Utoya, július 22.

Bakancslistához adom
Utøya 22. juli
16 éven aluliak számára nem ajánlott norvég dráma, thriller, 90 perc, 2018

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Fiatalok táboroznak egy norvég szigeten, 2011 júliusában. Az oslói bombamerénylet híre eléri őket, de nem sejtik, hogy ők sincsenek biztonságban. Hirtelen lövések zaja töri meg a csendet. Amikor felfogják, hogy ők lesznek a következő áldozatok, elkeseredett menekülés kezdődik a merénylő elől. Kaja, a fiatal lány kétségbeesetten próbálja túlélni a poklot, segíteni a társainak és közben megkeresni a húgát. A gyilkos eközben bejárja a szigetet, még több áldozat után kutatva.

Erik Poppe drámája a norvég Utoya szigeten 2011. július 22-én megtörtént tömegmészárlást idézi fel újra, valós időben, vágás nélkül. A történet a valóságot meséli el, fiktív karakterekkel. A film világpremierje a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját. A rendező Erik Poppe az Utoya, július 22. előtt a többszörösen díjnyertes A király választását készítette el, és a nevéhez fűződik többek között a Hawaii, Oslo rendezése is. Az Utoya, július 22. hazájában két héten át vezette a mozis toplistát. Az alkotók mindazonáltal a legnagyobb tisztelet hangján igyekeztek megemlékezni az áldozatokról, és szélsőséges nézeteket valló terrorista, Anders Behring Breivik felfoghatatlan tettéről.
Bemutató dátuma: 2018. szeptember 27. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Pünkösdi Kató 2021 júl. 27. - 16:48:28 9/10
Pont ezt írtam, hogy az Utoya játékfilm, bár attól több, megfelelő a thriller, dráma. A játékfilm kevés. Nem dokumentumfilm, amit hiányoltok. Nem rossz film.
9/10
Pünkösdi Kató 2021 júl. 27. - 12:02:59 9/10 Előzmény Ra
Pont az volt a film lényeg, hogy látni, (átélni? nem akarnám átélni) hogy a szigeten hogy telt az idő, mi történhetett, ha mi ott lettünk volna. Igen, az is fontos, amit hiányolsz, de ez a film nem arról szólt, nem az esemény okáról. Én végig azt éreztem, hogy ott vagyok velük, viszont megmenekültem, mert kijöttem a moziból. Csöndben néztük végig és kifelé is csönd volt.
1/10
sawyerx 2021 júl. 23. - 09:49:13 1/10
Hatalmas csalódás. Az esemény szomorú, de a film tényleg egy nagy nulla, még a film jelzőt sem használnám rá. Az eleje mint valami RTL-es zs tini reality. 5-10 perces rövidfilmben még működhetett is volna, de ez a tök közeli lekövetés nagyon gáz, miközben abszolút hiteltelen ripacs gyerekek próbálnak színészkedni és riadozni. A párbeszédek, az előre megkoreografált futkorászások, pár résznél annyira látszik, hogy a statiszta gyerekek görcsösen ügyelnek rá, hogy matematikai pontossággal oda érkezzenek, ahová az utasítást kapták :D
Nem várnám el, hogy akcióorgiát csináljanak egy ilyen eseményből, de ez a fajta bemutatás pont az érme másik oldala, ami a gagyisága mellett dögunalmas. Persze a témából fakadóan ez is kapta a díjakat, vicc...
1/10
4/10
feherpeter77@gmail.com 2021 febr. 06. - 07:52:49 4/10
Ez a film rossz. Fikció, nem ezzel van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy még fikciónak is gyenge! Bugyuta párbeszédek, teljesen életképtelen, a normális, és természetes életösztönnek teljesen ellentmondó események a szigeten a támadás ideje alatt. Ezt s filmet hiba volt engedni elkészülni. Eddig két normális feldolgozást láttam a témáról, a Discovery dokumentum filmjét, és a Július 22-t, ez egy tehetségtelen rendező, és egy még rosszabb forgatókönyvíró habzó szájú ámokfutása (csak halkan kérdezem a muzulmán őrületről mikor készülnek ugyanilyen mozik? Ott van a Charlie Hebdo, a Bataclan Club, az angliai esetek, q belgiumi esetek! Miért ezt az egy, csak az elkövető álitásai által a jobb oldalhoz köthető támadást kell erőltetni? Vagy talán az a baj, hogy egy komplett több évados sorozatot is kiadna a történet? Nem értem, mindegy, egy tanulsággal gazdagabb lettem, ezt a filmet pedig nem igazan tudom senkinek ajánlani, még elkötelezett baloldali barátaim is az események lejáratásának látták ezt a valamit
2/10
tesz-vesz 2020 aug. 11. - 22:38:56 2/10 Előzmény gondi78
köszi, pedig még az első percekben azt gondoltam hogy komoly sokkoló dráma lesz, nem egy gagyi ömlengő giccs. besározza Utoya emlékét bennem... igazi színésztehetségekkel, értelmes ízléses rendezővel nem ez lett volna.
gondi78 2020 júl. 21. - 13:47:50 Előzmény tesz-vesz
igazad van teljes mértékben!
2/10
Ra 2020 máj. 11. - 02:12:35 2/10
Rohangálnak, menekülnek, bujkálnak, rettegnek. Végig ez megy, egy szó nincs az okokról, a miértekről.
1/10
joci4321 2020 ápr. 02. - 11:25:49 1/10
Nézhetetlen fos!!!
Másfél órát el vett az életemből!
Szaladgálnak mint pók a falon, semmi értelme. Amatőr kameráz, ez kb olyan mint ha én le mennek a Dunára aztán fel veszem ahogy rohangál pár ember és beszélget. Még egy ilyen szar filmet nem fogok többé látni az életemben az biztos. Igaz történet ide vagy oda...
10/10
Wolfi81 2019 febr. 17. - 18:37:02 10/10
Nagyon jó film!! Megrendítő. A kameramozgások teszik igazán élethűvé a filmet, ahogy lassan araszol lefelé a lejtőn majd hirtelen futni kezd és ahogy elbújik a falnál... Nagyon élethű. És szerencsére az elkövető nem szerepel a filmben, mert ez a film nem róla szól, hanem a túlélőkről, a menekülésről. Magam részéről, ilyenre és erre számítottam...
10/10
9/10
Akylleus 2019 jan. 15. - 21:25:47 9/10
Ezt a tragikus, értelmetlen eseményt, ahogy a főhősnő azonnal meg is jegyzi, megérteni sosem fogjuk, nem is ez a film célja.
Katartikus élményben részesülünk, ahol némiképp bepillanthatunk az ott történt igazságokba.
Azért írom, hogy igazság, mert sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan mi történt, de a film cselekménye annyira hihető, annyira életszerű, hogy én elfogadom igaznak.

Semmi mást nem fogunk megtudni, csak azt és kizárólag azt, amit az ott tartózkodók átélhettek és megtapasztalhattak.
Hihetetlen, hogy a norvégok milyen összeszedettséggel, a támadóra jellemző hidegvérrel tudják kezelni a saját, nemzeti tragédiájukat és, szinte máris igyekeznek ezt társadalmi szinten feldolgozni egy hitelesen elkészített film által.
(Különösen érzékenynek tartom, hogy a készítők az elkövető személyének megjelenítését kizárólag dramaturgiai okokból tartották fontosnak, még a film végén is csak 'támadóként' utalnak rá, holott, pontosan tudjuk ki volt. Mindezt teljes joggal teszik.)

Tudom, hogy hivatalosan nem ez a leghosszabb jelenettel rendelkező filmes alkotás, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy az egész mű, egyetlen egy jelenetből, vágás nélkül készült - és remekül működik.

A film végén olvasható utolsó megjegyzések, remélem, erősen elgondolkodtatnak mindenkit.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2019 jan. 12. - 12:49:03 2/10
ezért is nem érdemes adni a te szavadra, nincs ízlésed, és mentálisan is korlátokkal küszködsz, milyen finom voltam a moderáció miatt, látod.

hogy jön ide a blogom? a filmről beszéltem. kicsit több konkrétummal álltam elő mint te. látod ezért is vagyok a felettesed, kis paraszt katonám, homokzsáknak jó leszel

egy intelligens embernek ez a véleménye amúgy a blogomról:

"Nincs igaza, tesz-vesz az egyik legizgalmasabb web oldalt vezeti. Nem kell mindennel egyetérteni, azt én sem teszem, de nagyon sok érdekességet lehet ott találni. Egy igazi kincsesbánya.
Ha valakivel nem ért egyet, akkor rögtön őrültnek hívja?
Ellenkezőleg, jó lenne többször itt a Mandineren a véleményét olvasni."

https://mandiner.hu/cikk/20131101_tesz_vesz_valasz_puzsernak

de ez hogy jött ide?
2/10
tesz-vesz 2019 jan. 12. - 09:23:56 2/10 Előzmény Alysonnemaparker
milyen hatást? az állandó irritációt?
2/10
tesz-vesz 2019 jan. 12. - 09:17:56 2/10

lehetne ez egy jó film is, igazi dráma ami sokkolhatna. de nem lett az.
sajnos gyengeelméjű rendezővel meg forgatókönyvíróval ezt nem lehet összehozni . minden perce idegesít a filmnek a támadástól kezdve,

SPOILER, RONTÓC IS LEHET, de olyan mindegy:

irritál a párbeszédek témája. a butaságok, hogy a rendőrök lövik őket, meg hogy mindenhonnan jönnek a lövések stb
a kebab, és a forró fürdő reális társalgási téma, miközben meg akarnak ölni. és körülötted ELVILEG hullanak az emberek, mint a legyek. sajnos ezekből se látunk túl sok mindent. így a dráma nem is érhet a tetőfokára.
10 dolog amit meg akarsz tenni a halálod előtt? premiere liga, meg miniszterelnöki szék, ezek járnak a munkáspárti fiatalok agyában miközben meg akarják őket ölni. aha. micsoda bulvár. ez nem dráma!

irritál hogy 10 percig kelteget egy hallottat. tarr béla megirigyelhetné a helyszíneket, hihetetlenül irritál hogy már az elején bezsúfolódnak egy ÜVEGajtajú folyosóra....
- ez gyakorlat? ez biztos gyakorlat. - igen mondjátok még el 20x.
énekelgeti a true colors, ez b+ egy propaganda film. nagyon gáz.
lőnek a csajra a szikláknál, és kibújik a fedezékből... utána meg sír a sárgakabátos gyerek miatt a nyílt parton, sírjon a fák mögött! mégha a testvérét találta volna meg, és attól készül ki, akkor elhiszem hogy ennyire kikészül, hogy az ÉLETÖSZTÖNÉNEK se engedelmeskedik.

és a végén még ki is írják hogy a szélsöjobb egyre nagyobb teret kap , hát én eldobom az agyam!

hogy függ össze egy elmebeteg tömeggyilkos teszem azt a szélsőjobbal? SEHOGY! nem egy szélsőjobboldali szervezet volt a támadó tömegesen
hanem egy ember!

az már csak a hab a tortán, hogy manapság a bevándorlásellenesekre lazán rámondják hogy szélsőjobboldaliak!

terrorista ellenes ellenségkép. igen, semmi köze az arab bevándorlókhoz a terrorizmus,
csak épp a terrorizmus Európában 99%-ban köthetőek hozzájuk, a gyengeelméjű rendező talált egy olyan esetet, ami az 1%-hoz köthető, na bumm, miért nem forgat a 99% -ról is filmet és írja ki ugyanezt a végére, ha már olyan nagy általános igazságnak tartja?

nem minden muszlim terrorista, de aki terrorista az muszlim.
ha úgy döntünk h ne legyen közünk a muszlimokhoz, biztos hogy nem lesz közünk a terrorizmushoz sem, ez ilyen egyszerű, és nem azt mondom, hogy ne segítsük ideiglenesen is akár a menekülteket országhatáron belül, de biztos hogy nem szabad kijárásokkal, meg attól még nem kell letelepíteni se őket.

kiírják a végén hogy kitalált karakterek, de azért "a film a túlélők beszámolói alapján készült", de akkor micsoda? hogy lőttek rájuk, vagy hogy jött a végén a csónak? mi a valós, hogyha egy embert követtünk végig a filmben, és ő is kitalált karakter?

1/10
Pbal79 2019 jan. 01. - 13:37:50 1/10
.Nézhetetlen szemét.
.Unalmas,vontatott, nyögvenyelős párbeszédekke vakkantgatva előadva.
.szar színészek
.a kivitelezésre nem találok megfelelő negatív jelzőt.
.ajánlom elkerülni.
.nem méltó a tragédia megemlékezésére.
k11zoltan 2018 dec. 29. - 23:47:54
Nekem nem tetszett.
Többet ki lehetett volna hozni ebből.
Az elkövetőről nem is esik szó, és a filmben sem kap szerepet.
2/10
ihorvath74 2018 nov. 04. - 17:47:50 2/10
Sajnos nagyon gyenge film erről a szörnyű tragédiáról.
A párbeszédek folyamatosan kizökkentenek, az éneklé.... jajj...nem világos, hogy a szerzők mit kívántak bemutatni.
9/10
Alysonnemaparker 2018 okt. 12. - 22:06:46 9/10
Volt ugyan egy hosszabb ajánlónk a rádióban, de itt egy vágott verzió az Erőszakmentesség világnapjára az "Utoyá"-ról - picike szpojlerrel, de sztem nem számít, mert meg kell nézni, a hatást semmiképp sem nem lőttük le: https://soundcloud.com/civilradiomiskolc/besz-lget-s-az-utoya-c-filmr
10/10
Lau82 2018 okt. 09. - 23:24:27 10/10
Nagyon megrázó film túl hitelesen bemutatva. Kategóriájában kiemelkedő, de nagyon súlyos mű.
9/10
savernake 2018 okt. 02. - 12:01:16 9/10
Ami Utoya szigetén történt, az nem egy "szimpla" terrortámadás volt. Az elkövető először felrobbantott egy autóba rejtett bombát Oslo kormányzati negyedében.
Két órával később rendőregyenruhában partra szállt Utoyán, azzal, hogy Oslóból küldték át a terrorveszély miatt. A tájékoztatóra összehívott gyerekekere tüzet nyitott, majd szabályos hajtóvadászatot rendezett a szigeten. A 650 fiatal táborozó fiatalból 68-at agyonlőtt, 99-et megsebesített. A rendőrség 72 perccel később érkezett meg, addig két civil mentette csónakkal az áldozatokat. A film szereplői persze mindezt nem tudják, a térerő akadozik, teljes a káosz, mindenki magára van utalva. Ezt a leírhatatlan pánikhangulatot, halálfélemet tökéletesen közvetíti a kézikamerás, egy szereplő szemszögéből bemutatott eseménysor.
10/10
BBea26 2018 okt. 01. - 08:11:54 10/10
Teljesen átélhető a film, végig rettegtem az egészet....nagyon durva volt, a párom rendesen sokkos állapotban volt a film után és aludni is alig tudott... durva film!
Összes hozzászólás