Trainspotting

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol filmdráma, 90 perc, 1996

Értékelés:

413 szavazatból
Szerinted?

Mark és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba, nem mintha a gazdaságilag lepusztulóban lévő Edinburgh-ben sok lehetőségük lenne erre. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak ide-oda. Az egyetlen menekülést a drog kínálja számukra, heroinnal belőve utaznak a képzelet univerzumában. Szárnyalásuknak csak az szab gátat, ha elfogy az anyag. Azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adag narkóhoz. A sors azonban még egy utolsó lehetőséget kínál Mark számára.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Mark "Rent-boy" Renton
Daneil "Spud" Murphy
Simon David "Sick Boy" Williamson
Francis Begbie

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1996
  Legjobb adaptált forgatókönyv: John Hodge
 • BAFTA-díj

  1996
  Legjobb brit film jelölés: Andrew Macdonald
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: John Hodge

Hozzászólások

Szerinted?
Midnight67 szept. 27. 00:33:46
Nem tetszett, legalábbis elsőre, pláne a Rekviem egy álomért után. Bevallom, elaludtam a vége felé, pedig nagyon rossz alvó vagyok. Talán egyszer újra nekifutok, mert a téma érdekel, lehet, hogy most idegileg túl fáradt voltam hozzá.
8/10
Warthog82 júl. 01. 11:47:11 8/10 Előzmény Xxy92
Ki a tököm néz filmet Filmcafén? Segits magadon és tanulj meg letölteni! Reklámmentes,bármikor megnézhető,stb.
Xxy92 jún. 05. 00:48:11
A tévéújságok szerint ma 23.20-kor le kéne adnia a FilmCafé-nak, de látom, az utolsó pillanatban megváltoztatták sajnos a műsort, pedig arra a csatornára nem is jellemző a változtatgatás. : (
8/10
Warthog82 2018 nov. 01. - 09:42:24 8/10
Viszolyogtam megnézni egy drogos filmet,ehhez képest engem beszippantott.Rég nem kötött már le igy film.Ezekről a faszikről az ember tényleg elhiszi hogy narkós állatok.
trudy 2017 dec. 09. - 19:58:16
Nagyon régóta terveztem a megnézését, és valahol mélyen nem véletlenül halogattam... Nem tetszett, nem is birtam végignézni. Nem is a megfelelõ hangulatban álltam neki, azaz ha az ember kicsit nyomott hangulatban nézi, mint ahogy én is tettem, akkor azon csak ront ez a film. Jó hangulatban sincs értelme megnézni, mert akkor mindenre vágyik az ember csak erre nem. Nekem a Rekviem egy álomért is csak egy egyszer nézõs film volt, de azt még jóval régebben (fiatalabb fejjel) láttam. Közel a harminchoz nem is igazán az én korosztályomnak szól a film témája, de ettõl függetlenül sem gondolom, hogy a Trainspotting egy értékes alkotás lenne. Az elsõ benyomásom ugyanis az volt, hogy ez a film bizony erõsen megkopottnak hat igy 20 év távlatában - sem a mondanivaló, sem az "életérzés", amit közvetiteni próbál nem állja meg ma már a helyét. Ha ezt elnézzük neki, akkor viszont pont ugyanazok a paraméterek jellemzik mint a mai, futószalagon gyártott, nézhetetlen filmeket: gusztustalan "poénok", egy szálon futó, banális sztori, unszimpatikus karakterek (igen, még Ewan McGregoré is), lehangoló, többnyire összefüggéstelen jelenetek.
offtopic
TheHeretic 2016 márc. 23. - 22:27:13 Előzmény hanguktaekwondooo
Szerintem neked nem kellene filmeket nézned,
úgy tûnik nem fogod fel a mondanivalójukat.
10/10
Petron 2016 febr. 23. - 21:21:07 10/10
Ma 20 éves a Trainspotting.
Sz Peter 2015 szept. 18. - 06:35:42
Hogy a heroin mámor jó, azt az is tudja aki sosem nyúlt hozzá, hisz nyilvánvalóan ezért használnak drogokat.

Viszont, hogy valójában mennyire jó, azt meg csak az tudja aki már tényleg használta.
10/10
Bsmarcona 2015 szept. 18. - 03:05:17 10/10 Előzmény Sz Peter
Bemutatta a pozitív oldalát, hiszen kitért arra hogy a heroin mámor mennyire jó. Viszont azt is bemutatta hogy hova vezet a végén, milyenek az elvonási tünetek, és hogy bele is lehet halni, ugyanis a heroin okozza a legkomolyabb fizikai és mentális elvonási tüneteket.
Sz Peter 2015 júl. 22. - 09:49:31
"nem kábítószer ellenes"?

Megmondom õszintén, hogy szerintem egyáltalán nem a pozitív oldalát mutatta meg a drogoknak! ;)
10/10
Bsmarcona 2015 júl. 22. - 09:33:34 10/10 Előzmény hanguktaekwondooo
Ez a film nem hulladék, még ha népszerûsítené is a kábítószer fogyasztást, akkor sem lenne hulladék, mert jó a rendezés, jól megírt karakterek és színészek vannak benne, és még a zenéje is kiváló. Egyébként nem népszerûsíti, csak kicsit lazábban mutatja be a helyzetet, nem úgy mint pl. a Requirem for a Dream. A végén mindenki levonhatja belõle a tanulságot. Ez se nem kábítószer ellenes, se nem kábítószer párti film. Csak szimplán külsõ szemlélõként bemutatja a szituációt, és rábízza a nézõre hogy döntsön.
proklima 2015 ápr. 26. - 04:35:05
Teljes mértékben igazad van.
Jó, hogy felhívtad a figyelmemet, mert mégegyszer megnézve a hozzászólásodat vettem észre, hogy az válasz volt egy elõzményre.
Így már más megvilágításban látom a dolgot.
Üdv.
perry 2015 ápr. 26. - 01:51:08
Kedves proklima ha kicsit is ismernél az itteni hozólásaimból akkor reméltem volna , hogy kiérzed az iróniát a két hozzászólásból vett idézetekbõl, de lehetséges, hogy nem ment át, így én kérek elnézést. D
proklima 2015 ápr. 25. - 17:45:26
"Azt még elfelejtetted, hogy szégyelljék magukat, aljas indokból elkövetett rosszakaró egyének és le azokkal a filmkritikusokkal, fesztiválokkal, és "kultbuzi" néptömeggel akik képesek voltak végignézni!"
Ezek szerint nem voltál képes végignézni a filmet.
Akkor mi alapján mondtál véleményt?
Másnak ástál vermet és saját magad estél bele?
Ha mégis végignézted a filmet, akkor a következõkkel kell szembesülnöd (te írtad):
-Szégyelld magad
-Aljas indokból elkövetett rosszakaró egyén vagy
-És le veled, mint a "kultbuzi" néptömeg tagja
Most akkor láttad a filmet, vagy nem?
Ez itt a kérdés..
Azért József Attilára hivatkozni elég meredek dolog volt.
Mert nem elég rá hivatkozni, õt érteni is kell.
"Te jól tudod, a költõ sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytõl világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk."
A filmrõl:
"Én azt választottam, hogy nem választom az életet: én valami mást választottam.
Hogy miért?
Nincs miért.
Kinek kellenek az érvek, ha van nálad heroin?"
Nézz körül!
Hányan vannak akik céltalanul élnek?
"Válaszd a barkácsolást és a vasárnap reggeli tûnõdést arról, hogy ki vagy.
Válaszd a fotelben ülve bámult, agysorvasztó, szellemromboló tévévetélkedõket, a kibaszott szemét-kaját, amit a pofádba tömsz.
Válaszd az elrothadást a legvégén, a nyomorult otthonodban a végsõ hugyozást és a végsõ szégyent az önzõ, kibaszott szemét miatt, aki lett belõled."
Aki ezen még nem gondolkodott el, abból a gondolkodás csíráját is kiölték.
"kultfilmmé tették,
így fû alatt népszerûsíti a kábítószer fogyasztást és az ilyenfajta életet, hozzáállást." (hanguktaekwondooo )
Aki ebben a filmben a kábítószerfogyasztás reklámozását látja, az inkább nézze a Lolka és Bolkát (persze, lehet, hogy ezzel ezt az aranyos kis filmet degradálom).
Azt hátha megérti.
A 10-es skálán 101 pont (ts:10).
breeder 2015 ápr. 25. - 17:40:52
Nem tudom az mennyivel jobb ha egy létezõ problémáról nem beszélünk, és a szõnyeg alá seperjük, ahova aztán szépen lassan végül nem tudunk mit seperni, mert annyi a mocsok. Én személy szerint nem vagyok ennek a filmnek a rajongója, de mint rendezés és sztori szerintem elég hitelesen bemutatja, hogy nyugaton is milyen (elfuserált) életek vannak.
perry 2015 ápr. 25. - 16:45:58
Azt még elfelejtetted, hogy szégyelljék magukat, aljas indokból elkövetett rosszakaró egyének és le azokkal a filmkritikusokkal, fesztiválokkal, és "kultb* zi" néptömeggel akik képesek voltak végignézni! Mert az egészséges emberek mandinerbõl azonnal saját angol vécéjüket keresik riadtan , hogy "felbuggyanó hányást a gép elõl a WC-be" ürítsék.
Arról még nem is beszéltél, hogy kivont kardoddal mint fáklya megvilágítod a nemi- s olyan távoli lehetõséget azoknak a "topisznobok(nak)at- az ötletgazdák" jól számító kultúrbarbarizmusának agyvelõt roncsoló mételyét ami már felütötte ármányos ideológiáját kis hazánkban is.
Mert a küldetés, az küldetés " de így kötelességemnek érzem másokkal is megosztani, hogy ez egy túlértékelt mocsok.", Mi meg csak ülünk mint posztoló a fórumban és keresgéljük József Attilával szólva negatív értelemben.

"Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait."
Sz Peter 2015 ápr. 25. - 14:47:40
"népszerûsíti a kábítószer fogyasztást"???

Hát tényleg, valóban egy roppant vonzó, ígéretes világnak mutatja be a drogosok életét!

LOL
hanguktaekwondooo 2015 ápr. 25. - 12:36:18
hulladék.

kultfilmmé tették,
így fû alatt népszerûsíti a kábítószer fogyasztást és az ilyenfajta életet, hozzáállást.
népszerûségét tekintve -leszámítva a topisznobokat- az ötletgazdák jól számítottak.

bár alapból is nézhetetlenül rossz
perry 2015 ápr. 25. - 10:46:49
"Válaszd az életet. Válaszd a munkát. Válaszd a karriert. Válaszd a rohadt nagy tévét. Válaszd a mosógépeket, kocsikat, cédélejátszókat és elektromos konzervnyitókat. Válaszd az egészséget, az alacsony koleszterinszintet és a fogászati ellátást. Válaszd a fix kamatozású jelzálogkölcsönt. Válassz elsõ otthont. Válaszd meg a barátaidat. Válassz szabadidõruhát és hozzá illõ sporttáskát. Válassz egy háromszobás lakosztályt részletre - egy ócska sorházban. Válaszd DIY-t és kérdezd meg egy vasárnap reggel, hogy ki a fene vagy. Terülj el egy fotelben és nézd a lélekölõ-agypusztító tévés kvízjátékokat. Tömd tele a szádat ócska szemét ételekkel. Válaszd a végén a rothadást. Pisálj utoljára egy szánalmas otthonban. Élj pusztán zavaró körülményként rohadék kölykeid számára, akiket azért nemzettél, hogy magadat helyettesítsd. Válaszd a jövõt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni? Úgy döntöttem, hogy nem választom az életet: mást választottam. Hogy mi az oka? Nincs semmi oka. Kinek van szüksége okokra, ha a heroint választotta?"
10/10
Bsmarcona 2015 ápr. 25. - 02:55:07 10/10
Kevés filmre adok tizest, de ez szinte tökéletes. Alapmû.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás