Vakrandim az élettel

Bakancslistához adom
Mein Blind Date mit dem Leben
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német életrajzi film, 111 perc, 2016

Értékelés:

61 szavazatból
Szerinted?

Marc Rothemund új játékfilmje igaz történeten alapszik. Egy tinédzser fiú, Saliya, aki tele van álmokkal, egyszer csak rádöbben, hogy az egyik napról a másikra nem lát. Szülei és testvére teljes odaadással mellette állnak, a szemorvos megállapítja, hogy súlyos látássérült és ez egyre rosszabb lesz. 5%-os a látása, ettől kezdve, mindent teljes homályban él át. Az életét, a csajokat, a barátságokat, a jövőjét. Sali, annak ellenére, hogy majdnem teljesen vak, nem mond le arról az álmáról, hogy luxushotelben dolgozzék. Először még beleírja az önéletrajzába, hogy gyengénlátó, de így nem sokra megy. Mindenki visszautasítja. Úgy dönt, hogy nem árulja el, hogy gyengénlátó. Így hamarosan felveszik egy 5 csillagos szállodába. Beleveti magát a minőségi vendéglátás és szállodai munka kőkemény világába. Főnöke, Herr Kleinsmidt könyörtelen, követelményei szinte majdnem teljesíthetetlenek. De Sali szembeszáll minden nehézséggel, óriási akaraterővel, valamint legjobb barátja, Max segítségével próbál minden akadályt venni. A szerelem azonban mindenen túl tesz. A szálloda folyosóján meghall egy különleges, lágy csengésű hangot, a lányt ugyan nem látja, de egyből beleszeret Laurába. Neki se árulja el titkát, egy napon azonban nagyot bakizik, elvállalja, hogy vigyáz Laura kisfiára... Ettől a pillanattól kezdve, addig látszólag fegyelmezett és rendezett élete, mind a szállodában, mind pedig a nagybetűs Életben, felborul...
(A rendező előző játékfilmjét, "Lány kilenc parókával" tavaly mutatta be a televízió.)
Bemutató dátuma: 2017. november 9. Forgalmazó: MTVA

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Roni72 2021 jan. 06. - 16:36:23
Hajdú kontra Puzsér.

A német filmgyártás "A lé meg a lolá"-t, meg "A mások életé"-t leszámítva nem produkált számomra semmi emlékezeteset az elmúlt 25 évben. Náluk már régóta csupán az számít, hogy a filmjeik polkorrektségben és a multikultiban megüssék, de inkább felülmúlják a Hollywoodból diktált mércét.
10/10
John Falcon 2019 szept. 22. - 17:33:45 10/10
Nekem tetszett ez a film - a számtalan hibája és képtelensége ellenére. Talán azért, mert nekem nem a vakságról, és még csak nem is (ahogy az egyik hozzászóló írta) a küzdésről, az akaraterőről, a kitartásról szólt, hanem egyszerúen arról, hogy ha valaki bármilyen okból segítségre szorul, annak segíteni kell. A film azt mutatta be, hogy ez nem is olyan bonyolult. Tudom, hogy a végletekig idealista vagyok, de hiszem, hogy létezik egy világ, ahol ez megvalósul. El kellene jutni abba a világba...
olahmiki1959 2019 máj. 20. - 17:26:05
Én nem értek ehhez.
Azt, hogy csőlátása lett volna a srácnak, az egész filmben egyszer sem mondták ki, bár attól még lehetett neki.
Én csak azt láttam, hogy amikor maga elé nézett, akkor teljesen homályosan látott mindent, ugyanakkor, a kezében tartott lencsével nagyon sok mindent el tudott olvasni.
Ha pedig valakinek az általad említett problémája van - csőlátás -, akkor annak úgy kell viselkednie, hogy ezzel a hátránnyal is el tudjon igazodni a világban.
Ez mit jelent?
Állandóan ide-oda kell forgatnia a fejét, mintha pásztázná a környezetét, valahogy úgy, ahogy a vakok állandóan ide-oda lengetik a fehér botjukat, nehogy beleütközzenek valamibe.
Egyébként megnéztem az eredeti fickót a neten - akiről a filmet készítették -, és ott is szemüvegben látható, mosolyogva, vidáman.
Ami a számomra egyértelműen azt jelenti, hogy egy jó szemüveg nagyon sokat tudott rajta segíteni.
Persze - ezt megértem - akkor nem lehetett volna filmet készíteni róla.
Nagyjából ennyi a laikus véleményem.
Üdv!
olahmiki1959 2019 máj. 20. - 04:14:17
A film alatt végig egy gondolat járt a fejemben, miután kiderült, hogy a nagyon rosszul látó srác a szeme elé tartott nagyítólencsével még a mobiltelefonja apró betűit is el tudja olvasni:
Senkinek sem jutott eszébe - a forgatókönyvírónak, a rendezőnek, vagy a filmbéli rokonoknak, ismerősöknek és barátoknak, hogy

SZEMÜVEGET KÉNE CSINÁLTATNI???

Ne fárasszál. hülyegyerek!
Egy perc alatt megoldódott volna a problémák nagy része! Még akkor is, ha nem lett volna tökéletes a látás egy erős szemüvegtől, egyből sokkal jobb és egyszerűbb lett volna minden.
Ettől kezdve teljesen komolytalanná vált a film a szememben.
Ha pedig ez a film igaz történet alapján született, akkor innen is gratulálok mindazoknak, akiknek egy ilyen egyszerű megoldás nem jutott eszébe!...D
7/10
offtopic
sexykex 2019 máj. 18. - 09:53:08 7/10 Előzmény sadrok
Szerintem 40 fölött mindenkinek van eü. problémája, legfeljebb nem tud róla és csak az infarktus után szembesül vele. A legtöbb embert a munkahely teszi tönkre, a túlzott fizikai, vagy idegi igénybevétel hosszabb távon problémát okoz. Ha nincs nyugodt családi háttér, ha nincs elég pénz a kikapcsolódáshoz, pihenéshez, megrövidül az élet. Minden más a szerencsén és a genetikán múlik. (Ja, és én kézletétel nélkül is tudok fejen állni, vagy inkább fejre esni?)
10/10
sadrok 2019 máj. 15. - 20:44:26 10/10 Előzmény sexykex
Jogos ami írsz, ezért találtam én is merésznek egyes jeleneteket. A film után pedig hálát adtam Istennek, hogy az egyébként lelkileg és fizikailag megviselős eü. problémáim ellenére, mindkét szememmel látok igaz szemüveggel, egyik fülemmel hallok olyan jól, mint más kettővel, két lábon járok, és mindkét kezemen támaszkodom, amikor fejenállok :-) Sokaknak nem adatik meg ez sem....
7/10
sexykex 2019 máj. 15. - 18:20:20 7/10
Műtötték a szememet és néhány napig nagyon rosszul láttam. Akkor jön rá az ember, hogy mennyire fontos az érzékszervek tökéletes működése, amikor az egyiket váratlanul elveszíti. Ezért nyugodt szívvel állítom, hogy öt százalékos látással senki sem fog végigmenni egy éttermen anélkül, hogy egy-két apróságot fel ne borítana. Ami hatalmas odafigyeléssel megvalósítható az otthonunkban, az képtelenségnek hat egy szállodában. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy minden nap azonos helyre kerüljenek a tárgyak. Ha megvan hozzá a szükséges jóindulat, egy bizonyítvány megszerezhető, de a megfelelő színvonalú munkavégzés elképzelhetetlen. Ezért inkább fogadjuk el: a történet igaz, a film jó, a trolibuszok kedvesek és a macskák jól zongoráznak.
10/10
sadrok 2019 máj. 14. - 23:34:23 10/10
Tündéri kis film, hol vidám, hol megrázó, hol képtelen, hol hihetetlen, túl merész.... de élvezhető. Az emberi kapcsolatok példaértékűek a filmben, ezért adtam meg a 10 pontot. :-)
Edmond Dantes 2019 máj. 14. - 09:27:34
Hát azt nem mondanám amit itt lejjebb páran, hogy kellemes meg lazítós film. Nekem ez egy karfába kapaszkodós, olykor nyomasztó film. Nyomasztó, felzaklató film lehet jól látóknak azért, rosszul látóknak meg azért. A fele-kétharmada után már végletesen túltolták, sok valószerűtlenséget raktak bele és egy ponton túl az akaraterő helyett inkább a felelőtlenséget éreztem a fogyatékossága eltitkolásában. Bizonyos dolgokat pedig egyszerűen lehetetlen csinálni és vállalni 95% látásvesztéssel, amit folyamatosan mutat is a kamera. Ami már végképp elvégezhetetlen vakon, azt meg szimplán kihagyják a cselekményből. Mindezek ellenére abszolúte nézhető.
9/10
Ferenc Nith 2019 máj. 10. - 23:26:09 9/10
Jó ez. Mert happy az end, és jobban érzed magad utána. A sztory is rendben van, főleg mert megtörtént és nem is annyira mesebeli.
7/10
dandelion83 2019 febr. 01. - 16:18:11 7/10
Film a küzdésről, az akaraterőről, a kitartásról. Vegyes érzéseim vannak ennek ellenére, néhány dolog nem tetszett benne. A szereplők, az alapsztori jó volt.
4/10
issti 2019 jan. 16. - 11:52:08 4/10
Annyira életszerűtlen, hogy nem tudtam szórakozni rajta. 1 perc alatt bárki kiszúrja, ha valaki ennyire nem lát. Kár érte, mert a mondanivalója szép, emberi. Többször is lemondtam róla hogy megnézem, aztán győzött a kíváncsiság. Bánom, hogy megnéztem.
7/10
pihes 2019 jan. 14. - 15:00:00 7/10
Elég jó a történet, volt miből meríteni.
Nem mondhatnám, hogy untam, jó film.

7/10
9/10
szorssz 2017 dec. 02. - 22:53:44 9/10
Alapvetõen nézhetõ, jó filmet kaptunk.
A színészek jók, de nem kimagaslóak. A sztori kicsit sablonos, a vége is kiszámítható. Egyszóval kaptunk egy összességében remekül összerakott, egyszerû, és mindenki számára világos mondanivalóval bíró romantikus filmet. A hossza átlagosnak mondható, talán ha egyszer éreztem az idõ múlását.
Egyszer mindenkinek ajánlom, esetleg péntek estére, lazításhoz, vagy kitartás növeléséhez. Azoknak viszont nem ajánlom akik a pörgõsebb, látványosabb filmeket kedvelik.
A maga kategóriájában biztosan kap 8/10 de egyeseknél nem kétlem, hogy a 9/10-et is.
proklima@freemail.hu 2017 nov. 16. - 13:51:27
Szerintem érdemes megnézni. Példa arra, hogy akarattal, kitartással sok minden elérhetõ. 8/10.
gyurmok 2017 nov. 16. - 07:58:18
naggyon kellemes film