Utolsó idők

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 90 perc, 2009

Értékelés:

102 szavazatból
Szerinted?

1997-ben járunk, a keleti határ közelében. Itt él Iván, az autószerelő, fogyatékos nővérével, Eszterrel. Iván azzal keres egy kis mellékest, hogy gázolajat hoz át a határon.
Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár, sőt, egy idő után kezd terhessé válni Iván számára. Eszter a trauma után tovább éli megszokott életét, azonban nem hajlandó megszólalni. Iván közben szerelmes lesz Ilusba - egy frissen érettségizett falubeli lányba -, akinek a nyár végén el kell költöznie, mert felvették az egyetemre.
Elérkezik az ősz, és vele együtt minden megváltozik. Iván magára marad. Tervei bukni látszanak, a rendőrök figyelmeztetik, hagyjon fel az olajcsempészettel. Ekkor egy véletlen folytán drámai felismerésre jut Eszter megerőszakolásával kapcsolatban. Már esze ágában sincs a hivatalos szervekhez fordulni, ő maga tesz igazságot.
Bemutató dátuma: 2009. október 22. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
luci87 2018 okt. 06. - 19:33:57
Vass Teréz nagyot alakított a fogyatékos lány szerepében.Megrázó film, végig lekötött, nem vontatott művészieskedés.Érdemes megnézni.
microtrauma 2016 jan. 03. - 20:02:31
még 2009-ben láttam sajtóvetítésen...
de a modorossága, az értékelhetetlen színészi játék, a képtelen/teljesen suta dialógusok, az átgondolatlan cselekmény, a rossz tempó, a jelenetek/emberi kapcsolatok vázlatossága, a szituációk irracionalitása, a végletekig közhelyessége, a szereplõk/motivációk kontúrtalansága, na meg az abszolút rosszul megválasztott, bele nem illõ filmzene
megtette a hatását :D így végtelenül kínos és unalmas 90 perc emléke maradt csak utána
Metalherceg 2013 okt. 24. - 17:51:44
nekem bejött. jó magyar filmet még nem láttam, de adok néha-néha egy esélyt valami ígéretesnek tûnõnek, és láss csodát:
minõségi magyar film, élvezhetõ, és jó :)
(feliratosan néztem, mert sokszor nem értettem mit motyognak, de ettõl csak valósághûbb volt az egész :D)
7/10
mushi 2013 okt. 23. - 00:46:28
egyébként harcsa veronika dalait valahogy nem éreztem odaillõnek egyáltalán, talán ez az, ami kicsit "mûvészivé" tette a filmet. valamit esetleg sugallni akartak vele? a változás szelét, a nyitást nyugatra vagy mit? fõleg az angol szöveget nem értem, de lehet, hogy csak én vagyok filmes analfabéta..
mushi 2013 okt. 23. - 00:42:45
* ha nagyon nem akarsz tudni semmit a filmrõl, akkor ne olvasd, néhol spoiler-szagú.. *

fazekasdani, vagyis a 23. hozzászólótól idézek: "A film nagyon francias, muveszi, es hamis. Kar, hogy ilyesmire koltik az adofizetok penzet! SZerintem ne nezzetek meg!"
ennyire begyöpösödött gondolkodásmódot öcsém, ritkán hallok-látok, gondolom te is ahhoz a táborhoz tartozhatsz, akik mindenre "ezek a mocskos oroszok tehetnek róla" mondattal reagálnak.. ilyesmire költik az adófizetõk pénzét.. pff.. sokmindent mondhatnék, amire az adófizetõk pénzét költik, és egyik se túl kulturális. vagy esetleg az idesz*rok-fingok a vetítõvászonra -jellegû mai magyar filmek jobban tetszenek?
másodszor álltam neki a filmnek, elõször nem akart sehogyse betölteni, de most megtaláltam az indafilmen. a leírás fogott meg, a film témája. már önmagában egy nyers közeget sugall, keleti határ, fogyatékos nõvér, erõszak.. kegyetlen és valós. épp ezért nem értem a franciás jelzõt az említett hozzászólónál. mi ebben a franciás? meg hogy mûvészi? akkor nem láttál még mûvészfilmet. hamis? ugyan mitõl? attól a pár apró hibától eltekintve, amit elõttem már néhányan felsoroltak, nem láttam semmi hamisságot. adott egy kb életunt fiatal fiú, aki itt él az isten háta mögött, és az egyetlen "kiugrási" lehetõsége abban a szerencsétlen benzinkútban van. de gyakorlatilag nem is kíván semmilyen kiugrást, jó neki itt. ezért is csodálkozik rá a lányra, aki nem éri be a düledezõ épületekkel, a földutakkal, a kb 20 fõs lakossággal. de a fiúnak jó itt. mihez is kezdene máshol, köti a szellemi fogyatékos nõvére. már ez nagy teher neki, sokszor látszik, hogy elege van, õ csinálná a saját kis dolgait.
általában amelyik film valamilyen szegényebb helyen játszódik, az nem tündérmesérõl szól, nem jön a külföldi sztár, nincsenek bmw-k, de táncitánci, de van kegyetlenség, nyers való élet. ez adja a film ízét igazán. nem olyant akar mutatni, ami nincs, amit odaképzelnek, hanem ami van. a színészi játék kiváló, mind a lány, mind a fiú nagyon jól alakítja a saját karakterét, a fogyatékost, illetve a magába forduló, beletörõdõ fiatalt. minden mozdulat, pillantás a helyén van. nem azt mondom, hogy a film tökéletes, mert nem az, és sok helyen vontatott, de ha nem várunk tõle akciót, ami miért is lenne, meg egyáltalán mi? akkor egy elég jó filmes élményben lehet részünk.
David a barátságos 2013 szept. 28. - 03:03:44 Előzmény ppp1
most az indexen !
ppp1 2013 márc. 12. - 20:28:23
Hol lehet meg nézni az egész filmet?
marie1 2010 dec. 10. - 09:45:18 Előzmény pneklara
Szívesen. :-)
Azt hiszem a filmesek hosszasan konzultáltak autistákkal. Én úgy tudom, hogy ennek a betegségnek is több szintje van. Magam is tanítottam autisztikus kisfiút, aki a maga módján értelmes volt, idõnként produkált érzelmeket, de mégis ennek kifejezése volt a legnehezebb. Talán a filmbéli hõsnõ egy erõsebb fokozatú autista lehetett.
Manapság sok a film, az értéktelen szemét, ami elvonja a figyelmet a jókról, és a megbeszélésre sem marad idõ. Kivéve, hogyha az ember lánya úgy rendezi be az életét, hogy ezt mégis megteszi. :-)
pneklara 2010 dec. 04. - 10:57:52
Aha. Nem tudom, konzultáltak-e a film készítõi egy pszichológussal, de az autista az nem gyengeelméjû, ezt a lányt meg mint ha annak állították volna be.
Bár szerencsétlennek elakadt a szava a szörnyû tett után, gesztusai maradtak csupán.
Csak jó film ez, mert ha az embert foglalkoztatják a gondolatok továbbra is, akkor volt értelme elkészíteni.
Látod, régen az átkosban arra is szántak idõt, hogy egy-egy filmet kibeszéltek, megbeszéltek összehívott szakértõk, és beavatatlanok. Aztán a nézõ okosodott - ha akart. Most meg eldugják az éjszakába az ilyen filmeket, és ha a kanoslantos után maradt még igénye némi szellemi táplálékra, akkor virrasztva csillapíthatja éhségét.
Kösz. a választ!:)
marie1 2010 dec. 04. - 10:32:44 Előzmény pneklara
Eszter autós újságokat olvasott állandóan, ez többször megjelent a filmben, és a bátyja is foglalkozott autókkal. Az autisták agya hihetetlenül fogékony, az érzelmeikkel van a bibi, illetve annak kimutatásával.
A rendõr és bûnözõ természetesen hasonlít egymásra, nem csak ezen a vidéken. Különben a rendõr nem tudná ezt a munkát végezni. Kell oda is brutalitás, erõszak...Csak egy hajszál választja el, pont annyi, mint a zsenit a hülyétõl...
pneklara 2010 dec. 02. - 12:31:15
Mire utalhat a film címe: Utolsó idõk? Úgy gondolták a film készítõi 2009-ben, hogy az 1997-ben zajló események valaminek a végét jelentik? A zavarosnak, a reménytelennek?Mert akkor akár lehetne a film címe Itt kezdõdött is.
Hát lehangoló film volt. Hogyan próbál boldogulni egy családi terheltséggel gúzsba kötött, jobb sorsra érdemes fiatalember.
Érdekes volt számomra, hogy a rendõr és a bûnözõ küllemre nem nagyon különbözött egymástól ezen a vidéken.
Furcsa egy lény ez az Eszter: autista jegyekkel, de hogy a "képességét" a motorokról, autókról hol szedhette össze?
Ez a film egy pillanatkép inkább, így is élnek hazánk gyönyörû természeti környezetében, kilátástalanságban az emberek. S egy bûnügy próbálta a mozgalmasságot adni a sivársághoz.Nem bántam meg, hogy megnéztem.
marie1 2010 dec. 01. - 23:06:26
Nézhetõ film volt, de azért voltak benne necces részek. Pl. Harcsa Veronika zenéje meglehetõsen eklektikussá tette a filmet. Valahogy ehhez a kelet-magyarországi lepukkant reménytelen helyszínhez sehogy sem tudtam passzintani ezt a zenét, ami a pesti (vagy amerikai) jazz klubok hangulatát idézi inkább nekem. Tehát amolyan "intellektuáliskodó" megoldásnak gondolom a zeneválasztást. (Igaz, jobb nekem sem igen jutna eszembe.)
Másrészrõl- bár a helyszín, a miliõ, a szereplõk elég hitelesnek tûntek-, sok helyen mesterkéltnek éreztem a párbeszédeket.Vontatottan átgondoltnak (pont úgy, mint a Nyomozóban), és ettõl rettenetesen természetellenesnek. Nem értem ezt a dolgot, mert csak a magyar filmeknél látom. Olyan, mintha nagyon mondani akarna valamit, és közben meg pont emiatt hiteltelen.
A sztori rendben volt.

SPOILER
Szerintem a bratyesz pont annyit törõdött a nõvérével, mint amennyi érzelem átlagosan egy pasiban van. Eredetileg nem esküdött bosszút, és ez nagyon is életszagú. Véletlenül jött rá, hogy kik a tettesek, és akkor a megvilágosodás miatt döntött a bosszú mellett (plusz azért, mert amúgy is reményvesztett volt).
VADÓCFIU 2010 dec. 01. - 22:11:11
meg miért kell remegtetni a kamerát??
idegesíttõ.....ha úszna svenkelne az nem lenne szebb?
vagy nem illik a film stíLusához?
VADÓCFIU 2010 dec. 01. - 21:56:58
sziasztok........
a filmet nagy kedvel kezdtem el nézni.....de már az elsõ 3 percben hiteltelenné vált a film számomra!pl a lányt megtalálják megerõszakolva az arca tizsta mint a patyolat..sehol egy zúzódás-piszok-sár semmi!a korházban már ösze van verve!!
de hogyna?! megverték az orvosok? vagy akkor miért nem volt foltos az arca asáeban? se vér.se semmi!magyar film!a vadász pedig meglát egy fekvõ lányt a sárban és csak odacammog......semmi sietés semmi káromkodás hogy aztakurva az meg miaz?!! semmi......
gabroca 2010 dec. 01. - 20:34:15 Előzmény vandureen
Ezek szerint felvenni érdemes és a jó részeket megnézni. Az 5% ?
perry 2010 dec. 01. - 20:11:24 Előzmény evenstarsy
Lehet bízni Istenben és az igazságszolgáltatásban, bár nem igazán tudom melyik szerzi meg azt az örömöt amit lelki békének neveznek.
Innen aztán kinek-kinek vérmérséklete szerint.
Járjuk-e az igazság útját, vagy legyünk mondva csinált hõsök, ez itt a kérdés?
Mert ugye, majd az igazság malmai lassan de talán nem biztosan õrölnek, és mint az ellopott kerékpárom ami már soha sem lesz meg, de még rá jöhetek arra ki is volt és fejbe vághatom egy csavarkulccsal, hogy loccsanjon ki az agya, aztán megnyugszom, vagy nem.
Igaz a film komolyabb helyzetrõl beszél az aljas bûntettek mindig felkorbácsolják a kedélyeket.
Persze bennünk él a társadalmi és bibliai tanítás, ne ölj
vagy ha ez nem akkor viszont a fogat fogért vagy szemet szemért törvénye.
Kinek-kinek hozzáállása szerint.
Mitõl éreztem azt, hogy ez egy jó film, persze számomra.
Mert hiteles, kellõ képen nyomasztó, és kellõképpen magán viseli a gondolkodtató -ha valaki akarja- mûvészfilm nyomait.
Így is élünk mi ebben a polgári 1/2 kapitalista eszmék és indulatok szabdalta kis magyar világunkban.
nekem egyenértékû ez az alkotás Gigor Attila Nyomozó filmjével igaz ott egy másik vetületét kapjuk világunknak, persze lesznek akik azt mondják ez is csak egy fusi magyar film és ez is egy vélemény lásd mint lent.
Meg aztán lesznek itt "mell specialisták" akiknek a film kb. ennyi.
Szóval sokfélék vagyunk és van aki csak a szexre, aki valami mozgalmasra, vagy csak 1xerûen saját sznobizmusára indul be.
Nekem Vass Teréz játéka az amely abszolút mérték adó és torokszorítóan fájdalmas.
Így aztán én nem bántam meg azt a 90 percet amit rááldoztam erre a mozira.
evenstarsy 2010 okt. 25. - 22:03:43
Nem voltam odáig a filmmel, de lehúzni sem akarom. Számomra valahogy hiteles volt a helyszín és a kor ábrázolása, a színészek is jók voltak, szerintem. Ami egyáltalán nem jött be, hogy rettenetesen erõltetett volt a sztori, sokszor nem is vágtak egybe az események, inkább amolyan "kötelezõ benne lennie a történetben" jelenetek voltak, mint például
***SPOILER***
a megerõszakolók méltó bûntetése, holott Iván az egész film alatt nem sokat törõdött a megunt, ütõdött nõvérével. Nehezen hittem el neki, hogy bosszúra fáj a foga, hogy Eszter érdekli. Inkább csak az, hogy alaposan tele volt a töke a film végére az életével, és úgyis mindegy alapon végzett a bûnösökkel...
Koztom 2010 szept. 29. - 18:23:45 Előzmény vandureen
Végigszenvedtem, nem csalódtam, igazi szokásos magyar szutyok..
Nem csoda ha nem adnak pénzt már ilyen trágyákra... legyen inkább sikerorientált egy film és ha az, forgathatja a következõt.
vandureen 2010 ápr. 07. - 03:26:20 Előzmény Rahar
a biciklis jeleneten 4 percig rohogtem, meg vagy 5* visszatekertem, azt hittem beszarok. es eszter mellei... ISTENNO AHHHHHH
1/10
Rahar 2010 márc. 27. - 14:11:29 1/10
Nekem nem tetszik a film, unalmas történet és cselekményvezetés, gyenge színészi játék és érdekes képi megvalósítás jellemzi. Engem a zenei aláfestés jellege nem zavart, ellentétben az elõttem a fórumba beírók többségével. Számomra érdektelen film, akaraterõvel bírtam csak végignézni, 10 pontból 1 pontra értékeltem. A végén a fõszereplõ problémamegoldása tetszett :)
Összes hozzászólás