Valami Amerika

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 115 perc, 2001

Értékelés:

538 szavazatból
Szerinted?

A történet valahol Ausztriában kezdődik, a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkező személye. Ő az "amerikai", aki egy jobbkormányos luxusautóban szivarozva, Alex Brubeck néven érkezik Magyarországra, szülőföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilm-rendezőnek, Tamásnak pedig a "nagy lehetőséget" és a talán még nagyobb kalamajkát jelenti.

Tamás bátyját, Ákost - a menő építési vállalkozót - és öccsét, Andrást - a világban helyét keres művészlelket - hívja segítségül. Az a tervük, hogy elszórakoztatják az európai ügyeit intéző amerikai producert, hogy megnyerjék Tamás filmjéhez, mint tőkéstársat. Alex, amíg lehet, titkolja származását és azt ígéri, beszáll a produkcióba a filmhez szükséges pénz felével.

Az összeg másik felét - ami ez esetben hatvan millió forint - viszont a testvéreknek kéne előteremteni. Mégpedig hat nap alatt. Megszerezhetik a pénzt, de vajon mi lesz az ára? A pénzügyi dolgok gyakran érzelmi problémákkal járnak együtt, a férfiak meg többnyire nőkkel, de még milyenekkel.

Tamásnak ott van Eszter, Ákosnak pedig Timi, a nőiesség két markáns képviselője, akiket még véletlenül sem lehet összetéveszteni. Terka néniről, a bejárónőről nem is beszélve, akit mint anyjukat tisztelik a fiúk. Természetesen ebben a történetben is ők, a nők állnak mindennek a hátterében és mint általában, a megoldást is bennük kell keresni a felmerülő problémákra. Abból pedig akad bőven, pláne ha vígjátékról van szó.
Bemutató dátuma: 2002. február 7. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 34. Magyar Filmszemle

    2003
    Legnagyobb közönségsikert elért magyar film: Herendi Gábor

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
m.kaladze nov. 04. 09:50:27 6/10
Vegyes érzéseim vannak a filmel kapcsolatban a színészek hozták a tőlük várhatót, a történet engem lekötött a szélhámossal a szerelmi szállal, Terka nénivel, de csak itt ott mosolyogtam...Valahol úgymond szórakoztatott kikapcsolt egyrészt ez egy vígjáték lényege, másrészt nem röhögtem szét az agyam és az egy vígjátékhoz kevés. Valaki azt írta nem reális, egy vígjátéktól ne várjuk hogy reális legyen, viszont az igaz annyira akarja a rendező hogy röhögjünk hogy némelyik viccek túl erőltetettek. Az 5 csillagos skálán 3,5 pont a 10 csillagos skálán 6 pont. Egy mondatban lekötött, szórakoztatott, de nem nevettem sokat.
8/10
Hajnalka Balázs aug. 10. 14:45:41 8/10
Zseniális film.
1/10
Tiberio jún. 27. 16:29:47 1/10
Kalamajka. Menő vállalkozó. Művészlélek. Alex. Amerika. Terka néni. Bonbon. Csupa hívószó, egy vérbeli, fergeteges bolondozáshoz, igaz?
1/10
bsand 2018 ápr. 28. - 18:08:30 1/10
Micsoda egy szánalmas sz@r ez a film! Ezek az erőltetett, halvány "poénok"! Olyan Sas Tamás féle színvonal, csak tudnám miért lett ebből sikerfilm, szinte kultfilm???
6/10
nikato 2018 febr. 12. - 17:04:42 6/10
Régen a TV2 adta a Vad angyalt, ugye a TV2 volt a támogatója ennek a filmnek, szóval, ha már bejátszottak belõle, nem kellett volna Mili és Ivó helyett \"Euláliát\" és \"Rodriguez\"-t mondani. Ónodi semmit nem változott, Szabó Gyõzõ nagyon sokat, Oroszlán Szonjában semmi nagyot nem találok. A hangját még szinkronban is utálom ennek a bandzsa nõnek. De szegény Ónodinak milyen ízléstelen hajat vágtak ebben és a Meseautóban is!
1/10
Lurco 2018 jan. 24. - 22:46:03 1/10
Ez a film remek példája annak, hogy nem szabad olyan filmet megnézni, aminek itt 7-es feletti értékelése van.
tortura 2015 ápr. 13. - 10:24:14 Előzmény goteki
Szerintem pedig még valami mondanivalója is volt a filmnek. Úgy érzem, görbe tükröt tart a képmutató magyar társdalom elé. Mondjuk a nagy szavakat, közben meg leborulunk a pénz elé.... Meg azok elé, akikben a nagy zsozsót látjuk. Itt is ez történt, fényesre nyalták a gazdag külföldi producernek tûnõ pasi fenekét, aztán jól pofára estek... Van ilyen.
1/10
offtopic
goteki 2015 ápr. 09. - 21:37:23 1/10 Előzmény tortura
Nem vagyok egy túlzottan szigorú, "komolykodó" alkat, de minimális elvárásaim azért vannak. Értelem nélküli szórakozás lehet akár egy sörös doboz rugdosása, idõt agyonütni meg a fû növésének tanulmányozásával is lehet - csak egyiket sem próbálják mûvészetnek beállítani és ilyen arcoskodó módon eladni.
Amúgy okosakat írsz, az állítmánnyal egyetértek, csak az alany (a film) az, amire tõlem még az az egy csillag is sok.
tortura 2015 márc. 18. - 18:22:00 Előzmény goteki
Próbáltad már úgy, hogy nem veszed túl komolyan sem magadat, sem az életet, sem egy filmet? Csak úgy leülsz - minõ alpári leszek most - szórakozni.... Nem értelmet keresni, hibákat, összehasonlítgatni, stb. stb., csak szórakozni, idõt agyonütni. Ahhoz szerintem ez a film tökéletesen megfelel.
Egyébként egyetértek azzal, aki azt írta, hogy a Sose halunk meg a legjobb magyar film. Én is imádom. Még Goda Kriszta filmjeit is kedvelem. Sõt, Herendi Gábortól nekem a sokat szidott Lora is tetszett.
Viszont a Valami Amerika folytatása nagyon nem tetszett, alig bírtam végignézni. Ez azért fura, mert sokak szerint meg jobb volt, mint az elsõ. Hát hiába no, ízlések, pofonok....
1/10
goteki 2015 jan. 21. - 11:33:07 1/10
Valami Amerika? Ennél félrevezetõbb, fals címet keresve sem találhattak volna (esetleg "A Világ Legjobb Filmje" is versenyben volt). Ez SEMMI AMERIKA. De még csak nem is a bukaresti mozikabinet. Ez 100% Magyarország - tudjátok, az a hely, ahol mindig van lejjebb. Közel 2 óra + egy - legalábbis remélem nem lesz több - még rettenetesebb folytatás egy olyan kritikán aluli borzalomnak, aminél Hollywood legrosszabb férctermékének félperces trailere is ezerszer többet ér. Az egész produktumból süt az önjelölt sznobizmus - hozzáértés vagy netán egy kis önkritika persze nulla. A szövegek, párbeszédek olyan szinten vannak, hogy visszasírtam a némafilmeket, az operatõr mintha nem is létezne, az alakításokat meg inkább nem is minõsíteném, mert rövid úton kimoderálnának (nem követem el még egyszer ugyanazt a hibát, mint a szintén filmipari Mariana-mélységekbe kalauzoló üvegtigris 1-2-3-X-Y-nél).
Ez a pár percnyi billentyûkoptatás a részemrõl is sokkal több, mint amennyit érdemelt volna az egész.
za1234ki 2014 jan. 15. - 21:22:45 Előzmény ceia
Pl. Moszkva tér, Nyócker, Fehér tenyér, Tesó stb. Van azért néhány, ha nem is túl sok.
8/10
Keló Scofield 2013 dec. 29. - 18:11:56 8/10
OFF:

A "Sose halunk meg" a legjobb magyar film. A rendszer kõkemény poénjaival, érteni kell.
vpeti73 2013 dec. 29. - 16:20:13
Nálam van a alapból 4 kategória. Pár példa minden kategóriából a filmekre.
1. Jó filmek: (Jó, nem mind tökéletes, de azért nálam toplistások.)
Üvegtigris
Valami Amerika
Csinibaba
Sosem halunk meg!

2. Alapból jó filmek, csak gyengén kivitelezve:
Honfoglalás (erõsen látszik rajt a pénzhiány.) - nagyjátékfilm helyett (mint pl. Egri csillagok), tévéjáték színvonalra sikeredett, de legalább a zenéje jól lett.
Magyar vándor

3. Celluloidpocsékolás: Le sem szabadott volna õket forgatni!
Csudafilm
Egy bolond százat csinál (remake)

4. Elmegy kategória
Mesautó (remake)
Tibor vagyok, de hódítani akarok
8/10
Keló Scofield 2013 dec. 14. - 21:30:52 8/10 Előzmény ceia
"Kontroll". Pedig ott nincs "normális" történet.
1/10
ceia 2013 dec. 14. - 17:37:05 1/10
Ez nem film hanem hulladék. Az összes újabb termékük az legalább 2000 óta.
Vagy mondjon valaki egyetlen olyan magyar filmet, aminek normális története van, normális emberekrõl szól, akiknek normális nevük van, és normális dialógusok vannak benne, és nem játszák túl a szerepeket!
offtopic
Reveur 2013 aug. 19. - 13:22:30
Hm, csak pár hsz-t olvastam el, de már azokon is fenn akadtam.
Szerintem teljesen jó ez a film, sõt...a régebbi magyar filmek is jók...bár egy-egy alkotás tényleg van, ami sz@r, dehát istenem, nyugati filmek közt is vannak bõven sz@rok, még nagy sztároktól is.
Egy a lényeg ez a film pont nem a sz@r kategóriába tartozik, de végül is összehasonlíthatjuk vígjátékként pl. egy Adam Sandler filmmel is, vagy mindjárt Jim C.-vel is...így gondolkozva, akkor kb. minden magyar film alkotás sz@r kategóriába tartozhatna.
Elena* 2013 jan. 05. - 20:48:18
Nem értem a fanyalgást, sztem ez pont nem olyan film, amit rossznak lehet nevezni. Magyar viszonyok közt kiemelkedõ; van sztori és nem is bárgyú, jók a színészek (habár egyik sem kedvencem Szervét Tiboron kívül), kevés a ripacskodás, a zene is passzol, még poénok is vannak benne. Az, hogy sok a reklám benne, hát istenem, az összes amerikai film is tele van: ha számítógép, akkor alma, ha oprendszer, akkor ablakos, ha telefon, akkor Eric fia (vagy más), ha terepjáró, akkor sevró stbstb. ezeket nem érdemes egy film negatívumaként felhozni, egyszerû kényszer, és ebben a filmben nem is annyira tolakodó, mint más magyar alkotásokban. sztem 10/7 megvan magyar viszonyok közt:)
danton b 2013 jan. 05. - 20:41:03
Ez esetben Kotai nem a Robi ,hanem a Gábor.(Honfoglalás és egyéb förmedvények rendezõje,nagy pénzért)
danton b 2013 jan. 05. - 20:39:31 Előzmény Keló Scofield
Pláne ha még azt is rátûzik hogy nemzeti,akkor aztán minden meg van bocsájtva:)Pont ezen akadt ki a Levi hogy minden szar Koltai és egyéb tehetségtelen fószer filmet ezzel adnak el.Ezért aztán õ juszt is Alföldivel rendezteti meg az Istvánt Szegeden.
danton b 2013 jan. 05. - 20:36:03
melyek lennének a rendes filmek?mert egy Hippolyt szintû filmet nem látni a láthatáron, Koltai Robi filmjei pl ugyanilyen szarok.Vagy a "zseniális Vajna" giccse a Szabadság szerelem detto.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu