Türelmetlenség

Bakancslistához adom
Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages
amerikai történelmi dráma, 197 perc, 1916

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A Türelmetlenség, mely a maga idejében a legnagyobb szuperprodukció volt és hatalmasat bukott, azóta az egyetemes filmtörténet megkérdőjelezhetetlen klasszikusa lett.

A négy cselekményszál - a hatalomféltő főpap néppusztítással végződő babilóniai epizódja, Krisztus keresztre feszítése, a francia hugenották lemészárlása Szent Bertalan éjszakáján és a modern Amerika nagyvárosi dzsungelében küszködő fiatal pár története - mesteri montázsban kapcsolódik össze és az izgalmat végsőkig fokozó tetőponttal zárul, így nyomatékosítva a film toleranciára és békére intő mondanivalóját.
Forgalmazó: Örökmozgó
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
simonyija 2018 aug. 24. - 15:08:26 Előzmény *Bátorszív*
Kedes Bátorszív!

Nem lehetséges, hogy Griffith instruálta volna a színészeti úgy hogy vegyék némileg burleszkosra a figuráikat, ez ellentmondott volna a nagyon is komolyan vett vezéreszmének: gyűlölet helyett szeretet irányítsa a világot. A gondolat széles körben elterjedt ugyan: Kovácsoljunk ekéket a kardokból, Love Is All You Need stb. , a gyakorlat általában ma is eltér ettől. Üdv.
8/10
zsegon 2013 febr. 27. - 20:22:47 8/10
Nyilván ezt a filmet nem a mai szempontok szerint alkották, hanem Griffith korai, s egyben, szerintem legjobb kísérleteihez tartozott és az a fajta burleszk irányú fejlõdés melyet Chaplin-nél látunk az egy nagy lépés a "vígjáték" fejlõdésében. Mindenesetre ez egy korszakalkotó mû, mely hatalmas fejlõdést mutat korábbi filmekhez képest, mind kameramozgások, színészek, díszletek és kosztümök terén. A történetet egy két helyen hiányosnak éreztem, ugyanis a Jézushoz és hugenottákhoz kapcsolódó szál elég kidolgozatlan volt, bár lehet, hogy az eredeti nyolc órás hosszúságú filmben több szerepet kaptak ezek az ágak. Zene terén mindenképp fejlõdés, már csak a hegedûszó miatt is, ugyanis az "Amerika hõskorá"-ban csak kb. három váltakozó zongoraszólamot kapunk, viszont a film is jelentõsen rövidebb. "Mindössze" két és fél óra.
Mindenesetre ez a fajta hossz is ad egy fajta hangulatot ezeknek a filmmûvészet korai remekeinek.
9/10
crapgame 2010 máj. 31. - 02:24:09 9/10
Most lett vége 02:15kor.
Nekem nagyon tetszett, különösen az, hogy viszonylag sok és éles közelit adtak az arcokról és ezzel jól megfigyelhetõ az arcjáték. Néha tényleg egy kicsit túljátszott egy-egy jelenet, de ezt nem éreztem a film hibájának. Ez a mûfaj jellemzõje.
*Bátorszív* 2007 okt. 03. - 11:57:51
Na ez szellemes, és okos hozzászólás volt.; :)
Lehet, hogy ezekután revideálnunk kell a klasszikus, nagy mozikról alkotott véleményünket... :))
( Hát ez az...Csak az a vetítõgép ne kattogott volna...! :D )
efes 2007 okt. 03. - 10:18:09
komoly "kortárs moziügyi" kiábrándultság vezethet ehhez az amúgy becsülnivaló bevállaláshoz. én anno vért izzadtam közben, nem volt se zongora, se zenekíséret hozzá, csak a vetítõgép monoton kerregése, négy órán keresztül. horror volt.

a film amúgy alap, persze, de manapság megtekintése csak kutatónak és leendõ filmtörténészeknek javallott, olyan kb. mint kambodzsában, ang-korban megnézni a negyvenezredik sztúpát. szép meg érdekes, de ki a jó francot érdekel??? (a téma kutatóin kívül persze :)
verdeleth 2007 okt. 03. - 00:06:05
holnap nézem meg asszem
*Bátorszív* 2007 okt. 02. - 18:16:09 Előzmény verdeleth
Kíváncsian várom a véleményedet.; ;) :)
verdeleth 2007 szept. 19. - 09:12:15
hát az biztos hogy ez akkor elég nagy vállalkozás volt, mondjuk bele is bukott ha jól tudom De tény hogy korát jóval megelõzte ezzel.Most az amerika hõskorát fogom megnézni
*Bátorszív* 2007 szept. 19. - 05:56:28
Ha a mai szemmel már rendkívül groteszk, eltúlzott, és patetikus gesztusokra, teátrális kapálózásokra,:)) és hyper-pantomím arcjátékokra gondolsz, akkor ebben teljesen ígazad van...; De ahogy arra Te is utalást tettél, ez a látványos, túl-emócionált gesztus-játék, egyrészt,: a némafilmek korában természetes volt, másrészt,: meglehet, hogy Griffith, szándékosan instruálta,( koordinálta) úgy (a)színészeit, hogy vegyék némileg burleszkesre, és komikusra a "figurát"...;
De mindettõl függetlenül, a némafilmek nagy, és kihagyhatatlan, (klasszikus,) korszakos alkotása ez a mozi.;
verdeleth 2007 szept. 15. - 17:21:36
én azért ennyire nem voltam elájulva Bár maga a 4 történet igen jó volt, a tanulság, az üzenet nem kevésbé és a korhoz képest tényleg hatalmas dolgok tekintetében nehezne túlszárnyalható, de sajnos itt csúcsra volt járatva az a fajta idegesitõ szinjátszás amiért az emberek nem szeretik a némafilmeket Tudom hogy ez akkkor ok volt, meg nem volt hangosfilm, de jó páran nem csinálták ennyire gázul (Chaplin) Ettõl eltekintve egy izgalmas és mély filmet láthatunk
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu