Tízparancsolat - "Ne lopj!"

Bakancslistához adom
Dekalog, siedem
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel filmdráma, 56 perc, 1988

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A sorozat a Tízparancsolat egyes pontjaihoz kötődve, mindennapi történeteket mesél el, kitűnő színészek közreműködésével. Az egyes epizódok közvetlenül nem függnek össze egymással., azonban a Tízparancsolat egy gondolati csokorba fogja őket.

Maja elkeseredésében ellopja édesanyja által nevelt saját gyermekét. A két asszony a filmben az anyasághoz való jogért küzd egymással.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 febr. 15. - 19:45:26
Azt mondhatjuk, hogy ebben a részben is két sérült lelkû (vagy inkább a lelkében sérelmeket hordozó) ember küzd egymással, és amint az hasonló esetekben lenni szokott, a kisgyerek kerül a csatározások középpontjába, õ lesz az, aki bizonyos értelemben a legtöbbet szenved. A kicsi sajnos nem egészséges családban él: apja - látszólag - nincs, akit pedig addig az anyjának hitt, arról kiderül, hogy nem az. Elképzelhetjük, hogy egy óvodáskorú gyereknek mindez mekkora lelki törést jelenthet, még ha nem is fog fel mindent. A legszörnyûbb azonban az, hogy a kibeszéletlen és megoldatlan sérelmek nemzedékrõl nemzedékre háramlanak át ebben a családban. A nagymama, Ewa - a lány elmondása szerint - gyûlöli a lányát, Majkát, mert miatta nem lehetett több gyereke. A lány utálja az anyját, mert az bitorolni akarja Ankát. A problémák megbeszélése helyett a hangsúly a kicsinyes gyûlölködésre (Maja esetében pedig a bosszúállásra) helyezõdik, a szerencsétlen gyereket csak egyfajta "túszként", "biztosítékként" használják a felek, igazából az õ elhelyezése csak egy kis szeletét jelenti az egész problémának. A megoldás attól függ, ki lesz az erõsebb, tudhatjuk, hogy ezt a helyzetet csakis úgy lehet rendezni, ha valamelyik fél enged. A csattanót azonban nem árulom el, mindenki izgulja végig az epizódot. Egyébként ez a rész kicsit kilóg a sorból, ugyanis nagyrészt nem a lakótelepen játszódik, emiatt is érdekes lehet.