Vad lovak

Bakancslistához adom
All the Pretty Horses
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai western, 116 perc, 2000

Értékelés:

67 szavazatból
Szerinted?

1949-ben járunk - a klasszikus vadnyugat ideje lejárt, szinte mindenütt a helyére lépett a modern, iparosodott amerikai életforma. Az ifjú John Grady Cole azonban még a régi iskola neveltje, egész életét szeretett lovai között családja texasi farmján töltötte. Nagyapja halála után azonban nincs mentség, John anyja új tulajdonosként azonnal elkótyavetyéli a birtokot. Az anyjától régen elhidegült John gyermekkori jó barátjával nyeregbe pattan és Mexikó felé veszik az irányt, ahol talán még szükség van született cowboyokra. Szerencsével járnak, valóban megkapják a munkát és az elismerést is, John azonban óvatlan fejjel halálosan beleszeret munkaadója, Rocha szépséges lányába…

Stáblista:

Szereplők

John Grady Cole
Lacey Rawlins
J.C. Franklin
Jimmy Blevins
Hector de la Rocha

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2001
    Legjobb filmzene jelölés: Marty Stuart

Hozzászólások

Szerinted?
bbenjoe 2006 dec. 27. - 23:22:30
Sajnos csak a filmet kb. a felétõl láttam, de a tv elé szegezett.
Ennek a filmnek szerintem van mondanivalója az emberrõl és az életrõl.

Egy kicsit lassan halad, de ajánlom mindenki figyelmébe. Egy esélyt megérdemel.
10/10
Ford Mustang 2010 aug. 04. - 23:28:58 10/10
Nagyon jó és nagyon szép film is egyben! Nagyon jó a története, a szereplõk, a táj egyszóval minden jó a filmben. 10/10es!
6/10
NADALFAN 2011 jan. 18. - 21:57:58 6/10
ennek a filmnek mi köze a westernhez? egyszer nézhetõ az igaz de nekem túl szentimentális a történet..
6/10
NADALFAN 2011 febr. 07. - 21:36:29 6/10
na azért :))
ilali 2012 nov. 02. - 23:34:15
10/10
Bazsarózsa23 2015 dec. 28. - 15:10:02 10/10
Nos, elõször is, semmi köze a westernhez, amint a mûfaji megjelölésben szerepel. Ezzel együtt nagyon is jó film jó szereplõkkel, kellemes zenével, a történet is kerek. Odaragadtam elé, pedig véletlenül találtam rá. Nálam tízes.
tesz-vesz 2016 márc. 12. - 18:05:21
9/10
sadrok 2018 jún. 16. - 22:31:07 9/10
Érdekes film....
wolfat 2018 okt. 15. - 12:49:20
Engem nagyon is a klasszikus western filmekre emlékeztetett, tkp-en e műfaj egy modernizált változata, még ha a felszínen - és ezt javára írom - nem is követi mindenben azok paneljeit. (Szép tájak, jó zenei háttér és szereplők, nem igazán árnyalt konfliktusok, eléggé mesterkélt lélektani drámák... pl. a Penelopé Cruz által alakított fiatal lány szinte előzmények nélkül csak úgy pikk-pakk beleszeret a főhősbe...) Aki még nem nőtt ki ebből a műfajból, annak ajánlható.
10/10
juhizs 2019 febr. 03. - 00:08:24 10/10
Ízlések és pofonok. Jó film.
8/10
Midnight67 2020 máj. 16. - 22:24:57 8/10
No, végre valami érdekesnek tűnő film a kaotikus hétvégi kínálatban (Duna Tv). Az eleje legalábbis kellemes.
9/10
furfang 2020 máj. 17. - 00:11:07 9/10
Na ma végre kitett magáért a Duna, két remek filmet játszottak előbb a Kalandorok Delonnal és Lino Venturával, utána a Vadlovak Matt Demonnal. Ez utóbbit nem láttam korábban, tartottam is tőle, hogy western, de nem bántam meg. Tartalmas, mély emberi tanulságos történet, remek rendezéssel és kitűnő szereplőkkel.
8/10
Midnight67 2020 máj. 17. - 00:27:45 8/10
Nálam is a Duna volt ma a befutó.:)
Tetszett a film, hangulatos, szép képekkel operál és történet is egész kerek.
8/10
Blasius Biagio 2020 máj. 17. - 01:27:18 8/10
Gondolatok a filmről -a Duna Televízión tekintettem meg-, először is szerintem jó film, többször meg lehet nézni. Számomra bizonyos tekinteten elgondolkodtató, sőt aktuális a mostani viszontagságos világban. Döntésekről van benne szó és élethelyzetekről, arról, hogy a legtöbb élethelyzetbe nem csak úgy belekeveredünk véletlenül, hanem egy általunk korábban meghozott döntésünk eredményeként történik meg velünk.
Vagy mégsem? Mert emellett is lehet a film megtekintése után érvelni...
A saját kezünkben van a sorsunk? Vagy esetleg más emberek kezében? A hatalmi és gazdasági érdekekében? A földi törvények alkotóinak, betartatóinak kezében? Esetleg csak szerencse dolga lenne? Isten kezében?

Vad lovak, az ezredforduló előestéjéről, a 26 éves Penélope Cruz főszereplésével.

Egy-két gondolat, amin esetleg akinek van kedve lehet beszélgetni, ki hogy látta.
A főhős, három ízben nem mond szerintem teljesen igazat -vagy hallgat el dolgokat-, a lány apjának -elhallgatja a harmadik srácot, viszontagságossá téve ezzel saját és a barátja sorsát-, az őt vallató mexikói rendőrkapitánynak -védelmezik a hozzájuk csapódott ismeretlen fiút, de ők is láthatták korábban a srác halálpontosan tud lőni és korántsem olyan elesett, mint ahogy annak mutatta magát, egy vadidegen ember, aki ráadásul ha jól értettem megölte ??? a nevelőapját önvédelemből- és végül az amerikai bírónak sem -a börtönben nem csak megölte a késes támadóját önvédelemből, hanem valósággal kivégezte számtalan kés szúrással, egy szúrással ártalmatlanná tehette volna- négyszemközt a film végén.

Még egyszer meg kellene nézni a filmet, lejegyzetelni, ami pontosan elhangzik és úgy átgondolni, mert ez egy logikusan felépített film szerintem. A mexikói rendőrkapitány szadista gyilkosnak érződik, de meg kellene nézni a filmet az ő szemszögéből is. Mit lát ő? Jön három amerikai részben papírok és célok nélkül a zöldhatáron 1949-ben. Az egyikükről annyit tud, hogy ellopott egy lovat és egy nagy kaliberű lőfegyvert, amiről nem tudta bizonyítani hogy az övé (a másik háromról, hogy egy farmon dolgoznak, ahol hazudtak a gazdának az odaérkezésükről, ráadásul kapcsolatban voltak a „gyilkos” „lótolvajjal”, továbbá a gazda lányának nagynénje is rosszat mondott róluk). Kinek higgyenek? A nagynéni rosszindulatú, vagy csak a mexikói hagyományok szentek előtte? A lány dúsgazdag apja hogy adja jó szívvel a lányát egy „gyilkos” haverjához? Eközben a fiatal srác megölt két embert egy amerikait aki állítólag elvitte/megtalálta (inkább megtalálta) az elveszített dolgait (nem látjuk, hogy megölt volna bárkit is, de arra sincs bizonyíték, hogy nem). És egy helybelit, aki vélhetően lókereskedő -vagy annak az embere- volt és az amerikai adta el neki a talált lovat. De nem tiszta az sem, hogy hány embert ölt meg, mert a zárdában az öreg rab négyet mutat... Egy biztos, a srácról a főhősök is látták, hogy nem teljesen beszámítható.

Ja igen az öreg rab, aki viszont bandita, mint kiderül a filmből, így ki tudja, lehet jobban is ismerte a fiatal srácot, mint gondolnánk, vagy mégsem, csak haragudott a lókereskedőkre...

Még pár gondolat, ami nem szimpatikus, az az amerikai jog és igazságszolgáltatás egekig magasztalása a film végén. Ugyanakkor a film elején az ügyvéd szétteszi a kezét a fiatalembert saját farmjáról kisemmizik. Vagy inkább kritika lenne az amerikai politika felé?
Amíg becsületes farmer vagy, dolgozol, addig a jog tesz a te fejedre és nem kapsz segítséget, ha bajba kerülsz az amerikai pénzvilággal szemben (olajkitermelés, szórakoztatóipar).
De amikor jól megleckézteted az „ellenség” mexikói hatóságokat, akkor bezzeg te leszel az etalon, a nemzeti hős, akivel a bíró személyesen beszélget el otthon és akit nyilvánosan követ meg.
Görbe tükör is lehet az a film a fejlett országok jogrendje és politikája előtt.

Emellett természetesen előkerül a fejlődő országok -mint Mexikó- igazságszolgáltatása, és a hírhedt mexikói börtön „kultúra” (hogy ne legyen olyan fekete-fehér a kép). Ettől függetlenül az amerikai nézők 6 / 10-re a nem amerikai angol nyelvűek zöme 5,8 / 10-re értékelte az alkotást az IMDb-n eddig (a top 1000 kritikus csupán 5,5 / 10-re!!!). Ennél ez jobb film! De az amerikaiaknak és a fejlett országokban élőknek nem szimpatikus, mivel megmutatja azt a politikai kettős mércét, ami jólétük egyik oka is lehet.

És amikor a három kisemmizett amerikai srác átlépte a mexikói zöldhatárt kvázi papírok nélkül, ők „migránsok” voltak, ne felejtsük el, ha a mai értelmezésre gondolunk. Ezen a síkon is aktuális ez a film és elgondolkodtató!


8/10
offtopic
Midnight67 2020 máj. 21. - 19:56:15 8/10 Előzmény Blasius Biagio
Nekem is meg kéne néznem még egyszer a filmet, de most utána olvasgatva láttam, hogy egy könyv alapján készült, talán érdemes lenne azt is elolvasni, hogy pontosabb képet kapjunk.
https://www.origo.hu/kotvefuzve/blog/20110502-szerelmes-cowboy-megjarja-cormac-mccarthy-vad-lovak-kritika.html
8/10
offtopic
Blasius Biagio 2020 máj. 23. - 02:32:07 8/10 Előzmény Midnight67
Nálunk 11 évre a film után jelent meg a regény, ami a film "alapja", a lenti leírás szerint, amennyiben az hiteles, az eredeti regény egy szinte "teljesen másik" történet. Márpedig elgondolkodni, csak az egyiken érdemes egyszerre és vélhetően a filmét az egyébként sikeres, de sikerei után másfél évtizedig talán nem véletlenül mellőzött, majd páréve "politikai rabszolga" szerepre kárhoztatott Ted Tally forgatókönyvíró gondolkodása határozhatja meg.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu