Tizenhárom

Bakancslistához adom
Thirteen
amerikai filmdráma, 100 perc, 2003

Értékelés:

253 szavazatból
Szerinted?

Tracy (Evan Rachel Wood) az okos, jól tanuló tizenhárom éves lány élete gyökeresen megváltozik, amikor a kamaszkor kihívásainak próbál megfelelni: fiúkkal ismerkedni, új barátnőket szerezni, és kitűnni a tömegből. Az iskola legmenőbb csaja, Evie (Nikki Reed) megmutatja neki az arrafelé vezető utat. Vezetésével Tracy egyre mélyebbre merül a drogok, a piti bűnök, és a korántsem ártatlan szexuális játszadozások világában. Melanie (Holly Hunter), Tracy édesanyja egyre növekvő aggodalommal figyeli a lánya viselkedésében bekövetkezett változásokat.
Bemutató dátuma: 2004. január 8. Forgalmazó: InterCom
FEA2 FEA2

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
kettyo 2020 ápr. 15. - 10:40:22 6/10
Azért egy anyja-lánya édeshármas még belefért volna ;)
10/10
ABanonym 2019 aug. 20. - 15:06:35 10/10
Eszméletlen jó, életszerű, külön gratula a 2 csajnak!!!
6/10
The Cortez 2019 máj. 07. - 19:37:05 6/10
Catherine Hardwicke 1. rendezése, még jóval az Alkonyatos bohóckodás előtt. A 13 egy felkavaró, oktató jellegű, hardcore filmdráma a tinicsajok elkurvulásáról-zülléséről, és a szar családi háttérről, vagyis a Valóságról. A sztorit Nikki Reed élete inspirálta, aki a főszereplő (Evan Rachel Wood) ribanc barátnőjét játssza. Mivel a történet róla szól, így nem meglepő, hogy szinte csak ringyókaraktereket tud eljátszani (pl: Mini beindul).

Az alkotás kiválóan bemutatja mivel járhat az, ha lányod születik, és hogy miként válik hazudozó ordas kurvává, de finoman rávilágít arra is, hogy jobban jársz, ha egyáltalán nem vállalsz gyereket! Fontos tudni, hogy nem mindig a szülő a hibás, de itt a Muter (Holly Hunter) nagyon is az volt! Vedd észre időben a nyilvánvaló jeleket (pia, cigi, drog, ruhák stb), ismerd fel az ellenséget (szar társaság meg az „A ribanc legjobb barátnő”), főleg ha az sűrűn házhoz jön, ne hagyd, hogy a kölyköd irányítson és pofátlan geci legyen veled!!! Ezek a hatalmas nagy tanulságai a mozinak, ami egyértelműen a szülőknek szól, mivel a tinédzserek degeneráltabbik része úgysem fogna fel belőle semmit, rosszabb esetben lekoppintaná a látottakat.

Lessétek a filmben a színváltásokat!
5/10
pihes 2019 ápr. 18. - 14:43:36 5/10
De rosszak ezek a gyerekek! Ilyen amikor egyik húzza a másikat! Tipikusan lányoknak szól!

5/10
nekemvanigazam 2019 jan. 18. - 02:28:52
SPOILER ALERT!

Huhh, ahogy olvasom itt a kommenteket...
Némelyik ember mintha más filmre ült volna be véletlenül :)

Meghalt a végén a csaj? :D Te jó Isten, el nem tudom képzelni, miből gondoltál erre.
Egy körhintán ült. Ami szerintem éppen azt jelképezi, hogy valamilyen szinten "visszaváltozott" gyerekké, tinivé, akinek nem az a természetes, hogy né...r f....sz...pik, hanem korához illően viselkedik. 13 évesen még azért gyerek az ember.

Engem azért érintett meg ez a film, mert olyan, mintha az egykori barátnőmről mintázták volna. 12 évesen ő volt a legjobb barátnőm. Szolid lány volt, jó tanuló. Aztán egy év múlva hirtelen nagyon megszépült, és ezzel egy időben elqrvult. Addig kitűnő tanuló volt, utána kb. kettes tanuló lett belőle, csak a pasik érdekelték, a szex, cigi, pia, drog, lopni járt, meg divatos ruhákat követelt állandóan az anyjától. Engem onnantól le sem tojt - pont mint Tracy a filmben Noelt, aki onnantól ciki volt neki.
És ez nem most történt, hanem a 90-es években, nem új jelenség. :(
Őt is egyedül nevelte az anyja, az ilyen gyerekek könnyebben züllenek el.

Tracy esetében az jelentette a tragédiát, hogy túlságosan szerette Evie-t, ezért tett meg bármit azért, hogy megfeleljen neki.

Elgondolkoztam azon, hogy azok után, amik történtek, lehet-e még normális élete Tracynek.
Azok után, hogy mindenkivel fetrengett, drogozott, stb. ezek után kis szüzike lesz, aki szendén vár az igazira, miközben szorgalmasan tanul? Hát, nehéz elképzelni.
8/10
King Diamond 2018 szept. 28. - 23:43:14 8/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Valóban, tanulságos, jó film. Nem számítottam ennyi hozzászólásra. Nekem egyből a Spring Breakers-Csajok szabadon (érdekesség, hogy mindkét filmben szerepel Vanessa Hudgens, igaz, ebben csak keveset, a másikban pedig főszereplő) ugrott be róla, valószínűleg azért, mert ott is fiatal csajokkal történnek a dolgok (igaz, nem teljesen ugyanazok, mint itt), csak ott négyen vannak. Mind a két főszereplő csaj (Evan Rachel Wood és Nikki Reed) nagyon jól hozta a szerepét, mindketten 15 évesek voltak a film forgatásakor. A végén lehet látni, hogy Nikki Reed társ forgatókönyvíróként is közreműködött, nem semmi. Már az első jelenet is elég kemény és az egész történet, ahogy építkezik. Tényleg érdemes megnézni, főleg, ha hasonló cipőben járunk, mint a főszereplők. Holly Hunter is jól hozta a kissé felelőtlen anyát. A vége szerintem is érthető, az anyja minden támogatásáról biztosította a lányát, miután rájött a dolgokra és valószínűleg sikerül is kilábalniuk ebből az egészből. Az, hogy Evie mit csinált a végén, valóban undorító és elgondolkodtató volt Tracy-vel szemben. A zenék és a magyar hangok is jók voltak.
8/10
10/10
gimbiikeeh 2017 márc. 13. - 22:07:57 10/10
Az egyik kedvenc filmem. Számtalanszor láttam már. Igazán megrázó dráma. Kitûnõ színészi alakításokkal. Ráadásul igaz történet, Nikki Reed-el történt meg. Õ maga is részt vett a forgatókönyv írásban. Érdekesség, hogy Tracy szerepét mégsem õ játssza.

SPOILER!

Amit a végén Evie tesz Tracyvel elég gusztustalan húzás volt.

SPOILER vége!

10/10
8/10
Mihály Dániel 2016 okt. 16. - 22:56:40 8/10
Remek film, és ami fõként tetszett benne, hogy valósághoz közel áll. 10/8
Elek Benedek 2016 aug. 15. - 22:08:43
Ez a film eredetileg nem így ér véget,mert már láttam a teljes verziót,csak sehol nem találom. Legalább 120 perces film. A végén a 2 barátnõ újra kibékül, valamelyikük lelép,a másik meg utánamegy. Kár,hogy nem találom sehol :(
Chiaki-chan 2013 okt. 17. - 17:07:06 Előzmény picurgrg
SPOLIER
A film végén Tracy ráébred, hogy mégis miket mûvelt, hogy viselkedett a körülötte lévõkkel és legszívesebben kifutna a világból. Ráébredt arra is (amikor a végén az anyujával lefeküdtek az ágyra), hogy kidolgozza az anyjuk a belét, hogy nekik jó legyen.
SPOILER VÉGE
Az a baj, hogy a mostani "ilyen" tinik nagy része nem döbben rá a tetteikre ami hatással lehet a jövõjükre. És ezt nem csak a lányokra értem, hanem egyaránt a fiúkra is. Régebben (9-10 éve), mindíg a fiúk "rosszalkodtak", mostmár sajna nem csak õk (persze tisztelet a kivételnek).
És az a legszörnyûbb, hogy egy csomó lánytól hallom, hogy a fiúknak csak "arra" kellenek, erre csak egyet mondok:
Nem kellene úgy öltözködni, úgy viselkedni, ha a lányok "úgy" viselkednek, akkor ne csodálkozzanak azon, hogyha a fiúk "úgy" viselkednek velük. Tudom ez nem a filmhez tartozik, de ha ennél a témánál vagyunk, akkor ezt is meg kellett említenem.
juan-ZSU 2012 dec. 31. - 15:25:41
13 évesen akkor is korai és durva dolgokat csináltak,persze az ember elköveti a hibáit de nekem ez akkor is durva :S nem mindenki egyforma
dmeter 2012 dec. 31. - 14:13:07 Előzmény juan-ZSU
Ezek a a kalandok akkor és attól felejthetetlenek, ha 13 évesen élik meg. Ha késõbb, az már olyan, mint egy nagyon rossz remake. Persze végzetesen rossz irányba fordulhatnak, ha nincs vki, aki még kellõ idõben észre téríti a gyerekeket. De ha ez megvan, és mégis bátortalankodnak, visszahozhatatlanul kihagyják egész életük egyik legnagyobb élményét.
kevbrown 2012 okt. 27. - 14:58:53
10/10 es film. Amirõl szól és amit bemutat az 100%ig a teljes valóságot mutatja be minden túlzás nélkül, ami eléggé kiábrándító de ez a mai világ hatása a fiatalokra. Tracy és Evie nagyon jól játszik, jobban nem is tudta vna senki sem alakítani ezt a szerepet. Jó zenékkel, hatásos film nagyon. Mindenkinek érdemes megnézni.
picurgrg 2012 szept. 06. - 19:29:30
hmm.. én nem igazán értettem a film végét. am jó film volt, tanulságos. aki szeretne egy hasonló filmet, az nézze meg a Plázacicák c. filmet
juan-ZSU 2012 aug. 08. - 14:09:04
Én még csak ma hajnalban láttam ezt a filmet de nagyon tetszett.Fél óráig gondolkoztam még a film közben hogy ki játssza Eviet mert nagyon ismerõs volt utána esett le hogy Nikki Red.Amikor én voltam 13 éves egyáltalán nem ilyen voltam szerencsére,nem ezek a dolgok foglalkoztattak hogy cigi,drog,pia inkább gyerekes voltam bizonyos dolgokban meg érett vagy nem is tudom azt tudtam akkor is hogy ez nem jó.Az én iskolámban is voltak ilyen lányok akik pont így viselkedtek talán nem ilyen durván de ki tudja, nem csak Amerikában van ez sajnos õk is 13-14 évesek voltak én kerültem õket és nem foglalkoztam velük.Meg voltak nekem azok a barátnõim akik olyasmik mint én és velük elvoltam/vagyok.Aztán ahogy bekerültem a középiskolába lettek lázadóbb barátnõim is még se akarok olyan lenni mint õk.Tracyt nagyon lehet befolyásolni,irányítani de a családi háttere okozhatta ezt.Nekem rendes családom van és apa nem engedné hogy ilyeneket tegyek még most se szerintem pedig 19 éves leszek.Engem jól neveltek ezért hálás vagyok a szüleimnek hogy mindezt így látom.Az ilyen viselkedéssel nem akarom kockára tenni a jó kapcsolatomat a szüleimmel mert nem éri meg.Most se vagyok az a bulizós fajta nálam kimaradt az ilyenfajta lázadás már nem is hiszem hogy lesz hova lázadjak ilyen idõsen?Max. annyit lázadtam hogy visszaszóltam vagy nem azt csináltam amit kértek.Vannak még rendes tinik de nagyon kevés sajnos,ezzel most nem magam akarom fényezni csak leírtam hogy nem mindenki ilyen de a nagy többség igen :S Egy pár emberrel én is megnézetném a filmet.
1/10
cometzjeah 2012 júl. 13. - 14:43:35 1/10
Egyáltalán nem tetszett , régen láttam csak most eszembe jutott.
Idegesítõ volt az a sok ripacskodás..

Szégyen...
10/10
Kay007 2012 jún. 25. - 10:12:50 10/10
nagyon jó film, bár mindkét lány 16-17 körül volt a forgatás idején :) 10/10
8/10
Viktor6665 2012 jan. 04. - 00:20:09 8/10
Abszolút megérintett a film, egy igazi remekmû, kissé el is szomorodtam tõle:(
offtopic
Chiaki-chan 2011 dec. 08. - 07:30:42 Előzmény Teszka
Igen, igazad van, hogy néha a szülõ is tehetetlen. A mai gyerekekkel az a baj, hogy hiába mondja a szülõ, hogy "ne csináld", akkor is fogja csinálni.
Például az exem nagyon beteg és mégis dohányzik, iszik és még sok mást is csinál. A szülei persze nem tudják, de sejtik. Én is hiába mondtam neki, az volt a válasza, hogy "Hiába tiltják meg a szüleim, azért is csinálni fogom, meghogy ez jár nekem." -.-
És csodálkozik, hogy nem tud meggyógyulni. Igaz a haverjai 80%-a ugyanezt csinálja. Ezért is lett vége köztünk. Mindíg az orvosokat hibáztatja, hogy miért nem gyógyul meg, mondtam neki, hogy nemcsak az orvosoknak kell tenniük, hanem neki is. De nem fogja fel, csak azt csinálja, amit lát. Talán meg kéne néznie ezt a filmet, hátha hatna rá. Hihetetlen, hogy mennyire elfajultak a dolgok a világban és ezt mi és az utódaink szívják meg.
Chiaki-chan 2011 dec. 08. - 07:24:30 Előzmény pillangókisasszony
Egyetértek. Aki 16 évesen csinálja ezeket, még megmenthetõ, ha tényleg felfogja a tetteit és segítséget kér/kap. Mondom én is 16 évesen volt ez a "lázadó" korszakom, de szerencsére nem tartott sokáig. Én 21 éves vagyok most és sajna dohányzom, de nem titkolom, a szüleim is tudják. De ebben a filmben 13 évesek Tracy meg Eve és már ezeket mûvelik. A végén igazságtalanságnak találtam, hogy mindent Tracyra fogtak, de az anyai ösztön már csak ilyen: próbálja megvédeni a gyermekét. Nekem is van olyan ismerõsöm, aki szinte úgyanazt csinálja, mint a filmben, pedig csak 17 éves. Próbálunk beszélni a fejével mindennap, de hiába. Igaz, az apja már nincs az élõk sorában, az anyja meg úgymond nem is érdekli így érthetõ, hogy miért csinálja, de ezzel csak árt magának és mindenkinek. Olyan haverjai vannak, akik bíztatják, hogy "ez jó buli, jó lesz stb...".
Itt látszik, hogy mennyit jelent a "baráti" kör, akárcsak a filmben. Még az a baj, hogy mindenki azt csinálja, amit a legtöbbször lát, ezért van elcseszve az egész emberiség szerintem.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu