Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmszatíra, 90 perc, 2001

Értékelés:

61 szavazatból
Szerinted?

Kapa és Pepe a városban jön-megy: hol nyitott autóban kocsikáznak a Duna-parti korzón, hol a lebontott Budapest körszálló betonvázán járkálnak bokáig érő fekete ballonban, majd a hajógyári szigetnél csónakáznak, s közben nagyszabású tüzijáték veszi kezdetét, a Niagara vízesés az Üllői úton terem, és egyre szól a zene megállíthatatlanul: Besh O Drom, Sub Bass Monster, Uzgin Üver, Kispál és a borz... A Vendéglő az Arabs Szürkéhez pedig hol is kaphatna máshol helyet, mint a leégett körcsarnokban.
Bemutató dátuma: 2001. február 15. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tgabee2 2011 okt. 06. - 20:40:58 10/10
Hm, viccesen két táborra szakad a kapa-pepe filmek(hez hozzászólók) tábora. Egyik része nyugtatón él míg nézi, másik meg isteníti. Komolyan nem értem azokat, akiknek "nem jön át" (sic!) ez a stílus, hogy miért nézik?
Szimbólum? Érted? Nem? Akkor ne is akard megérteni. Nem neked való.

És ez most nem verseny. Nem vagy különb, mert érted, és nem vagy mongolidióta, mert nem. Én értek és szeretek egy bizonyos halmazt, és nem nézem/hallgatom a többi halmazt, mert nem hozzám szól.

A szimbólumon keresztül ábrázolt mondanivaló épp azért szép, mert neked kell levonni a tanulságot, sõt a mondanivalót is. Ez egy ilyen film. Mindene a helyén van. Ha nem érted, legalább ne írd le, hogy nem neked szól.
3/10
sanderb 2011 márc. 09. - 17:33:34 3/10
Végig bírtam nézni, és ez a legtöbb jó, amit errõl a korszakos hülyeségrõl el tudok mondani. Kár a szót szaporítani, ez most mindent überel. 10/3
3/10
Mike088 2011 jan. 11. - 17:42:25 3/10
Értékelhetetlen történet (tulajdonképpen nincs is történet mert egy értelmetlen kuszaság az egész), itt-ott egy kis csípõs humor, irónia. A Kapa-Pepe sorozatból egyedül a Nekem Lámpást adott... címû film nyerte el a tetszésem talán abban van a legtöbb poén és valamennyire kivehetõ a cselekmény is. Ez 10/3 de csak azért mert volt benne egy két jó jelenet.
9/10
Sztojcskov 2010 febr. 16. - 21:04:14 9/10
Hihetetlen, milyen ostobaságokat tudnak írni egy filmajánlóban! A lebontott Körszállóban...?! Természetesen, a leégett BS lecsupaszított betonváza az egyik fõ helyszín.
PortHunglish 2009 nov. 04. - 09:58:03
A remek és nem elfogult esztétika azt jelenti, hogy ha a cirkuszi szamár tud négyet kopogni, onnantól a szamarak tudnak számolni. Beeeeeeee!
perry 2009 nov. 03. - 22:16:46
így igaz
gigigelem 2008 nov. 18. - 16:59:35
Ezt azt hiszem sokadszor írom a héten: Miért ilyen késõn?
Engem érdekelt volna, még nem láttam ezeket a filmeket, csak jeleneteket a youtube-on, kíváncsi lettem volna mit ad ki egyben :(
perry 2008 nov. 18. - 08:31:22 Előzmény mamusz23
Kapáék a Jancsó-filmek halál utáni életét képviselik, de nem csak Hernádi miatt, hanem azért is, mert õk ketten, Mucsi Zoltán és Scherer Péter mintegy "rátelepednek" a Jancsós alapra, mégpedig úgy, hogy maga a rendezõ is meg szokott lepõdni, akár a humoruk pimaszságán is. Sõt, gyakorlatilag pontosan így kezdõdött el a gyümölcsözõ vállalkozásuk, hogy Schererék kipróbáltak egy durva humort Jancsó és Hernádi sírjánál, talán "paprikajancsiknak" nevezték a filmben elhunyt rendezõi párost, és Jancsó Miklós vevõ volt erre a humorra, Schererék meg megörültek, hogy de jó, szabad a pálya.
Egy Jancsó nélküli Magyarországot elképzelni olyan, mint elképzelni azt, hogy nincs agyunk, amivel elképzelhetnénk az agynélküliségünket. Nonszensz.
Az Utolsó Vacsora az Arabs Szürkénél, ahogyan mûködik, valami jóra emlékeztet, egy cseles és buja mûvészfilmre, a részletei azonban taszítóak. Mint egy szõnyeg, ami messzirõl majdnem jól néz ki, közelrõl azonban kiderül, hogy tele van szövési hibával.
Számomra, nem szimpatikus, ahogyan fiatal magyar csávók egy fiatal magyar lánnyal flörtölnek a filmben, (feltehetõen improvizáció az egész), és a nyelv legdurvább szexszel kapcsolatos szavait gyakorolják.
Mint valami show-mûsor. Lényeg, hogy ki legyen a másfél óra. Közben pedig gondosan ügyelnek (az összes alkotó), hogy valamivel felidegesítsék a nézõt, (például ebben a filmben nyilván szerettek volna egy kis bevételnövelõ támadást az egyház részérõl), de ez már a jó öreg Jancsó stílus, amely a hatalommal, mint jelenséggel dolgozik.

Jancsó-hívõ csak annyiban különbözik a frusztrált Jancsó ellenes mozinézõtõl, neki volt, vagy van egy darab Jancsó-film az életében, amit valamilyen szinten értékelt, és emiatt bármilyen beszélgetésben, ha felmerül, valahogy mindig Jancsó-támogató lesz a hozzászólása. És tekintve, hogy hány tucat filmbõl, illetve hány tucat film hány tucat jelenetébõl lehet válogatni, elég sok Jancsó-hívõ van. Tovább növeli még ezt a tábort, hogy Jancsó Miklós egy nagyon kellemes társaságot jelentõ, meglehetõsen intelligens ember, akire eléggé nehéz haragudni, még a filmek legbénább részletei miatt is.
Ugyan is, a film egyedi, saját stílus jegyei vannak, uram bocsájtsd még gondolatisága is, nem is beszélve arról , hogy egy ilyen nagy
rendezõnek is jár néhány "kézi" gyakorlat kb 20 - 30 valahány kort és társadalmat bemutató zseniális film után.
mamusz23 2008 szept. 08. - 12:45:14
Új videó Mucsi Zoltánnal: http://www.youtube.com/watch?v=LkySFLp9XHw
Nagyon jó!
Livender 2008 márc. 09. - 11:52:21 Előzmény zszoltan
Aki nem kedveli Jancsó munkásságát, láthatóan nem vette fel a film tempóját, az ne kritizálja itt, hogy mennyire van értelme, és hogy miért nem lehet értelmesen elõadni! Akinek ez tetszik, mint én, azok bizony többször is megnézik a filmet, és nem szólnak le helyette "értelmes" filmeket. Csinált egy filmet, amit rengetegen szeretnek, elismernek, ti meg idejöttök okoskodni, hogy "nincs értelme", meg "volt egy-két hely ahol jól érzékeltette az amerikai álmot, aztán meg elszúrta". Nevetséges. Nézzetek meg akkor olyan filmet, ami erre specializálódott, és ne fanyalogjatok, ha hülye módon elvárással ültök le mozit nézni, és nem azt kapjátok, amit vártok. Hagyjátok abba, mert szánalmas ahogy itt okoskodtok. Jajj, megint felhúztam magam.
zszoltan 2007 okt. 26. - 21:51:58
OFFTOPIC
"Ha meg Miki bácsi bevallja, hogy nem akarta, hogy értelmes legyen, akkor nem tudom miért adnak neki pénzt?"
Én ugyan - szándékosan - nem láttam a filmet, de egy szórakoztatásra készült film tipikusan olyan, hogy nem feltétlenül van értelme, mondanivalója. És én amit eddig olvastam a Kapa és Pepe filmekrõl, abból azt szûrtem le, hogy szórakoztatásra készültek.
Meg ugye kinek mi a szórakoztató és értelmes. Én például mind a mai napig nem értem, miért tartják jónak az 'Indul a bakterház' vagy a 'Legényanya' címû filmeket. (Bár igaz, egyiket sem bírtam pár percnél tovább nézni.)

Ui: De lehet, hogy pusztán arról van szó, hogy (megint) nem találtam el, hogyan értelmezed a szót: jelen esetben az 'értelmes'-t. :)