Vad banda

Bakancslistához adom
The Wild Bunch
amerikai western, 139 perc, 1969

Értékelés:

37 szavazatból
Szerinted?

Egy lírikusan erőszakos western film, mely elegyíti az új világ géppisztolyait és automobiljait, a régi stílusú lovakkal és pisztolyokkal.
Egy csoport középkorú törvényen kívüli az amerikai-mexikói határon arra a felismerésre jut, hogy az idő ellenük dolgozik. Elhatározzák, hogy még véghez visznek egy utolsó akciót, mielőtt szögre akasztanák pisztolytáskáikat, és nyugdíjba mennének. Szerencsétlenségükre azonban meg kell küzdeniük a mexikói hadsereggel és egy csapat jótékony vadásszal, akiket a banda egy korábbi tagja vezet.

Stáblista:

Szereplők

Pike Bishop
Dutch Engstrom
Deke Thornton
Freddie Sykes
Lyle Gorch
Tector Gorch
Crazy Lee

Hozzászólások

Szerinted?
Kovács kolléga 2015 aug. 23. - 23:30:43
Néhány évvel ezelõtt a Filmvilágban olvastam egy több részes tanulmányt Peckinpahról és ott alaposan kitárgyalták a filmet. A szerzõ (sajnos már nem emlékszem a nevére) szerint Az aranypolgárhoz hasonlítható forradalmi jelentõségû alkotásról van szó. Több mint kétszer annyi vágást alkalmaztak pl. benne, mint korábban bármelyik filmben. Az operatõri munkától kezdve a kaszkadõrmutatványokig szinte minden technikainak mondható téren új megoldások sokasága található benne, amelyek felmérhetetlen hatást gyakoroltak a késõbbi filmekre. És mindehhez egy olyan történet társul, amelyik drámai mélységét tekintve vetekszik a Shakespeare-tragédiákkal.
Igazából azt sajnálom, hogy Peckinpah eredeti terve nem jött össze, mert William Holden és Ernest Borgnine helyett Charles Bronsont és Lee Marvint akarta fõszereplõknek.
10/10
breeder 2014 máj. 03. - 14:57:34 10/10 Előzmény Jill
"...és nincsenek jófiúk. Csak rosszak és még rosszabbak.

Sajnos az akkori világ is kitermelte a maga szennyét, mocskát, és nem volt könnyû életben maradni!
A filmben nem egy szereplõ szájából elhangzik az a mondat (csak mindenkinél egy kicsit másképpen), hogy nincs jobb elfoglaltságuk, muszáj valahogyan megélni! Az persze más kérdés, hogy ki hogyan oldotta meg mindezt (pl. mennyire maradt erkölcsös), de egy biztos: a western világ lakosságának nem volt irigylésre méltó élete.
10/10
peterapo 2011 jún. 07. - 13:46:42 10/10
Peckinpah
10/10
peterapo 2011 jún. 07. - 13:43:47 10/10 Előzmény Sadenal
Talán csak a rendezõ kerülte el figyelmedet, Kedves Sevenal, õt úgy hívják: Sam Peckinpach ! ! ! Lehet, hogy picit kilógsz filmjeinek célcsoportjából... (Na, jó, nem mindegyikébõl - rendezett vígjátékokat is...)
Üdv.!
peterapo
Sadenal 2011 máj. 01. - 15:34:39
Hát érdekes film volt. Szerintem túl hosszú volt és volt benne pár üresjárat, de szépen mutatta be a banda felépítését. Amúgy is bírom, ha csapatok vannak a filmvásznon, de nem írnám a kedvenc filmjeim közé...

7/10
10/10
Lbándi 2009 febr. 21. - 17:45:30 10/10
A legjobb amcsi western.
Igazán realista westrent az olaszol tudbak csinálni,ez a kivétel.
7/10
efes 2008 okt. 22. - 21:25:00 7/10 Előzmény Jill
Ja, igen. A Vad banda sok szempontból mûfajtörténeti jelentõségû mû, az akciójelenetek száma és véressége bizony a mai kor követelményeinek is megfelel, talán csak a vér színe túl paradicsomszerû, még. Sam Peckinpah indián származású rendezõ, nem véletlenül az egyetlen szimpatikus szereplõk a filmben a szabadságukért küzdõ hegyi apacsok. Mindenki más rohadék. Kivétel nélkül. Ja van barátság, de ez is csak a banditák véd és dacszövetsége, "Hova mennék, a börtönbe? Hát állj közünk, majd csak lesz valami...". Soha ezelõtt nem ábrázolta senki ilyen naturálisan és ilyen szociografikus (és történelmi) hûséggel a Vadnyugat (jelen esetben persze, inkább vad dél-kelet, hiszen a film Dél-Texasban játszódik) lakóit, hõseit és antihõseit. tehát magának, az amerikai nemzetnek a legfõbb hagyományát, kulturális is minden másféle indentitását. (Sergio Leone már igen, de õ olasz.)
10/10
Jill 2007 júl. 07. - 19:14:55 10/10
Hogy egy ilyen filmnek még legyen topicja... *fejcsóvál*

Zseniális. Alkalmasint az egyik kedvencem, és az egyik legjobb western. Kemény, brutális, szatirikus és mindenekelõtt tocsog a vérben.
Remek színészek, emlékezetes dumák, és nincsenek jófiúk. Csak rosszak és még rosszabbak. De azért ezek a hidegvérû gyilkosok ismernek egy dolgot, ami szent. a barátságot. Amiért meghalni is érdemes (de közben jó sokat gyilkolni, nem ám csak lelövetni magunkat).
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu