Új haza

Bakancslistához adom
Det nya landet
svéd vígjáték, 130 perc, 2000

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az újkori népvándorlás és emigráció filmje. Két ember találkozásának története, mindegyikük magányos és hazátlan. Az egyik Ali, tizenötéves és Szomáliából menekült, a másikuk Massoud és Iránból menekült, s mindketten menedékjogra és letelepedési engedélyre várnak Svédországban. A két különböző korú férfi road movie-át követhetjük nyomon Svédországon át, útjuk során sokféle emberrel találkoznak, sokféle munkát elvállalnak, s kettejük között egy meghatározhatatlan barátság és összetartozás alakul ki. Sorsközösségük, korábbi társtalanságuk egész Európára kivetíthető.
Kiváló forgatókönyv, kiváló dialógok, kiváló jelenetek, életből vett igaz helyzetek, valósághű ábrázolás, melyeket nem kisebb név fémjelez, mint az igazi alkotótárs, Lukas Moodysson.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Lau1 2006 nov. 27. - 12:03:02
Ez nem mondható igazi vígjátéknak. Néha a hasadat fogod a nevetéstõl máskor meg elgondolkozol miért ilyen szánalmas a világ. Egy iráni, középkorú, morózus, bajszos férfi és egy teljesen naiv szomáliai menekült történetét kíséri végig a rendezõ, akinek nem tudom ,hogy ez az elsõ filmje e (a kép alapján elég fiatal úgyhogy felteszem igen) ,de Európa összes díját megérdemelte volna 2000-ben. Nagyon pedagógia alkotás, sok benne a jellemfejlõdés és rengeteg meglepetéssel, érzelemmel van feltöltve. Ha valaki látta a Fények távolában címû másik remekmûvet a témában, akkor szorozza meg annak az amúgy sem egyszerû filmnek az abszurditásait 2x és adjon 10x annyi derût hozzá (mondjuk ez utóbbi elég nehéz lesz mert az a film requiem a menekültkérdésért –egy percig sincs kiút) és majdnem megérkezik az új hazához. :)... nem igen tudom más filmhez hasonlítani, kegyetlen a humora és nagyon izgalmas, kerüli a kliséket, minden perce meglepetéssel és tanítással telik, aki teheti, nézze meg… (ilyen filmet vétek csak 1x leadni)

„bízzunk az emberek jóságában, többet úgysem tehetünk”