Tiszta lap

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 100 perc, 2001

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A Jégkrémbalett neves alkotói - Szirtes János, feLugossy László és barátaik - újra bemutatják a "zen-buddhista televíziót". Filmjük elmélkedés a látás természetéről a vizuális szennyvíz csatornák korában. Feltételezésük szerint nem a tv a nagy találmány, hanem a távkapcsoló. Így aztán egyesítik a kettőt, s létrehoznak egy saját adót és kapcsolási módszert, a Jázmin Tv-t, melyben meghökkentő álom és víziószövetként váltakozik tudományos ismeretterjesztő-film és show-műsor, nótaest és horror, dokumentumfilm és burleszk.
Bemutató dátuma: 2002. június 27. Forgalmazó: Új Budapest Filmstúdió

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
balta zoltán 2012 márc. 08. - 15:57:12 Előzmény Doktor Kotász
ezek a mûvészek nem siránkoznak, nem ajnározzák magukat, csak teszik a dolgukat. tudom, ismerem õket. az, hogy a te szellemi szinted az õ munkájuk befogadására alkalmatlan, az egy dolog, volt már ilyen a történelemben (Van Gogh, Csontváry,De Sade és a többi nagyokat is kiröhögte a koruk átlagembere). az, hogy a szándékosan szarkasztikus-provokatív attitûd nem jön be neked, és hogy fogalmad sincs a dadaista kultúra szépségeirõl és örök aktualitásáról, az csak a te mûveletlenségedet és ormótlan esztétikai érzékedet bizonyítja.
Doktor Kotász 2011 dec. 07. - 04:08:40 Előzmény rocksámán
A film üzenete az volt, hogy a vizuális média ontja magából a szemetet, de ez abból könnyen kiderül, hogy konkrétan ki is mondják a távkapcsolóbajnoksággal. Nos azért, hogy valaki elmondja, hogy a popkultúra szar, nem kell csinálni egy olyan performanszt, ami kritikán alúli és értelmezhetetlen. Ez a "film" az egyetemes mozgóképkultúra legértéktelenebb alkotása. Annyira szar, hogy a fekália emlegetése ebben az esetben felér egy oscar-díjjal. Egy új szót, egy új kifejezést kellene alkotni a mínõsítésére. Gyakorlatilag mínusz végtelen. Végtelennyi értéket kellene hozzáadni, hogy nullává magasítsuk abban az értékelési rendszerben, ahol a nulla a legalacsonyabb érték. A minõsítése is paradoxon, mert sem nem lehetséges, sem nem érdemes arra, hogy bármiféle értékítéletet nyílvánítsunk felette. Hogy ezt még is megtettem, azt csak annak tudom tulajdonítani, hogy kifejezzem azoknak a kikönyökölt kordbáronyzakós mûértelmiségieknek, akik bármi értéket látnak ebben a szerencsétlenkedésben, hogy feleslegesen próbálkoznak önmagukat megnemértettnek beállítani, az átlagember felé helyezni magukat intellektuálisan, a valóság az, hogy mélyen az átlagember alatt vannak abban, amiben kiemelkedõnek érzik magukat. Nem az a probléma amivel foglalkoznak, hanem a saját önértékelésük. És azon nem változtat semmit, hogy másokat értékelnek alul.

Visszatérve az üzenetre, amit az alkotók próbáltak közvetíteni. Arra volt elég, hogy az általuk kritizált média leadta abban az idõsávban, amikor csak véletlenül érhet el bármiféle közönséget, de csak azért, hogy felmutathassák valamiféle statisztikában, hogy a magas mûvészetet is közvetítik, és így egy jót röhögve letudták a törvényi kötelezettségeiket.
Persze az alkotók továbbra is elõállíthatnak ilyen meg nem értett moslékot, összeülhetnek nevesincs fesztiválokon saját magukat ajnározni, siránkozni, hogy az emberiség nem vevõ a magvas gondolataikra, versenyezhetnek, hogy melyiküknek volt nagyobb a nézettsége a fesztiválon, és szemüket becsukva tagdhatják a tényt, hogy az a nyerõ, akinek több nagyszülõje van életben, mert talán õk még meg is nézik a kisunokák "munkáját". Utána pedig jöhetnek a mozgalmas hétköznapok, ahol alkoholba és drogba fojtják a keserûségüket...
Ford Mustang 2011 dec. 06. - 19:13:03 Előzmény zsoltix
Azért ne beszélj többes számban, nem minden arany ami fénylik.
kRebi96 2011 jún. 15. - 12:29:41
nyári szünet van, úgyhogy sokáig maradtam ébren, a tv-t pedig bekapcsolva hagytam, hadd menjen. éppen csak a fürdésbõl jövök vissza, mikor látom, hogy a tv-ben egy ember rázza a fejét jobbra-balra, a nyelve pedig kilóg. ekkor tûz gyulladt az agyamban, és arra gondoltam, hogy nekem ezt most néznem kell, amíg ki nem derül, ki ez, és mit akar. néztem, és csak néztem, olyannyira, hogy a vége lett. nem láttam az elejétõl, bár nem hiszem, hogy ez az oka annak, hogy nem értettem kristálytisztám. én azt hittem, a donnie darko a filozófia csúcsa, de ez a film... minden eddigi gondolatomat felülmúlta. lehet, hogy csak 15 éves vagyok, és merõ hülyeségeket gondolok. lehet, hogy túl buta voltam hozzá. viszont! végignéztem úgy, hogy egy szót sem értettem belõle. ez azért teljesítmény, nem? 10/10
üdv:
egy döbbent ember
balta zoltán 2011 jún. 15. - 03:48:36
egy film értékét nem az adja meg, hogy mennyi "ecceri" embör kíváncsi reá. ott van az pl. az avatar. sok-sok millióan anyatejként szopták, mégis csak híg f.st nyeltek a pénzükért. és még sorolhatnám. a tömegek esztétikai érzéke sohasem lehet mérvadó. szerencsére. ez a film kiváló, csak szem, fül és agy kell hozzá.
zsoltix 2011 jún. 15. - 02:18:49
Ez nem idetlen film, hanem a magunkfajta ecceri ember nem erthet az ilyen magasroptu muveszethez. Erre szoktak hivatkozni, ha egy filmre csak 10 ember kivancsi.
Ford Mustang 2011 jún. 14. - 23:55:22
Nem értem, hogy miért mindig ilyen idétlen magyar filmeket adnak be hajnalra a TV2-re...
balta zoltán 2011 jún. 14. - 20:44:32
egyébként meg simán benne van a legjobb 10 magyar film kategóriában. csodálatos zene, kacagtató dialógusok. 10-es fölé!
LajtaJ 2010 nov. 09. - 09:24:40
Gryllus Dorka miatt felvettem a filmet, de annyira zagyva hülyeség az egész, hogy gyorsan le is törültem az egészet.
rocksámán 2010 okt. 20. - 20:12:54
Valamiért még nem aludtam ezért ma megnéztem.Azt kaptam amire számította, az alkotók nevét olvasva az megelõlegezte nekem a performanszot,mert az volt,underground,Párizsba való performansz.A kertévén felnövõ magyaroknak ez magas,jobb is nem fõmüsi idõben sugározni az ilyen és más jó filmeket,még szerencse,hogy ha nagyon késõn is de a Tv2 szokott jó filmeket adni.Ma jólesett látni a ,,régi,csibész'' undergroundosokat.Éljenek még sokáig egészségben!Közepes francia,angol tudásúaknak,közepesnél magasabb általános mûveltséggel rendelkezõ nézõknek ajánlom a ,,Tiszta lappal''-t,különben 10%-át sem érti meg,majd itt fikázni fogja az alkotást!!
feketevipera 2009 nov. 23. - 20:20:54
Böcsülettel bevallom, képtelen voltam végignézni feLugossy és társai magasröptû alkotását. Gondolom, barátunk agyában a bánat és a bor frigyre lépett (de jobbára csak a bor önmagával), gondolt merészet és nagyot, és rátette az életét... Na, azt sajnos nem. Pedig talán jobban jártunk volna. A magát valószínûleg félreértett zseninek tekintõ mûvészünk és barátai valami olyat alkottak, ami némi tudatmódosító szer magunkhoz vétele nélkül szerintem fogyaszthatatlan - vagy legalábbis úgy könnyebben elviselhetõ lenne. (Avagy extramazochistának kell lennünk ahhoz, hogy ezt élvezni is tudjuk.) Mindenesetre csodálom azokat, akik végigszenvedik az alkotást, és akik tudják is, hogy mirõl is szól. Õszintén szólva nem tudtam eldönteni, hogy ez most komoly, vagy inkább paródia (a rendezõ-fõszereplõk ezáltal önmagukat is mintegy parodizálják, csak azt nem vágom, hogy ez most szándékos-e). Az egyetlen viszonylag pozitív élmény a filmmel kapcsolatban a két buksza, õk is csak az esztétikai értékük miatt. Akik pedig elõsegítették a produkció megszületését, elégedetten hátradõlhetnek, hogy most biza támogatták a modern magyar kultúrát. Az alkotóknak meg annyit üzennék, hogy a jövõben lehetõleg csak saját otthoni használatukra gyártsanak filmeket. Összességében annyit mondhatok, hogy a film Oscar-gyanús. Tudniillik ezért oszt' kár volt a celluliod.
zetorka 2009 nov. 19. - 14:31:16
egyet értek az elöttem szólókkal bár nem néztem az elejét csak a végét és azt is csak azért mert feltünt milyen fura hangok jönek a TV-bõl. Viszont a klub ahol csukott szemmel partit tartottak és még a fotósok is csukott szemmel fotóztak az tetszett. Azon nevettem.
mulao 2009 nov. 18. - 07:12:51
Nekem se nagyon jött be a film, az elejérõl még jól le is maradtam.Gryllus Dorka szerintem itt is nagyon jól játszott, természetes volt.Más nem jut eszembe.