Tűzvirágok

Bakancslistához adom
Hana-Bi
16 éven aluliak számára nem ajánlott japán filmdráma, 104 perc, 1997

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Nishi felügyelő meglátogatja feleségét a kórházban, s megtudja, hogy a beteg állapota végzetes. Aznap még egy rossz hírt kap, Horibe, közeli barátja, munkatársa egy bevetés során súlyosan megsérült, s tolószékhez kötött. Nishit kísértik az erőszakos események, melyek megváltoztatták a körülötte élők életét, ezért úgy dönt, kiválik, a rendőrség kötelékéből. Bűntudattól hajtva pénzt kölcsönöz egy uzsorástól, hogy festőeszközöket vegyen Horibének, hogy támogassa egy megölt kolléga özvegyét, s megpróbálja felesége hátralévő napjait megszépíteni.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Yoshitaka Nishi
Miyuki, Nishi felesége

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
gerzson77 jan. 03. 09:32:04 10/10
Óriási film, nagyon lassan indul, nagyon lassan építkezik, majd egyre gyorsul és a vége nagyot szól. Nem mindenkinek való, az tény, de aki megnézi, akár tetszik, akár nem, emlékezni fog rá.
slacio 2011 febr. 27. - 12:39:53 Előzmény Sadenal
Nekem A Battle Royale és A Szamuráj tetszett. A BR különösen! Szerintem óriási rajongótábora van.

Ez a film nem fogott meg. Volt benne pár vicces jelenet (pl. mikor kártyázik a feleségével), de annyira nem tudtam beleélni magam a drámájukba. Talán hangulat kell hozzá.
A japán nõknek még mindig jól megy az ártatlan arckifejezés. :)
10/10
szabinagypal 2011 jan. 10. - 00:23:32 10/10
A szerzõ színészként mindig Beat Takesiként van föltüntetve, rendezõként pedig Takesi Kitanóként. Bizonyos értelemben az Erõszakos zsaru újraforgatása és egy sajátos szempontból a Bolond Pierrot újraföldolgozása; a film megnyerte a velencei Arany Oroszlánt. A rendezõnek motorbalesete volt, néhány hétig kómában feküdt, és arca is ott sérült meg, amely tényleg ráng, mégha pókerarc is. Akkor kezdett festeni, és a festmények a filmben tényleg a saját alkotásai. A film végén a sárkánnyal játszadozó lány a rendezõ saját lánya. Noha a bevallása szerint semmit sem talál, amit lefesthetne, a virágüzlet elõtt mégis beindul a lebénult kolléga képzelete, és sorjáznak a festmények, amelyeken rendre virágszemû vagy virágfejû lényekkel találkozunk. A kamera egy ütemig még ott pihen, ahonnét épp az imént ment el egy ember; az operatõr pedig egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy elidõzzék egy-egy virágon. Igen kulturált bankrablást láthatunk, némileg Woody Allenre emlékeztetõt. Négy ok készteti a bankrablásra: felesége állapota (leukémiája és a gyermekük halála utáni depressziója), barátja halála, másik munkatársa lebénulása és öngyilkossági kísérlete, valamint tartozása a jakuza felé. Ezeket mind szépen elrendezi. Minthogy álruhás nyomozóként dolgozik, az egyetlen alkalom, amikor rendõrruhában és rendõrautóban láthatjuk, maga a bankrablási jelenet. A tenger jellegzetes motívum a filmjeiben; brutalitás és költõiség jellemzi. A líraiságot rövid erõszakkitörések szakítják meg: a hullák még sosem voltak ilyen szépek, mint a Tûzvirágokban.
9/10
Sadenal 2010 dec. 13. - 08:25:30 9/10
A Battle Royale és A Szamuráj nagyon nem jött be (az elõbbi szinte bukás volt), de ez tényleg nagyon jó film volt....Ahogy Kitano összepakol mindenkit aki az útjába akad...:D De azok a jelenetek tetszettek a legjobban, amikor a feleségével volt, mert azok olyan szépek.

9/10

SPOLIER

Amúgy szerintem azért lõtte le magukat, mert tudta, hogy a felesége amúgy sem tudna mit kezdeni egyedül, + a leukémia, õneki meg úgyis vége, mivel hátrahagyott egy hadseregnyi halottat....
10/10
ryood 2009 szept. 04. - 15:37:13 10/10
káprázatos film. a bábok és a tûzvirágok kitano két legnagyobb mestermûve. kedvenc jelenet: mikor Horibe megáll a tolószékével a virágüzletnél, és beindul az a ZENE...aztán jönnek egymásután csodás montázsban a virágfestmények...hát az vmi csoda.
10/10
tmnk 2009 márc. 26. - 01:42:06 10/10
amúgy innen meghallgatható Hisaishi néhány száma (a legtöbb közülük (vagy egy másik variációjuk) Kitano és Miyazaki filmjeiben volt hallható) kb másfél és két óra terjedelmekben, egyébként meg egyetértek oldindianboy-jal:
http://blog.tilos.hu/bossabomdia/archives/008045.html
http://blog.tilos.hu/bossabomdia/archives/008056.html
oldindianboy 2008 júl. 13. - 18:10:22
A Tûzvirágok Takeshi "Beat" Kitano legnagyszerûbb filmje.Legalábbis azok közül amiket láttam.Egyébként egyfajta remake-je ez elsõ filmjének az Erõszakos Zsarunak.De annál jóval színesebb (minden értelemben), költõibb, spirituálisabb.Amúgy érdemes a rendezõ/szereplõ filmjeit kronológiai sorrenben végignézni, mert kézzel fogható a fejlõdés.Ezt a költõi, véres, mégis megható, egyszerre brutális és lélekemelõ hangulatot elõször a Szonatinában éreztem.Bár minden filmjében szerepel a víz (tenger)motívum, érezhetõen a Tengerparti Jelenet utáni alkotásaira jellemzõ ez a kettõs brutális/költõi él.
Ennek a kettõsségnek a legnagyobb mûremeke a Tûzvirágok.
Amúgy nekem az is nagyon szimpatikus Kitanoban, hogy szeret ugyanazokkal a színészekkel dolgozni (ha másban nem is, ebben az egyben hasonlít Tarantinohoz), ami egyfajta állandóság érzetetét kelti az emberben.
Egyszóval a Tûzvirágok egy igazi remekmû, számomra ez a best of Kitano!
10/10
remete bácsi 2008 ápr. 02. - 12:55:28 10/10
a film valóban zseniális. bírom kitano-t. viszont a belinket jelenet, hááát. aki még nem látta, az semmiképpen ne nézze meg. oké, hogy pl. aki már látott egy-két kitanot, az sejtheti ennek a filmnek is a végét, de mégis úgy teljes az egész, ha az elejétõl nézi valaki. hiszen ez mégis egy folyamat, aminek a végén eljut ide.
dbazsa91 2008 márc. 23. - 14:50:59
Kitano mesteri mûve! Remélem még sok hasonló filmet láthatunk tõle, remélem még sok filmet fog rendezni. Sajnos sokáig nem voltam hajlandó megnézni komolyabb témájú filmeket és ez egy nagyon jó "átvezetés" volt nekem. Még sokszor meg kell néznem... Ajánlom jó szívvel mindenkinek.
9/10
Sherar 2007 ápr. 02. - 20:32:22 9/10 Előzmény mzsx
Na igen itt a pontos kifejezés "európai szemmel". De egy Kitano film sosem a felel meg a megszokott sémáknak. Én személy szerint pontosan ezért kedvelem õket.
És ennek a filmnek a megértéséhez nemárt tudni, hogy a saját "élményeibõl merít ihletet". Gondolok arra, hogy ez a film elõtt néhány évvel volt a motor balesete, aminek következménye néhány hét kóma és a roncsolt arca. Így egy kissé már más szemmel lehet nézni a filmet és annak hangulatát :)
mzsx 2006 júl. 05. - 07:20:40
Na ez is olyan, mint a "Vér és arany", kb. sejtem, hogy mit miért, és valószínûleg különleges rendezõi eszközökkel él a film, de ezt európai szemmel nehéz pontosan megállapítani. Mindenesetre ajánlom azon mûvészfilm-kedvelõknek, akik sok Nat Roid-ot olvasnak, és bírják a vért. Sok vért.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu