V mint vérbosszú

Bakancslistához adom
V for Vendetta
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-német akciófilm, 132 perc, 2005

Értékelés:

732 szavazatból
Szerinted?

Anglia diktatúrától szenved a nem is olyan távoli jövőben. A tévéből dől a propaganda, a titkosrendőrség pribékjei mindenkit rettegésben tartanak. Evey-t, a fiatal lányt egyik este elkapják az utcán, a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi a négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli. Fawkes társaival együtt levegőbe akarta röpíteni a parlamentet, hogy az országot megszabadítsa a zsarnokságtól. De a merénylet meghiúsult, az összeesküvők bitón végezték. Evey apránként megismeri V múltját, mely a férfi bosszúvágyát táplálja. És miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes.

A V mint vérbosszú egyszerre kalandfilm, politikai thriller és antiutópia, amely a zsarnokságról, az elnyomásról, a média agymosásáról szól és azt vizsgálja, mi történik, ha egy diktatúrában az egyén a saját kezébe veszi a törvényt. "Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud" - üvölti a gonosz kancellár. Azt mondja, hogy megvédi az embereket a terroristától, ugyanakkor erre hivatkozva állandó rettegésben tartja őket, miközben lábbal tiporja a szabadságjogaikat.
Bemutató dátuma: 2006. április 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Catharin szept. 01. 14:47:14 5/10
Gondoltam megnézem már ezt a filmet ,mert annyira fel van értékelve és mindenki írta milyen zseni maga a film. Nos erre a filmre mindent mondanék,de a jó jelzőt biztosan nem. Ezt a filmet,ha tippelni kellene olya 9-15 éveseknek készíthették..

Szóval kezdjük azzal nem volt az egész filmben egy értelmes karakter sem. Ilyen sötét,buta szereplőket ,mint itt utoljára a reszkessetek betörőkben láttam. A történet abszolút kiszámítható,maximum annak nem aki életében először lát filmet...

V-t úgy akarja beállítani az író,mintha egy rafinált,zseni emberről lenne szó...valójában csak egy őrült pszichopata aki ártatlan embereket gyilkol (rendőrök,a végén egy fiatal lány V ruhájában..aki miatt fellázadt a nép is). Nagyon ránk akarták erőlteteni ezt a szerelmi szálat Nataliával(a film kb 60-70%-a erről szól),de valójában itt is mi történt??az őrült dilis ,kattos V bezárta,megkínozta...a csaj Stockholm szindrómát szenvedett és bele zúgott fogvatartójába....
A fő mondanivaló,ha jól sejtem az lett volna,hogy diktatúra van,a nép behódolt nem tesz ellene semmit,V a "jófiú' próbálja felrázni a népet,ne hagyjuk magunkat elnoymni stb. DE baromi gyengén lett kidolgozva ez is...nem éreztem ,hogy olyan hey de nagy diktatúra lenne amitől szenvedne a nép..ezt valahogy nem sikerült ábrázolniuk. A diktátort is mondjuk egysejtűnek mutatták be.... Plusz a film szerint vérrel kell fellázadni,erőszakkal akár ártatlan emberek kivégzésével,mert háborúban semmi sem szent. Plusz A végén nem is értettem mondjuk,hogy teleportálták hirteln oda a diktárort és végezték ki???? Nagy szigor lehetett,ha iylen könnyen átadták és elkapták..Szóval nem értem amikor azt írják az emberek,hogy milyen magas gondolatokat oszt meg velünk ez a film..milyen mélyenszántó...milyen frenetikus..

robi_69 2018 okt. 30. - 23:53:38
Profin megcsinált film, és elgondolkoztató.
El is gondolkodtam, de túl messzire nem jutottam. Mi a tanulság? A szélsőjobboldali diktatúra rosszabb, mint a szélsőbaloldali? Mert jobban utálja a melegeket?
A demokrácia érdekében a parlamentet kell felrobbantani? Tehát jobban hiszünk az anarchiában, mint, mint a parlamenti demokráciában?
Le a vallással? De könyörgöm, Guy Fawkes a viszonylag liberális protestantizmus ellenében a katolicizmust érdekében akarta az egész angol felsőházat felrobbantani (nem csak a házat).
Szóval látványos film, de sok észt nem tettek bele, csak a készítők zavaros politikai nézeteiket próbálták népszerűsíteni.
renitencs 2018 okt. 08. - 14:04:10
FIGYELEM!!!

A port.hu újabban rosszul (egy egész órával későbbre) írja ki a Viasat6 műsorait, mint a viasat.hu- és aki a port.hu-nak hisz, lemerad mindenről. Ráadásul a Digi is a port.hu hülyeségeit írja ki a saját EPG-jébe, szóval, aki nem néz időben utána máshol, lemarad.
sexygeci 2018 máj. 18. - 18:19:34 Előzmény ondok
Jaja,
Bezzeg a nagy demokratikus amerikában.Mi?
Miért nem takarodsz innen el trump haverodhoz, te nyomoronc?
ondok 2018 máj. 17. - 22:18:54
"Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud" - üvölti a gonosz kancellár.
Mintha ma lenne hazánkban teljesen aktuális...
10/10
Mireka 2018 márc. 18. - 23:28:22 10/10
Nagyszerű film.
Vlado63 2018 márc. 18. - 17:13:39 Előzmény Csumbi
"eltudta érni"
Nem érzed, amúgy normális gondolataid és írásod között, hogy így egybe írva
ez nagyon rosszul hanzik és helytelen. Mert "eltudta" ige nincs a magyarban.
Vagyis: "elérni tudta" = "el tudta érni".
Vídiafej 2018 márc. 18. - 08:47:23 Előzmény szalai49
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
cellasto 2018 jan. 05. - 21:56:45 10/10
Még pár nicken írd be ezt a hülyeséget..
Fogalmad nincs a diktatúra fogalom jelentésérõl.

És ne ezen a fórumon politizalj.
szalai49 2018 jan. 05. - 20:46:50
Mintha Orbán vezért és bandáját hallanánk. Ugyanígy tesznek most õk is.
10/10
Rita Szeleczkiné Óbis 2017 okt. 21. - 18:26:31 10/10
Nagyon hasonlít a film világa a mai Magyarországra.Ide tartunk.
10/10
cellasto 2017 jún. 08. - 22:29:29 10/10
ez egy elég jó cikk, akinek van 10 perce és érdekli a téma, olvassa el :)

https://librarianwarrior.wordpress.com/2013/11/05/ami-a-v-mint-verbosszu-mogott-van/
barna pólós2 2017 márc. 20. - 08:02:41 Előzmény stampo
A filmben egyértelmû, hogy nem szélsõjobboldali diktatúra van, ez nem is lenne lehetséges Angliában. A szélsõjobboldali diktatúrák sosem ilyenek voltak, nem a többséget nyomták el.
Magadról állítottál ki szegénységi bizonyítványt, miközben ezt másról hiszed.
stampo 2016 jan. 01. - 16:25:08
Jézusom... Eddig abban a hitben voltam, hogy ennek a (nagyszerû) filmnek nem túl bonyolult a mondanivalója. Olvasgatva a hsz-kat, pl. a "barna inges" széljobber testvér okfejtéseit, be kell látnom: tévedtem. Képtelenség annyira alacsonyra tenni a lécet, hogy a magyar átlag ne verje le. Szomorú.
10/10
Csumbi 2016 nov. 18. - 23:15:46 10/10
Évek óta meg akartam nézni ezt a filmet, és végre sikerült, nem csalódtam benne. Életemben nem láttam még egy olyan filmet, ami ennyi mély gondolatot ébresztett volna bennem, és már-már olyan kérdések merültek fel bennem, hogy ténylegesen \"rosszak\"-e a mai iszlamista terrorszervezetek, vagy hogy a nép kezébe kéne-e adni a teljes hatalmat világszinten. Végre ez egy olyan film, ami soha nem fogja elveszteni az aktualitását, hisz olyan társadalmi kérdéseket vet fel a film a nézõben, amely mindig jelen van valamilyen szinten, de hogy ne csak a saját gondolataimról beszéljek, összefoglalnám magát a filmrõl alkotott véleményemet is: V karaktere nagyon jól el volt találva (igaz pár helyen a Nolan féle Joker-re emlékeztetett, de ez nem baj!), Natalie Portman pedig hozta a kötelezõt (tõle azt kaptam amit elvártam). A zene nagyon jó volt, és kevés zenével is eltudta érni azt a hatást, amit csak próbál pár mai film. A történet izgalmas volt, és a korábban említett tényezõk miatt egyszerûen tökéletes. Mást nem tudok erre a filmre adni, mint 10/10-et, és kívánom, hogy csináljanak még ilyen filmeket!
8/10
doktormacko1 2016 szept. 24. - 17:37:54 8/10
8 / 10 Nekem tetszett.
barna pólós 2016 szept. 09. - 20:52:22 Előzmény Torolt Felhasználo
Nevetséges, ennyi erõvel a 48/49-esek vagy Rákócziék sem voltak szabadságharcosok, mert nem gyõztek. Che Guevara amúgy nem gyõzött, lelõtték, mint egy kutyát. Egy anarchistát nem érdekli a hazája, számára a haza fogalma nem is létezik. Attól, hogy valaki meg akar dönteni egy rendszert, de maga nem tud/akar kormányozni, még nem lesz anarchista. Ennyi erõvel minden választáson anarchista a választók fele. A nép nem tudja szervezet nélkül kormányozni önmagát, az anarchia éppoly értelmetlen elképzelés, mint a kommunizmus. Ha ez szélsõjobboldali diktatúra lenne a filmben, akkor én kedvelném, mert én kedvelem a legszélsõjobboldalibb diktatúrákat is. De ez nem az. Mellesleg Angliában nem is lehetséges, az egy alapvetõen liberális ország. A homoszexuálisok üldözésén és pár kósza Anglia örök beszóláson kívül semmi szélsõjobboldali nincs a filmben. A szélsõjobboldali diktatúrák nem tartják rettegésben, nem nyomják el így a nép egészét, csak egy kisebb részét, a kommunistákat, liberálisokat, egyes kisebbségeket. A média sem ennyire állam által vezérelt, nem üldöznek mindenkit, akinek más a véleménye. Fekete autóval az ÁVÓ vitte el az embereket pl. a Szabad Európa rádió hallgatása miatt, nem az SS. Számomra a film inkább az 1984-re vagy az Equilibriumra emlékeztet, semmint a náci Németországról szóló filmekre. Ostobaság ide nemzetiszocialista bûnök tagadását belelátni és a mérsékelt, populista áljobboldalra sorolni valakit, aki világosan leírta, hogy a szélsõséggel szimpatizál. A szélsõjobboldalban annyira nincs szociális rendszer, hogy a náci Németországban igen magasak voltak a nyugdíjak. Aki eleve ördögtõl valónak tartja a jobboldalt, a hazafiasságot, a nemzeti érzelmûséget, az nagyon buta. Én sem tartom rossz dolognak a szociális érzékenységet, ami egy baloldali érték eredetileg.
10/10
vamzerpatkány 2016 szept. 09. - 20:09:36 10/10
Azonnal kérném a felhasználó accountjának a zárolását, náci propaganda miatt!
Valamint jelenteni a titkosszolgálat felé és az IP-címét számukra átadni!
Torolt Felhasználo 2016 szept. 09. - 20:02:31
De, pontosan attól szabadságharcos vki hogy gyõz.
Kérdezd csak meg bármelyik szabadságharcost.

Egy anarchistát meg nagyon is érdekelheti a hazája sorsa, köszönjük szépen, politikatudományból elégtelen.

Nem tudom hogy jött idea demokrácia, a megjegyzés irreleváns, törlendõ.

V a filmben azért anarchista, mert a hatalmat összeomlasztani kívánja, a hatalmat a Népnek juttatni, ám államszervezetet soha nem ajánl föl. Az önmagát külön szervezet nélkül kormányzó nép eszméje pedig az anarchia.

Hogy szerinted mi micsoda azt már eddigis is láthattuk mennyire megbízható vélemény,de egyébként sem érdekel senkit alátámasztó érvek nélkül, amik tökéletesen hiányoznak nálad te kis fidesznyik. Azonban a tö9rténelem bizonyítja hogy mindenfajta szélsõség taszítja a népet - így a film tökéletes jobboldali diktatúrája sem véletlenül taszító a legelvetemültebb eseteket kivéve.
Adolf Hitler pedig köszöni szépen, de nála is volt kijárási tilalom, és minden ellenzéki hangot azonnal táborba zártak, õk is köszönik szépen a holokauszttagadásodat.
De vajon húztak-e fekete zsákot az SS-legények az emberek fejére? Bizony húztak! Ismételten köszönjük a demagóg, és nemzetszocialista rendszerek bûneinek tagadásával járó megnyilatkozásodat!

A rasszizmus hiányolása is teljesen értelmetlen felvetés, mint irreleváns, törlendõ megjegyzés ez is.

A szélsõjobboldali diktatúrákban - a jobboldalon egyáltalán - szociális rendszer mint olyan egyáltalán nem létezik, ez része a "Jobboldal" definiciójának ami elitista és elnyomó. Nem véletlen szüntette/szünteti meg a fideszkdnp az oktatást, egészségügyet, munkanélkülisegítést, hajléktalanellátást.
Jobboldal: https://hu.wikipedia.org/wiki/Jobboldal
Baloldal: https://hu.wikipedia.org/wiki/Baloldal
barna pólós 2016 szept. 09. - 16:43:39
Nem attól szabadságharcos valaki, hogy gyõz. Che Guevara egy kommunista bûnözõ volt. V.-nek tisztességesek a szándékai, õ forradalmár. Egy anarchistát nem érdekelné a hazája sorsa. A demokráciában is a nép kezében van a hatalom (elvileg). Nem tudom, hogy a filmben mi utal arra, hogy V anarchista lenne, de biztosan nem az, hiszen V. teljesen tisztességes, bosszút áll a gonoszságért, szívén viseli hazája sorsát, egy anarchista teljesen erkölcstelen, deviáns. A filmben lévõ diktatúra szerintem nem szélsõjobboldali diktatúra. Én kedvelem az ilyen diktatúrákat, de ez ellenszenves számomra is. Néhány "Anglia örök" beszóláson kívül más nem nagyon utal erre. A szélsõjobboldali diktatúrákban nem szokott kijárási tilalom lenni, vagy ilyen durván a sajtószabadság hiánya. Nonstop hazudozni sem szoktak a vezetõik, a médiamunkásaik. Fekete zsákot is inkább a szélsõbaloldali diktatúrákban húznak az ártatlan civilek fejére és viszik el õket. Sehol sem látom bizonyos etnikumok üldözését, rasszizmust. Szociális rendszer nagyon is van a szélsõjobboldali diktatúrákban.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás