Tommy

Bakancslistához adom
angol musical, 111 perc, 1975

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Tommy hatévesen szemtanúja lesz, ahogy az anyja és szeretője meggyilkolja az apját. A parancsra, miszerint nem látott és nem hallott semmit, és senkinek sem beszél erről, a fiú elveszíti a látását és süketnéma lesz. Letargiájából sem a lélekgyógyász, sem az LSD nem képes kigyógyítanii. Akkor támad fel, amikor a játékteremben fölfedezik különleges tehetségét. Tommyból a flipper varázslója és az ifjúság bálványa lesz. Szenvedését és gyógyulása látva a média Messiást csinál belől.
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Nora Walker Hobbs
Frank Hobbs
Flipper-mágus
LSD-királynő
Prédikátor
Specialista
Ernie bácsi

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1976
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Ann-Margret
 • Golden Globe-díj

  1976
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  1976
  Legjobb első szereplés (férfi) jelölés: Roger Daltrey
 • Oscar-díj

  1976
  Legjobb filmzene jelölés: Pete Townshend
 • Oscar-díj

  1976
  Legjobb női alakítás jelölés: Ann-Margret

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
mataharry 2016 aug. 07. - 15:12:28 7/10
Nyilván meghatározza minden további véleményemet az, hogy én elõször azt a változatot hallottam, ami szimfonikus zenekarra és kórusra hangszerelve jelent meg.
http://www.allmusic.com/album/tommy-as-performed-by-the-london-symphony-orchestra-chamber-choir-mw0000200074).

Utána 1987-ben Párizsban egy mûvészmoziban megnéztem a filmet francia felirattal. A történetet azonban csak most tudtam meg a magyar felirattal.

Utána bármilyen formában is hallottam (pl. a filmben is), szegényesnek tûnt a szimfonikus zenekarra igényesen átszerelt változathoz képest. Néhány éve sikerült azt is letöltenem. Ha egymás után hallgatnátok, éreznétek a különbséget.
polbako 2011 jan. 08. - 04:16:30
A ,,Tommy''-t 1989-ben láttam elõször,addig csak a zenébõl hallottam néhány számot.A filmtõl dobtam egy hátast mert kedvenc elõadóimat láttam ,,élõben'':-)akkoriban még nem voltak klip-ek a tévében,a stáblistát végignézve egyértelmû lesz,hogy kikrõl beszélek.Akkorát ütött mint egy lórúgás,eredeti hang kötelezõ!Nemrég ismét megnéztem,a hatás ugyanolyan volt:-)Legendás alkotás mint a: The Butterfly Ball...,Hair,Jesus Christ Superstar,The Wall,stb,stb:-) Ha nem szereted a The Who muzsikáját akkor a filmet sem fogod szeretni,nekem:10/10.