Tűz a tengeren

Bakancslistához adom
Fuocoammare / Fire at Sea
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz-francia dokumentumfilm, 109 perc, 2016

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Lampedusa szigete az elmúlt években számtalan alkalommal szerepelt a hírekben, mivel a szicíliai sziget vált a mediterrán bevándorlási krízis egyik fő központjává. A jobb élet reményében több százezer menekült érkezett az alig hatezer lakosú szigetre Afrikából és a Közel-Keletről. Gianfranco Rosi hosszú hónapokat töltött Lampedusán, hogy kamerájával rögzítse az eseményeket, egyúttal bemutassa a szicíliai közösség kultúráját és mindennapjait. Filmjében a helyiek hétköznapi élete mellett a hetente a szigetre érkező több száz menekült túlélésért folytatott küzdelmébe is bepillantást enged. Mindezzel párhuzamosan ismerhetjük meg Samuele-t, a 12 éves helyi kisfiút, aki a helyi tengeri hagyományoknak ellentmondva a szárazföldön érzi igazán elemében önmagát.
Bemutató dátuma: 2016. október 6. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2016
    Ökumenikus Zsűri díja: Gianfranco Rosi
  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2016
    Arany Medve: Gianfranco Rosi

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Gaddemon 2020 jan. 27. - 19:25:40 1/10
Nagy kalap sz...! Totális időpocsékolás. A menekültekről alig tudunk meg valamit, helyette 2 óra hosszat kell nézni a hülye gyereket aki csúzlizik meg a szemét vizsgáltatja, az öregasszonyt, ahogy tésztát főz (mondjuk azt megkívántam), stb. Értelmetlen, semerre nem haladó zagyvaság, ami művészieskedéssel próbál az érzelmekre hatni, közben a legfontosabb kérdések továbbra is megválaszolatlanok maradnak.Honnan van ezeknek az embereknek $800-1500 az útra? Ki ígér nekik fűt-fát és ki teszi zsebre a pénzt? Mit csinálnak, miután kikötnek Olaszországban vagy bárhol máshol, milyen munkát kapnak vagy hogy alakul a jövőjük, mennyire tudnak beilleszkedni?Két értékelhető jelenet volt, az egyik mikor az orvos meséli, hogy mennyire megviselik őt a történések, a másik meg a halottak a hajó aljában - amúgy kuka az egész film.