Valami követ

Bakancslistához adom
It Follows
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 100 perc, 2014

Értékelés:

164 szavazatból
Szerinted?

Képzeld el, hogy követ valaki. Bárhol is vagy, és egyszer csak feléd sétál. Bármilyen alakot felvehet. Lehet egy régi ismerős, kedves, szeretett arc, vagy egy ijesztő alak, egy vadidegen. Nem fut feléd, nem is különösebben siet. Csak határozottan megy feléd, és ha utolér, meghalsz. Ha pedig rád ragad, a követés átkától egyféleképpen szabadulhatsz: ha szexuális együttlét során átadod valaki másnak. De ha az illető meghal, újra nagy bajban vagy. A 19 éves Jay pedig halálos veszéllyel néz szembe, amikor egy ártalmatlan egyéjszakás kalandot követően arra lesz figyelmes, hogy valami követi. Csak egyben biztos: menekülnie kell előle - az életéért.
Bemutató dátuma: 2015. június 25. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Jay Height
Annie anyja
Kelly Height
Hugh / Jeff
Greg Hannigan
Mrs. Redmond

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
danek87 jan. 16. 17:52:01 8/10
Számomra egy jó horror ki tud mozdítani a komfortzónámból, egy még jobb pedig kinn is tud tartani.Ez utóbbi kategória volt.A sokk effekttel való pillanatnyi hatáskeltés helyett a veszélyérzet folyamatos fenntartásával operál, hasonlóképp a 78-as Halloween-hez. Amerikai kisvárosi miliő, nyílt terepen széleslátószögű beállítások, főszereplőinket közelről látjuk az utcán, viszont itt egy háttérben figyelő maszkos helyett a képernyő távolából közeledő gyalogosok valamelyike a veszélyforrás.Az elkerülhetetlenül közeledő entitás, ami bárhol bárki alakjában feltűnhet és elkaphat… talán megtörténik-talán nem de a lehetősége ott van a levegőben.A mai intenzív horrorbehatásokhoz szokott nézőknek talán monotonnak tűnhet de nekem személy szerint ez a ritkán elszabaduló de végig lappangó paranoiaérzet jobban bejövős mint a megijedést igen de tartós félelmet kiváltani nem tudó jumpscare-ek.Színészi játék meglepően letisztult és érett egy fiatal generációs gárdától.Sehol egy 'dugtam a pasimmal' és társai féle typic szlenghasználat. A 'Valami' megjelenési formáival is elégedett voltam, ezek ugyan nem ijesztőek de elég bizarr alakok arcmását veszik fel, így a creepyfaktor is pipa. Saját céljai nem tisztázottak de amit a film általa közvetíteni akar, a felelőtlen szexualitással járó lehetséges testi és lelki következmények, mint a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni óvatosság fontossága vagy a meggondolatlan első együttlétet követő bűntudat érzése..Bizony, a fiatal felnőttkor rémisztő megpróbáltatássá válhat, ha nem bánunk vele felelősségteljesen.Nekem a kétértelmű vége is bejött, mert megoldottnak láttatja a történetet de a zárókép felveti egy esetleges folytatás lehetőségét is (ami mint tudjuk idén jön is). Legnagyobb 'hibának' talán azt tudnám felróni hogy nem a 70-es években készült el, akkor még inkább megtalálta volna a közönségét. 8/10
8/10
danek87 2023 okt. 30. - 21:52:14 8/10
Friss, ropogós:

https://variety.com/2023/film/markets-festivals/it-follows-sequel-they-follow-david-robert-mitchell-maika-monroe-neon-1235773394/

"David Robert Mitchell és Maika Monroe újra együtt dolgoznak a "They Follow" című filmben, amely a 2014-es kultikus horrorsiker, az "It Follows" folytatása. A Neon, az Oscar-díjas stúdió, amely a "Parasite" mögött áll, társproducerként fogja a filmet gyártani és hazai forgalmazásba adni. A stúdió az idei Amerikai Filmpiacon fogja bemutatni a nemzetközi vevőknek. Az első forgatás 2024-re van kitűzve."
3/10
Lilla009 2023 ápr. 09. - 21:14:40 3/10
3 csillag azért, mert annyira szar volt, hogy az már vicces így elég jókat lehetett röhögni. Nem tudom ti hogy vagytok vele,de a horror filmekbe kéne egy kis horror. Ebből ez eleggé hiányzott. Véleményem szerint a legijesztőbb rész a sok meztelen ember volt. Nem adtak sokat hozzá a film történetéhez. Tehát összegezve nem ajanlanam senkinek (ennél rosszabb maximum a micimackó vér és méz volt,aztt se nézzétek meg broskik😊🙏).
6/10
kettyo 2020 máj. 17. - 01:37:14 6/10 Előzmény The Cortez
"A szereplők nem óbégató, ripacskodó, műkülsejű idióták, mint más tinihorrorban, hanem átlagos fiatalok"

Igen, ez nekem is feltűnt, és tetszett is. Mondjuk ez igaz az AZ-ra is, bár ott a szereplők zöme kiskamasz, nem egyetemista korú.
6/10
kettyo 2020 máj. 17. - 00:57:34 6/10
Cuki a főszereplő csaj.
4/10
Trap 416 2020 márc. 30. - 11:39:24 4/10
Valami megtámad és dugással tudod átadni. Aztán akinek átadtad az is csak ilyen módon tud tőle megszabadulni, ezért le kell feküdnie valakivel. Ennyi a történet. Ez már nyilván progressziv. Ez az ötlet egy trashfilmért kiált, nem egy magát komolyan vevő drámainak szánt horrorért. Mi a picsáért kellett ezt telerakni egy csomó olyan karakterrel, akiért nem hogy izgulni nem lehet, de két szóval sem tudnám őket jellemezni. Néhány napja láttam, de alig emlékszem belőle valamire. Sajnos van benne egy medencés jelenet is, ami az Engedj be egyik szcénáját juttatta eszembe .... Unalomban nem ér fel ahhoz a fércműhöz, de ezzel együtt is borzasztóan érdektelen és enervált az egész. Az ilyen típusú horroroktól szoktam megkímélni magam, ezt is direkt nem néztem meg sokáig, de csak eddig sikerült elkerülni, mert haverom ezt adta nekem karácsonyi filmnek. Nagyon hálás vagyok érte. 10/4
4/10
Nanba Jean Otus 2019 szept. 10. - 01:11:39 4/10
A kicsit megosztó, bár többségében pozitív (ahogy észrevettem) vízhang ellenére, egy közepes csalódásnak nevezném ezt a filmet.

Maga a koncepció egy érdekes kikacsintás a szexuális úton terjedő nemi betegségekre, valamint az ismeretlentől való félelmet is elég jól reprezentálja.

Sajnos, azonban a forgatókönyv ennél a pontnál tovább nemigazán tudott jutni. Mivel a film kb egészét a teljes céltalanság és üresség teszi ki, ami a filmet roppantmód szárazzá és unalmassá teszi.

Egyszer lazán megnézhető, de átlagon aluli darab, a műfaj gyengébb rétegéből.
9/10
The Cortez 2019 febr. 09. - 14:55:24 9/10 Előzmény buncow
„"ütős társadalom kritika" erős túlzás, gondolom te is olvastad más kritikákban”

Miért? Más kritikusok eldöntötték, hogy nem az?

„az átlagos fiatalok néhol kicsit túlzás”

Mitől nem voltak azok?

„Mondjuk a horror kategóriát alulról súrolja leginkább, a pszichothriller-hez talán közelebb áll, de azért annál horrorosabb. ”

Ez egy sima pszichés horror. Semmi köze a thrillerhez, de itt valamiért mindenki ezt akarja belemagyarázni.
buncow 2019 febr. 09. - 02:12:27 Előzmény ResidentEvil
Simán beillik a horror kategóriába. Persze nem annyira trancsírhorror mint a Rémálom az Elm utcában volt, de mégis. Mondjuk a horror kategóriát alulról súrolja leginkább, a pszichothriller-hez talán közelebb áll, de azért annál horrorosabb.
buncow 2019 febr. 09. - 02:10:22 Előzmény Deniel0811
Hát jah, nincs benne sok búúúm, baaaang, meg tssssrrprkkkkvssszzzzzzzzssss. Nem egy transzformersz az biztos.
buncow 2019 febr. 09. - 02:08:44 Előzmény The Cortez
Ez az "ütős társadalom kritika" erős túlzás, gondolom te is olvastad más kritikákban. A többivel nagyjából egyaetértek, bár az átlagos fiatalok néhol kicsit túlzás.. Nekem nagyon bejött ez a nyolcvanas évek atmoszférája, kicsit olyan mint a Lorn - Acid Rain c. száma és a hozzátartozó klip. Elég túlvilági.
9/10
The Cortez 2019 febr. 03. - 15:31:24 9/10
Ezt hívják old schoolnak. Kevés mai horrornak van ilyen brutális atmoszférája. Igaz, akinek a Fűrész sokadik része, és a Paranormal activity érdektelen folytatásai jelentik a műfajt, annak ez a film komoly kínszenvedés lehet. Nem csak nyomasztó hangulata, John Carpenter's Halloweent idéző zenéje meg kiváló fényképezése miatt emelkedik ki az átlagból, hanem ütős társadalomkritikája miatt is. Nem nehéz kitalálni, hogy a "szexdémon" a nemi betegségeket szimbolizálja. Ezzel a rendező szellemesen utal a felelőtlenségre, valamint az aktuális korszellemre. A szereplők nem óbégató, ripacskodó, műkülsejű idióták, mint más tinihorrorban, hanem átlagos fiatalok, akik valamennyire azért megpróbálnak színészkedni is. De persze nem lehet minden tökéletes: akadnak logikai bakik, a fináléra pedig már érezhetően kifogytak az ötletekből + a pénzből.
Stílusos kis art horror. Nem lenne meglepő, ha az egyedi alapkoncepcióról még 9-10 bőrt lehúznának.
9/10
The Cortez 2019 febr. 03. - 14:17:58 9/10 Előzmény szacsoka
„szex által terjed az átok :S Pfff...elég szûzies lehetett a forgatókönyvíró.”

Miért? Nem hallottál még nemi betegségekről, hülye gyerek?
9/10
User Friendly 2019 jan. 17. - 02:07:08 9/10
Ez a film a kamaszkorról szól, arról a nyomasztó, félelmekkel, bizonytalanságokkal teli világról, ahová a felnőtteknek nincs bejárása. Ahol Valami követ és szép lassan, előbb utóbb könyörtelenül utolér.
Szerintem jó film volt , mindenképpen üdítő kivétel az átlag jumpscare horrorok között. Nem ijesztgetni akar, hanem folyamatos feszültségben tart, brutál atmoszférával nyomaszt és nem ad feloldást.
Nem mellesleg zseniális a fényképezés és a zene is baromi jól hozza a nyugtalanító atmoszférát.

1/10
Deniel0811 2017 nov. 13. - 23:32:51 1/10
Rég láttam ilyen unalmas filmet! A történet jó volna, de dög unalmas az egész kivitelezés. Egyáltalán nem ajánlom!
7/10
ResidentEvil 2017 jan. 03. - 00:29:02 7/10
A hangulat(80\'-as, kissé paranoid) elviszi a filmet, az hogy a \"nagy\" kritikusoknál az év horrorja az külön vicc,mivel inkább thriller a mûfaja de semmiképp nem horror.A pozitívum hogy nem annyira sablonos,ötletes a film.nálam 6,5.
7/10
King Diamond 2016 júl. 15. - 20:16:14 7/10
Nem volt ez egyáltalán rossz. Egy ideje már ritkábban nézek horrorfilmeket, lehet, hogy fõként ezért éreztem abszolút egy nem sablon témának a történetet. Bár, szerintem egyébként sem az, mert láttam már elég sok horrort, thrillert, és nem nagyon emlékszem konkrétan ilyesmi történetre, ami egyébként eléggé ötletes. A filmnek van egy sajátos, nyomasztóbb hangulata, a cselekményvezetés is elég lassú, aki nem szereti ezeket/az ilyeneket, annak nem fog tetszeni. Nekem tetszett, unalmasnak nem éreztem. A színészek sem voltak rosszak, ahhoz képest, hogy szerintem még egyikõjüktõl sem láttam mást. Maika Monroe és a húgát alakító Lili Sepe is szép hölgyek. Itt-ott meg is lehet ijedni rajta. A filmzene is jó volt, valamint a magyar szinkronnal sem volt problémám. Bár én jobban szeretem a hentelõsebb, sorozatgyilkosos horrorokat, egyszer mindenképpen érdemes megnézni ezt is.
7/10
Kucu77 2016 máj. 22. - 17:23:19
Hát én is többet vártam tõle, fõleg az internetes kritikák alapján. Igaz hogy én sem rajongok a jumpscare alapú horrorfilmekért, és ez tényleg inkább a suspense segítségével akart ijesztgetni, de ettõl önmagában még sajnos nem lett zseniális film.
A képi világ, a tempó viszont tetszett. Detroit lepusztult külvárosát már Jarmusch Halhatatlan szeretõkjében is jó volt látni, adott egy sajátos hangulatot ennek a filmnek is. A szereplõkrõl meg leginkább a 90-es évek brutális tinifilmjei (Kölykök, Ken Park) jutottak eszembe, ott voltak ilyen életunt, tengõ-lengõ tinik. Ebben a filmben is, mit csináltak leginkább? Egymásnál unatkoztak, aludtak fényes nappal, döglöttek szanaszét a házban:D

SPOILER:

A rendezõ tudatosan rendezte be ilyen "semmilyen" kellékekkel a környezetet (régi, lepusztult tárgyak és néha egy-egy modern darab), mert egy álomszerû világot akart megjeleníteni, ami végig bizonytalanságban tartja a nézõt.
2/10
easton12 2016 máj. 15. - 11:55:07 2/10 Előzmény szhuelye
Te most csak viccelsz ugye?
3/10
HáziSárki 2016 febr. 13. - 07:49:05 3/10
Nincsenek túlzott elvárásaim a horrorfilmekkel (sõt, úgy általában a filmekkel) szemben, de ez nagyon gyenge volt szerintem is. Unalmas, vontatott, koncepciótlan. Zéró történet, azonkívül, hogy egy szexuális úton átadott "valami" követi a célszemélyt, és megpróbálja megölni. Ennél többet nem tudunk meg. Gyenge párbeszédek, elnyújtott jelenetek. Az pedig már szinte paródiába hajló, amilyen módszerekkel megpróbálják eltenni láb alól. ***SPOILER?***Könyörgöm, lelövünk, árammal megrázatunk egy láthatatlan izét? És még sikerül is megsebesíteni? Ne máááááááár. :)))***SPOILER VÉGE***
Összes hozzászólás