Tom of Finland

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott finn-svéd-dán-német-izlandi-amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2017

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Finnország egyik leghíresebb alakja még művésznevében is hazájára reflektál. A Tom of Finland néven alkotó Touko Valio Laaksonen (1920-1991) ikonikus figurája a queer kultúrának. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, szereplői pedig rendre hiper-maszkulin férfiak szűk ruhákban. A művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak saját szórakoztatására kezdett rajzolni. A második világháborúban is szolgáló Laaksonennek karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozott létre műveinek.
Életéről most az egyik legsikeresebb finn rendező, a csak kasszasikereket jegyző Dome Karukoski készített egészestés mozifilmet.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Felhőjáték 2022 szept. 30. - 23:32:33 7/10
Gyűlölni emberi "élvezet". Feketét mert más a bőrszíne, zsidót mert más a vallása, migránst mert idegen és persze meleget mert más az identitása.
Talán megbocsájtanak az emberek nekem nehéz magunkra akár a magyarokra is úgy tekinteni, hogy tárgyilagosan mondhassuk: harcolunk a jogainkért, a demokráciáért a változásért és még sorolhatnám a jobbító szándékokat. Igazából a társadalom szociológia a megmondhatója mit és mikor miképpen teszünk.
De ez bár a messzi ködbe vész így volt z az 50 s években Európában is, még él a II. Világháború keserű tapasztalata és mint hazánkban Finnországban sincs jövője a homoszexualitásnak. Nagyszerű ábrázolása -ugyan egy másik korban Makk Károly Egymásra nézve munkája-. Igen a kor mikor tűzzel vassal irtották még a gondolatát is.
A Tom Of Finland életrajzi történet de több is annál korrajz egy világról ahol nem lehetett az aki olyan szeretett volna lenni mind Tom rajzani levő emberek akik mosolyogva vállalták önmagukat..

Egy olyan világban ahol az emberek kéjjel játszanak önkéntes rendőrt, önkéntes BKV-ellenőrt meg önkéntes besúgót, elvégre minél rosszabb a másiknak, annál jobb nekem. Beteg lelkű, gyomorbajos spiclik teszik pokollá a tisztességes emberek életét: a HírTV civil tüntetőt vegzál a munkahelyén és ellenzéki újságíróktól követel pisimintát." Pan után szabadon: Írigy-e vagy? "Nosza gyűlöljük, aki ambiciózus, aki művelt, aki szorgalmas, ahelyett hogy eltanulnánk tőle azt, amit érdemes. Persze már az irodalmi zseni Karinthy megírta: másképp beszél az, aki fent van a tömött villamoson és másképp az, aki fel akar szállni a tömött villamosra." Akarunk-e megalkudni a helyzetünkkel? Tűrünk-e addig míg jobbik énünk belebolondul a megalkuvásba? Végül pedig amire olyan sokan hivatkoznak a polgárság mint erő 2020 ra csak írott szó.Touko Laaksonen grafikus volt és egy szubkultúra megalkotója ma mondhatnánk pornó alakokat rajzolt és közben létre hozta a BDSM világot egyedit és nem ismételhetőt alkotott. Tagadhatatlanul művész és egy új szubkultúra létrehozója. Hiába szerepelnek Laaksonen művei a New York-i Museum of Modern Art gyűjteményében, hiába adott ki számos albumot műveiből a művészeti kiadványokkal foglalkozó német Taschen kiadó, hiába talál gazdára egy-egy eredeti grafikája vagy festménye akár több millió forintért is a galériákban, és hiába hivatkoztak rá és művészetére a Simpsons rajzfilmsorozat egyik ezen a héten bemutatott epizódjában, hazájában 1971-ig büntették a homoszexualitást. "Tom a Skandináv istenek egyfajta szexuális Valhalláját teremtette meg, amely a meleg jogi mozgalom képzeletbeli kiképzőhelye volt" - idézte a Guardian Durk Denhert, a művész barátját és korábbi menedzserét, a hagyaték gondozására és az erotikus művészet támogatására alapított Tom of Finland Foundation egyik alapítóját. A film pedig egy félszeg művész életének dokumentációja, bolyongása térben és időben és a meleg lét útvesztőjében.