Triptichon - Három filmballada

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2012

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár konszolidációig, a "gulyáskommunizmusig". Ezek a filmek - és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo - olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, önfeladás, az önbecsülés elvesztése. Mikor lesz az ember vesztes? Hogyan lepi be a por? Miként kompenzál rossz lelkiismerete miatt? A forradalom végétől a Kádár-konszolidációig? körülbelül hat évig - tartó folyamat olyan társadalom-lélektani, morális változásokat hozott Magyarországon, amelyek máig meghatározzák mindennapjainkat. Ezt a tematikát - talán a húsz évig tartó hallgatás és mellébeszélés okán is - széleskörű társadalmi érdeklődés övezi.

1. "...Amikor az óra 11-et mutat, induljatok...!" Filmballada az '56-os nőtüntetésről (2005)
2. Kegyelem (2002)
3. Decrescendo (2012)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
adamnagysweetmovie 2013 jún. 17. - 17:01:56 5/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Kicsit zavaros volt, fõleg az elején, hogy a pesti és veszprémi nõtüntetést összemosta.
A mûvészies szimbolikája, az arcrészletek erõltetése nekem nem tetszett, de ez ízlés dolga.
A három rész sztem külön film lehetett, és a 2. rész a halálbüntetésekrõl nem is teljesen kapcsolódik az 1,3-hoz.
A tanítónõ megszenvedte a magáét 61-ig, mire könyörgõ levél írására szorult a pártállam szerveihez. Ez nem ugyanaz, mint aki 57 majálisán kiment békemenetelni Kádár elé... Szóval az árulás illusztrálására nem a legjobb példa, arra viszont igen, hogy a 60s elejére látszott normálisabb, élhetõbb mederbe terelõdni minden (a szovjet megszállás keretei közötti mozgástérben), és ez sokak életét élhetõvé tette, ha elfogadta az apolitikusságot és jó munkaerõvé vált (ismerõs?)
Kár, hogy ez a 60s végére elporladt, és maradt a reformálhatatlan rezsicsökkentõ gulyáskommunizmus, elvek helyett puszta pragmatizmussal...
Én teljesen egyetértek a végén elhangzott Hamvas-idézettel (minden áthallásával is): vannak olyan helyzetek, amin nem lehet egyszerûen túllépni, egy éven belül zenét komponálni, kiállítani, úgy csinálni, mintha egy normális állapot lenne... De Egei Márta messze nem ezt tette. Mégha nem is ítélték halálra, csak egzisztenciájában lehetetlenítették el...
5/10
adamnagysweetmovie 2013 jún. 15. - 15:54:49 5/10
"A forradalom végétõl a Kádár-konszolidációig? körülbelül hat évig - tartó folyamat olyan társadalom-lélektani, morális változásokat hozott Magyarországon, amelyek máig meghatározzák mindennapjainkat. Ezt a tematikát ? talán a húsz évig tartó hallgatás és mellébeszélés okán is - széleskörû társadalmi érdeklõdés övezi."

Sztem a konszolidált Kádár-kor, azon belül is a 68 utáni idõszak tett máig ható társadalompszichológiai torzulásokat.
Amit a hallgatásról ír, nos az is féligazság, akit érdekelt, tökéletesen megismerhette a 89 elõtti politikai folyamatokat, igaz a közbeszédbe nem volt minden nap benne. Ahogy most, habosítva és démonizálva, sztem ez semmivel sem segíti jobban a tisztánlátást.