Utolsó jelentés Annáról

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar romantikus dráma, 100 perc, 2009

Értékelés:

110 szavazatból
Szerinted?

Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című új filmje nagyszerűen illeszkedik a Kossuth-díjas rendező eddigi filmjeinek sorába, hiszen ezúttal is egy női sors elevenedik meg a vásznon. A híres Napló-trilógia és a Nagy Imre-film után továbbra is a huszadik századi magyar történelemben keresi hőseit. Ez alkalommal annak a Kéthly Annának az életét ismerhetjük meg, akit a rendező szerint senki sem ismert igazán, pedig valójában egy sokszínű, érdekes nő volt, lenyűgöző egyéniséggel.
Az utolsó jelentés azonban nem pusztán egy történelmi film. Nem Kéthly Anna kivételes politikai pályafutására fókuszál, hiszen főszereplőit nem csak a fontos történelmi pillanatok átélése közben láthatjuk, hanem megismerhetjük magánéletüket is. Így a rendező nagy hangsúlyt fektetett az emberi sorsokra, a magánélet és a korabeli hétköznapok bemutatására. A filmben jelentős szerepet kapnak a szerelem és a hitvallás, a mindennapos árulások és a kivételes hűség összecsapásai.
A filmnek fontos elemei a kalandos életutakra jellemző krimiszerű izgalomkeltés és a szerelmes filmek felkavaró érzelemgazdagsága.
Bemutató dátuma: 2009. október 15. Forgalmazó: Hunnia Filmstúdió Kft.

Stáblista:

Szereplők

Kéthly Anna
Faragó László
Faragó Péter
Kati, Péter felesége
Magda, Anna testvére
Péter anyja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
luci87 2020 okt. 17. - 16:17:57 7/10
Szeretem Mészáros Márta filmjeit,van hangulatuk!Remek film!Csak kár,hogy az angol társalgást a fim közepe táján nem feliratozták!Eszenyi E. nem kulonosen a kedvencem ,de nagyszeruen játszott!Fekete Ernő sem tulzottan,de ő se volt rossz!
10/10
Nótárius 2012 febr. 26. - 16:33:20 10/10 Előzmény Talavera
Szerintem is nagyszerû film volt, kiváló színészekkel, hiteles történelmi háttérrel és emberi esendõségekkel, megkapó hangulatokkal, költõien komponált szép képsorokkal! Nehezen ocsúdtam, mikor vége lett.
Macika5 2012 febr. 25. - 23:18:06
Hogy nem szereted Eszenyit az egy dolog, attól még kiváló színésznõ és van olyan jó, mint Meryl Streep, szerintem!
Macika5 2012 febr. 25. - 23:07:04
Bocs, Kovács Adélrõl elfelejtkeztem. Tényleg jó volt, de õ is ugyanaz a kategória, mint Eszenyi, szinte mindenben kiváló. Bár, a részeg jelenet nagyon gyatrán sikerült, de sem az õ hibájuk. Czinkóczi Zsuzsa nagy meglepetés volt, nem ismertem volna meg, ha nem írják ki a nevét és nagyon megdöbbentem a korán, mert utoljára talán az Árvácskában láttam... Péter megtestesítõje nem volt olyan rossz, szerintem. Hámori Gabrielláról a véleményen ugyanaz, mint neked..., nem tudom megszeretni az Istennek sem.
2/10
greghouse 2012 febr. 25. - 23:01:25 2/10
Én szeretem Eszenyit is, (bár néha szükségtelenül rikácsol), de tényleg messze van egy Meryl Streeptõl, dehát Meryltõl jelenleg mindenki messze van. Bár a kis vízben kis hal is nagyot csobban....akkor is inkább Törõcsik Mari vagy szegény Tolnai Klári (volt) a "mi" Merylünk ebben a kis vízben. Cserhalmi hozta a formáját, de sajnos Mészáros Márta is. Amit én mindig hiányolok, a forgatókönyv. Itt is gyenge volt, ráadásul itt még a szinészi játék is (nem számítva Eszenyit és Cserhalmit). A Kilenc hónapért is azért kapott díjat, mert 1) feminista film volt, 2) élõben mutatta Monori Lili szülését, ami botránykõ lett. A feministák ne sértõdjenek meg, megvolt annak a helye a múlt század elsõ felében, de azóta eléggé megkopott. MM meg valahogy nem tudja elhagyni ezt a gumicsontot, és tényleg nem értem, miért húzta ezt a filmet, mint a rétestésztát. Nem volt ennek a forgatókönyvében ennyi. A fõszereplõ srác meg gyenge volt és kész. Mégis inkább Atkinsonhoz és K.S. Thomashoz vissza.
3/10
avalonavalon 2012 febr. 25. - 22:44:07 3/10
Szerintem Kováts Adél volt a legjobb benne.
Seress Zoltánnak nem volt sok szerepe, de azt jól elvégezte.
Eszenyi nekem hullámzó volt, voltak jó és gyengébb részei.
Czinkóczi Zsuzsának örültem, jó volt újra látni, tetszett.
Fekete Ernõ szerintem olyan észrevehetetlen, nem csak ebben, hanem másban is.
Hámori Gabriellának én semmit nem hiszek el, hazug nekem a hangja, a pillantása, a mozdulata, nagy tévedés volt bevenni ebbe a filmbe (meg a többibe is) szerintem.
far vik 2012 febr. 25. - 22:42:52
nevetséges nyugatmajmolásból a kiváló magyar színésznõt a kiváló amerikai színésznõ mellett jelentéktelennek kikiáltani. bár ha fordítva értetted, az sem indokolt...
Attrax 2012 febr. 25. - 22:24:54
Bocs de nevetséges Eszenyit Merryl Streephez hasonlítani.Egy napon nem említeném õket.
Macika5 2012 febr. 25. - 22:23:10
Valóban, Eszenyi jó volt, mint mindig, de semmi kimagasló. Aki színházban látta játszani az tudja, hogy egy kiváló és rendkívül tehetséges színésznõ, egy ilyen alakítás neki smafu. A többi szereplõ pedig szinte mellékszereplõ volt... Cserhalmit szeretem, de ebben a filmben nem szántak neki különösebb szerepet, de nem is kellett.
Attrax 2012 febr. 25. - 22:20:51
Ez tipikus példa ,hogy mennyire nem tudunk filmet csinálni az amúgy jó sztoriból.Jó szinészek, események kifejezetten élvezetes korabeli bejátszások és pocsék rendezés,dramaturgia.Vontatott, unalmas film rossz zenei aláfestés.
Csavokarod 2012 febr. 25. - 22:19:32
A film hangulata kicsit hasonlít a Kísértetház c. filmre, melyben Meryl Streep és Jeremi Irons is játszanak, aki szereti a történelmi filmeket és személyes sorsokat, kötelezõen ajánlom. A film (természetesen) igaz sztorin és könyvön alapul. Meryl Streep lenyûgözõ abban (is), mint itt Eszenyi.
Csavokarod 2012 febr. 25. - 22:12:37
Eszenyi fantasztikusat alakított benne, másutt ezért Oscart kapott volna, ahogy a rendezõ is. Ha valakinek kínlódás volt a film, képzelje el magát a fõszereplõ életében, akinek ez az élete volt. Az ügynököt alakító Faragó pedig pont olyan jellemtelen volt, amilyennek kellett lenni. Mivel ez magyar sajátosság, a mi kis forradalmunk, így a világ elõtt a sztori sajnos teljesen ismeretlen. Felfoghatatlan.
2/10
greghouse 2012 febr. 25. - 22:09:49 2/10
Helyes. Ne is hagyd, hogy befolyásoljon. Engem sem befolyásoltak a dicsérõ hsz.-ok, megpróbáltam megnézni. Nem ment, untam. Átmentem Aladdinra, és most megyek Rowan Atkinsonra. Mészáros Márta továbbra sem lesz a kedvencem, viszont Cserhalmi továbbra is az lesz. Ennyit a filmrõl. MM meg rágódjon tovább a feminizmusán.
fzsolnai@gmail.com 2012 febr. 25. - 22:08:23
Végignéztem?Végigkinlódtam.A MM ilyen ez az õ stilusa,nyilván sokan szeretik.Ha jól láttam egy epizódszerepben a Monori Lili is játszott a filmben.
far vik 2012 febr. 25. - 22:07:36
Jó volt. Eszenyi is.
Macika5 2012 febr. 25. - 22:07:25
Igen, tetszett a film, mert egy olyan embert ismerhettünk meg általa, aki egyedülálló volt a maga idejében. Fel is ébresztette a kíváncsiságomat... De, azért nem tetszett, mert sokkal nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni a bemutatására, mert alig tudtunk meg róla valamit. És a film vége..., hát az a leginkább hagyott maga után kívánnivalót. Mikor halt meg, hol és magyar földben temették-e el...? Egy csomó kérdésre nem adott a film választ. Egyetértek azzal a kritikával, hogy hosszú, semmitmondó valami...
has drukker 2012 febr. 25. - 22:03:10
Nem akció / vígjáték / kalandfilm az biztos.
Attól hogy volt akinek nem tetszett, azért engem nem befolyásolt hogy megnézzem.
Talavera 2012 febr. 25. - 21:58:05
Nekem tetszett..nagyon!
2/10
greghouse 2012 febr. 25. - 20:03:52 2/10
...ha még a M.M. köreihez közelálló Népszabadság kritikájának is az a címe, hogy "Szép, hosszú semmi..." akkor kezdek félni.
2/10
greghouse 2012 febr. 25. - 11:52:05 2/10
Kíváncsian várom, mert érdekel a téma, és még nem láttam. Az a baj, hogy ki nem állhatom Mészáros Márta filmjeit, de elõre nem mondhatok itéletet, lehet, hogy ez lesz a kivétel. Úgy legyen. Majd meglátom.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu