V mint vérbosszú

Bakancslistához adom
V for Vendetta
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-német akciófilm, 132 perc, 2005

Értékelés:

753 szavazatból
Szerinted?

Anglia diktatúrától szenved a nem is olyan távoli jövőben. A tévéből dől a propaganda, a titkosrendőrség pribékjei mindenkit rettegésben tartanak. Evey-t, a fiatal lányt egyik este elkapják az utcán, a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi a négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli. Fawkes társaival együtt levegőbe akarta röpíteni a parlamentet, hogy az országot megszabadítsa a zsarnokságtól. De a merénylet meghiúsult, az összeesküvők bitón végezték. Evey apránként megismeri V múltját, mely a férfi bosszúvágyát táplálja. És miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes.

A V mint vérbosszú egyszerre kalandfilm, politikai thriller és antiutópia, amely a zsarnokságról, az elnyomásról, a média agymosásáról szól és azt vizsgálja, mi történik, ha egy diktatúrában az egyén a saját kezébe veszi a törvényt. "Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud" - üvölti a gonosz kancellár. Azt mondja, hogy megvédi az embereket a terroristától, ugyanakkor erre hivatkozva állandó rettegésben tartja őket, miközben lábbal tiporja a szabadságjogaikat.
Bemutató dátuma: 2006. április 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
offtopic
sexykex jún. 19. 08:19:35 5/10 Előzmény sexykex
Ez így, annyira béna. Válaszoltam valakinek, akit később kimoderáltak. Azt hihetnénk, magammal beszélgetek, mint ahogy most is teszem. Ennek a moderálgatásnak olyan rendőrállam feelingje van. Valószínűleg elfusizottak a törvényeink.
k11zoltan máj. 31. 16:27:59
Régen már láttam, és jó filmre emlékeztem.
Nem rossz, de most másodjára már nem kötött le annyira.
5/10
sexykex máj. 30. 14:26:06 5/10
Lux Ádám bársonyos hangja maga a csoda. Az, most is tetszett. Szerintem A mentalistát is csak miatta néztem meg időnként. (A „mi tetszett rajta”-n egyébként nem törném piciny agyam, nehogy túlhevüljön.)
5/10
sexykex máj. 29. 09:49:26 5/10
Emlékeim alapján jobbnak véltem. Nem tudom korábban mi tetszett rajta. A diktatúra biztosan nem, azt annyira nem kedvelném. V nagyképűsége, fölényes harcművészeti tudománya szintén nem. Amikor bemutatja a diktatúra börtönét és ellenállót nevel Evay-ből, az egyrészt átlátszó, másrészt nem illik V karakteréhez. Marad a bosszúállás momentuma és a forradalom eszméje. Na, de ilyen terrorista módszerekkel és bűnöző stílusban?
5/10
kettyo ápr. 22. 11:25:01 5/10
... amúgy eléggé melléfogás, hogy az államvédelmiseket, akik az elején megtámadják Portmant lecsúszott alkoholistákként ábrázolják. A totalitárius rendszerek mindig sokat adnak a külsőségekre, szóval itt is elvárnák, hogy az államvédelmisek mindig tiszta ruhában, igényes külsővel mászkáljanak. Persze attól még hulladék alja emberek jellemzően, ahogy az ÁVH, NKVD, és Gestapo a valóságban, de emezek is mindig adtak a külsőségekre.

A Hajnalhasadás ezt is jobban megfogta. Ott az államvédelmisek mindig tiszta egyenruhában, mosott és beállított frizurával mászkálnak, az alkoholista csövest az utcán viszont megfenyítik, mert nem fér bele az ő társadalomképükbe.

Az Equilibrium államvédelmisei is mindig nagyon jól néznek ki amúgy.
5/10
kettyo ápr. 17. 12:45:40 5/10
Engem annyira nem fogott meg. Kicsit olyan mintha az Equilibrium és az Operaház fantomjának a keveréke lenne, de mindkét említett műtől jócskán elmarad szerintem. Filmként szerintem a '93-as kis költségvetésű, szintén totalitárius témájú Hajnalhasadás is jobb ennél.

5 pont a rendezés, operatőri munka, és Portman miatt.
10/10
cellasto febr. 24. 05:40:16 10/10 Előzmény Catharin
"Szóval "… nem neked keszult ez a film :-)
Kit Fisto febr. 23. 14:55:32 Előzmény sexygeci
Neked mi bajod Trumppal? Az amerikaiak többsége elégedett a munkájával, és az elemzők szerint újra lesz választva. Olyan elnök, aki törődik a hazájával. Ez a dolga. Vagy talán Huawei mobilod van:? :DDD
5/10
Catharin 2019 szept. 01. - 14:47:14 5/10
Gondoltam megnézem már ezt a filmet ,mert annyira fel van értékelve és mindenki írta milyen zseni maga a film. Nos erre a filmre mindent mondanék,de a jó jelzőt biztosan nem. Ezt a filmet,ha tippelni kellene olya 9-15 éveseknek készíthették..

Szóval kezdjük azzal nem volt az egész filmben egy értelmes karakter sem. Ilyen sötét,buta szereplőket ,mint itt utoljára a reszkessetek betörőkben láttam. A történet abszolút kiszámítható,maximum annak nem aki életében először lát filmet...

V-t úgy akarja beállítani az író,mintha egy rafinált,zseni emberről lenne szó...valójában csak egy őrült pszichopata aki ártatlan embereket gyilkol (rendőrök,a végén egy fiatal lány V ruhájában..aki miatt fellázadt a nép is). Nagyon ránk akarták erőlteteni ezt a szerelmi szálat Nataliával(a film kb 60-70%-a erről szól),de valójában itt is mi történt??az őrült dilis ,kattos V bezárta,megkínozta...a csaj Stockholm szindrómát szenvedett és bele zúgott fogvatartójába....
A fő mondanivaló,ha jól sejtem az lett volna,hogy diktatúra van,a nép behódolt nem tesz ellene semmit,V a "jófiú' próbálja felrázni a népet,ne hagyjuk magunkat elnoymni stb. DE baromi gyengén lett kidolgozva ez is...nem éreztem ,hogy olyan hey de nagy diktatúra lenne amitől szenvedne a nép..ezt valahogy nem sikerült ábrázolniuk. A diktátort is mondjuk egysejtűnek mutatták be.... Plusz a film szerint vérrel kell fellázadni,erőszakkal akár ártatlan emberek kivégzésével,mert háborúban semmi sem szent. Plusz A végén nem is értettem mondjuk,hogy teleportálták hirteln oda a diktárort és végezték ki???? Nagy szigor lehetett,ha iylen könnyen átadták és elkapták..Szóval nem értem amikor azt írják az emberek,hogy milyen magas gondolatokat oszt meg velünk ez a film..milyen mélyenszántó...milyen frenetikus..

robi_69 2018 okt. 30. - 23:53:38
Profin megcsinált film, és elgondolkoztató.
El is gondolkodtam, de túl messzire nem jutottam. Mi a tanulság? A szélsőjobboldali diktatúra rosszabb, mint a szélsőbaloldali? Mert jobban utálja a melegeket?
A demokrácia érdekében a parlamentet kell felrobbantani? Tehát jobban hiszünk az anarchiában, mint, mint a parlamenti demokráciában?
Le a vallással? De könyörgöm, Guy Fawkes a viszonylag liberális protestantizmus ellenében a katolicizmust érdekében akarta az egész angol felsőházat felrobbantani (nem csak a házat).
Szóval látványos film, de sok észt nem tettek bele, csak a készítők zavaros politikai nézeteiket próbálták népszerűsíteni.
renitencs 2018 okt. 08. - 14:04:10
FIGYELEM!!!

A port.hu újabban rosszul (egy egész órával későbbre) írja ki a Viasat6 műsorait, mint a viasat.hu- és aki a port.hu-nak hisz, lemerad mindenről. Ráadásul a Digi is a port.hu hülyeségeit írja ki a saját EPG-jébe, szóval, aki nem néz időben utána máshol, lemarad.
sexygeci 2018 máj. 18. - 18:19:34 Előzmény ondok
Jaja,
Bezzeg a nagy demokratikus amerikában.Mi?
Miért nem takarodsz innen el trump haverodhoz, te nyomoronc?
ondok 2018 máj. 17. - 22:18:54
"Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud" - üvölti a gonosz kancellár.
Mintha ma lenne hazánkban teljesen aktuális...
10/10
Mireka 2018 márc. 18. - 23:28:22 10/10
Nagyszerű film.
Vlado63 2018 márc. 18. - 17:13:39 Előzmény Csumbi
"eltudta érni"
Nem érzed, amúgy normális gondolataid és írásod között, hogy így egybe írva
ez nagyon rosszul hanzik és helytelen. Mert "eltudta" ige nincs a magyarban.
Vagyis: "elérni tudta" = "el tudta érni".
10/10
cellasto 2018 jan. 05. - 21:56:45 10/10
Még pár nicken írd be ezt a hülyeséget..
Fogalmad nincs a diktatúra fogalom jelentésérõl.

És ne ezen a fórumon politizalj.
szalai49 2018 jan. 05. - 20:46:50
Mintha Orbán vezért és bandáját hallanánk. Ugyanígy tesznek most õk is.
10/10
Rita Szeleczkiné Óbis 2017 okt. 21. - 18:26:31 10/10
Nagyon hasonlít a film világa a mai Magyarországra.Ide tartunk.
10/10
cellasto 2017 jún. 08. - 22:29:29 10/10
ez egy elég jó cikk, akinek van 10 perce és érdekli a téma, olvassa el :)

https://librarianwarrior.wordpress.com/2013/11/05/ami-a-v-mint-verbosszu-mogott-van/
barna pólós2 2017 márc. 20. - 08:02:41 Előzmény stampo
A filmben egyértelmû, hogy nem szélsõjobboldali diktatúra van, ez nem is lenne lehetséges Angliában. A szélsõjobboldali diktatúrák sosem ilyenek voltak, nem a többséget nyomták el.
Magadról állítottál ki szegénységi bizonyítványt, miközben ezt másról hiszed.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu