Új világ

Bakancslistához adom
Neue Welt
osztrák dokumentumfilm, 102 perc, 2005

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az Új világ gazdagon illusztrált utazás Közép-Európa régi és új tájain, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori országain keresztül. Miközben végigutazunk Szarajevóból Bécsen át a keleti Kárpátokig, Triesztből a kotori öblön és a magyar pusztán át Galíciáig, a zenéből, az anekdotákból és legendákból, századfordulós útikönyvekből és újságcikkekből, mai életképekből és 1900 körüli filmekből és fényképekből áll össze a tabló, melyből valódi embereket ismerhetünk meg, akik küzdenek a mindennapi fennmaradásért, élik az életüket a hagyományok és a változó idők elvárásai között. Százéves újságkivágások és a vasút és a világjárás új korszakának szóló útikalauzok adták az ihletet Paul Rosdy számára, hogy elinduljon újra felfedezni azt a régiót, amelyet pont a modern kor küszöbén ért történelmi tragédia.

"A múlt századforduló számomra, bécsi ember számára olyan korszak, amelyben sorsdöntő dolgok történtek. Meg akartam ismerni ezt a korszakot, és ehhez első kézből vett információkra volt szükségem. Korabeli újságokat olvasva próbáltam meg átérezni, milyen volt a hétköznapi élet, milyen volt a kor nyelve. Aztán meg akartam ismerni, milyen az élet ebben a régióban manapság. Nem csak összehasonlításokat akartam tenni, hanem megismerni embereket, mindennapi teendőiket, hagyományaikat, aggodalmaikat, történeteiket és örömeiket. Száz évvel ezelőtt ez itt mind egyetlen ország volt. Bécs volt a fővárosa. Rájöttem, hogy alig tudok valamit erről az országról." - Paul Rosdy

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2015 szept. 28. - 14:25:59
A Szemrevalón ezt vetítik (csak névrokonság...)
http://www.goethe.de/ins/hu/prj/fil/fil/hu14694772.htm
feketevipera 2009 ápr. 12. - 18:36:32
Érdekes "útifilm" volt, furcsa volt összevetni a múltat és a jelent. Én mindenesetre élveztem ezt az utazást, szeretem, amikor nyíltan szubjektív vallomást láthatok valamirõl. Remélem, lesznek még hasonló programok mûsoron, az ilyenek igazi csemegék.
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás