Titkok Párizsban

Bakancslistához adom
La femme du Veme
francia-lengyel-angol thriller, 80 perc, 2011

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Tom Rick, az amerikai főiskolai tanár Párizsba menekül a pletykák elől, ami az állásába került. Szeretné újra egyenesbe hozni az életét, visszaszerezni az elhidegült felesége és a lánya szeretetét. A dolgok azonban nem a legjobban alakulnak. Biztonsági őrként kénytelen dolgozni, hogy megéljen, és kétes hírű külvárosi hotelben lakik. Ám minden megváltozik, amikor Margit, a titokzatos nő besétál a férfi életébe. Szenvedélyes kapcsolat bontakozik ki közöttük, amely megmagyarázhatatlan események sorát indítja el.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
The Cortez 2021 ápr. 18. - 17:18:35 8/10
Ethan Hawke párizsi kalandjainak története faszán van felépítve, a lassú sztorivezetés ellenére is nézeti magát és egyszer sem fullad unalomba.
A színész egy balszerencsés, kissé hányattatott sorsú, a lányától eltiltott fatert játszik, akinek átérezhető a drámája, így könnyű vele azonosulni. A cselekmény legizgalmasabb része, amikor az addig teljesen realista megközelítésű mozi, váratlanul egy rejtélyes, bivalyerős hangulatú noir-thrillerbe csap át. Több történést a néző képzeletére bíz a rendező, emellett ügyesen zsonglőrködik a színekkel: bizonyos nők színt visznek a főhős életébe, ezért a közös jeleneteikben jelentősen kivirul az egyébként fakó látványvilág. Hawke lazán elviszi a hátán a mozit, Kristin Scott Thomas karakterének igen sok magyar vonatkozása van, a sutyerák néger szomszéd jeleneteit pedig simán végig lehet röhögni.
olahmiki1959 2016 szept. 17. - 06:32:14
Ritkán írok ilyet, de ez borzasztóan rossz film volt.
5/10
fourdogs 2015 aug. 09. - 01:17:25 5/10 Előzmény Szenthubertusz
Lehet, hogy öntudatlanul is provokál a rendezõ; amik az események folyásában titoknak tûnnek (nincsen rájuk magyarázat, nincs eredetük sem végük), azok is maradnak, és - szerencsére - nem is tesznek hozzá, és nem vesznek el semmit a mondanivalóból. Mert hogy az igazán sincs. A misztikumhoz az is hozzátartozik, hogy (az eredeti cím - La Femme du Véme - alapján) az 5. kerületi asszony egy 2. kerületi utcában lakik. /Megnézni is csak azért bátorkodtam, mert kedvenc városom Párizs - és az egyedüli sikerélményt az adta, hogy az erdei utat a kisvasúttal azonnal felismertem./ Ennél sokkal többet nem érdemes elmondani róla, ha egyszerû thrillerként nézzük.

Csak hogy ez egy pszichokrimi, és a mûfajnak megvannak a saját szabályai (itt talán szabálytalanságai). Például az, hogy nem lehetséges mindig eldönteni, mi a valóság, és mi a képzelet (avagy az álom) mûve. Létezett-e az 5. kerületi asszony (az író számára a végzet asszonya) egyáltalán, akit hol megtalált a Kifli utcában, hol meg nem, de azért felmerül részérõl a gyermekrablás esete is (vagy még sem?).
Tomról azért annyit tudhatunk, hogy fõiskolai tanár (filmes szakon), akinek nagy hirtelen el kell hagynia az Államokat.
P.-ban egyszerre két nõre is szert tesz, és ha csak a Margittal történõ testi ismerkedést vesszük alapul, nem áll tõle távol az, hogy ajtóstól ront a házba. Nem is lenne ennek akkora súlya, ha nem tételezhetnénk fel róla, hogy nõk dolgában "hereagyú", a karrierjét is azért kellett feladnia, mert az egyik tanítványát "boldogította". Nem is csoda, hogy a felesége elhagyta, illetve eltiltotta a gyermektõl. Most ez a filmbõl nem derül ki, ami hiányossága a filmnek. Az alapmûvel ellentétben, majdhogynem a nõk "áldozataként" mutatja be Pawlikowski, aki kényszerûségbõl (ellopják a bõröndjét) is sodródik az eseményekkel: kénytelen bevállalni az alvilági munkát török szállásadójától. Meggyanúsítják a néger lakó meggyilkolásával - ez amúgy is a leginkább elvarratlan szál -, semmi sem indokolta ezt az epizódot, legfeljebb annak a bizonyítéka lehet, hogy amúgy is kissé esetlenek és esetlegesek a motívumai. Egy valamiben következetes (aminek az esélye a 0-hoz közeli), hogy a gyermeket megszerzi az anyától. Ám sem egzisztenciája, sem pénze (napi 50 €-ból csak vegetálni lehet P.-ban) az eljárás megindításához.
K. S. T. kitûnõ választás volt a végzet (magyar) asszonyának szerepére, nem csak misztikus szépség, de csupa rejtett erotika is.
4/10
Marleyna 2014 szept. 01. - 07:47:11 4/10
Ugyan idõnként már unottan, de végignéztem, kíváncsian rá, hogy mégis mi fog ebbõl kisülni... sajnos kb. semmi.
Szeretem én az olyan filmeket, amiken lehet gondolkodni, elmélkedni, hogy akkor mi miért is volt, de ennél a filmnél gyakorlatilag semmi segítséget nem kapunk ahhoz, hogy teljesen megértsük. Történnek az események, de se füle se farka nincs semminek. De legalább nem volt hosszú film...
---SPOILER---
Szerintem Tom tényleg egy beteg ember volt, skizofrén lehetett, és hallucinált dolgokat. Pl. Margitot csak beképzelte magának, és elképzelhetõnek tartom, hogy a néger fickót is õ ölte meg. Talán pont ezért volt eltiltva a lányától, mert mentálisan beteg volt.
tortura 2013 nov. 02. - 10:57:54
Hát a cím az nagyon találó, az biztos. A titkok ugyanis titkok maradtak végig, miután megnéztem a filmet, még akkor is. Számomra sem sok minden derült ki a cselekménybõl. Hogy miért váltak el, miért kért a feleség távol tartási végzést a férj ellen, miért volt a pali kórházban. Mi történt "Margittal", aki nem Margit volt. Meg egy csomó minden. Nem lett volna baj, de úgy ért véget, hogy akkor sem kerültek a helyére a dolgok. De lehet, hogy csak nekem nem sikerült felnõnöm a feladathoz, hogy megértsem. Azért egyszer meg lehet nézni.
Ja, még az is marhára érdekelt volna (ha már thriller a besorolás), hogy mi a bánat folyt ott, ahol a fõszereplõ biztonsági õrként dolgozott? Mert hogy nem kóser dolog volt, az tuti, voltak ugye fenyegetések, vér, stb. Jó lett volna, ha valami azért ki is derül, nemcsak a sejtetések.
6/10
Nira1900 2013 aug. 23. - 21:56:48 6/10
Azért annyira nem volt rossz. A francia filmekre éppen hogy nem a "semminek semmi értelme" a jellemzõ, legfeljebb nem fogyaszthatók olyan könnyen, mint az amerikaiak.
2/10
Bruder_N 2013 ápr. 12. - 23:08:42 2/10
Van aki 20 perncél tovább bírta?? Minden elismerésem érte. Ethan Hawke miatt kezdtem el nézni, de akkor jól sejtettem, hogy a francia filmekre jellemzõ semminek semmi értelme és nem is szól igazából semmirõl lesz belõle....
3/10
Cameron92 2013 jan. 31. - 19:43:40 3/10
Ilyen unalmas filmet is ritkán látni, sõt nem is az hogy unalmas, mert végülis történetek események.....csak azt nem lehet érteni hogy minek mi értelme....kb semmi se derült ki belõle.
5/10
Szenthubertusz 2012 dec. 28. - 10:59:45 5/10
S P O I L E R

Szeretném megfejteni ezt a filmet. Ethan Hawke miatt néztem meg, a munkásságát már 10-en éve figyelemmel követem.
De ez a történet nem teljesen állt össze. Segítetek?

Egyértelmûen párhuzamot érzek az 'Álmok otthona' címû Daniel Craig-es filmmel.
A fõszereplõ gyakorlatilag megõrült, talán 2 énje van?
Felmerülõ kérdéseim:

-Ki volt Margit, mi történt vele, mi köze volt Tomhoz?
-Miért félti ennyire az exe a gyereket Tomtól?
-Tom ölte meg a fekete szomszédot?
-Van e valamilyen fontosabb kapocs a felszolgálólány és Tom között?
-Egyéb fontos megállapítások....

Nagyon szépen köszönöm!
6/10
sanderb 2012 nov. 20. - 21:21:56 6/10
A magyar címe kimaradt: TITKOK PÁRIZSBAN
6/10
sanderb 2012 nov. 20. - 21:20:30 6/10
Igencsak furcsa ez a film, amely a legjobb pillanataiban David Lynch filmjeire emlékeztet. Ethan Hawke kitûnõ választás volt a film fõszerepére, részben neki köszönhetõen válik emlékezetessé az alkotás, részben pedig az operatõr érdekes megoldásai miatt válik azzá: oda nem illõ vágóképeket alkalmaz jó érzékkel, illetve rendszeresen eltolja a kamera fókuszát a központi témáról. Szóval lehet mit írni errõl a filmrõl, de azt azért mégsem, hogy túl jó film lenne. Nem az. Olyan se füle se farka történet, de ezt mindenki ítélje meg önmaga.

A film röviden:
Az amerikai író, egyetemi tanár megérkezik Párizsba, ahol a volt felesége és 6 éves kislánya él. Abban bízik, hogy családjával rendezheti kapcsolatát és újra közös életet élhetnek. Elsõ találkozásukkor azonban a feleség egyértelmûvé teszi, hogy a közös életnek semmi esélye nincs, mi több, a rendõrség segítségével ad nyomatékot elhatározásának.
Ezután indul a férj odüsszeiája: a buszon elalszik, s mire felébred, megfosztják szinte mindenétõl, beleértve a pénzét is. Szállást pénz nélkül egy külvárosi, lepukkant, arab tulajdonú helyen kap, de a megpróbáltatások sora még el sem kezdõdött igazán...

10/6