Törésvonal

Bakancslistához adom
Faultline
amerikai katasztrófa film, 89 perc, 2004

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

A floridai Pajaro-szigeten ez a nap is úgy indul, mint az összes többi. Az idilli városka nyugalmát azonban hamarosan váratlan események borítják fel, miután az egyik fürdőző belehal égési sérüléseibe. A szigetet röviddel ezután korábban soha nem tapasztalt erősségű földrengés rázza meg. Anthony, a helyi egyetem geológia professzora kénytelen összefogni apósával, a seriffel, hogy közös erővel próbálják meg kiszabadítani a föld alatt rekedt túlélőket, köztük a professzor válófélben lévő feleségét. Miután a vegyi üzemben is katasztrófa fenyeget, izgalmas vesszőfutás indul az idővel.

Stáblista:

Szereplők

Anthony McAllister
Lynn Larson McAllister
Frank Martell
Carl Larson
Greg Chambers

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
planeta 2008 aug. 08. - 16:55:46 5/10
Hát mert New Yorkot már letaposta King Kong, Godzilla, a dinoszauruszok, elsöpörte a cunami és belefagyott a jégbe, ezenkívül felforgatták a múzeum életre kelt lakói (ha valakit kihagytam, attól elnézést kérek :) ), más város meg a filmesek szerint nyilván nincs is az USA-ban :)
5/10
planeta 2008 aug. 06. - 20:33:54 5/10
Mondanám, hogy az ilyen logikai bakikról kérdezzétek meg a rendezõt meg a forgatókönyvírót, de könnyen elõfordulhat, hogy õk maguk se tudják... Ez a film szerintem csak arra volt jó, hogy legyen mibe bevágni a reklámokat (sose gondoltam volna, hogy egyszer a filmközi reklámot fogom élvezni a TV-ben). De ez az alkotás a B-kategóriát se éri el.
lemezek01 2008 aug. 06. - 15:43:23 Előzmény kevinspéci
Sztroitól függ. Nem mindegy ki hal meg. ***spoiler***Ez esetben egy olyan ember rekedt a lángok közt aki nem volt mindenki számára érdektelen,mégis leszarták. De legalább említést tettek volna róla hogy bentrekedt. Úgy rémlik mielõtt berohant volna a lángok kellõs közepébe az egyik csaj még csókot is adott neki. Mikor aztán nem élte túl (õ egyedül) már a csaj se foglalkozott a dologgal. Azért ez elég fura volt.

A rendõr berohan a gázvezetékek közé,dumál picit a sráccal, a srác összeesik,jön egy utórengés,a zsaru is beborul valahova,egy csávó utánukjön körülnéz,bemászik a csövekhez pont oda szinte centire pontosan ahol az imént esett össze a sérültlábú gyerek,majd megfordul és csak a rendõrt hozza ki a tûzbõl. A sérült srácnak mégcsak a hulláját sem muatják onnantól kezdve,mégis odakint mindeki boldog.***spoiler vége*** Ez vagy egy oltáûri baki volt a filmben,vagy direkt van így megcsinálva,miszerint egyértelmû a sérültlábú srácunk is megmenekült,csak pont a nézõ maradt le a dologról.
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 06. - 15:02:16
"Gondoltam, valaki hátha tud nekem választ adni arra a kérdésre, mire a nagy happy end, ha egy ember meghalt."

Tán nem minden B-kategóriás filmnek örömködés a vége az elhullottak porain?
lemezek01 2008 aug. 06. - 14:52:34
az ide beirt eredeti üzenetem,amire a legelsõ választ kaptam tõled erre az egyetlen kérdésre épült. Csak erre voltam kíváncsi, a film amúgy hidegen hagy. Gondoltam valaki hátha tud nekem váklaszt adni arra a kérdésre mire a nagy happy end ha egy ember meghalt a tûzben.
lemezek01 2008 aug. 06. - 14:50:16
Én nem mondtam hogy ez egy jó film,mindössze azt mondom hogy a célnak megfelelt.
meszag 2008 aug. 06. - 14:45:01
Én ilyenkor azon gondolkozom, hogy mennyit fizettek azért, hogy ezt a vacakot levetítse a tv?
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 06. - 14:39:17
Igazad van: ez egy jó film.

Melleslg én leginkább azon tudom lemérni, hogy milyen magas egy film színvonala, hogy a megtekintése közben milyen gyakran teszem föl magamnak az olyan kérdéseket, mint pl: Õ mért csnálja ezt? Mért nem csinálja azt? Mért mondja ezt, s mért nem azt? Mért így viselkedik, s mért nem, úgy? Meg hasonlók.
A tegnapi film alatt másodpercenként törtek rám hasonló kérdések.

De mondom: bizonyára tévedek, s ez egy nagyon jó - de legalábbis: nézhetõ - film.
lemezek01 2008 aug. 06. - 14:31:37
Aztmondod hogy ritka az olyan film mely széltében hosszában bugyutasággal van teli? Ez nem igaz,
csak néhánby példa: Superman,Betman,Pókember,Az ivadék,A kaptár,és majd minden katasztrófa film. Az akciófilmek minden egyes jelentet csupa csupa fikcióra építenek. Tehát akad bõven film ami széltében hosszában mindvégig képtelenség. De ettõl még lehet látványos,és abszolút nézhetõ,sõt csak ezektõl a valótlanságoktól lehet egyálltalán nézhetõ.
vegyük példának akkor ezt a filmet,a törésvonal-at.
Aztmondod nagy képtelenség hogy a srác lezuhan,valami átszurja a lábát,aztán simán biceg tovább a többiekkel. Egyet értek,képtelenség,de gondolj bele,ha a srác nem zuhan le,nincs feszültség. Ha nem folytatja az útját a többiekkel a szerepének vége és már csak 3 baktatnak tovább. Nem mintha ragaszkodnék a sráchoz,na de hát mégis,minél többen vannak annál jobb.
Az iróniát amúgy értem,és végülis szórakoztató amit leirtál,de ne ezzel akárjál lehúzni egy filmet, ne egy olyan dologgal ami bármelyik másikra könnyedén resüthetõ.
Ez ugyan egy gyenge film,de nem is akartak belõle sokkal többet kihozni. A célnak megfelelt,és valószínû a ráfordítótt költségeket is behozta.

Amúgy a sérült lábú srác végül meghalt odabent,vagy kijutott?
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 06. - 14:07:47
Egyszerûen úgy éreztem, ez a film annyira rossz minden tekintetben, hogy megérdemli a kifigurázást. Pedig ez nem szokásom.
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 06. - 13:58:27
Amúgy mi a "kérdés"? Nem látok kérdõjelet sehol.

Az 1/10-zel meg elég jól lehúztam. Ilyet fontolva oszt a legtöbb nézõ. Én is.
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 06. - 13:54:09
Mondd csak, te valóban ennyire nem vagy fogékony az iróniára?

Azzal egyetértek, hogy akármelyik filmbõl ki lehet emelni egy-két béna jelenetet, de olyan, hogy egy egész film ennyire nézhetetlen bugyutaság legyen (s itt nem csak a szotira, hanem minden egyébre gondolok), amiben egyetlen értékelhetõ pillanat sincsen, szerintem már jóval kevesebb van.

Nyilván nincs elég idõm leírni, neked meg nincs elég idõd elolvasni mindent, amit negatívumként lehetne felhozni ezzel a filmnek nevezett ocsmánysággal kapcsolatban.

Szerinted ez tényleg megfelel egy esti filmnek???

Rengeteg filmet láttam már életemben. Jót, közepest, rosszat. Ez viszont magasan a legrosszabbak közül való.

És igen: bántom azt, ami megérdemli!
lemezek01 2008 aug. 06. - 12:28:48
te most tulajdonképpen a Holnapután c filmnet fikázod egy másik film topikjában?
Amúgy nem volt felesleges leforgatni a filmet,mintahogyan megirni sem,hisz óriási bevétele volt,és nem kis látványvilággal rendelkezett. Én moziban néztem elõször, majdnem teljes telthában,és sikere volt. Az embereknek tetszett,és ez a lényeg, nem a valószerûség.
lemezek01 2008 aug. 06. - 12:24:58
Hasonló aranyköpéseket,bakikat,képtelen marha dolgokat szinte bármelyik filmrõl irhattál volna. Ezzel most nagyon nem vágtad haza ezt a filmet,hisz nem ez az egytlen amibe bele lehetett errõl a végérõl is kötni. Van egy csomó nagy film is,csupa-csupa kasszasiker film amik mégbugyutábbak,képtelenebbek,mint ez,mégse érdekel senkit, a filmeket nem ezért nézi az ember,nem az számít mennyire valószerûtlen,csak az a fontos mennyire lesz élvezhetõ. De nyilván egy B kategóriás film,mint pl ez is volt nem lesz teli korszakalkotó megoldásokkal. Ez a szejzmokráfos(utórengés jelzõs) cucc ez tényleg elég nevetséges volt benne,de ha az ember nem tud ilyenektõl elvonatkoztatni egy film keretein belül,soha nem fog tudni egy filmet sem élvezni. De legalábbis katasztrófafilmet biztos nem. Akciófilmeket ilyen felvogással szintén nem érdemes nézni,és azthiszem a horror mûfajban sem érdemes keresgélni.

Na de mivel láttam végignézted a filmet,gondoltam beszúrsz pár mondatot válaszképp a kérdésemre is,ha már a betûk számával nem takarékoskodtál. Naés ugye persze eleve hozzám címezted az egészet.
Tüncy90 2008 aug. 06. - 10:12:26
Ugy néz ki nem csak nekem NEM tetszett.
Ne értsetek félre, imádom a katasztrófa filmeket, legyen az földrengés, meteoresõ v. szélvihar. Amit tv-ben lenyomtak,mind láttam (+ a Holnaputánt, azt még nem adták tv-ben, asszem).
De ez a film annyira szánalmas volt. A rendezõ nem volt nagyon kreativ. Inkább le se kellet volna forgatni az egészet. Már a forgatókönyv se lehetett egy nagy szám.
És most nem azárt fikázom, mert én jobbat tudnék csinálni. De ha tudom, hogy nem vagyok képes egy klassz forgatókönyvet írni, el se kezdem.
Csak ennyit.
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 06. - 08:33:02 Előzmény lemezek01
Jaj, remélem, nagyon sokan figyelemmel követték e remekmûvet. Az ifjú nemzedék okulására szolgál e családszeretetrõl, önfeláldozásról, bátorságról, kitartásról, mély érzelmekrõl szóló történet, melyet még hatásosabbá varázsol a neves színészek kifejezõ, néhol szívfacsaróan õszinte játéka.

A jelenetek lenyûgözõen valósághûek, aminek általa a nézõt szinte magába szippantja e sodró lendületû, káprázatos dráma. (Tán a legcsodásabb jelenet, amelyben az egyik szereplõ zuhan 10 métert, majd egy husáng átszúrja a combját, õ azonban némi segítséggel visszamászik a létrán, majd kicsit bicegve bár, de törve nem, együtt keresi a többiekkel a kiutat a biztos pusztulásból.)

A szövegkönyvet is csak dicséret illetheti. Az elõbb említett jelenetben a zuhanás után a sérültnek lekiabált "Jól van!" a fim egyik csúcspontja.

A sok, kiválóan megírt figura közül talán a hidegvérû seriff figurája emelhetõ ki, aki a fõrengés kellõs közepén, a hanyatt-homlok menekülõ statiszták között lecövekel, s nyugodt hangon, mégis határozottan szólítja föl a lakosokat: "Mindenki menjen haza! Nyugodjanak meg!"

A szakmai hozzáértés, az aprólékos tervezés eredménye az a többször elhangzó mondat, miszerint "Ez csak utóreZgés!". Hát természetesen. A földreZgést mi is követhetne, mint utóreZgés...
Ezek elõjelzésére a mindenre elszánt mentõcsapat magával szállít egy hordoható szeizmográfot, amit egy hozzáértõ személlyel folyamatosan figyeltetnek, hogy ha fizikailag nem éreznék, mikor bekövetkezik az utóreZgés, akkor a szerkezet jelezze.
Amire mellesleg nem igazán jellemzõ, hogy elõre jelezné az utóreZgéseket, ugyanis nem képes erre. Arra igen, hogy elõzetes reZgésekbõl fõreZgést vetítsen elõre, dehát az utóreZgéseknek nincsenek már elõreZgéseik.

Megható a zárójelenet is. Amire az elejétõl vártunk: 4 nyelv összecsattant, a szájbéli emésztõnedv diszkréten cuppog, 2 afroamerikai statiszta elmosódott körvanala a távolból szemléli e végeérhetetlen hepiséget.


Csapó. Vége. Túléltük az utóbbi hetek egyik legkacagtatóbb vígjátékát, melyet csak a Marabunta - Nyirkos hangyák ill. a Szupervihar címû remekmûvekhez nagyszerûségéhez szabad s kell viszonyítanunk.

1/10. Megérdemelten.
lemezek01 2008 aug. 05. - 22:59:33
***SPOILER***
Én azt nem értettem ebben a filmben,és kib*****ul idegesített is,hogy 4 ember ragadt bent a romok alatt,viszont csak hárman jöttek ki. Mégis mindeki ünnepelt. A sérült lábú srác bentrekedt. A gázvezetékek közt esett össze,ahogyan késõbb a rendõr is. Viszont a rendõrt kimentették a sráccal meg senki nem foglalkozott.
Mindenki tök happy volt holott meghalt egy ember.
***SPOILER VÉGE***
Amúgy nem lett volna egy rossz film. Egy kereskedeélmi csatorna egyik fõmûsoridõs filmjeként sztem pont megfelelt.
1/10
soma75 2008 aug. 05. - 22:48:24 1/10
Hát ez a film egy kis költségvetésû sz@r.
***SPOILER***
A "nép" néger statiszták, késõbb a munkások ugyanazok, akik a parton bámészkodtak. Mindent közelrõl mutatnak, ha mutatnak: azt a "szakadékot" sem láttam, ahol a prof hintázott a kocsival. Egyetlen talicska: az építkezésen, majd mikor egymásra pakolják a cuccokat, hogy kijussanak, ott is megjelenik. Ott is hogy nem veszik észre, hogy a prof a fejük felett ereszkedik le? Na meg amikor omlás van utórengéskor, de érdekes, hogy szürke szabályos kocka formájú téglák(?) hullanak mindenhol... Tök egyértelmû, hogy semmi ütõerejük nincs, úgy pattognak, mint a gumilabda. Szóval ez a film egy kis költségvetésû sz@r. És se kutya, se gyerek!
georgia57 2008 aug. 05. - 20:47:07
ezt még nem láttam de összességében csatlakozom hozzátok ,tul sok a lelkizés kevés az igazság ,na és tul sokszor van idõm kimenni kajáért:)
BonFire 2008 aug. 05. - 19:56:09
Fúú, de egyet tudok érteni ezzel:"elváltszülõslelkisérülttinédzserhõsapaanyaésakutyaisottvan";

meg ezzel:"a vetitett filmek tulajdonkepp atvezeto reszek a reklamok alatt"

Nagyon nagy igazságot mondtatok. Régebben készült több film is földrengésrõl, az egyik a Földrengés Tokióban, a másik a Charlton Heston-film volt. Igazából egyik sem túl jó téma egy filmhez, ugyanis egy nagy rengés csak néhány percig tart. Az elõtte és az utána lévõ 50-50 percet pedig ki kell tölteni mindenféle nyáladzással, hogy ki kivel van, kit szeret, mit kotkodál a szomszédasszonnyal. Szóval eleve nem lehet elvárni sokat olyan filmtõl, aminek a fõ cselekményét 5 pert teszi ki. Figyeljétek csak meg, hogy ezekben a filmekben utórengés soha nem szokott lenni, holott ez igazából nem így van. Bármilyen dolog, ami képes rezonálni (mondjuk egy hagvilla, vagy ebben az esetben földkéreg), rendelkezik egy berezgési idõvel és egy csillapodási idõvel. Olyan nincs, hogy van 1 db hullám oszt kész!

A másik dolog, hogy az ilyen filmekben a kármentés az már mellékes. Holott igazából ekkor kezdõdik meg az igazi küzdelem. Néha még hetek múlva is találnak túlélõket a romok alatt. De Hollywoodban ezt biztos nem tudják, ugyanis Los Angelesben még SOHA NEM VOLT FÖLDRENGÉS! Ugye?
Összes hozzászólás