Utóhatás

Bakancslistához adom
Aftermath
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai thriller, 92 perc, 2017

Értékelés:

101 szavazatból
Szerinted?

A megtörtént eseményeken alapuló történetben két vadidegen élete elkerülhetetlenül összefonódik egy tragikus repülőgép-szerencsétlenséget követően. Az építőipari munkás, Roman Melnik már nagyon várja, hogy felesége és várandós lánya hazaérkezzen Kijevből. A reptéren azonban a lehető legszörnyűbb hírt kapja: egy szerencsétlen baleset miatt a gép összeütközött egy másikkal és lezuhant. A végzetes hibát elkövető légiirányító, Jake élete szintén összeomlik: házassága válságba kerül, a fenyegetések miatt új nevet kénytelen felvenni és más államba költözni. Roman azonban nem tud megnyugvást találni... és a mérhetetlen gyász hamarosan egy teljesen új érzésnek adja át a helyét: a bosszúszomjtól fűtött haragnak.
Arnold Schwarzenegger, aki kormányzói kitérője után újra aktívan filmez, ezúttal egy független produkcióként készült, igaz történeten alapuló filmdráma főszerepében tűnik fel a mozivásznon. A 2002-ben a Boden-i tó fölött történt légikatasztrófa tragikus eseményeit és nem kevésbé megrázó következményeit feldolgozó film Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú, Noé) produceri keze alatt készült.
Bemutató dátuma: 2017. június 1. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Drizari 2022 okt. 28. - 17:13:42 9/10
Valós alapú játékfilm. A 2004-es valóság:

A rendőrség szerdán közölte, hogy egy 50-55 év körüli, németül beszélő férfit keresnek, aki az este megjelent a repülésirányító házánál és rövid szóváltás után megkéselte őt. Az áldozat a helyszínen meghalt. Martin Sorg szóvivő nem bocsátkozott részletekbe a gyilkosság és a légi szerencsétlenség esetleges összefüggéseit illetően, de mint mondta, "ebben az irányban is nyomoznak."

A baleset vizsgálata során kiderült, hogy a toronyban magára hagyott repülésirányító, akinek nevét sohasem közölték, késve reagált a helyzetre, és ereszkedésre utasította az orosz pilótát, miközben a repülőgép ütközésveszélyre figyelmeztető automatája emelkedést követelt.

A pilóta a repülésirányító utasítását követte, s emiatt ugyanabba a magasságba került, ahová a DHL vállalat teherszállító gépe ereszkedett, saját ütközésmegelőző automatájának engedve. A szakértők utólag értetlenségüket fejezték ki, amiért a német repülésirányítók - akiknek szintén érzékelniük kellett a veszélyes helyzetet - nem korrigálták kollégájukat.

A légi-irányító egy 36 éves dán állampolgár volt, aki a baleset idején öt éve élt már Svájcban. Három gyermek apja volt, s a zürichi nemzetközi repülőtér közelében lakott.


9/10
tvhangya 2022 febr. 02. - 22:51:52 9/10
Aki ilyet ír, hogy ez egy nagy rakás fing, illetve pocsék, az vagy érzelmileg nincs otthon, vagy más filmet nézett. Mondjuk az akadémiai transzformerszt, vagy valami hasonlót. Ami az ő szintjéhez való.
6/10
Dörflinger 2021 máj. 12. - 16:05:14 6/10
A film eleje jól indul, de a harmadától teljesen elfogy a lendület, és átcsap vontatott depresszióba. 6/10

Szerintem nem volt érdemes erőltetni ezt a "megtörtént eseten alapuló" sztorit. Szívesebben néztem volna tovább onnantól másképp, hogy a családtagok megérkeznek a repülővel, és megünneplik a karácsonyt, valami maradandó, különleges módon...


10/10
dave555 2018 okt. 05. - 01:04:13 10/10
Nagyon erős film, és Schwarzi nagyon jó benne. Remek a sztori, a képek, a zene, minden. Tényleg lehangoló, tényleg kedve lenne az embernek felvágni az ereit, de akkor is látni kell!
jazzlaser 2018 aug. 20. - 04:26:06
A korábbi hozzászólók lehúzzák a történetet, pedig a film szinte szóról szóra a valóságot követi. Apróbb eltérések: a német-svájci határ felett történt a baleset egy svájci irányító kálváriájából, ami szinte szóról szóra úgy történt, ahogy a film mutatja. A bosszúszomjas apuka orosz volt, aki a feleségét és 2 gyerekét veszítette el, majd Svájci otthonában megölte az irányítót felesége és 3 gyereke szeme láttára, aki (az irányító) valóban idegroncs lett az eset után. Pedig a médián keresztül az összes felelős bocsánatot kért a hozzátartozóktól. Miután kijött "Schwarzi" a börtönből, amit Svájcban ült le, otthon Oszétiában, hősként fogadták és az építkezések területén felelős miniszterhelyettesnek nevezték ki.
Ezeket leszámítva szinte minden a filmben a valóságot tükrözi.
1/10
antdomi 2018 máj. 09. - 18:22:02 1/10
Arnold miatt néztem meg a filmet, gondoltam, hogy jó film lesz, de sajnos, ahogy már sokan kifejtették nagyon gyenge lett. A film próbál valami valóságszerűt elmesélni, de rémes pocsék minden. Egy emberen múlik a légiirányítás, ami már önmagában is lehetetlen lenne, valamint más senki sem ismeri a repülők adatait. Még mesének is rossz, akár csak a további alakulása a történetnek. A légi irányító csávó, aki totál összeomlik vásárolhat fegyvert. Fegyvervásárlásnál legfőképp a pszichés állapotot vizsgálják meg, majd ha megfelelőnek bizonyul az egyén, akkor jön a további fegyverviselésre előirányozott szűrés, ami egyértelműen nem mehetne át, mivel mindenki tudta mit követett el és milyen állapotba került miatta. A légitársaság 160 ezer dolláros „kielégítése” kontra perelést is homály fedi. A film befejezésének sincs semmi mondanivalója, lényege. Tehát összességben a film 1/10, kár a ráfordított időért.
6/10
vcse 2018 ápr. 02. - 15:47:53 6/10
Tényleg nagyon lehangoló. 6/10
1/10
karesz76 2018 márc. 11. - 20:51:53 1/10
A film jó is lehetett volna, de nem lett jó.
A legnagyobb baja a filmnek, hogy az egész történet nagyon karcsú.
Erre kár volt egy egész filmet szentelni, az ID extrán ennél jobb sztorik vannak 30-40 percben elmesélve ugy hogy azok izgalmasak is.
Ennek a filmen csak az eleje izgalmas, utána egy egyhangú unalomba fullad.
...SPOILER...
A film ennyirõl szól, nem többrõl nem kevesebbrõl.
A \"véletlenek\" miatt összeütközik két repülõgép, a gyászoló apa nem tudja feldolgozni családja elvesztését, kb úgy viselkedik mint egy zombi, aztán megbíz egy nyomozót deritse ki hol lakik a légi irányító (akit szintén megviseltek az események).
találkoznak és megöli. kb. ennyi.
Lex Ikon 2018 febr. 26. - 22:28:08
Akit érdekel a tényleges sztori: https://www.google.hu/search?q=2002+bodeni+t%C3%B3+l%C3%A9gikatasztr%C3%B3fa
Érdemes több cikket is elolvasni, mert vannak eltérések a "valóságban".
7/10
idõjós1010 2018 febr. 25. - 13:09:16 7/10
Közel állt a film hozzá, hogy szó szerint a képernyõre szegezzen, mert az alap sztori, abszolút valóságot tükrözõ, és jól megcsípték az események lelki mélységét. Át tudott jönni a dolog. Viszont itt-ott inkább vázlatszerûnek éreztem az események láncolatát, mintsem életszagúnak. Máshol pedig hiányosnak. Megint máshol, teljesen abszurdnak, lehetetlennek.
...SPOILER... Vázlatosnak éreztem, mert: Légi forgalom irányítónk jól hallotta, és láthatóan fel is fogta azt, amit mondtak neki, a telefon vonal kb 6 perces szüneteltetésérõl, karbantartási okok miatt. Fél percre rá mindez olyan szinten kiment a fejébõl, hogy többször is próbálta használni azt, és lényegében ez így ki is zökkentette. Egyedüli problémám azzal van, hogy szerintem képtelenség 30 másodperc alatt elfelejteni valamit. Sokat próbált agynak végképp az. Ha 10-20 percrõl lett volna szó, megértettem volna, de ez így csak szemléltetésképp felelt meg a valóságnak. A gyakorlatban ez azért biztos vagyok benne, hogy nem ennyire durva. Az ember agya nem töröl infókat ilyen gyorsan. A következõ hason, szerintem vázlatszerû dolog, egy egészen apróság volt, mégpedig az a bizonyos tojásrántotta. Átjött a lényeg, de irreálisan nagy cirkuszt kerekítettek belõle, és képtelennek látszott mennyire hitte az utolsó utáni pillanatban is még emberünk, hogy az a rántotta rendben volt. Ami még olyan vázlatszerû volt, az Schwarzenegger való konfliktusának az a pontja, amikor elkapta annak csuklóját, és keverte a kezébõl azt a fotót. Értem én, mért alakult ez így, de ettõl az egy mozdulattól én nagyon ráncoltam a homlokom.
A hiányosságot én elõször Schwarzenegger, általunk soha nem látott családjánál éreztem. Nekem hiányzott róluk, legalább az a két perc, elõzményként. A késõbbiekben pedig a légi irányítóval vártam volna legalább egy rövidebb tárgyalásfélét, ahol egyértelmûen elhangzik, hogy miben látták, vagy épp miben nem, az õ felelõsségét. Enélkül is tudtam hová tenni a dolgokat, de hiányzott a hivatalos infó.
Amirõl pedig azt mondom, hogy teljesen abszurd, a befejezés. Eltelt 10-12 év, a gyerek felnõtt, és rátámad az elsõ adandó alkalommal, apja gyilkosára, fegyverrel. Nem érzem reálisnak, de ha mégis az, akkor legalább szántak volna rá plusz 5-10 perc játékidõt, a gyerek lelkére. Azt se bántam volna, ha utóbb teszik ezt.
6/10
Atis88 2018 febr. 25. - 12:04:22 6/10
Simán elképzelhetõ ez a verzió is azoknál, akik hátramaradnak, fõleg ha nem marad senkijük. Eléggé lehangoló film, persze a sztorit tekintve nyilván nem is lehet másmilyen. 6/10.
7/10
bundi8 2018 febr. 22. - 19:18:26 7/10
Egész jó 10/7
8/10
retrojedi 2018 febr. 20. - 02:27:47 8/10
Nagy ötlet volt a sztorit összehozni Schwarzival, mert vele speciális módon tudtuk átélni ahogy tompán sodródik a tragikus végkifejlet - az (ismételt) terminátorrá alakulás felé. Mikor nyomozott a légiirányító új személyisége és lakhelye után, annak tisztára T1 hangulata volt...
Amilyen stílusban meg a légitársaság - és végül a légiirányító is - beszéltek az áldozat hozzátartozójával, nem volt meglepõ hogy valaki aztán ilyesmire vetemedik (már a tárgyaláson is ráboríthatta volna az asztalt Donovan-ékre).
7/10
pihes 2018 febr. 19. - 13:56:11 7/10
Mondhatni, megtette a hatását ez a film. Egy tömegszerencsétlenségnek, akár lehet következménye ez is. Tragédia.

7/10
1/10
Bruce2000 2018 febr. 18. - 23:52:40 1/10
Lehangoló, unalmas nagy rakás vontatott depis sz@r. 1/10
1/10
DireStraits 2018 febr. 18. - 22:30:46 1/10
Lófing az egész film!
artad 2017 okt. 22. - 21:31:35 Előzmény angyalfisziv
a rendezés lehet, hogy szar, de a filmnek nem az a lényege, hogy az összes család gyászát bemutassák, hanem az, hogy mi történt a légiirányítóval...ha a többi részére vagy kíváncsi a sztorinak, akkor ajánlom a légikatasztrófák errõl szóló epizódját...
Bigpapa 2017 szept. 11. - 20:38:45 Előzmény levi19982
Itthon néztem meg a filmet és teljesen meglepett,de Schwarzenegger annyira behúzott a filmbe hogy én is elkezdtem érezni,mi lenne, ha... És ettõl jó a film. Jó a másik fõszereplõ is, az õ összezuhanását is megértem,de Arnold qrva jól játszott. Sajnálom, hogy ezt nem moziban láttam, ott biztos még "nyomasztóbb" lett volna a csend.

10/10
angyalfisziv 2017 jún. 22. - 00:53:22
Sajnos ez egy szánalmas rendezés. Hihetetlen hogy engedélyezték ennek a borzalmasan megrendezett filmnek a megjelenését. Gondolom csak a fõszereplõ miatt. mert amúgy egy nulla.
Megértem, átérzem a fájdalmát az áldozatok hozzátartozóinak. Viszont ez csak 1 kiragadott jelenet csupán csak 1 ember vívódása a sok közül. Sokkal normálisabb filmet lehet volna rendezni ha már 1x adott volt a valóságból a történet. Ez nagyon ellet kapkodva.
10/10
levi19982 2017 jún. 04. - 21:39:35 10/10
Elképesztõen jó volt, nem hittem volna, hogy Schwarzenegger egy efféle filmbe iylen jól tud játszani, igaz történet az alapja, és ez méginkább érezteti velünk a fájdalmat, sírni lehet a filmen, nagyon jó volt
Összes hozzászólás