Tóparti látomás

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 93 perc, 1940

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Gyönyörű fiatal lányt pillant meg az álmodozó szobrászművész, Koltay Iván a Hold fényében a tóparton, jobban mondva a tó közepén. A szépség mintha fürdőruha nélkül fürdött volna, lehet, hogy emiatt, lehet, hogy enélkül is, teljesen megbabonázza a férfit. Amikor a közeli szanatóriumtól a művész megrendelést kap egy szobor, az Egészség szobrának megalkotására, Iván ezt a látomást mintázza meg. A félkész szobor csodájára járnak, csak az arca nincs még kész. Amikor aztán a tóban csónakázó lányt, Balázs Annát - aki egyébként a szanatórium főorvosának évek óta béna lánya - meglátja, művészünk meg van győződve arról, hogy ő volt a szobor ihletője... A filmet 1940. december 20-án mutatták be.

Stáblista:

Szereplők

Balázs Anna
Koltay Iván, szobrászművész
Koltay édesanyja
Máté Gitta
Balázs professzor
segédorvos

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
svartni 2021 máj. 24. - 22:59:38
Édesapám elbeszélése szerint annyira erotikusnak tartották a fürdési jelenetet, hogy a tanárok a mozinál leskelődtek, hogy elkaphassák azokat a gimnazista fiúkat, akik meg akarták nézni a filmet. Ez alighanem Székesfehárváron volt, de gondolom máshol ugyanígy.
gladiolus 2015 ápr. 25. - 11:42:45
bocs korrekció: a világra mûvészi szemmel tekintõ
gladiolus 2015 ápr. 25. - 11:40:29
Megnéztem eme filmet, itt:

https://www.youtube.com/watch?v=4z1X77zvBPQ

Nem volt rossz, egész modern feldolgozásnak tartom. Maklári és Iván muterja kifejezetten modern, elfogadó, empatikus emberek voltak, nagyon feldobták a cselekményt, és nagymértékben hozzájárultak a helyes konzekvenciák levonásához. Az, hogy Maklári toleráns a súlyosabb nõkkel szemben, kifejezetten tetszett, cukorpofának tartom érte.
Egyébként minden szereplõ a helyén, és jók az alakítások.
A téma pedig az örök kérdés, milyen nõ kell a férfinak, valamint mennyire felnõtt az a férfi, aki nõt keres magának.A film nagy részét kifejezetten hitelesnek tartom, életszerû a cselekmény, valós drámai szenvedések és szenvedélyek húzódnak meg a mélyben és a felszínre is élethûen törnek.
A végével viszont nem vagyok kibékülve, mert az átmegy egy kicsit a mese habbal kategóriába.

SPOILER*****
Egyszer beteg vagyok, aztán ukmukfukk meggyógyulok, aztán megint visszaesek? És aztán hirtelen érthetetlen módon ismét egészséges leszek, a megrázkódtatástól? Ez-hát kicsit nekem tudományos alapokra helyezve feldolgozhatatlan és felesleges meggyógyulni, mert ha valaki csak így tartható meg, azt nem kell megtartani, mert nem fogad el egészen, úgy ahogy vagyok.
Valóban megbetegedhet és gyógyulhat az ember a lelki állapot függvényében, de nem ilyen betegségbõl.

A másik, hogy nem meggyõzõ a végén az adott nõ kiválasztása, mert a másik önként lelép, ez így nem elég szilárd döntés.
Egy megingatható, a világra mûvészi szintû úriemberrel van dolgunk, aki a szépet keresi az életben, és talán épp ezért nehezebben viseli a disszonanciát.
A központi kérdéssel is problémám van, mert ez a nõ nincs olyan rossz állapotban, hogy azon kéne gondolkodni, hogy érdemes e megtartani. Ha kopasz lenne, fél lába hiányozna, meddõ lenne vagy cselekvésképtelen, akkor megérteném a morfondírt, de ez a nõ úgy, hogy szép, termékeny, gazdag, lélekben és anyagiakban egyaránt-miért is elgondolkodtató parti egy csóringer festõnek?
Egy olyan férfi, aki mindenben hibátlan, tökéletes nõt keres, az menjen a francba. Nagyon õszintén menjen, és ne jöjjön onnan vissza soha.
Nem kellessz, mert van egy kis súlyfelesleged, nem kellessz, mert nem vagy mindig toppon lelkileg, nem kellessz, mert nincs gyereked, vagy nincs munkahelyed, nem kellessz, mert nem vagy elég sikeres,nagypofájú tülekedõ, konspiráló, nagymellû liba?

Aki nem tud átlátni némi testi diszharmónián, emberi gyengeségeken, ami sok embernek van, de attól még baromi értékes lehet, és seggre esik egy darázsderekú, nagymellû, szexmániás beképzelt P...csától, akinek se szíve, se lelke, se semmi önbecsülése nincs, csak dülleszt és lepusztítja a bankszámlát, az megérdemli, hogy megkapjon egy ilyen nõt.

Természetesen ez a pasi nem ebbe a kategóriába tartozott, neki azért volt lelke, és nagyon tetszett Jávor tépelõdõ, önmarcangoló alakítása-de a befejezés akkor lett volna hiteles, ha nem tökéletes állapotában is megtartotta volna a lányt.
Ez így, ezzel a befejezéssel málnahab, az meg hamar elfogy, és nem marad utána semmi.

SPOILER vége*****
Éduah 2013 jan. 28. - 00:15:11
feketevipera 2011 júl. 16. - 20:39:51
Helyenként picit érzelgõs és melodramatikus alkotás, bár kétségtelenül ott van a helye a két világháború közötti magyar filmek legjobbjai között. A két fõszereplõ a hátán viszi el a történetet, Makláry Zoltán pedig - habár szokás szerint epizódszerepet játszik - üde színfoltot jelent, õ a legfõbb humorforrás a filmben, és segít oldani az idõnként felbukkanó komor hangnemet. A Tóparti látomás sajnos kevéssé megbecsült és ritkán játszott darabja filmmûvészetünknek, de aki szereti a romantikus drámákat, az biztosan nem fog csalódni, ha valahol sikerül megnéznie.
10/10
Silvellie 2008 márc. 23. - 14:57:59 10/10
Nagyon megható, és elgondolkodtató film.Nekem nagyon tetszett.Egy gondom azért mégis csak van, vajon ebben a mi világban van-e ilyen, vagy ehhez hasonló szerelem?:Silvellie
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu