Ünnep az ezeréves határon - Gyimesbükk

Bakancslistához adom
210 perc, 2011

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Közel ezer éven át a Magyar Királyság legkeletibb határa Gyimesbükkön, a Rákóczi-várnál húzódott. Évek óta ide is ellátogatnak sokan a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokok közül, sőt a búcsúra érkező különvonatok is eljönnek idáig. A zarándokok adományaiból pár éve felújított Kontumáci Kápolnánál és a mellette épült színpadon gyimesi gyerekek helyi néptáncot és népdalokat adnak elő. A műsor első részében a Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum diákjai Antal Tibor karvezető irányításával, majd Sára Ferenc néptánccsoportja és gyerekzenekara előadása következik, akik helyi táncokat adnak elő. Utána szintén Antal Tibor vezetésével a helyszínre érkezett zarándokok pünkösdi egyházi énekeket énekelnek, majd következik a pünkösdi szentmise. A mise végeztével az ünnepségen részt vevő Hende Csaba honvédelmi miniszter megtartja ünnepi beszédét, majd az itt elesett honvédek emléktáblájának a megkoszorúzása következik. Ezután szintén Antal Tibor közreműködésével katonanóták csendülnek fel. A rövid szünet alatt, amíg a résztvevők lesétálnak a Rákóczi-vár lábához, rövid interjúkat készítünk a helyszínen jelenlévő személyiségekkel: megszólal a télen leégett gyimesbükki Dani Gergely magyar tannyelvű iskola igazgatónője, a támogató Budakeszi Kultúráért Alapítvány elnöke, Koós-Hutás Katalin, a gyimesbükki magyarság szellemi vezetője, Deáky András, valamint Salamon József gyimesbükki plébános.
A Rákóczi-várnál a jelenlegi gyimesbükki polgármester, Görbe Vilmos tart beszédet, elhangzanak a Himnuszok, majd kigördülnek a zarándokvonatokat húzó mozdonyok: a címeres Nohab és a GySEV Liszt-mozdonya.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Kover72 2011 júl. 11. - 07:32:13 Előzmény livw143
Mi is nagyon szerettuk volna megnezni,igy a csalodottsagunk nagy volt, hogy epp a musor kezdetekor szuntettek meg az internetes kozvetitest. Mivel Belgiumban lakunk igy csak az interneten at tudjuk kovetni az otthoni hireket. Kuldtunk egy e-mailt a Duna tv-nek, amire azt valaszoltak, hogy mivel az adas jogdijas igy nem tehettek fel a netre. Igy valoszinuleg a videotarban sem fog megjelenni.......
livw143 2011 jún. 19. - 13:02:22
Mikor ismétlik? Vagy hol lehet megnézni neten? Esetleg nem vette fel valaki? Sajnos lemaradtunk róla szombaton! :(
ghymes 2011 jún. 13. - 09:11:40
Vajh miért maradt el?