Üvöltő szelek

Bakancslistához adom
Wuthering Heights
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol romantikus dráma, 129 perc, 2011

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Emily Brontë nagysikerű regényéből készült egy sokadik, merész, újszerű filmes feldolgozás. Egy Yorkshire-i farmer liverpooli útjáról egy néger kisfiúval (Heathcliff) tér haza. Az árvát a farmer gyerekei ellentétesen fogadják. A fiútestvér (Hinley) rasszista megjegyzéseit fizikai erőszakkal nyomatékosítja, míg a lány (Cathy) egyre szorosabb barátságot köt Heathcliffel, ami lassan megszállott szenvedélybe fordul. Díjak és jelölések:
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2011) - Legjobb operatőr: Robbie Ryan
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2011) - Arany Oroszlán jelölés: Andrea Arnold
Bemutató dátuma: 2012. február 16. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Heathcliff
Catherine Earnshaw
Isabella Linton
Mr. Linton
Frances Earnshaw
Edgar Linton
Mr. Earnshaw

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2011
    Legjobb operatőr: Robbie Ryan
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2011
    Arany Oroszlán jelölés: Andrea Arnold

Hozzászólások

Szerinted?
eranthys 2019 dec. 19. - 23:21:36
A regénynek semmi köze az itt felsorolt dolgokzoz. Kiemelkedően szép mű. Nyilván a haldokló nyugat terméke.
szookedorina 2018 júl. 23. - 11:03:01 Előzmény hatodik lenin
Neked könnyű mint hithű ateista, mindig csak saját magad hallod. Ilyen körülmények között tudásod problémamentesen bizonyítható.

Lenin mausoleum napjainkban
A Szovjetunió összeomlása után már felmerült az orosz vezetésben, hogy eltemetik a testet, ám ezt akkor még nem merték kivitelezni, tartva a társadalom ellenállásától, manapság azonban az oroszok mintegy 59%-a véli úgy, hogy el kellene temetni az egykori vezetőt.
szookedorina 2018 júl. 23. - 10:48:44 Előzmény hatodik lenin
"a rasszizmus ellen 'harcolni' a legnagyobb képmutatás..az egy hazugság.."
Szólj az égnek, hogy ne dörögjön!
Tűz és víz nélkül nincs élet a földön.
Igen, és mivel a szemünk előrébb van, mint a fülünk, előbb látjuk a jelenséget (fényt ), és csak utána halljuk. :)
hatodik lenin 2018 júl. 22. - 21:17:09
magyarul: a rasszizmus ellen 'harcolni' a legnagyobb képmutatás..az egy hazugság..
hatodik lenin 2018 júl. 22. - 20:54:47 Előzmény robi_69
"Én megértem azt, ha valaki harcolni akar a rasszizmus ellen"..te most viccelsz ügye? akkor nem a hadiiparból él nyugat igaz? és nem Afrikába (is) adják el,igaz? oda ne rohanjak..harcolnak a rasszizmus ellen..ja,igen..papíron meg a brüsszeli buzik és talán még az ENSZ-ben íróasztal mögött, aztán hazaviszik a zsebre tett lobbizsozsót..harcolnak..beszarok..az igaz,h négert a homár producerek javasolták a szerepre
robi_69 2018 júl. 22. - 20:17:54
Én megértem azt, ha valaki harcolni akar a rasszizmus ellen. De ne egy ilyen klasszikust tegyen tönkre. A legközelebbi feldolgozásban gondolom transzvesztiták is lesznek, hátha akkor leesik valami díj.
Biaa 2013 febr. 08. - 14:54:46
Tudna nekem valaki segíteni, hogy hol találhatnék ehhez magyar feliratot? Nem találtam sajnos sehol, vagy nincs is?
Tilla 2012 márc. 19. - 11:57:07 Előzmény Kattrin
Persze, nem is azt mondom, hogy megértõnek kell vele lenni. Talán nem jól fejeztem ki magam. Én úgy gondolom, hogy vannak emberek, akiket a mi léptékünkkel nem lehet megérteni, annyira mások. Mindenkit alakít a környezete, de szerintem Heathcliffnél ez a hatás csak felületes, egész életét, lényét egyetlen szenvedély határozza meg, s a mû vége felé már le is kopik róla minden egyéb érzelem, ahogy a puszta kõszikláról a ráhordott, vékony talajréteg.
Ezért érzem úgy, hogy nagyon nehéz filmre vinni az alakját, mert nem egy mindennapi, szimpla gonoszságot, bosszúvágyat kell megjeleníteni, eljátszani egy rossz sorsa által kíméletlenné lett embert. Ilyen sok van a világirodalomban, de Heathcliffhez hasonló nagyon kevés.
Amit a filmen csinálnak belõle, az kb. olyan, mintha a Niagarát maketten megalkotnák.
Tilla 2012 márc. 19. - 11:38:09 Előzmény kõmacska
:-DD, lényeg, hogy ne unatkozzon a nép, s könnyedén tudjon szórakozni. Csak semmi egyéni gondolat! Ártalmas lehet!
Kattrin 2012 márc. 18. - 22:08:42
"Alapvetõen nem jó és nem rossz, a sorsa hozza ki belõle jellemének egyes részeit"
Ezt minden emberrõl el lehet mondani, mégsem vagy megértõ azzal, aki veled szemét módon bánik, pedig annak is megvan a maga oka, hogy az az ember miért lett olyan, és miért viselkedik így.
offtopic
kõmacska 2012 márc. 18. - 19:49:05
Le van szarva a szerzõ, éljen a polkorrekció. Továbbmegyek: Heathcliff valójában meleg, fekete askenázi, akit el akarnak holokausztolni, és csak az LMBT Kathy áll ki mellette (az utóbbi neme kérdéses). Sajnos Kathy nem híve a mongámiának, és belehal a HIV-fertõzésbe. Heathcliff pedig skizofrénné válik, lehasadt személyiségét Brad Pittnek hívják, és ketten együtt jogos bosszút állnak a környezetükben élõ árjákon.
Na, ez így már igazi dráma, nem csupán életunt nyögdécselés. Ilyen forgatókönyvvel még Alföldi is filmre vinné.
Tilla 2012 márc. 18. - 18:44:43
Azért vitatkoznék azon, hogy mindegy, szinesbõrû színész játsza-e Heathcliff szerepét.
Elõször is azért, mert a könyvet olvasva ez fel sem merül az olvasóban, tehát az írónõ nem annak írta meg.
Igaz, sötétbõrû, talán cigány, de ez nem lehet olyan feltûnõ, hogy pl. késõbb a finom úrilány, Miss Linton bele ne szeressen. Akik utálják, nem külseje miatt nem szeretik, hanem, mert betolakodónak tartják.
200 évvel ezelõtt Angliában, ha Mr. Earnshaw meg is sajnál egy utcagyereket, ha az néger, biztosan nem fogadott gyerekeként kezeli, hanem a szolgálók között helyezi el. Tehát a film valóban kísérlet, de így megváltoztatja a mûvet, mert áttevõdik a hangsúly.
Így Heathcliff a származása, a külsõ mássága miatt lesz olyan, amilyen. Pedig õt belsõ tulajdonságai választják el a többi - átlag - embertõl. A nevének jelentése (puszta kõszikla) is utal erre. Heathciff egy öntörvényû, mindennapi mércével nem mérhetõ õserõ, akinek nehéz megérteni jellemét.Alapvetõen nem jó és nem rossz, a sorsa hozza ki belõle jellemének egyes részeit (pl. bosszúállás), de ha jobb körülmények között nõ fel, alapvetõen akkor is kemény, különös alak lenne.
Nem vonom kétségbe James Howson tehetségét, de nehéz elképzelnem pl. Hófehérkét négernek vagy Mauglit szõke, kékszemûnek.
09amwb 2012 márc. 18. - 05:19:41 Előzmény kõmacska
Én ugyan csak a könyvet olvastam, és nem tudom, hogy az említett színész hogyan alakítja Heathcliff-et. De két dolog eszembe jutott:
- Heathcliff a könyv alapján nem fehér bõrû, ám nem ismerjük a származását
- Affektálás pedig azzal törõdni, hogy miért épp néger: mert ha fehér lenne, nem volna autentikus a szerep
10/10
oomph 2012 márc. 12. - 16:55:22 10/10
Szerintem meg egyáltalán nem felesleges kísérletezni egyetlen mûvel sem, így ezzel sem. Továbbá az általam látott Üvöltõ szelek feldolgozások közül ez az egyetlen, ami megközelíti a regényt. A rendezõnek iszonyú jól sikerült megragadni a regény hangulatát és sikerül arra fókuszálnia, ami a lényeges. Nem úgy a hozzászólók többsége, akik leragadtak annál a momentumnál, hogy Heathcliffet egy sötét bõrû színész alakítja...igenis fontos, hogy Heathcliff más származású, mint a többi szereplõ, hogy ez látszik a külsején, hiszen ez is oka annak, hogy azonnal megbélyegzik és perifériára szorítják, nem hajlandóak megpróbálni azonosulni vele és beemelni a közösségbe. A regényben sem derül ki pontosan, hogy milyen származású is Heathcliff, feltételezik, hogy cigány. De igazából ez nem is lényeges, csak az, hogy MÁS, mint a többiek. Ha pedig a rendezõ üzenni akar azzal, hogy õ éppen egy néger fiatalt választ Heathcliff szerepére, abban nincsen semmi rossz, hiszen minden alkotónak joga van a mûvét a saját üzenetével is felruházni, és ez nem Brontë neve alatt fut, a forgatókönyvet ugyanis nem õ írta...Semmi értelme nem lenne elõvenni irodalmi mûveket és átültetni õket a filmvászonra, ha pontosan ugyanazt a célt akarnánk vele elérni, mint amit az eredeti mû akart - hiszen azt már azzal elérték. Nyilván újat kell hozni, újabb jelentéstartalmakat kell megpróbálni felfejetni, újabb megközelítésekbõl megvilágítani egy jól ismert történetet, amiben a mû univerzális, mindenki által ismert üzenete, esszenciája nem vész el, csak újabb gondolatokkal és újabb jelentéstartalmakkal egészül ki. Ez pedig nagyon fontos, hiszen gondolkodásra sarkallja az embereket.
Visszatérve az oly sokat emlegetett "Néger Heathcliff" témához: senki ne higgye azt, hogy ez a filmfeldogzás errõl szól, ez a központi kérdése.
Én egyébként mindenkinek ajánlom a film megtekintését, azoknak is, akik itt jó alaposan lehúzták, anélkül, hogy megnézték volna. Nekem nagyon érzékletesen, mondhatni tökéletesen visszaadta a regény hangulatát, elemi erõvel ütött át az a vad, sötét és fájdalmas szenvedély, ami a szereplõk között húzódik. Az is tetszett, hogy lényegében csak a regény fele került vászonra, ezen is el lehet gondolkodni, hogy miért, mindenesetre szerintem jó ötlet volt. Bárcsak ilyen lenne az összes irodalmi mûvet feldolgozó film...
Tilla 2012 febr. 18. - 19:08:12
Igazad van, kár kisérletezni ezzel a mûvel.
Tilla 2012 febr. 18. - 19:06:39 Előzmény Elena*
Igen, nekem is Heathcliff alakja, ami leginkább elképzelhetetlen az általam ismert színészek bármelyikével. Olyan õserõ, akit nehéz ábrázolni a mindennapi léptékekkel. Maga a könyv címe is utal erre: üvöltõ szelekrõl általánosságban nem beszélünk, az valami szélsõséges, végzetes, tragikus dolgot sejtet, s a mû hõsei ilyen különleges alakok.
Egyébként én is hasonlóképpen vagyok Austen világával is. Kivétel talán az 1995-ös Büszkeség és balítélet, ami szerintem legjobban megközelíti a mû hangulatát.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 18. - 07:27:15 Előzmény Elena*
Csatlakozom, ezt a könyvet szerintem sem lehet megfilmesíteni. Vagy csak olyan bátorsággal lehetne, amilyen bátor volt Emily Bronte, amikor megírta. A fekete fõszereplõ nem bátorság, hanem affektálás.
Elena* 2012 febr. 17. - 22:14:36
Teljesen igaz, azt kell, h mondjam, nekem sem tetszett eddig egy film sem, amit készítettek a könyvbõl. A Ralph Finnes-féle film is óriási csalódás volt, pedig õt imádom. A könyvben annyira intenzív, annyira magával ragadó ember Heathcliff, hogy olyan az életben nem is léteik, vagy ha meg akarják jeleníteni, csak ripacsnak tûnik a színész a szerepében. nkem ugyanez az érzésem a nagy romantikusokkal is, pl austennel.
Elena* 2012 febr. 17. - 22:00:00 Előzmény kõmacska
Na, ezzel nagyjából-egészébõl egyet értek. Kis helyesbítés, hogy én sem Heathcliffre gondoltam, hanem arra, hogy az olvasó számára nyújt valamiféle megnyugvást a történet alakulása. De egyébként mindegy is, mert jól beszéltél, el is olvasom megint a könyvet:))
Tilla 2012 febr. 17. - 17:43:24 Előzmény Elena*
Nagyon szeretem a könyvet, éppen ezért idáig egyik filmváltozat sem nyerte el a tetszésemet. Ezt pedig biztosan nem fogom megnézni. Igazad van, fölösleges volt szinesbõrû szereplõt választani a fõszerepre. Különben a könyv sem mondja ki egyértelmûen, hogy Heathcliff milyen származású volt, csak utal rá, hogy esetleg cigány. De Ellen Dean amikor vigasztalja, azt monja neki, hogy kitudja, az apja nem volt-e a kínai császár, az anyja pedig indiai királynõ. Tehát teljesen bizonytalan a származása, csak az biztos, hogy sötétebb bõrû, mint az angol gyerekek.
Összes hozzászólás