Vágott verzió

Bakancslistához adom
The Final Cut
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-kanadai-német thriller, 95 perc, 2004

Értékelés:

122 szavazatból
Szerinted?

A Zoe Chip implantátum az emberi élet minden mozzanatát rögzíti. Alan Hackman (Robin Williams) a legprofibb vágó, aki a legelvetemültebb emberből is képes szentet faragni. Kezében a halhatatlanság kulcsa, ám amikor egy nagyhatalmú Zoë Tech (Blu Mankuma) mérnök felvételeit vágja, Alan felfedez egy képet a saját gyermekkorából, amely végigkísértette az életét. Ez a felfedezés Alant arra kényszeríti, hogy lefejtve az arcára kövült maszkot, az igazság és megváltás keresésére induljon.

Stáblista:

Szereplők

Alan Hackman
Jennifer Bannister

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2004
    Arany Medve jelölés: Omar Naim

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
drludmilla 2023 júl. 21. - 20:19:04 4/10
Robbie Williams: kiváló.
Koncepció: banális.
Forgatókönyv: próbálja újra, Mr. Naim!
Jelmez: 10/7.
Zene: Harry Potter-filmsor.-gyanús, ám így is 10/9.
Vágás: príma.
Látvány: lehetne jobb. Sokkal jobb.
Mira Sorvino: van ennél lejjebb is. Talán.
1/10
Égerházi Tamás 2022 márc. 13. - 04:09:41 1/10
Rettenetesen gyenge film, unalmas, vontatott, az ötlet jó, de a kivitelezés pocsék. Nem csoda, hogy éjjel 1-től adta le a tv, és 18 évig nem láttam, pedig kedvelem Robin Williamst. Innentől SPOILER!!!

Vártam volna valami hatalmas összeesküvést, hogy a barát eljátszotta a halálát, vagy bosszút áll rajta, de semmi. Ötlettelen az egész. Túlélte, majd elütötték felnőttként? Ennyi? Ezért szenvedtük végig nem tudom hányszor azt a leesést? A másik szál is egy semmi, a csávó aki talán megerőszakolta a lányát, bár ezt sem tudjuk biztosan. Ki ő? Csak egy ügyfél? Ezért kellett a film másik felét ráfordítani? Vártam volna, hogy Robin Williams vagy más ráeszmél, hogy jóra is lehet használni ezt a dolgot, és mondjuk bűncselekményeket derít fel, korrupt politikusokat, üzletembereket, hírességeket buktat le vagy valami?!? De egy ilyen aztsetudomkicsoda ügyfél engem teljesen hidegen hagy. A kislány is borult volna ki, hogy mit csinált vele az apja, vagy valami. Azt se tudjuk meg az anyja tudott-e róla. Hiányzik a filmből a morális szál, valami olyat vártam a jó ötletből, mint Swarci A hatodik napon című filmjétől, hogy lebuktassák az egész rendszert, és véget vessenek neki, vagy legalább jóra használják. A tüntetők is mi ellen tüntetnek? Mindenki a saját döntése alapján ülteti be a chipet, nem kényszerítenek rá senkit, legalább azt mondanák, hogy hazugság amit összevágnak, ezért tüntetnek. (Mert erre jó a film, másra nem, hogy felnyissuk az emberek szemét, hogy mondjuk egy való világ vagy egy akármilyen reality 24 órából összevágott 40 perc vagy egy fél perces hírek nem a valóság, csak egy szerkesztett valami, amit úgy ferdítenek el ahogy akarnak.) Persze 2004-ben még nem rohangált mindenki okostelefonnal, így nem volt annyi felvétel, mint ma, tehát érthető az ötlet, hogy miért akarnak mindent felvenni, bár ma sem veszünk fel mindent ami történik, így jó lenne egy ilyen lehetőség. Szóval végképp nem értem a tüntetőket, mondanák azt, hogy ne egy vadidegen, hanem egy arra kijelölt személy nézze és vágja a felvételeket. A filmből nem derül ki semmi! Felszínes, felületes az egész. Tettek volna ki egy 16-os vagy 18-as karikát és mentek volna bele kőkemény morális témákba, és maffia módszerekbe, lövöldözésekbe, de elszalaszlották ezt a lehetőséget. A csónak is a kisfilmben nem zöld volt, hanem piros? Mert átfestette? Semmi jelentősége, de úgy állítják be, mintha fontos lenne. Gondoltam kiderül, hogy lehet emléket hamisítani, de még ez se?!? Ezekhez képest már csak apróság, hogy a babák nem látnak élesen vagy hogy könnyen lezárhatta volna a gépét Robin Williams a csaj elől egy jelszóval. Zseninek van beállítva, de ennyi esze nincs 😆 Nem áll jól neki ez a komolykodás. Láttam más komoly szerepben is és borzalmas! Jim Carreynek is csak rossz filmeket sikerült csinálni, mikor komolykodott, Robin Williamsnek sem kellett volna. A szinkronja is pocsék, miért nem Mikó István? Például a Doubfire-es felesége hangja benne van a filmben, akkor már Mikóra is gondolhattak volna, mert már a hang miatt is nézhetetlen.
5/10
nick név 2021 júl. 28. - 23:39:12 5/10
Érdekes felvetés, de nem igazán több annál.
Felvetődik a kérdés, ha az implantátum a behelyezést követően mindent rögzít valós időben (személyes időbélyegző hitelességének alapja más igazítás hiányában), akkor mégis mennyi idő lenne megvágni egy élet átfogó összefoglalóját? Egy alaposabb munkához az alvás fázisokat és az egyéb élettanilag szükséges, de filmes szempontból kevésbé releváns momentumokat is átugorva egy fél élet kellene és itt csak egy ember rögzített kép és hanganyagáról van szó. De a korai halálnál is hosszú-hússzú évekre, évtizedekre. Nincs ez teljesen átgondolva a filmben.
A produktum egyébként tényleg egy hazugság, mese habbal, kellemes lehet a hozzátartozóknak, de az elhunytat közel sem írja le teljességében, inkább olyan, mint egy propagandaanyag, vagy egy valós történeten alapuló játékfilm. A postumus film betöltött funkciója nagy mértékben tér el az embertől magától, akiről végül is szólna. A képazonosítás résznél főhősünk egyébként még a rendőrségi adatbázishoz is hozzáfér valamiért? Vagy az az adatbázis nem rendőrségi és csak úgy szabadon hozzáférhető a szakmán belül? Viszont Robin Williams karaktere kifejezetten jó, egy harmadik szín a vicceskedő igenember és az alaszkai pszichopata után, kifejezetten hitelesen kelti életre. Kár, hogy a film már sokkal kevésbé érdekfeszítő.

Azt ki találta ki/hagyta jóvá, hogy Robin Williams-nek ez legyen az oldalon a profilképe? Elég furcsa, olyan, mintha Jim Carrey-nek, mint valós, természetes személynek a maszkos képe lenne az azonosító fotója, vagy Hugo Weaving-nek a V-s álarcos alak. Nem biztos, hogy ez a magánszemély, a karakter mögötti színész maga.
5/10
Midnight67 2020 máj. 12. - 17:51:52 5/10
Robin Williams miatt néztem meg, mert a legutóbb látott Sötétkamra remek film volt.
Sajnos, ez nem tetszett, a sci-fi vonal nem az én műfajom. Így jártam.:(
6/10
sladka_pani 2020 máj. 12. - 17:35:36 6/10
Háát... mindössze 6os, pedig akartam, hogy jó legyen :(
6/10
warynski 2019 okt. 30. - 22:56:30 6/10
Szerintem is abszolút érthető, azzal nincs semmi gond. Anno nekem nagyon tetszett, most újra néztem és már jóval kevésbé, és nem azért, mert már láttam. Az ötlet totál rendben van, de most már laposnak, gyengének tűnt a megvalósítás. Eltelt másfél évtized... 10/6
pitbear 2019 jan. 01. - 20:42:53 Előzmény stupek2
Nem kusza ez, teljesen érthető. Ha nem érted, nézd meg még egyszer, nem írom ide a lényeget. Ha úgy sem érted, akkor nem a filmmel van baj.
5/10
stupek2 2018 febr. 10. - 12:53:07 5/10
Címe alapján bûnügyi filmre gondoltam, majd elkezdtem nézni és átcsapott sci-fi be. Sajnos nem Robin Williams-nak kellett volna játszania a fõszerepet, mert így be lett skatulyázva a stílus. Se nem sci-fi, se nem bûnügyi, majdnem életrajzi film, ami unalmassá vált. Valóban van benne némi logikai bukfenc: Vágó volt, így nem lehetett benne chip, majd mégis a chip kellett másnak (?) A vége is kérdéses, mégis miért? Na ilyen kesze kusza ez a film.
7/10
InteriorLulu 2018 febr. 02. - 00:11:29 7/10
Sokan írták már, hogy jóval többet is ki lehetett volna hozni az alapötletbõl, és ez tök igaz.
Azzal együtt, hogy én inkább úgy gondolom, ez az amúgy remek sci-fi alapötlet - emberek fejében a születésük percétõl a halálukig dolgozik egy chip, ami minden pillanatot felvesz, amit csak életükben látnak az így kameraként is funkcionáló szemükkel - egy sokkal nagyívûbb, ambíciózusabb kibontást és sztorit érdemelne ennél. Minimum olyasmit, mint amit mondjuk a tematikájában erre emlékeztetõ filmek formájában - Lopott idõ, Különvélemény, A felejtés bére, Johnny Mnemonic stb - meg is valósult. Bár szerintem egy sci-fi- sorozatot is bõven elbírna a dolog, szépen kibontva az alapötletbõl automatikusan eredõ súlyos társadalmi kérdéseket és morális dilemmákat.
Ez a film sajnos tele van logikátlansággal, ellentmondásokkal, és az erkölcsi vonatkozásokat is épphogy csak megpendíti. Kár érte.
matyics68 2018 febr. 01. - 21:13:50 Előzmény Pandamanci
Remélem már nem élsz, hiszen eltelt már közben 7 év!
mildi1026 2016 aug. 18. - 22:41:00
Ez a film zseniális a maga nemében! Nem ezzel van a gond, hanem hogy sokaknak mindent a szájába kell rágni, mert nincs elég fantáziájuk/logikájuk a hiányzó kockákat kipótolni. A film pedig pont abban jó, hogy sejtet sok dolgot, ugyanakkor nem elvont annyira, hogy ne lehessen kitalálni.

Robin Williams is nagyon jó! Ha persze valaki a tõle megszokott nagy gesztusokat, érzelmességet, energikusságot várja el, csalódik. Itt egy érzelmeiben túlkontrollált, bûntudattól gyötört, élõhalott személyt játszik, szerintem zseniálisan, és ezt emeli ki a film minden eleme.

Akik esetleg nem értik a történet "lázadóit", adalékként "hozzá vágom" a saját meglátásomat.
2004-ben készült a film, nem sokkal 2001 után, mikor a megfélemlített amerikaiak egy része könyörgött, hogy chipszet tegyenek beléjük. A többit mindenki fantáziájára bízom ...
Dolphus Lundgrennus 2013 szept. 20. - 21:21:05 Előzmény tesz-vesz
Pl. hogy egy "b kategóriás filmecske" is képes agresszív, habzó szájú hisztériás rohamot kiváltani egy arra valószínûleg amúgy is erõsen hajlamos emlékdeformáló klónozóból...
2/10
tesz-vesz 2013 szept. 12. - 00:40:25 2/10 Előzmény feketevipera
"megpendített ugyan komoly problémákat (pl. hogy van-e jogunk manipulálni az emlékezetet)"

naponta manipulálom mások emlékezetét, jövõ héten pedig klónozni is fogok - embert!
2/10
tesz-vesz 2013 szept. 12. - 00:37:35 2/10 Előzmény batagy
mondj egy tanulságot a filmbõl légyszi. legyél már egy kicsit önállóbb, kijártad már az általánost nem? milyen tanulságokat szûrtél le a filmbõl?

spoiler!

ne hazudjunk a barátnõnknek? ne hagyjuk a lõfegyverünket az asztalon miközben hisztériás barátnõnk körülöttünk visít? ne tetováljunk az arcunkra semmit? ha mégis nagyon kell, akkor a tarkónkra tetováljunk inkább?
ha elhallgatunk egy bûncselekményt hátbalõhetnek minket egy temetõben? szüleink rossz döntése egy életre megnyomoríthat minket? ha ránk telepednek a szüleink, nem lehet már magánéletünk sem?

milyen tanulságokra gondolsz? komolyan érdekel
2/10
tesz-vesz 2013 szept. 12. - 00:29:52 2/10
azt se értettem miért nem lehet vágónak implantátuma, úgyis egy vágó nézi végig a vágó életét is, olyat nem láthat amit amúgyis ne látna az eddigi munkájában. mi ez a diszkrimináció?
és ha nem lehet miért nem nézik ki hivatalosan magukat a katalógusból? miért kell a félhülye szülõ szavára hallgatni?
hát akkor miért nem lehet a vágónak implantátuma?
mert csak.
2/10
tesz-vesz 2013 szept. 12. - 00:22:54 2/10
méltán elfeledett b-kategóriás filmecske lópofájú mellékszerelõkkel
gyakorlatilag jézus és robin kivételével minden szereplõ irritálóan modoros.
mûvin affektáló tehetségtelen színészek pózolnak, kiemelném a bájosnak egyáltalán nen mondható kislányt, akit én azonnal elzavarnék balettórára, de a kamera közelébe sose engedném, vagy a félhülye barátnõ, aki olyan minta mûanyagból lenne a lelke, a csálészemû vágónõ, meg a kis mitugrász technikusa is irritáló, mindeketten lóarcúak ráadásképpen.

a történetet felfogtam, pont ezért nem is értem, min is megy a nagy polémia, végigtudják nézni az életét másnak, és?
kit érdekel? kit befolyásol ez? miért kell emiatt tüntetni? embert ölni? leleplezni? teljesen érdektelen, miért nem az ellen tüntetnek hoyg ne adjanak a szülõk hülye nevet a gerekén ek, az is egy életre elnyomja a bélyeget.
amúgy a szülõk döntik el, hogy raknak-e be implatántumot, de minek? mire meghal a gyerekük õk már rég a füldben vannak alapesetben. ki az az idióta aki erre költene akkor?
a technikai részletekkel nem is zavarja magát a filmkészítõ, hogyan lehet rögzíteni (szemben, agyban?), vagy egyáltalán hogyan lehet megnézni átlagban egy 500 000 órás filmet
arról már nem is beszélve, hogy az úszülött csak foltokat lát ó, nem éles képeket, de itt szinte hd-minõségben bújik ki a gyerek dolbi-szörránddal
mivel nagyonsok az óra, ezért részletesen végig se lehet nézni az életét vkinek, akkor meg minek megy itt a vita?
hogy a rossz embereket jónak tüntetik fel? ejha, ha nem lenne implan tátum ki se derülne, hogy rosszak voltak, pedofilok. stb. akkor akit régen eltemettek azokat mind jó színben tüntettek fel, kár hogye miatt nem aakultak forradalmi gárdák.
amúgy meg a bûnüldözést nagyban segítene egy ilyen ketyere, de erre persze nem tér ki a film.
nagyon erõlködõ benne a filozófia. de az alkotók jónak gondolták, hát tévedtek, van ilyen. szóval eléggé gyerekes filmecske, tartalmilag fõként, olyan mintha végzõs rendezõszakosok csinálták volna a fõiskolán.
akkor se lenne jó, hát még így.

2/10
batagy 2012 dec. 24. - 22:28:25
Szerintem jó film, igen tanulságos.
MizóStefi 2011 dec. 27. - 17:38:44 Előzmény bigcroker
Sosem láttunk még ilyen unalmas filmet,nagyon rossz volt,a társaság a felénél kiment inkább.Szörnyen rossz film.
8/10
bigcroker 2011 jan. 27. - 12:21:56 8/10
nagyon jó film, érdemes megnézni.
azonban tényleg igaz, hogy kurtán furcsán lett vége. valami csattanót igazán kieszelhettek volna
Mese92 2011 jan. 23. - 12:41:10
Én is tegnap néztem meg és tetszett. Amúgy is szeretem az ilyesmi filmeket. A csajon agyaltam egy darabig, hogy úgy néz ki, mint Gwyneth Paltrow, de aztán persze rájöttem,hogy nem õ az :D Szerintem R. Williams eléggé egy arccal játszotta végig az egészet, de még így is jó volt õt nézni.
Összes hozzászólás