Tüske a köröm alatt

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 91 perc, 1987

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. A vezető funkcionárius lánya beleszeret Hódosiba. Apja, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési buli részesévé teszi Hódosit is. A férfi megalázó tehetetlenségét látva Zsuzsa fellázad apja, egész addigi élete, környezete ellen…
A film többek között Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat kapott.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
hegyimari ápr. 05. 22:26:56 Előzmény vargavera
Ez a kísérőzene! De valóban iszonyat, én is emlegettem a szerzőjét, meg hogy ilyen hangos! Így elrontani ezt a remek filmet!
vargavera 2023 szept. 20. - 06:01:59
A háttér zaj miatt élvezhettlen a film. Nemlehet érteni a szöveget. Borzalmas a hangzavar.
10/10
DUNAWÖLD 2022 jún. 19. - 03:12:08 10/10 Előzmény Parodia
Pardon, a libatenyésztők öngyilkosok lettek, kilencen.
A frânyàt a bandàjàval pedig a nêp valahogyan nem zavarja el. A tudatlan, meg a "csakazértse"- tempójú nép stb.
A rendszert a nêp egy része nem hagyja váltani.
Ott vannak ezek mindenhol, mint egy àrnyékhatalom, túszul ejtették pl. a közoktatàst, de a bankrendszerben is túl vannak reprezentàlva.
Sokan ellenàllunk, ezért nem lett nàlunk Majdan, Ukrajna.
dosandor 2022 jún. 18. - 11:41:42 Előzmény feketevipera
feketevipera 12 évvel ezelőtt írásában nagyon jól összefoglalta a valóságot. Én is gondoltam már ezekre, de nem tudtam volna ilyen összeszedetten megfogalmazni. Annyiban szeretném kiegészíteni, hogy ezek a "felsőbbrendűek" még le is néznek minket, mert a "közönséges halandók" csak éldegélnek és azt nézik hol olcsóbb az 1,5%-os tej. Mi lúzerek vagyunk, ők a valakik. (Csak szó szerint zárójelben: lehet, hogy a mi hátunkon keresztül jutottak el oda, ahol most tartanak. )
10/10
ligetiz51 2020 febr. 08. - 00:10:40 10/10 Előzmény tortura
Ez a film egy kitűnő (és akkor ritka bátor)korrajz, ráadásul ismertem is a (nem fiktív)szereplőit és a történetet. Teljes tévedés a "manapságra is-re" utalgatni. Manapság minden más.
tortura 2020 febr. 07. - 16:09:55 Előzmény Cukros csirkecomb
Szerintem nem annyira gyönyörű, de a hangja varázslatos. Imádom, ha ő szinkronizál valakit.
tortura 2020 febr. 07. - 16:09:10
Amit feketevipera írt lassan 10 éve, ahhoz csak annyit: mennyire ismerősnek tűnik ez a korrajz nekem, ha manapság körülnézek. Még vissza sem kell menni hozzá a szocializmusba.
Cukros csirkecomb 2017 márc. 05. - 17:07:55
Ráckevei Anna gyönyörû, és soha sehol nem láttam sem ripacsnak, sem szenvelgõnek. Egyik legjobb, legkarakteresebb színésznõnk.

A film is jó, akár ma is idõszerû. Egyedül a zenéje zavart.
10/10
Sanci2 2016 nov. 22. - 08:18:35 10/10 Előzmény solicitor
…talán:
Magasiskola
1970 filmdráma
Mészöly Miklós azonos címû kisregényének filmváltozata, parabolafilm, amely egy speciális kis közösség belsõ rendjét tárja fel.A pusztai solymásztelepre, ahol a kártékony madarakat pusztító vadász-sólymok idomításával foglalkozik néhány ember, egy napon fiatal mezõgazdász érkezik nyári gyakorlatra. Gábort elõször magával ragadja a különleges élet és a különleges emberek. Lilik, a telep-vezetõ munkája megszállottja, Teréz, az egyetlen nõ, vonzó és kiismerhetetlen. De hamar kitûnik e kis világ kegyetlensége, deformáltsága, az élet egy hamis elképzelés erõszakos uralma alatt, amelyet Lilik képvisel. Ez a világ akkor válik igazán elviselhetetlenné, amikor lehetetlenné teszi Gábor születõ szerelmét Teréz iránt. Gábor elmegy, mielõtt végképp elveszítené önmagát.
rendezõ:  Gaál István
író:  Mészöly Miklós
szereplõk: Ivan Andonov, Bánffy György, Meszléry Judit, Kertész Péter, Harsányi Gábor, Fábián Ferenc…
…a teljesség igénye nélkül.
solicitor 2016 márc. 04. - 21:28:00
És az melyik film, mi a címe, hogy hasonlóan a Hortobágyon játszódik, de ott a libatenyésztõt kicsinálják mert a libák felzabálják a füvet és szikesedik a talaj. A fazon egy tanyán nyomul ahol egy szadista solymász a fõnök. Elszökik a sólyom, ezek meg befekszenek egy gödörbe, szalmával betakarják magukat és egy galambot tartanak csalinak. Egy nádszálon keresztül lélegeznek. A fazon el is kapja a sólymot, de direkt elengedi, hogy kitoljon a másikkal. Valami csaj is van a dologbn, fekete fehér film. Mi a cime?
4427 2013 nov. 30. - 15:58:14
Nekem is a "Gyertek el a névnapomra" jutott eszembe. Hogy ez a két film egy pár.
Aki meg akarja érteni a magyar "rendszerváltást" (ha van még ilyen különc figura ebben a szép új fogyasztói világban!), annak erõsen ajánlott mindkét film.
akos63 2013 nov. 30. - 11:51:27 Előzmény feketevipera
Fábri Zoltán utolsó filmjében a "régi vágású" elvtársak csak dorbézolnak, meg egymás disznóságait tussolgatják. Ebben a filmben az elvtársak második generációja, az úgynevezett "rendszerváltó elit" mutatkozik meg. Nekik már nem volt elég a hatalom, a kiváltságosság érzése, a mohó szerzésre, a villámgyors gyarapodásra is igényt tartottak. Ma is beállnak bármilyen lobogó alá, bármikor váltanak bármilyen rendszert, eszmét, akármit. Nem is csoda, hogy ezt a filmet nem vetítik túl gyakran mifelénk.
Eszembe jutott egy régi karikatúra, jó harminc éve láttam az akkori Magyarország hetilapban. Három kép: a negyvenhetesen egy nagyobb arab és egy kisebb izraeli birkózik egymással, a hatvanhetesen a birkózók ugyanakkorák, a hetvenhármason az arab kisebb, az izraeli nagyobb. Mindhárom rajzon a birkózók mögött ugyanaz a görnyedt palesztin ballag, a kezében koldusbottal. Ez a kép jár az eszemben akkor, amikor azokra gondolok, akik soha nem keresik egyik hatalom kegyét sem, a saját erejükbõl, a saját tehetségükkel próbálnak boldogulni, és egyre rosszabbul érzik magukat a saját bõrükben. Nekik szól Kósa Ferenc talán legjobb filmje, A másik ember. Nem véletlen, hogy ezt a filmet sem vetítik jó ideje.
4427 2013 nov. 28. - 09:56:26 Előzmény feketevipera
Megjelenése idején (1987) "csak" egy (nagyon) jó film. Ma már ritka kincs, kordokumentum.
Látható, hogy az elvtársak már a rendszerváltás elõtt is remek üzleti érzékkel rendelkeztek. Igaz, akkor még nem törvényesen bizniszeltek/gazdagodtak. (A "törvényes, de nem etikus" meggazdagodás/üzletelés/lenyúlás már a magyar privatizáció/rendszerváltás találmánya.)
Diablo72 2013 nov. 17. - 00:18:55
Annak idején iskolai programként "kötelezõen" kellett megnézni.
Durvább filmként a rendezõ másik alkotását tudnám megemlíteni: A vád. Igaz annak más a témája.
adamnagysweetmovie 2012 júl. 18. - 16:22:05 Előzmény feketevipera
Azok, akik a 70s-80s években felléptek az akkori antidemokratikus viszonyok ellen, azoknak sztem következetesnek és éleslátónak kellene lenniük.
adamnagysweetmovie 2012 júl. 18. - 16:20:58 Előzmény feketevipera
Feudalisztikus viszonyaink rendre visszaköszönnek, vegyük észre.
A magyar társadalom nem modernizálódott és várja, hogy a nyakába üljenek és megmondják neki, mirõl mit gondoljon...
feketevipera 2010 dec. 11. - 11:02:57
Lehangoló és pesszimista film, amelyben benne van a 80-as évek végének korszelleme. A halódó, kapitalizálódó szocializmus világa, a jobbító törekvések reménytelensége, a kiskirályok basáskodása, a központi hatalomnál is erõsebb, az útjában állókat könyörtelenül elsöprõ vagy magába olvasztó elit fölénye. A korrupció mindent átitat, harcolni ellene szinte lehetetlen. Így lehetséges az, hogy a szocializmus egyenlõségrõl szóló tanítása újra és újra hamisnak bizonyult. Valójában létezett a kiváltságosoknak egy olyan rétege, amely elõször politikai szinten tett szert jelentõs befolyásra, aztán pedig gazdaságilag. Ezek igazi kapitalistákká váltak a szocializmusban, milliomosok lettek, villákat építettek, kvázi ugyanazt a dzsentri/nagypolgári jellegû életmódot folytatták, mint amelyet a szocializmus névleg annyira elítélt. Ezek az emberek rendkívül ellenszenvesek, de nem lehet tenni semmit, hiszen körbebástyázták a hatalmukat, a törvény nem fog rajtuk. Hiába azonban a film leleplezõ jellege, ez a "maffia" a mai napig szilárdan tartja magát. Ez a réteg minden rendszerben megtalálja a túlélés lehetõségét, ma sem tudunk hatékonyan küzdeni ellene.
10/10
alex4427 2010 nov. 27. - 12:13:20 10/10
Hogy miért lett a magyar rendszerváltásból Kész Átverés Show - pontosan levezethetõ ebbõl a kitûnõ filmbõl!
vitkovits 2010 nov. 26. - 14:21:47
Jogos, az m2-ben és a Duna Autonómiában lehet e tekintetben bízni. A közös "médiahírgyár" létrehozása után talán a koordinált mûsorstruktúra területén is lesz némi elõrelépés.
Ókovács, az új Dunavezér a Duna II-bõl egyfajta mûvészeti csatornát szeretne létrehozni, "DunArt" munkacímen. Nem is kéne, hogy munkacím maradjon, jó ez így: Dun-Art!
far vik 2010 nov. 26. - 12:48:18
Most aztán vakarhatom a fejem, hogy ma ezt nézzem meg vagy a Rosszembereket az M1-n. Egyiket se adta a tv 20 éve. Kicsit összehangolhatnák a retro filmek vetítését. Persze, biztosan elõkerül valamelyik 2-3 hét múlva ismétlésben,de melyik?
Összes hozzászólás