Tíz perc: trombita

Bakancslistához adom
Ten Minutes Older: The Trumpet
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-német-spanyol-finn-kínai filmetűd, 88 perc, 2002

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Hét világszerte köztiszteletnek örvendő rendező különböző perspektívából közelíti meg az idő és a sors témáját - ki szellemesen, ki komoran - ebben a vázlatok sorozatából álló filmben, melynek történeteit a nagyszerű Hugh Masekela dzsessz előadása köti össze.

Aki Kaurismaki A kutyák nem jutnak pokolra (Dogs Have No Hell) című filmesszéje egy férfi szokatlan útját meséli el, aki a börtönből való szabadulását azzal ünnepli meg, hogy Szibériába utazik és hirtelen elhatározással megnősül.

Victor Erice rendezte az impresszionista hangulatú Életvonal (Lifeline) című epizódot, melyben egy spanyol földműves család beteg csecsemője életéért küzd.

Werner Herzog a dél-amerikai Uru Eus törzshöz látogatott - úgy tartják, ők voltak a Föld utolsó világtól elzárt bennszülöttei egészen 1981-es felfedezésükig - és a Tízezer évvel később (Ten Thousand Years Older) címet viselő epizódban azt vizsgálja, hogy felfedezésük milyen (sokszor szomorú) áldozatokat követelt tőlük.

A Jim Jarmusch rendezte Éjjel, bent, lakókocsiban (Int.Trailer.Night) című epizódban Chloe Sevigny egy filmszínésznőt alakít, aki a lakókocsijában várakozik egy tízperces forgatási szünetben és távoli szerelmével próbál néhány szót váltani telefonon.

Wim Wenders jegyzi a Tronától tizenkét mérföldnyire (Twelwe Miles to Trona) című epizódot, melyben egy kábult fiatalember egy kopár sivatagon át próbál meg autójával eljutni egy kórházig.

Spike Lee rövidfilmje Megloptak minket (We Wuz Robbed) a floridai szavazat-újraszámlálási botrány témájához nyúl, s bemutatja Al Gore segítőinek és híveinek reakcióit.

Chen Kaige 100 Flowers Hidden Deep (Mélyen elrejtett 100 virág) című opuszának főszereplője egy hallucináló férfi, aki abban a tévhitben él, hogy a bútorai még mindig ott vannak az egykori otthona helyén tátongó üres telken, és meggyőz néhány munkást, hogy segítsenek neki elszállítani ingóságait.
Bemutató dátuma: 2003. április 3. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
sanderb 2011 nov. 20. - 17:18:32 9/10
Felülmúlja a "Cselló"-t, szellemesebb és frissebb is. A témák is sokszínûbbek és talán fogyaszthatóbb a tálalás is. Remek! 10/9
rockertoro 2007 ápr. 11. - 00:41:36
hát, nekem az elsõ tetszett (Aki Kaurismäki), az utolsó (Chen Kaige) meg a Wenders sem volt rossz. a Spike Lee amerikai választásokról szóló kisfilmje meg inkább érdekes. a benszülötteset nem tudtam értékelni... összességében talán a csellós jobb volt.
perry 2007 ápr. 10. - 16:18:05 Előzmény verdeleth
Mindkettõt láttam. Számomra is van olyan etûd amely kevésbé tetszik, és van olyan rendezõ akivel szubjektív módon elfogult vagyok. Ami számomra mindkét összeállításban izgalmas, hogy sokféle színész vezetést, hangulat teremtést , operatõri munkát követhetek nyomon.
verdeleth 2007 ápr. 03. - 23:07:53
sajnos a cellórol lemaradtam de ma nézem meg Ez viszont zseniális volt.A legjobban Kaurismaki,Wenders, Shen Kaige és Jarmusch kisfilmje tetszett.Erice kisfilmje is jó volt bár kicsit talán túl régiesnek tûnt.Herzog kis dokumentumfilmje is elgondolkodtató, nagyon várom már az új játékfilmjét. Viszont Spike Lee kisfilmje abszolút nem illett ide.Tudom hogy mindegyik kisfilm az idõrõl szól vmilyen formában de ez akkor sem jött ide.
De javarész nagyon jó kis filmesszék voltak gratula az összeállitásért.Most pedig irány a csellót nézni!