Vadon

Bakancslistához adom
Wild
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014

Értékelés:

194 szavazatból
Szerinted?

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik.
Bemutató dátuma: 2015. február 19. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sankara márc. 14. 16:18:34 6/10
Csak döcögtem ezzel a filmmel, nem hozta a kívánt élményt.
Akinek érdekes a film ötlete, témája és esetleg átruccanna Szibériába, íme egy ajánló:

In the Forests of Siberia
3/10
IDS 2019 nov. 02. - 13:17:00 3/10 Előzmény Drizari
Nem keverek semmit. Következik a helyszínből valami? Mert egy ilyen filmnél nem a külső út a fontos, hanem a belső. Részedről ez csak akadékoskodás. Faraghatjuk a fingot, de ehelyett inkább mondd el hogy mivel nem értesz egyet.
10/10
Drizari 2019 okt. 21. - 21:20:54 10/10 Előzmény IDS
A Vándorút a Szent Jakab (Camino de Santiago) keresztény zarándokútról készült film, a Vadon meg az USA nyugati parti kaland túraútjáról. Ne keverd a kettőt, más a mondanivalójuk.
3/10
IDS 2019 jún. 19. - 13:22:03 3/10 Előzmény bannor72
Persze. :) Mivel nem értesz velem egyet, csak az lehet a magyarázat, hogy én más filmet néztem. Gyanítom, hogy inkább arról lehet szó, hogy én nem elégedtem meg a felszínnel, hanem megnéztem mit rejt.

Nem vitatom a készítők szándékait, mert van potenciál egy ilyen történetben, de sajnos a főszereplő olyan jellemhibával rendelkezik, ami miatt lehetetlen vele azonosulni.. Arisztotelész mondta, hogy a legfontosabb tényezők, amelyek által a dráma a lélekre hat, a történet elemei: a fordulatok és a felismerések. Felismerés (belső) az egyáltalán nincsen ebben a filmben. Ha valaki a legszebb festékeket keni is fel, de összevissza, nem gyönyörködtet úgy, mintha alakokat rajzol, még ha csak fehéren is.

Mint mondtam, ezt a filmet egyszer már megcsinálták jól Vándorút címmel.

https://port.hu/adatlap/film/tv/vandorut-the-way/movie-122045

Mivel ez egy életrajzi ihletésű film, arra a következtetésre jutottam, hogy nem minden történet érdemes arra, hogy elmeséljék. Tanultunk valami jelentőségteljeset ebből a történetből? Nem. Nagyjából annyit, hogy ha egy önző, önelégült ember vagy, akkor semmi gáz, menj csak tovább ugyanazon az úton.

Én így látom, szerintem gyenge eresztés, nem baj ha máshogy értelmezzük.
10/10
bannor72 2019 jún. 15. - 23:42:13 10/10 Előzmény IDS
Nagyon más filmet nézhettél, ha csak ennyi jött le.....
end33 2019 ápr. 07. - 11:31:39
Végig lekötött, - érdekes, sokat pszichologizáló film. A filmes feldolgozást tekintve, alapvetően nem rossz, de még egyszer nem tudom megnézném-e... - Reese Witherspoon jól átérezte, magáévá tette ezt a témát, bár a túrázó hölgy eljátszandó karaktere nem volt túl bonyolult.., azt hiszem. - (Tehát, számomra voltak ennél a filmnél jobb, erőteljesebb alakításai is, igaz, itt egyedül vitte a hátán a filmet, amihez egy ilyen semmi történetnél nem kis éntudat, tehetség-kisugárzás kell.) - Nem kétséges, a főszerep és a film kedvéért ezúttal mindent.., - sőt mindenen túl is, - bevállalt.)

A követő éjszaka nem volt pihentető alvásom, - bár ez film miatt ritkán fordul elő velem, - hajnali kettőkor arra ébredtem, hogy a filmen gondolkozom, és jó pár óra kellett, mire ismét alvásba szenderültem. Ha az ember kellően át tudja érezni, - azaz, voltak már kiemelkedő veszteségei az életben, - akkor nagyon erősen a hatása alá kerülhet, és tud szurkolni, "együtt lélegezni" a főszereplővel. Mert innen közelítve már nagyon esendő.
3/10
IDS 2019 jan. 25. - 13:02:46 3/10
Alegnagyobb problémám ezzel a filmmel az, hogy nem lehet a főhőssel azonosulni.

Egy önző, nyafogós liba elhatározza, hogy elmegy egy hosszú vándorútra, mert sehogy se tudja feldolgozni az anyja (akit lenézett és megvetett) halálát. Ezt a traumát először úgy próbálja feldolgozni, hogy elkezd heroint szívni és végigkeféli a várost idegen férfiakkal, aminek teljes összeomlás lesz a vége és a házassága látja a kárát.

Azt várná az ember, hogy egy ilyen hosszú magányos út során az ember önvizsgálatot tart, próbál vezekelni a hibáiért, majd ezekből tanulva, megváltozva, új emberként folytatja az életet. De itt a vége ugyanaz, mint az eleje. Egy ugyanolyan önző nyafogós liba marad, mint az elején. Büszkén mondja, hogy ha újrakezdhetné, akkor ugyanazt csinálná és nem bánt meg semmit.Ha valaki szeretné látni, hogy egy ilyen történetet hogyan kell jól elmesélni, az nézze meg a Vándorút című filmet.

https://port.hu/adatlap/film/tv/vandorut-the-way/movie-122045
10/10
Cukros csirkecomb 2018 máj. 14. - 01:36:05 10/10
Szuper film. Engem megragadott, elvarázsolt. 10/10

SPOILER
Én másképp dolgoztam fel a gyászomat, mint a lány, de megértem azt is, aki belezuhan, és el tudom képzelni, hogy van olyan is, aki lezuhan. A mai ember nincsen erre felkészítve. Régen megvolt az egésznek a rendje, hagyománya, folyamata. Mára ez eltűnt, helyette marad a kétségbeesés.
8/10
Xxy92 2017 júl. 02. - 22:44:13 8/10
Érdekes film, sok szép tájképpel - azonban nekem mégis hiányzott belõle valami. Függetlenül attól, hogy a fõszereplõ nagyon hitelesen játszik, nekem a könyv nagyságrendekkel jobban tetszett a filmnél. És tisztában vagyok azzal, hogy megtörtént eseményen alapul, nekem mégis túl sok az irrealitás és a szájbarágás.


10/8
8/10
Ezüstliliom 2017 jún. 06. - 11:39:43 8/10 Előzmény John Falcon
Egyetértünk Reese Witherspoonnal és a filmmel kapcsolatban.:)

Viszont a két útvonal között szerintem nagy különbség, hogy az amerikainak nincsenek vallási vonatkozásai, és fõleg emberek által lakatlan részeken vezet.
offtopic
kanyádport 2017 jún. 06. - 11:28:59
A probléma végre (nagysokára) megoldódott!:) Miután szinte elküldtem õket melegebb éghajlatra:D , végre hajlandóak voltak érdemben válaszolni a levelemre. Kiderült, hogy ott volt az eb elhantolva, hogy rosszul emlékeztem rá, melyik e-mailcímemmel regisztráltam. De ez Lakatos István "Már nincs szükség a bejelentkezéshez a felhasználónévre: a regisztrált e-mail címmel és jelszóval kell bejelentkezni." (távirati) stílusú válaszaiból nem derült ki. A végén egy "vezetõ fejlesztõ" leereszkedett hozzám, és válaszolt.

"Kedves Lili!

Sajnálattal olvassuk, hogy továbbra is problémái vannak a bejelentkezéssel. Tavaly a PORT.hu megújulásánál minden felhasználónkat átvittük az indapass rendszerébe. Akinek korábban volt már indapass regisztrációja, azokat email címük alapján összekötöttük a már létrezõ fiókjával (akinek nem volt, õket új felhasználóként vittük fel az indapass-ba)

Míg a korábbi rendszerben felhasználónévvel, és jelszóval lehetett bejelentkezni, úgy az indapass-nál már csak email címmel, és jelszóval lehet. Ahogy látom önnek van indapass regisztrációja a következõ email címmel: ...@gmail.com. Ehhez az email címhez van hozzákötve a PORT.hu fórum nick-je is (ezüstliliom).

Amennyiben elfejtette az indapass.hu-ra a belépéshez szükgés jelszavát, kérjük, kérjen új jelszót ezen a linken:
http://indapass.hu/jelszoemlekezteto/

A rendszerünk szerint mindennek a legnagyobb rendben kell lennie, azaz sikeres volt az összekötés, a belépési folyamatban sem tapasztaltunk hibát, és még a fórumban is hozzá tudnánk szólni a felhasználónevével (természetesen nem tesszük)

Szóval, kérem próbáljon meg belépni vagy az indapass.hu-n, vagy a forum.port.hu-n az email címével, és jelszavával, amiket fentebb írtam, és tájékoztasson, ha valami miatt nem sikerül (csak kérem legyen pontos)."

Mondjuk ez a "csak kérem legyen pontos" enyhén sértõ, de legalább méltóztatott válaszolni. Valójában már nem is emlékeztem rá, hogy ezzel a mélcímemmel regisztráltam a port.hu fórumra és az indapassra (mert szinte sosem használtam), így eszembe sem jutott ezzel belépni.
Azért mesélem el mindezt, hátha valakinek segítek vele, mert bár a válaszomban kértem a fejlesztõt, hogy ezeket az infókat írják ki a belépés alá is a fórumon (mivel nem én vagyok az egyetlen, akinek ez probléma), de ennyire azért nem volt segítõkész az illetõ, mert látom, hogy még most sincs ott, "had kínlódjon a sok hülye".:/
10/10
John Falcon 2017 máj. 31. - 08:42:09 10/10
Bizonyára sokakat sokkolni fog a kommentem, de ez az elsõ film, amely alapján el kell ismernem, hogy Reese Witherspoon színésznõ! És nem is akármilyen, hanem remek színésznõ. Remélem, hogy még sok-sok nagyszerû szerepben meg fogja ezt mutatni.
Ennek az amerikai Pacific Crest Trail túrának utána kell járnom, de fölöttébb emlékeztet az európában közismert El Camino-ra. Csak sokkal hosszabb és embert próbálóbb annál. De nem ez a lényeg. Nálam ez a film 10 pontot ér.
offtopic
kanyádport 2017 ápr. 06. - 20:53:06
Bocs az offért, de sajos kifogytam az ötletekbõl. Szeretném mindenkivel tudtani, aki ismert itt, a fórumon, hogy január óta (akkor vettem észre ezt az új, fészbukos-indapassos hülyeséget) nem tudok bejelentkezni ide a hosszú évekig használt nickemen (Ezüstliliom), és hiába kértem többször is a segítségét az üzemeltetõknek, tojnak rám. Ezt a regisztrációt nem fogom használni. Ha nem kapom vissza a régit, többet nem írok ide. Sajnálom, de a véleményemet elmondja ez a regem.:///
8/10
offtopic
Ezüstliliom 2016 febr. 25. - 09:47:27 8/10 Előzmény tortura
Hát igen. Nálam is "csak" pénzkérdés. Ezért is nem jártam még arra.:) :(
tortura 2016 febr. 21. - 16:39:22 Előzmény Ezüstliliom
És még továbbiak is a tervben vannak. Csak pénz kérdése....
8/10
Ezüstliliom 2016 febr. 02. - 18:06:03 8/10 Előzmény tortura
"Nyugi, a hiba nem a te készülékedben van."

Köszi. Mertem remélni.:)

"Én pl. tökéletesen értem, amit írsz."

Ennek pedig örülök.:)

Irigyellek, hogy jártál ezeken a tájakon.
7/10
Pilinke01 2016 jan. 30. - 23:39:36 7/10
Nekem tetszett.
László Km Kármán 2016 jan. 27. - 23:00:24
Hát most volt a HBO -n és már rég kinéztem az elõzetesét, meg kell mondjam én is mást vártam a filmtöl "spoiler" Doktor Szöszi sétál... de igazából nem bántam meg hogy megnéztem sõtt ha elcsípem lehet megint megfogom.. : )
tortura 2016 jan. 27. - 16:26:00 Előzmény Ezüstliliom
Nyugi, a hiba nem a te készülékedben van. Én pl. tökéletesen értem, amit írsz. De ha valaki nem akarja érteni, tudod.... Az üldözési mániáról nem is beszélve, annak aztán mondhatod. Az úgyis csak a magáét hajtja majd, mint a pereces.
Egyébként osztom a legtöbb véleményt. Már nagyon vártam ezt a filmet és tetszett is. Bár végig attól rettegtem, hogy valami borzalom történik a nõvel, amire - õszintén szólva - egy ilyen túra esetén van is esély. Kiszáradhat, megfagyhat, a hegyekben ráronthat egy medve, egy puma, kígyómarást szenvedhet, megerõszakolhatják, megölhetik, éhen halhat, stb. Szerencsére egyik sem történt meg.
Valóban, Észak-Amerika legszebb tájait láthattuk. Némelyik helyen magam is megfordultam. Talán ezért is tetszett annyira. Végül is az ember a halála órájáig keresi önmagát szerintem. Néha úgy érezzük, megtaláltuk és minden a helyére kerül. Aztán egy pillanat alatt felborulhat minden...
offtopic
tortura 2016 jan. 27. - 16:21:07
Szerintem kezeltetned kéne az üldözési mániádat. Meggyõzõdésem, hogy ez már komoly tünet, amit produkálsz.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu