Utazás a napba

Bakancslistához adom
Günese yolculuk
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott török-holland-német filmdráma, 105 perc, 1999

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Törökország két különböző vidékéről származó férfi - a nyugatról jött Mehmet és a keletről érkezett Berzan, mindketten alacsonyrendű polgárok - együtt küzdenek a fennmaradásért Isztambul forgatagában. Mehmet, aki kedvezőbb lehetőségek reményében nemrég érkezett a városba, összebarátkozik a kurd Berzannak, aki audiokazettákat árul az utcán. Bár Mehmet Törökország nyugati feléről érkezett, sötét bőre miatt őt is könnyen kurdnak nézheti az ember. Egyik este egy razzia során a rendőrök ártatlanul letartóztatják Mehmetet a buszon. S bár egy héttel később kiengedik, örökre megbélyegzetté válik. A lakótelepre hazaérkezve egy nagy piros X-et talál az ajtajára festve. Rémült szobatársai kidobják a lakásból, s munkáját is elveszíti.
Mehmet Berzan segítségével új munkát és szállást talál, de már csak szorongva tud a jövőre gondolni. Vajon mikor kerül újabb vörös X az ajtajára? És miért kell sötét bőre miatt ilyesmit elszenvednie? Mehmet Arzuval, egy mosodában dolgozó lánnyal osztja meg álmait a jövőről, míg Berzan arról álmodozik, hogy hazatérhessen barátnőjéhez Zorducba, az iraki határ menti kis falujába. Ez utóbbiról Mehmet gondoskodik ugyan, de a sors akaratából másképpen, mint ahogy azt Berzan megálmodta.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1999
    Arany Medve jelölés: Yesim Ustaoglu
  • Európai Filmdíj

    1999
    Legjobb operatőr jelölés: Jacek Petrycki

Hozzászólások

Szerinted?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu