Twin Peaks - Tűz, jöjj velem!

Bakancslistához adom
Twin Peaks: Fire Walk with Me
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia-amerikai filmdráma, 130 perc, 1992

Értékelés:

102 szavazatból
Szerinted?

Twin Peaksbe két FBI ügynök érkezik, hogy a fiatal pincérnő halálának ügyében nyomozzanak. A látszatra nyugodt kisváros titkai összekuszáltak és nyugtalanítóak. Cooper ügynök igyekszik megfejteni a holtest körme alatt talált papírfecni jelentőségét. Feltűnik a félelmetes törpe alakja, napvilágot látnak Laura Palmer hálószobájának titkai, megjelenik a kokain, a furcsa álmok és a halucinációk. A kisváros titokzatos történetének moziváltozata Laura Palmer utolsó hét napjáról.

Stáblista:

Szereplők

Laura Palmer
Donna Hayward
Leland Palmer
Dale Cooper
Phillip Jeffries
Shelly Johnson
Bobby Briggs
Albert Rosenfield
Annie Blackburn
Chester Desmond
Gordon Cole
James Hurley
Mrs. Tremond
Leo Johnson
Teresa Banks
Norma Jennings
Harold Smith
Sarah Palmer
Jacques Renault
Philip Gerard

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1992
    Arany Pálma jelölés: David Lynch

Hozzászólások

Szerinted?
Joan Fontaine 2019 dec. 24. - 12:19:40
Egyetértek az előttem szólókkal.
Én 20-as éveim elején láttam az eredeti sorozatot, és az abban az időben kiemelkedő darabnak számított, és a sok szemét között annak számít most is. Sőt, még inkább. Közvetlenül a rendszerváltás idején tele volt addig ismeretlen színekkel, hangulatokkal. A cselekmény is erős, de a sorozatnak a csúcsát a hangulatok és a jellemábrázolások jelentik. Remek szürrealista darab, a maga műfajában.

Ez a film valóban meg sem közelíti azt a színvonalat, de a feladatát, amiért valószínűleg létrejött, eléri, mert megismerjük az előzményeket, és valójában ezzel együtt lesz teljesen kerek egész a történet, amire szerintem szükség volt. Nem ártott ez a kiegészítés. Azt is érdemes volt bemutatni, hogy Laura Palmer mennyire szerencsétlen, beteg személyiség volt, egy életképtelen lény, tipikus áldozat, akit szinte törvényszerűen el kellett taposnia egy még betegebb lelkű individumnak.
Egyébként alant írja valaki, hogy ez egy beteg hangulatú film, igen, ez nem meglepetés, David Lynch filmjei általában elég betegek, elég ha csak a Radírfejre gondolunk, ami szerintem minden idők leggusztustalanabb alkotása, pár jelenetet bírtam megnézni belőle, aztán elég volt, mert felfordult a gyomrom.
Az eredeti sorozat abban az időben, amikor még suhanc voltam, nagyon félelmetes volt az én korosztályomnak. Ebben sokat segített ez a film, mármint abban, hogy most már nem féltem tőle, ami akkor borzasztó volt, most egészen átlagossá vált, és ez megnyugtató.
Az elmúlt 30 év során jelentősen átléptük az ingerküszöböket. Azt hiszem, megnézem a harmadik évadot is, mert arról sok jót írnak, és had legyen minél kerekebb ez az egész történet. Megszépíti az újabb évadot az is, hogy az eredeti szereplők közül egy csomóan élnek még, és fel is bukkannak, ez pedig nem kis dolog.
AdAm Jahola 2016 júl. 31. - 18:58:24 Előzmény boom49
Hát apám te valahol nagyon el vagy tévedve :D Istenem te hol élsz? A Twin Peaks neki bukás volt? Jézus uramisten, nézz már utána még mielõtt kinyitod a szádat. A másik meg ha te jobbat tudsz alkotni hajrá, de gondolom csak az a ronda szád jár.
boom49 2014 nov. 21. - 20:53:52 Előzmény nada kowalsky
A "Mester" egy rakás trutty.

Lássuk azt az életmûvet:

Lynch kiválóan indult turture-porn szintû kategóriában olyasmikkel mint The Amputee és az Eraserhead. Ezeknek értelme nincs, de nem is igen azért nézték meg.

Aztán szerencséje volt Az Elefántember egy feldolgozásával, ahol Antony Hopkins mellett sikerült felreklámoznia magát, és megkapta a Dûnét, ami bár kicsit szokatlan azzal hogy nem rág mindent a szánkba (A Féreg A Fûszer = WTF?), és jelentõsen eltér a könyvtõl (hála mindennek ezért!), de tényleg zseniális A-film.

Aztán jött a Twin Peaks, ami SZ@R volt. Rossz színészijáték, pocsék forgatókönyv, amit esetenként szürrealisztikus látszatvilággal próbáltak eladhatóvá tenni, inkább kevesebb sikerrel. Az egész kb. a Derrik c. sorozat szintjén mozgott, csak itt (a Twin Peaksben) nem heti gyilkosság volt, hanem egy nagy történet, AHOL A GYILKOS A SÁTÁN.
Hát f@szom.

Ez után a BUKÁS után 10 évig nem is kapott munkát (na vajon miért), majd KÉTSZER megírta a Mullholland Drive-ot, ami a Twin Peaks tökéletes másának látszott a stúdiók szemében, el is utasították hogy sorozat legyen belõle, fõleg pedig Lynch kezében (bizony, akkora "Mester" õ).

A következõ 5 évben MEGINT NEM kapott munkát (érdekelne mibõl élnek ilyenkor a filmes népek), és utána sem tudott megújolni, a Mulholland Drive alaphelyzetét (reviewkat én is tudok olvasni, heh) próbált ráerõltetni következõ munkáira.
Így forgatott ugyan, de egyenesen-videora, illetve rövidfilmeket, ezeket is csak elszórtan. Ennyiben ki is fújt a "karrierje".
Meklód fia 2014 nov. 21. - 16:41:18
komolyan mondom, nem értem ezt a Lynchet. Csinál egy olyan elõzményt a sorozathoz, amiben semmi újdonság nincs, mert ami ebben van az már mind elhangzott a sorozatban. Inkább egy lezáró film kellett volna a sorozathoz.
Gipsz__Jakab 2014 okt. 04. - 00:48:27
NAgy átverésés humbukk az egész.
ceia 2014 okt. 04. - 00:05:11
Ahogy láttam párszor egyre kevésbé tetszett. Nem éri el a sorozat színvonalát, nagyon elvont és nincs meg benne az a rejtélyes misztikus hangulat sem. A zenei anyaga viszont elsõ osztályú.
k11zoltan 2014 júl. 29. - 22:40:59
Nem igazán tetszett.
Lehet, hogy inkább folytatást kellett volna csinálni, mint elõzményt.
8/10
convar 2013 dec. 17. - 09:43:41 8/10
"de a szinkron csere tényleg zavaró, és hogy nincs mindenki benne"

A rossz szinkron nem magának a filmnek a hibája.

A másikhoz meg annyit hogy mivel elõzményfilm így felfogható egyfajta 0. résznek is. És ha így fogjuk fel akkor máris semmi probléma, hisz a sorozatokban ált. vannak közben belépõ karakterek, ritka az amikor már az elejétõl kezdve teljes a cast.
kpkp 2013 dec. 16. - 22:40:36
sztem egyszerûen tökéletes,aki nem érzi ne nézze,felesleges..
reay 2013 dec. 16. - 22:30:40
Cooper még mindig a legjobb! :))) Ettõl a törpétõl meg a frász kerülgetett régen. Komolyan,ijesztõbb,mint Bob. Szembejönne velem az utcán,átmennék a túloldalra.
ceia 2013 dec. 16. - 19:47:42
A sorozat kedvelõinek nem kérdés, hogy ezt is látni kell. Jó ez is, de a szinkron csere tényleg zavaró, és hogy nincs mindenki benne. A sorozatot is jó lenne újra megnézni. Abban minden tökéletes volt, a kezdõ képsoroktól az összes karakterig, színészig. A szinkronja is, a zenéje is, és persze maga a történet. Ha lehetõségem lenne rá, még el is mennék oda, ahol a filmet forgatták! Azaz Snoqualmie és North Bend városokba, és persze megnézném a vízesést és a szállót, a Salish Lodge-ot.. Érdekesség, hogy a 'Miért éppen Alaszka' egyik korai részében szintén látható a vízesés! Persze ahogy Twin Peaks, úgy Cicely sem létezik a valóságban.
Egy remek rajongói oldal: http://welcometotwinpeaks.com/
6/10
gimbiikeeh 2013 nov. 21. - 00:12:00 6/10
Hát vegyesek az érzéseim a filmmel kapcsolatban. Elvontság szempontjából még a sorozatot is felülmúlta, ami elég nagy szó. Egyébként nem rossz, jó volt végre megismerni Laura-t kicsit közelebbrõl is, de a borzalmas szinkronhangja miatt nekem leginkább egy 40-es nõ jutott róla eszembe. Az is zavart, hogy a kedvencem (Audrey) nem szerepel a filmben.

6/10
9/10
warsaw 2013 szept. 09. - 18:00:05 9/10
Én az elsõ évad megtekintése közben néztem meg a filmet, és abszolút követhetõ a sztori-nyilván nem szájbarágós, de semmi megfejthetetlent nem tartalmaz. Jó ábrázolása egy fiatal lány züllésének, a tudatalatti sötét zugainak stb. Az elsõ 30 perc felejthetõ, jobb lett volna rögtön Cooperrel indítani, és kihagyni a bohóckodást a másik várossal, de egyébként izgalmas, a szürreális jelenetek nagyon ott vannak
1/10
Rahar 2013 máj. 18. - 17:33:43 1/10
Hasonló véleményem van nekem is. A cselekményvezetés borzalmas. Nem illetem több kritikával eme alkotást, sõt tiszteletben tartom, hogy másnak tetszik, az õ dolga, de számomra ez a 0 kategória. Ilyenkor szokott jönni néhány távolbalátó egyén és leírja, hogy ez mûvészfilm, én vagyok a retardált mert nem értem meg, stb. Valamint nyilvánvaló, hogy Alien és akciófilmek rajongója vagyok. Ezt megelõzendõ, szeretem a drámákat, például Isten városa, Holt költõk társasága.
Eddyboy 2012 szept. 22. - 15:57:22 Előzmény nuiii
Szerintem nagyjából azért hozza a sorozat hangulatát, paráztatását, és a színészi alakítások is rendben vannak.
Ami jó benne még, hogy megismerhetjük Laura Palmer életét, és az elõzményeket.
Valóban kicsit "beteg" hangulata/rendezése van a filmnek és a sorozatnak is, de pont ezért szeretjük.
Ezt a filmet többször célszerû megnézni, mert elsõre elég "tömény" és hosszú is.
Önmagában is jó film, de akkor még jobb, ha ismerjük/láttuk a sorozatot is.
nuiii 2012 szept. 10. - 20:29:51 Előzmény convar
ez így van. viszont az eleje baromi jó: chris isaak, sutherland, bowie...remek!
nuiii 2012 szept. 10. - 20:28:45
gyenge vagy, mint a harmat.
10/10
Pisti3030 2011 szept. 29. - 17:50:10 10/10
8/10
convar 2011 máj. 07. - 16:03:29 8/10
A Tûz jöjj velem különben sztem jól sikerült. Remek kiegészítése a sorozatnak, egyfajta bónusznak is felfoghatjuk :) Igaz, nem is több ezeknél :) Nem adja azt a hangulatot, azt az atmoszférát mint a sorozat, jóval nyersebb az összbenyomás. Bár ez nyilván nem véletlenül van így. Szal azért összességében megérte, köszönjük David! :)
8/10
convar 2011 máj. 07. - 16:02:20 8/10 Előzmény Sadenal
"Pár ember azért hiányzott a sorozatból."

Nekem egy hiányzott igazán, de nem karakter, hanem színész: méghozzá Lara Flynn Boyle. Moira Kellyvel sztem közel sem volt olyan jó Donna karaktere, mint Larával.
Összes hozzászólás