teremtményt a halott Yoshi mester megidézésével sikerül legyûrni.

A 6. évadban ismét fontos szerephez jut a sci-fi és az idõutazás, ugyanis a teknõcök 2105-ben találják magukat. Cody Jones, April és Casey ükunokája (?) épített egy idõablakot, amivel a teknõcök valamilyen úton-módon 2105-ben találták magukat. Úgy gondolom, ez egy kifejezetten jól sikerült évad lett, tele klassz szereplõkkel, történetekkel, meglepetésekkel.

A 7. évad a teknõcök saját korukba való visszatérésérõl szól. Történt azonban egy bökkenõ, mivelhogy az elõzõ évadban elõször felbukkanó számítógépes vírus, Vira valahogyan szabotálta az idõutazást, s ennek következtében Szecska mester apró adatszemcsékre hullott szét. Donatellóék mindenáron meg akarják õt keresni a kibertérben, s alapvetõen erre épít az egész évad. Visszatér a Zúzó is, ugyanis fény derül arra az egyik epizódban, hogy lementették az agyát egy számítógépbe arra az esetre, ha a húsvér Zúzóval történne valami. A kibertérben raboskodó Zúzó végül életre kel, de az évad végén természetesen sikerül végezniük vele Leonardóéknak. Ez az évad nem igazán nyerte el a tetszésem, legfõképpen a megváltoztatott rajzstílus miatt. Nem értem, minek kellett megváltoztatni a rajzstílust 14 rész erejéig. De ezt leszámítva nem volt semmi bajom ezzel a 14 résszel.

Van egy egész estés rajzfilm is, a Turtles Forever, melyet én nem tekintenék a sorozat részének, ugyanis véleményem szerint elég nagy mellényúlás lett. Az egész arról szól, hogy a 2003-as teknõcök találkoznak az eredeti képregényekben található, illetve az 1987-es sorozatbeli önmagukkal, tehát az egész egy crossover lett. Ráadásul Hun átalakul benne mutáns teknõccé... Úgy vélem, hiba volt ezt a részt elkészíteni, de egyszer végig lehet nézni.


Összességében egy fenomenális, jól összerakott rajzfilmsorozat, telis-tele jobbnál jobb szereplõkkel és nagyszerû történettel. A teknõcök közötti kémiát mindenképp kiemelném, no meg azt is, hogy mennyire egyedi lett mindegyik. April O\'Neilnak és Casey Jonesnak is kimondottan sok figyelmet szenteltek az alkotók, aminek igazán örülök, hiszen Casey, a kedvenc figurám az elõzõ rajzfilmsorozatban mindösszesen 5 (!) részben szerepelt a 193-ból...

Nagyon jó, hogy egyes történetszálakara visszatérnek idõvel a rajzfilmben. Érdemes továbbá megfigyelni az ok-okozati összefüggéseket.

Aki pedig abban a tévhitben él, hogy a TMNT csecsemõknek való, az nézze meg ezt a sorozatot elejétõl a végéig. Szerintem rá fog jönni, hogy ez nem igazán kicsiknek való. Szerintem egy 25-30 évesnek is remek szórakozást tud nyújtani eme rajzfilmsorozat, de anime fanoknak is bátran merem ajánlani, hiszen kissé animés lett az egész.





És hogy a magyar szinkronról is írjak valamit: adnék egy jó nagy pofont a szinkronrendezõnek. Elõször is amiatt, mert az 5. évad és a Turtles Forever nem lett leszinkronizálva, ahogyan már írtam is. Másodsorban pedig azért, mert a fõbb karaktereken kívül magasról le lett sz*rva az egész, mivel ugyanaz a 3-4 személy szinkronizálta a kevésbé fontos szereplõket, emellett valakinek folyamatosan váltogatták a hangját. Szóval idõvel nagyon idegesítõ, hogy mondjuk a rendõrnek ugyanaz a hangja, mint aki a korábbi részekben egy triceratonnak, Vörös Sárkánynak vagy szövetségi harcosnak adta a hangját. De mentségére szóljon a szinkronosoknak, hogy a fõbb szereplõket illetõen tökéletesen eltalálták a magyar hangokat.

Vannak Star Wars-os utalások a sorozatban. Én többet is fel véltem fedezni:
- az ûrcsaták
- az elsõ sci-fis szálban a teknõcök egy másik bolygón találják magukat, ahol egy kocsmába betévedve megpillantanak egy jól öltözött fickót egy nagy szõrmók társaságában (ez Han és Chewbacca lenne)
- a 6. évadban a teknõcök bemennek egy kocsmába, és Raph azt mondja, hogy tiszta Mos Eisley,
- Az Õsi mester (Ancient One) viselkedése az egyik részben nagyon emlékeztet Yodára, ráadásul az az epizód, amelyben õ elsõként felbukkan, tisztára úgy lett felépítve, mint a Birodalom visszavágban az a rész, amikor Yoda tanítja Luke-ot a Dagobah rendszerben

- a 2105-ös New York egy hangyányit Coruscantra emlékeztet

- a 6. évadban Szecska mester három titokzatos alakkal beszélget, akik barna ruhát viselnek csuklyával (pont olyat, amilyet Obi-wan is), és a patkány az Erõrõl beszélget velük
10/10
offtopic
_Freddy_ 2014 szept. 13. - 10:55:35 10/10
Nem igazán teszik egyértelmûvé, hogy melyik melyik, de ha már itt a 2003-as dátum szerepel akkor legyen ez a 2003-as, nem tudom te hogy vagy vele, de ez a 2003-as 7 évados sorozat zseniális, még jobb is mint az eredeti, most így gondolom. :D
10/10
offtopic
_Freddy_ 2011 nov. 17. - 16:15:06 10/10
Ez a 2003-as sorozat is nagyon jó, de nekem a régi sokkal jobban tetszik, sikerült is beszereznem belõle sok sok részt. :D És azért ide írtam mert a réginek nincs topicja. Legalábbis én nem találtam.