Vaksötét

Bakancslistához adom
Don't Breathe
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, thriller, 89 perc, 2016

Értékelés:

245 szavazatból
Szerinted?

Két fiatal srác és egy lány a környékbeli házak fosztogatásával egészíti ki a zsebpénzét. Ügyesek, gyorsak, gátlástalanok, így aztán egyre sikeresebbek. Amikor kinéznek maguknak egy a világtól visszavonultan élő vak férfit (Stephen Lang), akiről az a hír járja, hogy milliókat rejteget otthon, azt hiszik, még az eddigieknél is könnyebb dolguk lesz. Tévednek: az eddigieknél sokkal nehezebb feladattal találják szembe magukat: életben kell maradniuk. A férfi ugyanis őrült. Kegyetlen, gátlástalan pszichopata, és a három betörő fogollyá válik a házában. Attól kezdve a túlélésért küzdenek. A vak férfi azonban mintha olvasna a gondolataikban, mintha látna a sötétben, mindig előttük jár, és mindig okosabbnak bizonyul náluk. Játszik a támadóival. Méghozzá egy nagyon kegyetlen játékot.
Bemutató dátuma: 2016. augusztus 25. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
szimbol júl. 17. 23:23:46 8/10
Nem horror, "csak" thriller. Nem elsöprően jó, de az átlagosnál jobb. Félni nem féltem, nyomasztani nem nyomasztott. De el tudom képzelni, hogy ha valaki átélne egy ilyen helyzetet, mint a betörő ifjak, akkor félne. Rövidke volt. Épp csak, hogy bementek a házba, már a közepébe csöppentünk a filmnek. Amire meg kibontották az eseményeket (már amennyire...nagyvonalakban) addigra meg már a végjáték zajlott.

Nagyobbat ütött volna, ha a rabul ejtett lány a saját lánya lett volna. Akit nyilván nem ugyanarra a célra tartott volna a pincébe mint emezt, de meglepőbb forudlat lett volna. Plusz a végén a főszereplő jány a hasitasival...biztos voltam benne, hogy végül mégis terhes lett. Hiszen nem lehettünk biztosak benne, hogy nem juttatta be neki az anyagot. Csak, hogy elkezdi a műveletet és közben megzavarják. Szintén jobb lett volna váratlan fordulatnak szerintem, ha azzal van vége, hogy babát vár az eszement marhától. A Cujo-s rész nagyon klassz volt. Kár, hogy 5 percben lezavarták. Illetve nem értem, hogy ért oda a vak fickó olyan hamar. A csaj rohant, a kutya is rohant. A vak hogyan rohant keresztül az utcán, meg a házak között? Na kérem, ne butáskodjunk.


8/10
offtopic
Midnight67 máj. 06. 12:13:10 8/10 Előzmény seberla
Ha megnézed, ez kiderül.:)
seberla máj. 06. 11:56:06
"Játszik a támadóival. Méghozzá egy nagyon kegyetlen játékot." Nagyon helyes! megérdemli a tetves rabló csürhe! Vak embert megtámadni???!! Remélem kinyírja a rohadékokat!!
7/10
Dörflinger máj. 03. 21:54:07 7/10
Jó film, érdemes megnézni. Végig leköti az ember figyelmét, és vannak benne elégé jól bemutatott ijesztő jelenetek. Jól oldották meg a teljes sötétben forgatott jeleneteket is, a néző a sötétség ellenére mindent lát. Stephen Lang kitűnően hozza a vak figurát. A legvége nem tetszett, ezért 7/10
8/10
Midnight67 máj. 01. 17:22:49 8/10 Előzmény agyatlanzombi
Szerintem egyáltalán nem hosszú, hiszen csak 89 perc, ami szokatlanul rövid játékidő az utóbbi időszakban készült filmekhez képest. Igaz, ennyi pont megfelelő volt a történethez, tovább húzni nem lett volna érdemes. Stephen Lang valóban félelmetesen jól játszott.
6/10
agyatlanzombi ápr. 18. 11:45:23 6/10
Többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből, mert az alapötlet nagyon jó! A film sem lett rossz, de ez főként Stephen Lang érdeme, aki életben tartotta, a helyenként lapos forgatókönyv ellenére. Ha kicsit kidolgozottabbak a karakterek, akkor kétszer ekkorát szól. Alex szerepére nem találtak ügyesebb srácot? Ő nagyon gyengén adja elő. A másik kettő jó, a csaj is rendben, végül is voltak meglepetések a filmben, ezzel együtt érezhetően hosszú. Sok az üldüzős jelenet a házban, és egy idő után már nem lehetett fokozni a feszültséget, csak sok vérrel. Még jó hogy embert nem ettek...
8/10
InteriorLulu febr. 09. 13:18:23 8/10
Így van. Ebben a filmben semmi horrorelem nincs, ellenben a thriller minden védjegyét magán viseli. Önmagában attól még nem lesz horror egy sztori, hogy egy nagyobb ház szinte minden zegzugában bujkálunk az ellenfél elől, aki ráadásul olyasvalaki, akiben az égvilágon semmi szörnyszerű, földöntúli és paranormális nincs, ellenben egy rendkívül jó hallású és szaglású, jó kondiban lévő, ám kissé megkattant idős férfi, nem több és nem kevesebb.
Vannak kisebb hibái a részletekben, de ez nem gond, ettől még egy nagyon ütős kis thriller, és Stephen Lang félelmetesen jó.
8/10
Midnight67 2019 dec. 11. - 01:18:56 8/10
Szerintem ez nem igazán horror, inkább thriller. Ha az előbbi lenne, valószínűleg végig sem nézem, mert kerülöm a horror kategóriát. Thrillernek egész jó volt, nem túl hosszú és végig fenntartja a figyelmet. Az öreg jól alakított, tetszett.
10/10
ocsi028 2019 márc. 30. - 16:49:42 10/10 Előzmény maxhell
Nem szura bele a metszoollot hanem a laba koze a foldbe, az kerdes, hogy direkt csinalta vagy azt hitte atment rajta
10/10
ocsi028 2019 márc. 30. - 16:46:59 10/10 Előzmény Eva89
Ha igy alsz hozzá minden filmhez akkor ne mozizz, jarj szinhazba:)
10/10
Zsákai Péter 2019 jan. 02. - 22:59:21 10/10
Ez nem horror! Inkább thriller
Querelle82 2018 dec. 23. - 21:51:10
Van benne elég sok beteg jelenet, de a pálmát mégiscsak az "inszemináció " kisérlet viszi el.
10/10
Mark OH 2018 nov. 08. - 22:50:26 10/10
Tiszta para! Jó film!!
10/10
Bruce2000 2018 júl. 08. - 07:56:21 10/10
Qrva jó film. 10/10
9/10
Vadrenalin 2018 máj. 04. - 00:30:18 9/10
Szerintem remek kis film volt, pont azt hozta, amit egy thrillertől elvár az ember: végig fenntartotta a feszültséget, annyira, hogy nyilván ennek köszönheti a horror besorolást, de szerencsére nem az, hisz nem élvezkedik a kamera kiforduló belsőségeken, és a félelem tárgya is teljesen evilági (még ha néhol olyan képességeket is mutatott, ami egy vak embertől különlegesnek mondható). Nagy erénye a mértéktartó játékidő, ebben szerintem pont ennyi volt. Sokakkal ellentétben nekem a befejezés is tetszett,
*** Spoiler ***
nem volt szokványos, kicsit kikacsint a horroroknál szokásos "nehogy azt hidd, hogy ezzel vége" megoldásra, de mégis le van zárva, hiszen tudjuk, hogy a vak csak a számára ismert terepen annyira veszélyes. Akik azt kifogásolták, hogy miért nem jött rá a rendőrség, hogy egy harmadik személy vére is ott volt, azok a szupernyomozós filmekből indulnak ki: a valóságban nem hiszem, hogy komoly laborvizsgálatot végeznének minden vérmintán, amikor simán lezárhatják az ügyet a sértett vallomása alapján, és miért ne hinnének a vak öregnek, akihez betörtek. Ő meg nyilván nem fogja feljelenteni a lányt, mert akkor az is vallana pl. a korábban elrabolt és fogvatartott másik lányról.
topikutya 2018 márc. 13. - 22:44:06
echte magyar film, egy vasaláshoz megteszi
7/10
rafadelpo 2018 febr. 14. - 11:12:18 7/10
SPOILER

Baromi jó film, de a vége egy vicc. Számomra akkor lett volna hiteles ha a csaj is meghal. De szerintem ha a pasi bombát dob rá, azt is túléli. Ráadásul még a lóvé is az övé és új életet kezdhet. Dühítõ...
6/10
sawyerx 2018 jan. 12. - 20:57:06 6/10
Remek példája, miért nem nézek manapság horrorfilmeket. Az alapötlet jónak tûnt, bár már a betörés elõtti negyed óra is egy semmilyen volt, nem kedveltem meg a karaktereket, nem is lehetett, mert nem mutattak belõlük gyakorlatilag semmit, a felszínt kapargatták csak a hülye katicás tetoválással. Adott egy néger keménylegény, aki a gonoszt, adott a bambuló fehér srác, aki a jót, és adott a középút babaarcú csaj, aki az egyensúlyban lévõ karaktert testesíti meg, akit lehet sajnálni és szánni. Hát én kurvára nem tudtam egyiket sem. Itt többeknek az jön le, hogy ez a film õket akarta sajnáltatni, pedig szerintem egyáltalán nem ez volt a készítõk célja, én konkrétan azért szurkoltam végig, hogy a vaksi ölje már meg mindegyiket, de legfõképpen a csajt. Mert a csaj karaktere egy az egyben az az irritáló rohadvány nõi karakter, ami manapság minden filmben feltûnik, és egysíkú, mint a kurvaanyja, mert a nézõnek nyilván már az is elég, hogy szép a feje. Nálam már ott bukott a film, mikor három felépítetlen karakterre akarta ráhúzni, hogy most az õ kínlódásuk leköt másfél óráig. Az öreg teljesen hitelesen alakított, de a második-harmadik rajtaütésénél már õ is kifulladt, gyakorlatilag az egész film 4-5 osonnak-meghallja-rájuk tör-elmenekülnek felvonásból áll, hol némi feszültséggel, hol totál unalommal. Ugyanez a kutyával. Ezt a történetet optimálisabb lett volna videojátékban megvalósítani, akad is egy kétrészes hasonló téma, ahol a fõhõs egy elmegyógyintézetben ragad, és ott zajlik majdnem ugyanez a lopakodás. Szinkronnal néztem, imádom Kõszegi Ákos hangját, de itt mikor megszólalt az öregként, hirtelen lerombolta mindazt, amit a vaksi stílusa addig felépített. Addig egy sajnálatraméltó, megtört, de mégis gyilkológép ex-katonát láttam, a párszavas mondatai után viszont valamiféle "mûvelt úriembert vakon". A fiatalok szinkronjával ilyen szempontból nem volt gond, mert a szar magyarhang illett a szar karakterekhez.

Annyiban mindenképp érdekes film, hogy vajon kivel tudsz azonosulni, hiszen mindenki antihõs. Talán a kutya nem. Több logikátlanság is feltûnt, vagy nagyon ostoba döntés, de utóbbi még magyarázható a sokkal. A vége totálisan el lett baszva, de annyira nem haragszok, mert maga a film is egyszer nézõs (vagy inkább kínlódós).

Többek közt olyanokon töprengek most, hogy az öreg hogy a rossebbe tudta elrabolni a lánya gázolóját, ha Irak elõtt kapta el, kell, hogy legyen egy bûntársa, aki gondozta, ha Irak után, akkor vakon hogy tudta elkapni? És gondozni, tisztán tartani, stb... Mindenképp kell, hogy legyen egy társa. Aztán ahol már végképp hihetetlen volt, hogy a szeme fénye nélkül is képes elkapni a szarosokat, az a vége, mikor a csaj bezárja a kutyát az autóba, de az öreg a tág utcán elragadja és elvonszolja. A legvégén meg nem igaz, hogy a csaj vére alapján sem tudták megállapítani, hogy 3 elkövetõ volt. Vagy csak a nyomozás miatt titkolják?

Összességében egy egyedi témájú, de kidolgozatlan és sok hibával rendelkezõ átlag horrorfilm, középszerû karakterekkel, vegyes minõségû feszültségteremtéssel.

6/10
gaba_1@totalcar.hu 2018 jan. 05. - 21:56:56
Jó film volt, de a vége lehetett volna jobb is.

!!SPOILER!!

Mint már elõttem írták, a végén a vérfolt, ami a fogvatartott lánytól származott, abból nem vettek DNS mintát? A végén a pszichopata is megúszta a büntetést, de a tolvaj is megmenekült. Semmi happy end nem volt a végére. Azért a fogvatartott lány megérdemelt volna annyit, hogy kiderüljön az eltûnése, így a pszichopatát lecsukják, a tolvaj lány meg továbbra is szabad. Így lett volna happy end. De így nekem elég semleges befejezés.
catmother 2017 aug. 01. - 19:42:05
...és a hangár a Soroksárin lévõ Nagyvásártelep :)) Beszarás! :) Nem akartam hinni a szememnek! :))
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu