Tréfa

Bakancslistához adom
Žert
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott csehszlovák dráma, 80 perc, 1969

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az 50-es évek elejének Csehszlovákiájában éppen olyan viszonyok uralkodnak, mint a keleti blokk bármelyik másik országában ezekben az években. Ludvig és Markéta között szerelem szövődik. Egy ártatlan tréfa miatt Ludvigot kizárják az egyetemről, és hat évet tölt katonai büntetőtáborokban, mint a szocializmus ellensége. A 60-as évekre Ludvig egy minden illúziójával leszámoló, rezignált emberré válik.

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2010 nov. 03. - 20:36:55
Nekem támadt némi hiányérzetem a film megnézése után, õszintén szólva kicsit többre számítottam. A táborbeli éveket is viszonylag röviden elintézték, és azt hittem, több feszültség lesz a filmben. Egyébként a mondanivaló nagyon súlyos. Egyrészt vádirat az ortodox, dogmatikus kommunizmus ellen, amely ártatlan tréfák miatt is képes volt tönkretenni emberek életét. Sajnos azonban úgy érzem, mindez csak azért volt, hogy ezzel szembe tudják állítani a korabeli szocializmus "emberséges" és "jóléti" világát, ahol mindenki boldogan élhet, így ez a bírálat nem magára a rendszerre vonatkozik (nem is igazán vonatkozhat, hiszen 1969-ben készült a film). Másrészt pedig felmerül a kérdés, hogy mennyire jogos a bosszúállás, játszhatunk-e másokkal csak azért, hogy végrehajthassuk a bosszút. Van egy szereplõ, aki békülésre akarja rávenni fõhõsünket, mondván, akiben nincs megbocsátás, az a pokolban él. Az én szemszögembõl ez is egyfajta megalkuvás megnyilatkozása, hiszen egy olyan idõszaknak az elfelejtését kéri az illetõ, amely rendkívül sok bûnnel terhelt. Pontosan ebben rejlik a "létezõ szocializmus" csapdája és bûne, hiszen a viszonylagos jólétért cserébe a rendszer felejtést és behódolást kívánt. Összességében a Tréfa nem rossz film, de szerintem nem is kiemelkedõ jelentõségû, a katarzisélmény is hiányzik belõle, szóval én egy közepesre értékelném.
verdeleth 2010 aug. 28. - 16:01:39
ha érdekel szinkronosan tudok küldeni egy linket
verdeleth 2009 jún. 01. - 13:39:57
azért ez egy sokkal régebbi film, és a keleti blokkból van, tehát nehéz megszerezni Én egy órán néztem meg, a tanár angol feliratos, külföldi dvd-jérõl, szóval elég ritka lehet