Ütközések

Bakancslistához adom
Crash
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-német filmdráma, 120 perc, 2004

Értékelés:

548 szavazatból
Szerinted?

Egy fiatalember holtteste hever az út menti bozótban. Graham Waters nyomozó és társa áll rá az ügyre. Nem sejti, hogy ez a gyilkosság alapjaiban rázza majd meg magánéletét is. 36 órával korábban egymástól látszólag független események tragikus láncolatát indítja el egy rablás. Egy államügyészt és feleségét a nyílt utcán támadja meg két fekete – fegyverrel parancsolják ki őket a drága luxuskocsiból. Az államügyész – befolyását felhasználva – szabályos hajtóvadászatot indít a rablók ellen. Egy rendőrtiszt hamarosan a körözött kocsihoz hasonlót állít meg, benne egy fekete házaspárral. Ugyanekkor egy iráni üzlettulajdonos arra készül, hogy önvédelmi célokra fegyvert vásároljon magának. Először a fegyverkereskedő bosszantja fel, majd amikor nem sokkal később kirabolják az üzletét, éktelen dühbe gurul… és az események egyre nagyobb sebességgel rohannak az elkerülhetetlen ütközéspontig…
A film kendőzetlenül mutatja be a faji megkülönböztetés összetettségét az amerikai társadalomban. A film a 9/11 utáni Los Angeles olvasztótégelyét veszi mikroszkóp alá, és több szemszögből is megvizsgálja a multietnikumú szereplőgárdát, ahogy ki- és belépnek egymás életébe. Ez az intolerancia háborúja, és ebben a háborús zónában senki sincs biztonságban és senki sem immunis a dühvel szemben, amely kirobbantja az erőszakot és mindenki életét végérvényesen megváltoztatja.
Bemutató dátuma: 2005. november 10. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Paul Haggis
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb női mellékszereplő: Thandiwe Newton
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Paul Haggis
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb film: Paul Haggis
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb vágás: Hughes Winborne
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb vágás jelölés: Hughes Winborne
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb rendező jelölés: Paul Haggis
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Matt Dillon
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Robert Moresco
 • Európai Filmdíj

  2005
  Legjobb nem európai film jelölés: Paul Haggis
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb operatőr jelölés: J. Michael Muro
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Matt Dillon
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb film jelölés: Don Cheadle
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb rendező jelölés: Paul Haggis
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb betétdal jelölés
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb film jelölés: Cathy Schulman
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Matt Dillon

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Dörflinger nov. 20. 18:01:01 8/10
Az emberi sorsok véletlenszerű összefonódása ez a film. Valamikor felpörög a történet 1-1 eseménnyel, és van, mikor lelassul, de akkor sem unalmas. A színészek jól játszanak, a szinkronok jók, a kameramunka is kiváló. 8/10
Miga46 aug. 27. 11:31:24 Előzmény Warthog82
Jól teszed!
8/10
InteriorLulu jún. 28. 14:20:08 8/10 Előzmény hippieee
Ennek a filmnek pont az a lényege, hogy a mondanivalójából következően nincs, mert nem is lehet a történetnek végkifejlete, ahogy karaktereiben sem a jellemfejlődés a fontos. A végkifejlet az, hogy - az alkotók szándéka szerint - a néző levonja a tanulságot, ilyenek vagyunk mi, jórészben ösztöneink, előítéleteink, berögződöttségeink irányította emberek; a szereplők jellemei pedig nem fejlődnek, hanem egymástól teljesen eltérő szituációkban, helyzetekben mutatkoznak meg. Egy szűken két órás filmen, melynek még kvázi főszereplője sincs, van viszont egy tucatnyi egyenértékű szereplője, karakterfejlődést eleve dőreség lenne számonkérni.
Bullock figurája egyáltalán nem indokolatlan, hiszen túl azon, hogy kiderül, mennyire végtelenül magányos is ő valójában - ami abszolút passzol a "mi, gyarló és egymástól végtelenül elidegenedett emberek" mondanivalóba -, szóval túl ezen, az egymást váltó latin házvezetőnői képezik az ő egyetlen olyan problémáját, melyen folyton rugózhat.

És ezt már nem neked írom: egyetértve a legutóbbi port-os véleménnyel, a film egyetlen igazi baja szerintem is a didaktikusság, hogy túlságosan direkten és koncentráltan mutatja a nyilván érvényes látleletet; olyannyira, hogy a mondanivaló sulykolásával már átesik a ló túloldalára, és az életszerűséget, azaz saját hitelességét rontja.
10/10
vcse jún. 19. 16:33:34 10/10
Nagyon jó film.
10/10
tóthlászló febr. 01. 10:07:48 10/10
Pazar film, nem csupán a rasszizmusról, hanem inkább arról, hogy az egyes emberekben mennyi minden rejlik az agressziótól az őszinte segítőkészségig, mégpedig ugyanabban az emberben vannak ezek jelen és ez csodálatos.
7/10
hippieee jan. 24. 11:39:40 7/10
Jó film volt, de én semmi végkifejletet nem véltem felfedezni, és ez nagyon hiányzott. Nem vettem észre, hogy a szereplők bármiféle jellemfejlődésen mentek volna át. S míg egy vígjátéknak (Vicky, Christina, Barcelona) ez jól áll, egy ilyen drámai filmben elvárható lenne. Bizonyos szálaknak meg semmilyen dramaturgiai indokoltságát nem láttam, ilyen volt pl. Sandra Bullock karaktere. Szerintem az ő szerepét csak azért írták bele, hogy leszerződtethessék húzó névnek, és akkor többen mennek be a moziba. Amiért érdemes volt, és még egyszer megnézném, az a színészi játék. Mindaddig, amíg az ember nem tudja, hogy nem lesz végkifejlet, és katarzis élmény, és azzal a kíváncsisággal nézi, hogy ez meg fog történni, mindaddig nagyon jó film.
7/10
pihes 2021 nov. 26. - 14:47:43 7/10
Talán annyit róla, nagyon működnek a hatás-ellenhatás törvényei a filmben.
Egy jobb szint!

7/10
7/10
gyereamozibabe 2021 aug. 22. - 04:24:42 7/10 Előzmény tortura
Tapasztalatból mondom, hogy nem nyugodtabb az életük, mert bárki idegen sétálgat a környéken, ráhívják a rendőrt. Ebből számomra az következik, hogy paranoiásak. (a rendőr ráadásul kijön ilyen hülyeség miatt, és sokszor lelövi a házba visszaszökni kívánó tinit, aki csak a szülei miatt bújkál. De volt, hogy a saját apja lőtte le a gyereket, amikor az osont vissza a házba. Felszólítás sincs, hisz a rémült ember feltételezi, hogy a betörőnél is fegyver van. A filmben láthatunk egy átlagos amcsi igazoltatást. (röhejesen paranoiás) de a youtube-on is láthatod ezernyi videóban, milyen az életük a fegyvertartás miatt. "Tegye a kezét a kormányra".. (ugye NE nyúlj le) .. "szálljon ki ":-) És ekkor szokták lelőni azt, aki odanyúl az ajtónyitó kilincshez. :-) De ha nem szállsz ki, az is gyanús. Nemrég volt egy néger ex-katona, aki annyira megijedt az igazoltatástól, hogy elmenekült egy benzinkútra, hogy legalább tanúk legyenek arra, hogy nem volt gyanús mozdulata. A kevesebb betörést nem kompenzálja ezt az őrületet. (ők azt hiszik igen, de erre van a távfelügyeleti szolgáltatás.. havi 4000 Ft) Általában a fegyvertartásról: (mert a MiHazánk egyre inkább nyomja) Nálunk elsőnek a cigányság fegyverezné föl magát (most is csak náluk van kés az utcán, pedig otthon mindenkinél van).. és az ő családjaik elég nagyok (és szaporák), hogy mindig legyen "friss hús", bűntetlen előéletű rokon (most áruhitel felvételre hasznáják őket), aki majd fegyverviselésit kap az államtól. A négerek is így tették élhetetlenné Chicagot. ami a "legszínesebb" USA város, kisebbségben lévő fehérséggel, és hetente annyi gyilkossággal, ami nálunk egy év alat történik. (pedig Chicago is csak kétmilliós város) Tehát 50-szer több gyilkosság (főleg löövöldözés miatt) merthogy a természeti népek, hamarab "idegállapotba kerülnek". Persze ahol nincs ennyi lumpen (pl Svájc), ott támogatható a fegyvertartás, de aki Magyarországon is bevezetné (pl MiHazánk) az elsősorban a cigányság fegyverhez jutási esélyeit növelné, ami hazaárulással ér fel. (de minimum a logikai képesség hiánya, ami után nyugodtan adja le az érettségijét a szélősjobbos emberke.. ha egyáltalán volt neki) A cigányság mai fegyverezettsége zéró, hiába riogatnak az ellenkezőjével a szélsőjobbosok, valahogy nem hallunk fegyveres rablásokról.
10/10
Lili Marleen 2020 máj. 12. - 00:01:26 10/10
rendkívül jó film 10/10 nálam
tortura 2020 máj. 01. - 18:24:59 Előzmény Orpheus100
Nagyon egyetértünk. Ez pedig egy nagyon jó film kiváló színészekkel.
tortura 2020 máj. 01. - 18:21:57 Előzmény gyereamozibabe
Én pont a fordítottját olvastam cáfolatként. Tehát hogy pont azért ritkább a betörés, mert sokan tarthatnak engedéllyel fegyvert. Ott az nem kérdés, hogy ha a házadba egy idegen belép és te lelövöd, akkor nem TE leszel a hibás. Hanem az lesz, hogy a betolakodó így járt.
7/10
gyereamozibabe 2020 márc. 25. - 23:32:08 7/10
Végignéztem, pedig nem bírom a népnevelő filmeket. Ezt a javára kell írni. Merthogy itt aztán ömlesztve kapjuk az okosságot. Ebbe a "sokszínűség" zsákutcába nem is mennék bele, inkább egy másik észrevétel: ha a fegyvertartást betiltanák az amcsik, valamivel nyugodtabb lenne az életük. Példul olyan hétköznapi dolgok egyszerűsödnének le, mint egy igazoltatás. No mindegy. Szívassák csak magukat.
10/10
Orpheus100 2020 febr. 03. - 12:00:51 10/10 Előzmény perigeo
Óvatosan, puhán te magad is a kirekesztés ingoványos talajára merészkedtél. :-)) Begamery kedvence a Shrek. Ő a filmfogyasztók "színesbőrűje". Szerinted.
És írom ezt úgy, hogy hozzád hasonlóan én is imádom ezt a filmet. Tolerancia forever...
10/10
Orpheus100 2020 febr. 03. - 11:41:46 10/10 Előzmény Aki bújt, aki nem
"direkt elérte, h szarul érezzük magunkat, amiért elõítéletesek vagyunk, pedig az elõítéletek nem véletlenül alakultak ki."
Aha, tehát a film elsődleges hibája, hogy tanítani akar???? Előítélet. Mondogasd csak párszor egymás után ezt a szót. Előítélet....Ugye nem kíván különösebb magyarázatot a szó jelentése? Az előítélet megmérgezi az emberi kapcsolatokat. Nem csak az etnikumok közöttit, hanem az emberi kapcsolatokat is általában. Csak pár előítélet, pár sztereotípia: a BMW-s biztosan kigyúrt paraszt. A biztonsági őr kettes IQ-val rendelkező bunkó. A cigány lop. És még folytathatnám. De tapasztalatból tudom, hogy az előbbi felsorolás messze nem fogható fel axiómaként. Emlékszel? A rendszerváltás tájékán Bécsben. A Mariahilfer Strassén az üzletek ajtaján a magyar nyelvű feliratokra? "Magyar ne lopj!" Szóval óvatosan az előítéletekkel.....Ha túl sok falat emelsz magad körül, egyszer csak azon kapod magad, hogy te vagy bezárva.
10/10
Warthog82 2019 márc. 02. - 18:47:18 10/10 Előzmény Orpheus100
Nagy jelenet,nagy zenei aláfestéssel.
10/10
Warthog82 2019 márc. 02. - 18:27:35 10/10 Előzmény Vídia.
Európai alapelv:szólásszabadság! De tudjuk,mi már rég nem vagyunk európai állam.Többet nem írok mert moderálnak (megint).Szóval kussuljunk:-(
8/10
Sweet-But-Psycho 2019 febr. 27. - 18:45:20 8/10
Az Egyesült Államokban a film bemutatójakor a mindenhol nácikat látni vélő örök rettegők és a fajgyűlölő kemény mag tagjai egyszerre akadtak ki, ez is bizonyítja, hogy lehet a rasszizmusról hiteles filmet is készíteni. Az Ütközések az. És minél több korlátolt szerencsétlen botránkozik meg rajta, annál erősebb bizonyosságot nyer a fenti állításom.
10/10
Orpheus100 2019 febr. 27. - 18:37:36 10/10 Előzmény Warthog82
Spoiler lehet!!!

Milyen hátborzongató már az a jelenet, amikor összetalálkozik a rendőrjárőr tekintete a megmenteni szándékozott hölgy tekintetével., aki még a halált mérlegeli, csak hogy ne annak az embernek köszönhesse az életét, aki előzőleg megalázta női mivoltában. Huhhhh....
10/10
Warthog82 2019 febr. 27. - 18:32:42 10/10 Előzmény Orpheus100
Úgy úgy és elképesztő szereposztással.
furfang 2019 febr. 25. - 09:29:56 Előzmény Vídia.
És a film ugyancsak alátámasztja az összes averziót ami a keveredéssel kapcsolatban felmerül az emberben. Ha fizetnének sem élnék Amerikában és lassan már más európai államban sem, pedig csodás volt, míg el nem.....
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu